forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Filmovi & co
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 596

manhunter
Moderator

Switzerland
26347 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 02/01/2026 : 08:02:07  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Ja ga nikad nisam gledao, a da me pitate zbog čega, ne bih znao da odgovorim. :D

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

9231 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 02/01/2026 : 08:32:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Taj film bi trebao biti obavezna lektira u svakoj obrazovnoj ustanovi na svijetu.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced Member

Serbia
12315 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 02/01/2026 : 12:02:19  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
Vazda mi bio precenjen.

https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
22445 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 02/01/2026 : 22:53:37  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Jedna bitka nakon druge - skroz dobar film;pa ipak,kod svih filmova PTA koje sam gledao,nakon što odgledam jedan deo filma,trećinu,polovinu, štagod, učini mi se da će film biti bolji nego što to na kraju ispadne.
Šon Pen pokidao,odavno neki glumac me nije tako impresionirao.

Zavet/Covenant - volim Gaja Ričija (mada nikad ne bih rekao da je ovo njegov film),volim Džejka Gilenhola,volim akcione filmove ovakvog tipa,znači još jedan skroz dobar filmski uradak

nahvatah na tvu ovih dana još dva filma Ričija Gaja,obnovih gradivo,i opet sam uživao u njima,čak i više nego prvi put - Gnevni čovek sa Stetamom i sa istim glumcem Operacija Fortuna.Car je taj Riči.

Vrtim tv ovih dana,i zakačim jednu scenu sa dobrom ženskom,krene akcija,vidim da da valja,vratim se na početak,vidim,film se zove Ana,pogledam ga do kraja,valja,jedino što je malo previše Rambo,kad on Lik Beson ga režirao - vidim lepo da neko valjan stoji iza kamere.

Odbrojavanje: još 363 dana
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41873 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 02/01/2026 : 23:31:02  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Taj film bi trebao biti obavezna lektira u svakoj obrazovnoj ustanovi na svijetu.

Istog sam misljenja, kao i Maus!

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

6162 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 03/01/2026 : 21:32:07  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

The Father (2020)

Inteligentan i svojeglav stariji gospodin pati od demencije. Više nije u stanju da živi sam i brine sam o sebi, pa briga pada na njegovu kćerku. Ali on ima jak karakter i ne želi da prizna da treba pomoć, što zagorčava život i njemu i njegovoj kćerki. A demencija sve više uzima maha...

Cenim da svi znaju ko je i šta je demencija, ali moram priznati da sam prijatno iznenađen na originalan i kreativan način na koji su autori ovog filma pristupili ovoj tematici. Iako je ovo drama, režirano je kao misterija! Kako demencija uništava sećanja glavnog lika, tako se briše granica između realnog i fiktivnog jer više nisi siguran šta je stvarnost. I ovo nije sve - glavni glumac je Anthony Hopkins, a glavni lik u filmu se zove... Anthony! Brišu se granice između sna i jave jer nisi siguran jel Hopkins glumi lika ili glumi... sebe.

Napeta atmosfera gde prevladavaju stresni i tužni momenti koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Iako je film drama (a ja bih rekao i misterija), zapravo je i horor! Jako je strašno i jezivo gledati kako jedan čovek polako nestaje, nemojte se iznenaditi ako vam sklizne koja suza niz obraz kada se dođe do kraja koliko je tužna cela priča i poslednja scena... Pogotovo ako imate u porodici nekoga sa demencijom pa dođe do poistovećivanja. Paco Roca je u svom stripu Wrinkles odlično obradio ovu tematiku, ne znam jel su autori ovog filma čitali strip, ali tematski ima dosta sličnosti (ručni sat, "ukradene" stvari itd).

Pored stripa Wrinkles, ovaj film je nešto najbolje što sam imao prilike da pogledam na temu demencije/alchajmera. Tužan, ali odličan film. A Hopkins je odlično odglumio. 9/10
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

6162 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 05/01/2026 : 21:45:43  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

In the Name of the Father (1993)

Cenim da su svi cenjeni filmofili sa ovog portala upoznati sa ovim filmom pa neću previše dužiti. Drama izmešana sa politikom i pravnom borbom gde Irac pokušava da ispravi nepravdu jer ga je državni aparat Engleske stavio iza rešetaka nakon IRA bombardovanja Londona pošto im je trebalo žrtveno jagnje kako bi umirili razularenu masu usled sveprisutne anti-irske agende. Film sve radi na odličan način. Počev od prikaza života u Severnoj Irskoj, pokvarene policije Engleske, života u zatvoru toga vremena, pravne drame, prave i realne ljudske drame koliko jedan gnusan čin može da uništi porodičan život. Odlična režija, Daniel Day-Lewis vrhunski odglumio, kao i cela glumačka postava uostalom. Naziv filma dvosmislen jer se može shvatiti i bukvalno i figurativno, na kraju filma se sve kockice poslože i film ostavlja jak trajan utisak zbog pouke i ideje koju zastupa.

Bitan i relevantan film, bio nekad, a nažalost ostao i dan danas. Obavezna lektira u ova nemila luda vremena jer država uvek traži žrtveno jagnje kako bi prikrili sopstvenu nesposobnost. 9/10
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7387 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 06/01/2026 : 19:44:28  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Marty Supreme - kaotična i bizarna noćna mora izuzetnog stolnog tenisača koji je uz to teška šupčina. No ipak navijaš za njega.

We Bury the Dead - fino koncipirana vizija katastrofe s natruhom zombie podžanra u čijem je središtu razorena ljubavna priča.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
22445 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 07/01/2026 : 09:35:50  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Ja ga nikad nisam gledao, a da me pitate zbog čega, ne bih znao da odgovorim. :D

Odličan je Šindler;a ovo što pričaš je kod mene za film Bande Njujorka.

edit:sad nešto bacih pogled na imdb u vezi Skorsezea,kad pomenuh Bande,i provalih da još nisam pogledao Irca,ne znam kako takav film izgubih iz vida!!
edit edit: te 2019,kad je snimljen Irac,izašlo je dosta dobrih filmova iz Holivuda,jedna od plodnijih godina.

Odbrojavanje: još 363 dana

Edited by - anto on 07/01/2026 09:47:07
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12541 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 09/01/2026 : 01:30:32  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
2019.je bila jako dobra godina za americki film.
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

6162 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 09/01/2026 : 21:48:56  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote

Nomadland (2020)

Starija žena postaje beskućnik nakon što joj je Svetska finansijska kriza '08 uzela supruga, posao, kuću itd., ukratko, život koji je do tada poznavala. Ali ona je tvrdoglava i ne želi da ide kroz ostatak svog života sa povijenim leđima, i pridružuje se maloj grupici beskućnika koji žive u kamp prikolicama i putuju zemljom u ovim svojim "pokretnim kućicama". Putuju zemljom da bi je bolje upoznali, da bi upoznali nove ljude, da bi upoznali sami sebe.

Pohvalno što za promenu od većine filmova ove tematike gde se u žiži nalaze ljudi koji zaista žive na margini, koji nemaju nikoga i ništa, koji su i bukvalno i figurativno beskućnici, ovaj film nudi alternativniji pristup tematici gde se u glavnim ulogama nalaze ljudi koji žive u pokretnim kućicama po svom izboru. Oni uvek imaju tu opciju da se vrate, da potraže pomoć kod svoje rodbine i voljenih, mogu da dobiju novac od njih, uvek imaju taj plan B, ali ne žele da ga iskoriste jer im njihov ponos to ne da. Iz prkosa napuštaju "normalan život" u sistemu, jer sistem ih je izneverio i ne žele da mu oproste. Priča o ljudima koji su izgubili životni kompas i pokušavaju da se pronađu, pokušavaju da urade nešto što su oduvek želeli da urade, ali nikada nisu stigli. Ne pate svi na isti način, ali svi pate na svoj način. Dobar portet načina života ljudi koji su primorani da žive na taj način tj. još tačnije, koji su odlučili da žive na taj način. Svi beže od svojih problema, a nekada je potrebno da pređeš solidnu kilometražu da bi shvatio od čega bežiš. McDormand odlična u svojoj ulozi i moram priznati da mi polako ulazi u sam vrh najboljih glumica koji je Hollywood imao u svojoj dugoj istoriji.

Nije mi toliko dobar da osvoji Oskare za sve najbitnije kategorije, ali dobar film. 7/10
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7948 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 09/01/2026 : 22:03:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

Baš sam išao baciti oko što je točno izašlo te godine i nisam siguran po čemu.

@naker
Meni je Nomadland baš bio tipičan primjer filma hvaljenog samo zbog angažirane teme. McDormand jest odlična, tu nema spora, ali mi se ovdje i ona utopila u sivilo i dosadu.

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12541 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 09/01/2026 : 22:32:32  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner

quote:
Originally posted by going going

Baš sam išao baciti oko što je točno izašlo te godine i nisam siguran po čemu.

@naker
Meni je Nomadland baš bio tipičan primjer filma hvaljenog samo zbog angažirane teme. McDormand jest odlična, tu nema spora, ali mi se ovdje i ona utopila u sivilo i dosadu.

Mozda je to i neki moj subjektivni dozivljaj jer sam bas mnogo isao u bioskop cesto tokom 2019.i pogledao dosta dobrih filmova tada. Posle je usledila korona i sve je otislo u pm.
Ali evo bacih malo pogled na moju svesku gde zapisujem filmove i malo na internet sta sam propustio ali svasta je dobro izaslo 2019.godine iste godine i novi skorseze i novi tarantino i mali nezavisni biseri i veliki blokbasteri:
Ad Astra
Marriage Story
The Professor and the Madman
Richard Jewell
The Two Popes
Sound of Metal
The Lighthouse
The Irishman
Jojo Rabbit
1917
Joker
Little Women
Midsommar
Uncut Gems
The Gentlemen
Once Upon a Time... in Hollywood
Parasite
Avengers: Endgame
Richard Jewell
Shazam!
Spider man far from home
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
Downton Abbey
It: Chapter Two
The Highwaymen
El Camino: A Breaking Bad Movie
Le Mans '66
Knives Out
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12541 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 09/01/2026 : 22:35:37  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker

Nomadland (2020)

Starija žena postaje beskućnik nakon što joj je Svetska finansijska kriza '08 uzela supruga, posao, kuću itd., ukratko, život koji je do tada poznavala. Ali ona je tvrdoglava i ne želi da ide kroz ostatak svog života sa povijenim leđima, i pridružuje se maloj grupici beskućnika koji žive u kamp prikolicama i putuju zemljom u ovim svojim "pokretnim kućicama". Putuju zemljom da bi je bolje upoznali, da bi upoznali nove ljude, da bi upoznali sami sebe.

Pohvalno što za promenu od većine filmova ove tematike gde se u žiži nalaze ljudi koji zaista žive na margini, koji nemaju nikoga i ništa, koji su i bukvalno i figurativno beskućnici, ovaj film nudi alternativniji pristup tematici gde se u glavnim ulogama nalaze ljudi koji žive u pokretnim kućicama po svom izboru. Oni uvek imaju tu opciju da se vrate, da potraže pomoć kod svoje rodbine i voljenih, mogu da dobiju novac od njih, uvek imaju taj plan B, ali ne žele da ga iskoriste jer im njihov ponos to ne da. Iz prkosa napuštaju "normalan život" u sistemu, jer sistem ih je izneverio i ne žele da mu oproste. Priča o ljudima koji su izgubili životni kompas i pokušavaju da se pronađu, pokušavaju da urade nešto što su oduvek želeli da urade, ali nikada nisu stigli. Ne pate svi na isti način, ali svi pate na svoj način. Dobar portet načina života ljudi koji su primorani da žive na taj način tj. još tačnije, koji su odlučili da žive na taj način. Svi beže od svojih problema, a nekada je potrebno da pređeš solidnu kilometražu da bi shvatio od čega bežiš. McDormand odlična u svojoj ulozi i moram priznati da mi polako ulazi u sam vrh najboljih glumica koji je Hollywood imao u svojoj dugoj istoriji.

Nije mi toliko dobar da osvoji Oskare za sve najbitnije kategorije, ali dobar film. 7/10

Meni je ovaj film bas bio bezveze i veliko razocarenje. Gledao sam ga pre dodele oskara i onda sam bio iznenadjen da je pobrao sve te nagrade.
Cudna je bila ta dodela oskara u vreme korone. Meni je najbolji film koji je bio tada nominovan apsolutno Sound of Metal. Vrhunski film. I ostali nominovani kao i Nomadland su mi bili bezveze, Minari isto dosadan film, onaj o Black Panterima isto bezveze, trial of chicago 7 je bio solidan...
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7948 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 10/01/2026 : 00:12:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
@going

Od ovog što si pobrojao, gledao sam sljedeće:

Ad Astra
Marriage Story
The Two Popes
The Lighthouse
The Irishman

1917
Joker
Little Women
Midsommar
Uncut Gems
The Gentlemen
Once Upon a Time... in Hollywood
Parasite

Avengers: Endgame
Knives Out

Svi boldani naslovi su mi bili dobri, s tim da su mi samo Marriage Story, Uncut Gems i Parasite must-see, a ovaj zadnji ni nije američki film. Kao što je zadnjih godina postalo običaj, najbolji naslovi nerijetko dolaze izvan SAD-a, a tako je bilo i te godine.

Ovo su moji favoriti:

A Hidden Life
Les miserables
Atlantique
Saint Maud
Dolor y gloria
Boze Cialo
Lux Aeterna
Bait
Bacurau
Ema
Synonymes
La gomera
Hatsukoi

Što se tiče Oscara godinu nakon, kad je dobio Nomadland, tu mi je najbolji od nominiranih bio The Father.

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38547 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 10/01/2026 : 14:22:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Slucajno nabasah na ovaj film zbog Mansella i ove predobre pjesme u filmu, i rekoh da pitam ovdasnju horror ekipicu oko preporuke (ili pljuvanja?) ovog filma. Na prvu mi djeluje kao nesto sto bi mi se moglo svidjeti, jer nisam neki tipican horror fan, pasu mi vise filmovi tipa Hereditary, Excorcist, Haute tension ...

Izgleda mi kao redateljica koja ima nesto za ispricati i prikazati to na svoj nacin. Vec ovaj njezin kratki film djeluje kao dobra masa za pravi film.

She Will (2021)
Pored odlicne Alice Krige imamo tu i Malcolma McDowella, Ruperta Everetta ...

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See

Edited by - Poli on 10/01/2026 14:25:12
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38547 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 10/01/2026 : 14:40:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

@Shaner
Huh, pa kako to da nisi gledao Jokera? Otpor zbog hypea ili nesto drugo?
Film jest dobar, a i dobra "obrada" The King of Comedy ako nista drugo.
1917 je isto dobro snimljen i dobar prikaz, ali sjecam se da me nesto kopkalo kod njega, nisam vise siguran sta, a gledao sam ga dva puta (drugi put sa klincem).

Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1815 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 10/01/2026 : 15:02:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
Poli ne čitaš pažljivo. Gledao je, ali mu nisu među boljima te godine 🤣
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38547 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 10/01/2026 : 16:11:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Ah, istina!

Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7948 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 10/01/2026 : 18:34:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Ni ti Zula ne čitaš dovoljno pažljivo. Ne da mi nisu među boljima, nego mi uopće nisu dobri. Joker mi je razočaranje godine ako ne i šire, a 1917 dosadan i isprazan, puka stilska vježba.

Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1815 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 10/01/2026 : 18:42:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ni ti Zula ne čitaš dovoljno pažljivo. Ne da mi nisu među boljima, nego mi uopće nisu dobri. Joker mi je razočaranje godine ako ne i šire, a 1917 dosadan i isprazan, puka stilska vježba.

Ako nisu među boljima to ne znači da nisu među lošijima 😂 Samo sam bio obazriv, kao i ti. Nisi rekao ni prosječni ni loši pa se može zaključiti i jedno i drugo 🤣
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9433 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 10/01/2026 : 19:12:46  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
1917 je odličan film.
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7948 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 11/01/2026 : 22:07:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Pogledao One Battle After Another. O filmu nisam znao apsolutno ništa osim tko u njemu glumi i tko ga je režirao i to se još jednom pokazalo kao najbolji način za pogledati film. Više-manje cijelo vrijeme nisam mogao vjerovati što se događa i da je PTA to snimio. Skoro tri sata proletila u hipu! Sjajno režiran i odglumljen film i odlična zabava. A vi ste mislili da nema više dobrih filmova.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

9231 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 11/01/2026 : 22:21:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pogledao One Battle After Another. O filmu nisam znao apsolutno ništa osim tko u njemu glumi i tko ga je režirao i to se još jednom pokazalo kao najbolji način za pogledati film. Više-manje cijelo vrijeme nisam mogao vjerovati što se događa i da je PTA to snimio. Skoro tri sata proletila u hipu! Sjajno režiran i odglumljen film i odlična zabava. A vi ste mislili da nema više dobrih filmova.

Pogledao i ja, zabavio se i uzivao, ali koliko god mi je dobar i dalje mi je sve njegovo sto sam pogledao bolje. Dosta me podsjeca na Inherent vice.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7387 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 12/01/2026 : 06:27:10  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Rental Family

Predivna oda životu, usamljenosti i čovječnosti.
Fraserova ekspresija uvjerljivo empatira, a emotivnost ne prelazi u patetiku. Težina teme potpomognuta je duhovitim trenucima koji daju na ukupnom dojmu feel good filma.

Apsolutna preporuka!

And like that... he's gone.
Go to Top of Page
Page: of 596 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.36 seconds. Snitz Forums 2000