| Author |
Topic  |
|
naker
Advanced Member

6037 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 30/11/2025 : 22:14:51
|

The Cider House Rules (1999)
Mali dečak bez majke i oca, odbačen od života, biva primljen u sirotište od upravnika-doktora te ustanove gde biva podučen medicini i lekarskom zanatu. Sirotiše je prepuno klinaca i klinceza raznih godišta koji s nevinom nadom čekaju retke posete mladih bračnih parova kako bi im se možda svideli i usvojili ih. Sirotište ima duplu funkciju, ono vodi računa o deci bez porodice, ali takođe i pruža lekarske usluge abortusa. Homer će naučiti mnogo toga od upravnika sirotišta, ali svaki roditelj zna da deca ne mogu uvek ostati pod okriljem roditelja. Moraju se kad tad otisnuti u beli svet, istražiti svet, steći nova iskustva, zaljubiti se, okusiti gorčinu života, i lepe i tužne momente od kojih je život satkan...
Jako lepa i mirna drama koja se bavi ozbiljnim životnim temama, ali to radi sa puno humanosti i ljudskosti. Miran film, klasična muzika klavira se uvek može čuti u pozadini, dok se za to vreme film bavi temama kao što su odrastanje, ljubav, abortus, incest, sazrevanje, traženje sebe itd. Jako dobra glumačka postava, legenda Michael Caine zrelo nosi film na svojim plećima. A pričajte šta hoćete, ali dok je bila u najboljim godinama malo, ali jako malo glumica i devojaka, može da parira Charlize Theron. Prelepa osoba, i talentovana glumica.
Ne znam koji je razlog tome da priče o deci iz sirotišta pogađaju drugačije od uobičajenog, ali jednostavno je tako. Šteta što Hollywood više ne snima ovakve "obične" drame, ali koje na zreo način pripovedaju o sazrevanju i o slatko-gorkom ukusu života. 8/10  |
Edited by - naker on 01/12/2025 00:01:42 |
 |
|
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9398 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 01/12/2025 : 02:07:00
|
| Valjda i dalje snima obične drame i rom-komedije i svašta-nešto, ali to neće ljudi više da gledaju u bioskopima, zato su direct-to-streaming, eventualno neki idu u par bioskopa reda radi. E sad, kakav je kvalitet je drugo pitanje. |
 |
|
|
naker
Advanced Member

6037 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 04/12/2025 : 22:39:21
|

The Ministry of Ungentlemanly Warfare (2024)
Ako nacisti ne igraju po pravilima i ne poštuju fer plej i kulturni bonton ratovanja kao pravi džentlmeni, zašto bi to radili Britanci? Otkačena opuštajuća ratna komedija prepuna scena akcije i borbi gde tim ne baš tipičnih britanskih džentlmena odlazi u Afriku kako bi sabotirali nacističku navalnu luku podmornica. Film sebe ne shvata neozbiljno, što je u ovom slučaju pohvalno jer pruža lepu zabavu uz kvalitetnu režiju Ritchiea. Priča je bazirana po istinitim događajima, ali ne treba ovde tražiti istorijsku tačnost jer su likovi kao karikature osoba po kojima su bazirani. Akcija je očekivano namerno i svesno over-the-top, pogotovo kada je reč o liku Lassen-a koji ubija nožem i lukom & strelom na način koji bi postideo i Ramba. Iako ima par špijunskih momenata, film je baš ono muški i testosteronski.
Verovatno bi trebala ići ocena niže, ali priznajem da sam slab na filmove Guy Ritchiea, i cenim da uloge u ovakvim filmovima odlično leže Henry Cavillu. Zabavno 7/10  |
 |
|
|
panzer
Advanced Member

12835 Posts
Member since 18/05/2005 |
|
|
anto
Advanced Member

Serbia
22295 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 06/12/2025 : 14:48:07
|
quote: Originally posted by naker

The Ministry of Ungentlemanly Warfare (2024)
Ako nacisti ne igraju po pravilima i ne poštuju fer plej i kulturni bonton ratovanja kao pravi džentlmeni, zašto bi to radili Britanci? Otkačena opuštajuća ratna komedija prepuna scena akcije i borbi gde tim ne baš tipičnih britanskih džentlmena odlazi u Afriku kako bi sabotirali nacističku navalnu luku podmornica. Film sebe ne shvata neozbiljno, što je u ovom slučaju pohvalno jer pruža lepu zabavu uz kvalitetnu režiju Ritchiea. Priča je bazirana po istinitim događajima, ali ne treba ovde tražiti istorijsku tačnost jer su likovi kao karikature osoba po kojima su bazirani. Akcija je očekivano namerno i svesno over-the-top, pogotovo kada je reč o liku Lassen-a koji ubija nožem i lukom & strelom na način koji bi postideo i Ramba. Iako ima par špijunskih momenata, film je baš ono muški i testosteronski.
Verovatno bi trebala ići ocena niže, ali priznajem da sam slab na filmove Guy Ritchiea, i cenim da uloge u ovakvim filmovima odlično leže Henry Cavillu. Zabavno 7/10 
opa,kako mi ovo promače (obožavam Gaja Ričija) - nego,jel se ovaj film beše vrti na HBO-u u zadnje vreme? |
Odbrojavanje: još 363 dana |
 |
|
|
anto
Advanced Member

Serbia
22295 Posts
|
|
Zula
Senior Member

1736 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 06/12/2025 : 19:26:41
|
quote: Originally posted by anto
opa,kako mi ovo promače (obožavam Gaja Ričija) - nego,jel se ovaj film beše vrti na HBO-u u zadnje vreme?
da,ima na HBO dvojci
Anto ne treba forum, Anto je forum! 🤣 |
 |
|
|
anto
Advanced Member

Serbia
22295 Posts
|
|
pcoro
Senior Member

Croatia
2471 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 08/12/2025 : 09:12:06
|

Sense and Sensibility (1995)
Podsjetio me Naker da sam oduvijek htio pogledati Razum i osjećaje pa sam konačno to i učinio Super mi je bio film, volim Jane Austin i filmove tog tipa i baš sam guštao. Ali, malo me žuljalo šta su uz Emu Tomson i Hugha Granta drugi par u filmu Kate Winslet koja je tad imala možda 19 i Alan Rickman koji je imao.. puno godina. Baš je bio star i danas to ne bi moglo proći. Al, ajde, nek je star, bio je i neoprostivo dosadan i ljigav u tom filmu. Nije bio simpatični jebežljivi čiča koji bi naskočio na mladicu dok još uvijek može, nego je cijelovrijeme filma nešto cmoljio, durio se i bio dramatičan dok je groomao Kate Winslet.
Ipak, iz pozicije sredovječnog čiče, moram reć da i nisubila loša ta vremena kad su se mogle groomati mladice, a da cijela okolina odobrava! |
 |
|
|
anto
Advanced Member

Serbia
22295 Posts
Posted - 08/12/2025 : 12:01:01
|
pogledah Ministarstvo nedžentlmenskog ratovanja,i kao što reče Nejker,baš zabavan film,uživao sam;mada,slab sam na Ričijeve filmove,malo je i to uticalo na opći dojam.
A videh baš na HBO reklamama za nadolazeće filmove i najavu za Covenant od istog režisera,overiće se obavezno. Edit:Covenant ili Zavet u nedelju 14.12. u 20h na HBO1
Nahvatah ovih dana i Ford VS Ferari,jedan jako dobar film koga godinama bezuspešno pokušavam da odgledam do kraja (počinjao sam barem 7,8 puta) - Bejl i Dejmon u sjajnim rolama,ako slučajno niste pogledali,obavezno to uradite.
I za kraj,zbog preporuke isto nejkera (čini mi se),za gornji naslov,Razum i osećajnost,a koji se davao na nekom kanalu,i to pogledah,i zaista valjan film;takođe kao i pcoro nisu mi bili par Kejt i Alan,valajlo je da su našli nekog harizmatičnijeg matorca. |
Edited by - anto on 08/12/2025 18:06:58 |
 |
|
|
anto
Advanced Member

Serbia
22295 Posts
Posted - 08/12/2025 : 16:29:59
|
inače,mnogo mi znači preporuka (zbog kojih sam redovan na ovoj temi),jer danas u mnoštvu dostupnih filmova,preporuka dosta pomaže.
Eto recimo,da ne videh Nejkerov osvrt za Ministarstvo,nikad ga ne bih pogledao. Ili za Razum i osećajnost;znam da je u pitanju poznat i priznat film,ali sam bio ubeđen da je neki patetični ljubić za žene.
Kad smo već kod preporuka,evo dve od mene za filmove koji se vrte ovih dana na kablovskoj - JoJo Rabbit i Grand Budapest Hotel. |
 |
|
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3442 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 09/12/2025 : 00:03:18
|
Ako ti se sviđa Ford vs Ferari overi i ovaj novi, F1 sa Brad Pittom.
A što se Ričija tiče, gledaj njegovu seriju Mobland na SkyShowtime i The Gentleman na Netflixu (opet mislim na seriju, film si valjda gledao).
|
 |
|
Topic  |
|
|
|