|
StripArt
Junior Member

Bosnia and Herzegovina
422 Posts
Member since 14/04/2019 |
Posted - 05/08/2026 : 21:30:39
|
Stripografija je popis svih objavljenih radova nekog crtača stripova, scenarista ili popisa izdanja određenog strip-junaka. Slično bibliografiji, ona složno i kronološki slaže strip tablu po tablu, epizodu po epizodu i časopis u kojem je strip izašao. Značenje i dijelovi stripografije • Popis djela: Sadrži naslove svih stripova i godina kada su prvi put tiskani. • Podaci o izdavačima: Pokazuje u kojim magazinima, novinama ili albumima je strip objavljen. • Autori: Prati rad jednog crtača, scenarista ili cijelog tima. • Povijest izdanja: Pomaže u radu onima koji istražuju i skupljaju stare stripove. Izvor: Google
Stripografija označava hronološki popis, bibliografiju ili katalog objavljenih radova jednog autora stripa, određenog serijala, izdavačke kuće ili strip-scene na nekom području. Termin je nastao spajanjem riječi strip i sufiksa -grafija (od grčkog graphein – pisati, bilježiti), po uzoru na izraze kao što su filmografija ili bibliografija.
Ključne komponente jedne stripografije U stručnoj literaturi, enciklopedijama i na specijalizovanim forumima, kompletna stripografija najčešće sadrži sljedeće podatke: • Naziv djela: Tačan naslov strip-epizode, albuma ili kraće storije. • Hronologija: Godina nastanka ili tačan datum prvog objavljivanja u časopisima, novinama ili samostalnim izdanjima. • Autorski tim: Podaci o tome ko je radio scenario (scenarist), ko je crtao (crtač), a ko je radio tuš ili kolor (ako su u pitanju različite osobe). • Izdavač i edicija: Naziv revije, magazina ili izdavačke kuće koja je strip pustila u štampu. • Tehnički detalji: Broj stranica (tabli), format izdanja te podatak o tome da li je strip crno-bijeli ili u koloru. Česte varijacije pojma • Bio-stripografija: Kombinacija klasične biografije umjetnika i popisa njegovih ostvarenih strip-projekata kroz karijeru. • Nacionalna stripografija: Popis svih stripova objavljenih unutar granica jedne države ili u određenom istorijskom razdoblju te regije. Izvor: AI Google
Ja se inače bavim stripografijom i po gornjoj definiciji to bi bila nacionalna stripografija jer sakupljam podatke o stripovima koji su objavljeni na ovim našim prostorima exYU. Koristim razne izvore; moja kolekcija, kolekcija jednog prijatelja stripofila, razmjene informacija s drugim stripofilima/stripografima, stripzona, stripovi.com, razni ostali strip forumi/blogovi, posjete sajmovima stripova, obilazak knjižnica, arhiva,... Nakon 5-6 godina prilično intezivnog rada, 5-6 sati dnevno, ponestaje mi podataka. Istina na stripzoni i stripovi.com ima još dosta podataka ali bih ipak volio da prvo kompletiram neke edicije. Inače preferiram edicije tipa revija, magazin, pa čak i dnevna štampa ali ima dosta podataka i o serijama, albumima, integralima i slično. U zadnje vrijeme sam počeo da koristim AI i mogu reći da mi pomaže. Istina AI počesto malo 'halucinira'/pretpostavlja ali skoro uvijek mi da i podatak (URL) gdje je pronašao neki podatak. Zatim treba ga malo i navigirati i upozoriti/ispraviti na grešku koju prepoznam ali je upotrebljiv. Volio bih da se malo uključe i ostali stripografi radi razmjene mišljenja i informacija kako oni rade. Također bi bilo fino da se uključe i ostali zainteresirani pogotovo oni koji su voljni pomoći. Pomoć bi bila da napišu neke tražene podatke iz svoje kolekcije ili da posjete knjižnice, arhive, ako žive u većim gradovima, npr. Zagreb, Beograd, Banja Luka, Ljubljana, Skopje,...
|
Everyone is entitled to their own opinion, but not their own set of facts. |
|