| Author |
Topic  |
|
ridiculus
Senior Member

2016 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 21/10/2025 : 11:55:27
|
quote: Originally posted by BeaGea
Kao i sa svakim alatom dosad, dobar je onoliko koliko si ga ti sposoban koristiti. Stravinski je tvrdil da svaki pravi kompozitor krade od drugih, pa jel znači da je bil loš kompozitor!?
Ovo je najsličnije odgovoru veštačke inteligencije na čitavoj ovoj temi. 
Stravinski nije bio loš ili dobar kompozitor zato što je nešto tvrdio, ili rekao u prolazu. On ima elemente u svojim delima koji su sasvim prepoznatljivi i "njegovi". Pitaj bilo kojeg muzikologa.
A Emerson je rekao da "samo pravi pronalazač zna kako da krade".
Ali, u skladu sa AI, i ti si dobar samo onoliko koliko izjave koje daješ... što ti baš ne pomaže mnogo.
Naravno da je tehnologija dobra samo koliko i korisnici, ali to važi i za sve ostalo: droge, društvene mreže, i nuklearno oružje. Ljudi su nezasiti. Korisnici nisu "dobri". Šta onda da radimo sa njima? |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
 |
|
|
BeaGea
Advanced Member

5245 Posts
Member since 29/04/2020 |
|
|
ridiculus
Senior Member

2016 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 21/10/2025 : 12:19:26
|
Ja sam prost čovek, i nisam u tim filozofskim krugovima, ali palo mi je na pamet da, kad bi to bilo tačno, još bismo bili u kamenom dobu, i tehnološki i umetnički.
Veliki deo jeste imitacija. To je tako još od Platona. Umetnost je imitacija imitacije. Sad je samo pitanje šta imitiraš: prirodu ili tradiciju (ili drugog umetnika). Ali stari filozofi nisu razmišljali o "krađi". To je došlo sa romantizmom, sa izražavanjem kao glavnom funkcijom umetnosti, što je, naravno, stavilo originalnost u fokus.
A ti si sad prekršio veliko pravilo kritike, koje kaže da ne uzimaš zdravo za gotovo to što neko kaže da radi. |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
 |
|
|
BeaGea
Advanced Member

5245 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 21/10/2025 : 12:21:48
|
quote: Originally posted by ridiculus
Ja sam prost čovek, i nisam u tim filozofskim krugovima, ali palo mi je na pamet da, kad bi to bilo tačno, još bismo bili u kamenom dobu, i tehnološki i umetnički.
...kao povjesničar se nikako ne mogu složiti. Upravo se krađom starih ideja na temelju novih otkrića razvija civilizacija.
Ako si prost čovjek otkud ti znanjae o Platonu? Ne poklapa se nikako... |
Ne zaboravimo 8352! |
Edited by - BeaGea on 21/10/2025 12:23:38 |
 |
|
|
culture vulture
Senior Member

1648 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 21/10/2025 : 12:28:17
|
Ma, kreativno ovakav AI kako je izgradjen ne moze dati nista vise negoli vec daje. Nebitno je koliko jos komputacijske moci dobije, na kakvim ga se materijalima istrenira, koliko se korisniku dopusti da ga personalizira, koji Super Pro Business paket dokupite, koji nudi integraciju s platformom koju ne koristite i enhanced maximum jedno te isto. Jedino sto moze raditi su formalni pastisi bez sadrzaja i originalnosti.
Onome tko ne zna pisati, moze pomoci da pise suvislije, ali sada artificijelno. Onome koji zna, to je i dalje katastrofa, ali takav je ionako u manjini i nije ciljana publika i nitko ga nista ne pita.
Onome tko ne zna crtati/slikati, moze pomoci da generira nekakve slike koje su za njegove potrebe dovoljne. I opet, onome koji zna je to katastrofa, bez obzira na to koliko je povrsinski efekt dobar ili los, ali i opet taj i takav nije ciljana publika i nikoga nije briga sto on misli. A dobro ga je i izrezati iz slike (pun intended), jer ga je prije ne samo trebalo platiti, nego se i pretvarati da se razumije o cemu on trkelja, a mozda se i na trenutak zapitati zasto nije on u "kreativnom odboru", a ne vi, koji ne znate drzati flomaster.
Isto je i s glazbom, animacijom, stripom... mutatis mutandis.
Ne znam hoce li u buducnosti biti nekakvih drukcijih umjetnih inteligencija, posve drukcije izgradjenih, ali ovo sto sada imamo ne moze zamijeniti ljudski proizvod ni pod razno. Jer bit, ponavljam, nije povrsinski efekt, nego sadrzaj, a to je uvijek nesto sto govori o necemu kako je to biti ljudsko bice. A to stroj ne moze dati. Bar ne trenutno.
Razlog zasto se uopce koristi za ikakve "kreativne" svrhe jest taj sto u tim slucajevima uopce ne govorimo o kreativnim svrhama. Da uzmem primjer iz svakodnevice. Bio sam nedavno u jednom kaficu iz Costa lanca. Na ogromnom zidu ogromna gadarija za koju se s kilometra vidi da je AI-generirana. Salica kave iz koje se dize eksplozija bezbrojnih beskonacnih smedjih aromaticnih tracaka i vijutaka. Ideja infantilna, prvoloptaska, puckoskolska, izvedba kao da ju je slijepac odradio. A to da se u tim vijutcima i zavijutcima krije gomila AI smeca, da su tu nekakvi kruzici koji izgledaju kao gnjile borovnice ili odsjeceni prsti - nitko nije primijetio, jer nitko nije ni gledao, jer nije ni bitno, jer to nitko nikad i nece gledati. Ustedjelo se na umjetniku, bilo je gotovo za pola minute i islo se u tisak za citav niz lokala. I funkcionira, jer svrha nije ni bila stvoriti neki ugodjaj, mjesto koje ljude privlaci jer ima neku posebnost, sarm, jer stvara nekakvu atmosferu, nego je to za lanac kafica u koje ljudi dolaze po bljutavu kavu i mjesto za sjesti, ne po nikakav poseban dozivljaj. Nekome tko treba sliku salice kave iz koje se dizu trakovi arome, za bezlicni Costa kafic - super, glavno da je u tonu i da se prepoznaje sto slika prikazuje. Nekome tko bi, medjutim, htio otvoriti kafic koji ima neki svoj sarm, AI ne moze pomoci uopce. Morat ce to, kao i uvijek, ili osmisliti sam ili posao dati drugim ljudskim bicima. I tako je sa svim AI proizvodima trenutno. Ako im je svrha da kreativcima oduzmu koru kruha dajuci ljudima koje nije briga za to sto je na zidu nesto da popuni zid - super rade svoj posao. Za sve drugo, AI je beskoristan.
Umjetnicima samima moze biti dobar alat da si ubrzaju postupak, da postignu neke efekte koji bi inace iziskivali previse vremena, da nabrzaka vide kako bi nesto izgledalo/zvucalo, za ideaciju, za research... Za to je zapravo dosta dobar i s te strane ce podici razinu umjetnicke produkcije. |
Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati. |
Edited by - culture vulture on 21/10/2025 12:31:55 |
 |
|
|
naker
Advanced Member

6650 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9577 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9577 Posts
Posted - 03/11/2025 : 02:23:12
|
| To je pravi ispit za AI. Ako se tu dokaže - sa par miliončeta prodatih primeraka, ili makar nekoliko stotina hiljada u celom svetu, to bi bio trijumf. |
Edited by - alexts on 03/11/2025 02:24:39 |
 |
|
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9577 Posts
|
|
Tonto
Advanced Member

9836 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 03/11/2025 : 07:01:39
|
| Znaš naravno za autore koji nisu uspjeli jer nisu bili prepoznati u svoje vrijeme, ali desetljecima kasnije zato... |
The less I have the more I am a happy man |
 |
|
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9577 Posts
Posted - 03/11/2025 : 12:01:21
|
Još u trećem mesecu ove godine, na trećoj strani topika o AI stripovima, ja sam postavio linkove na AI pesme u stilu soul i disco izvođača, na koje sam naletao, jer su to žanrovi koji prijaju mom uhu.
Korektna prosečnost, miksovana duhovno-stilska kopija, kao i ovo. |
 |
|
|
Tonto
Advanced Member

9836 Posts
|
|
Tonto
Advanced Member

9836 Posts
|
|
Chui
Senior Member

1531 Posts
Member since 13/12/2020 |
|
|
vukozec
Advanced Member

5366 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 03/11/2025 : 17:37:22
|
quote: Originally posted by Chui
Distant woman da mi nisi napisao da je Al nikad ne bih rekao. bemu miša
Ako sam dobro shvatio, human je to skladao, a AI odsvirao i otpjevao?
Razlika u odnosu na npr. elektronsku glazbu kakvu poznajeno još od prošlog stoljeća je dakle u tome što je AI sad počeo i pjevati? :) |
 |
|
|
Chui
Senior Member

1531 Posts
Member since 13/12/2020 |
Posted - 03/11/2025 : 18:03:55
|
| Uglavnom hipsteri su izgleda prvi na udaru Ala, što me i ne čudi s obzirom na njihov doseg percepcije glazbe: forma prije sadržaja. bitno samo da je kul sound i dobar ritam. |
 |
|
|
naker
Advanced Member

6650 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
|
Zula
Senior Member

2049 Posts