|
naker
Advanced Member

6571 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 27/05/2026 : 22:12:46
|

Fist of the North Star (#27)
Napisao: Buronson Nacrtao: Tetsuo Hara
Kung fu akupunktura! Kenshiro je jednostavno rečeno, nedodirljivi goat fantasy kung fua koji na svojim prsima ima sedam belega zvezda koja čine misteriozno sazvežđe. Prošao je kroz nezamislivo tešku obuku i trening Hokuto Shinken škole borilačkih veština. Ova škola je elitna, samo jedan čovek je dostojan da koristi tajne moći i tehnike gde se sa preciznim udarcem i dodirom posebnih tačaka na ljudskom telu mogu izazvati strahovite reakcije i često momentalna i nasilna smrt. A biće mu potrebna sva veština i znanje kako bi preživeo u postapokaliptičnom okruženju gde je civilizacija koju znamo i poznajemo nestala, i zamenila ju je borba za opstanak i resurse koju predvode ljuti, nabildovani, opasni, brutalni, i mnogo zajebani likovi.
Kao što se može zaključiti iz same otkačene premise stripa koja spaja kung fu i akupunkturu, ne treba ovde tražiti neku logiku i smisao u radnji. Dijalozi, radnja, sama priča, preterani yo soy tu madre momenti, nisu najvažniji atributi kod ovog dela. Strip je krcat silnim borbama i nadmetanjima gde se pripadnici raznih borilačkih škola takmiče između sebe. Manga je prepuna scenama akcije i borbi gde se mešaju tradicionalni kung fu momenti sa fantasy elementima. Okruženje je postapokaliptično pa će zbog motornih vozila, motora, načina oblačenja gde su svi u koži, tona, atmosfere itd., mnoge strip asocirati na Mad Max univerzum. Strip počne jako i vozi silovito do recimo polovine serijala kada se razreši jedan bitan sukob. Nakon ovog momenta sledi skok u radnji u blisku budućnost i stripa nikada nije ponovo dostigao tu silinu iz prve polovine priče. Sami autori su priznali da su bili istrošeni i da je došlo do zamora materijala, ali japanska manga industrija nije poznata po čovečnosti pa su autori bili prinuđeni da nastave rad kako znaju i umeju, sa manje uspeha negoli ranije. Crtački takođe strip pada malo po kvalitetu kako se primičemo kraju priče.
Manga broji dvadesetsedam tankobončića pa mi se nije dalo da tražim najbolje table jer to je nezahvalan posao koliko je ovo delo vizuelno upečatljivo. Izdvojio sam one table koje najviše podsećaju na Dragon Ball jer iskreno ovo je danak mom neiskustvu jer nisam imao pojma da je Toriyama bio pod tolikim uticajem ovog dela. Urednik Dragon Ball-a je obožavao ovu mangu i sugerisao je Toriyami da sa svojom Zmajevom kuglom napravi nešto slično. Fanovi legendarnog Dragon Ball Z-a će umeti da prepoznaju brojne momente koje dele ova dva stripa (povećanje volumena mišića kada se podiže nivo igre, kosa i friz koji menjaju boju prilikom power up-a, isti položaj šaka i ruku kada se ispaljuje energetski talas tj. kamehameha itd). U svakom slučaju Fist of the North Star umnogočemu anticipira Dragon Ball.
Ali nemojte steći pogrešan utisak da je vrednost ovog dela samo u činjenici da je uticao na stvaranje Dragon Ball, ova manga ima dovoljno toga zanimljivog da se smatra kvalitetnim delom i vrednim čitanja tj. gledanja. Ovo je zapravo manga koja me je najviše podsetila na neke stripove južnoameričkih autora zbog tog postapokaliptičkog okruženja i jakog crnila i tuša. Kao što se i očekuje od dela sa kung fu tematikom, ilustracije scena borbi i tuča su sjajno odrađene. Veoma detaljan crtež koji nekada zna biti praktički horor zbog krupnih kadrova koliko tu ima prolivene krvi, brutalnosti i agresije. Još jedna stvar, kao što mnogi znaju kod japanske škole stripa su često početna poglavlja tankobončića ofarbani. U većini slučajeva ove obojene stranice su inferiornije od c/b crteža (čast izuzecima), a Fist of the North Star je jedan od tih izuzetaka. Ovaj put nemam ofarbane table kao reprezentativan uzorak pa mi verujte na reč kada kažem da ovaj strip ima ponajbolje ofarbane stranice neke mange koje sam imao prilike da vidim. Čak bih išao toliko daleko da kažem da ne bih imao ništa protiv da je ceo strip ofarban.
Prva polovina serijala odlična, kasnije priča više nije toliko kvalitetna i strip je predugačak. Ali vizuelno strašno jako delo koje je umnogočemu uticalo na Toriyamu i njegov Dragon Ball, i koje bi trebalo da nađe svoju publiku kod fanova južnoameričkih postapokalptičnih stripova. Da li postoji bolji i zabavniji pravi muški testosteronski strip od mad max kung fu akupunkture pitam ja vas  |
 |
|