forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 UKLETI IZDAVAČI !!!

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Kutuzov Posted - 02/08/2011 : 20:02:52
Zašto nisu prošli na tržištu...

Posle 1/4 veka vladavine ''Dnevnika'' i legendarnih edicija Zlatna serija i Lunov Magnus strip koje su proslavile strip na ovim prostorima i njihovog odlaska, strip izdavači sa ovih prostora a pogotovo u Srbiji kao da su postali ukleti.

Nisam potpuno upućen pa bi voleo da od Vas čujem zanimljivosti vezane za sledeće izdavačke kuće, krenimo redom:

- HORUS,imali su sve uslove za uspeh, imali su Zagora, nastavili sa epizodama gde je Dnevnik stao, imali su i Čiko specijale, pomalo ''kastrirane '' ali ipak sveže. Odmetnuli su se i u extra seriju i izabrali Zagorov zlatni period od ZS 600. Imali su i Zagor reprint od početka.Pored najpopularnijeg junaka bili su tu i Mark, Blek, Miki, Marti i Dilan... i opet ništa.

KO JE OSNOVAO HORUS, ZAŠTO SU NESTALI SA SCENE UPRKOS ČINJENICI DA SU IMALI ODLIČNE ADUTE ?

-VANINI, još jedan izdavač, prava na najjače junake, silovit početak, Boneli format, pretplate, neobjavljene Zagor epizode, nastavak sa Dilanom gde je Dnevnik stao, Marti, Mister no i posle 7 epizoda krah.

Neki kažu prešli u građevince, ali šta je stvarno smetalo da nastave ako je dobro išlo.

KO JE OSNOVAO VANINI, ZAŠTO SU SE POVUKLI U MOMENTU KADA SU OŽIVELI STRIP SCENU U SRBIJI ?

-ABATON, i oni su imali prava na najjače adute, ali nisu daleko odmakli, još jedna propast Zagora i Dilana, za nepoverovati.

KO JE OSNOVAO ABATON, ZAŠTO SU I ONI NESTALI.

-SISTEM COMICS,oni su vidim još uvek živi, nisu se hvatali Zagora, razlog ne znam, ali su zato imali mudar Boneli izbor. Dilan, Ken i Magični. Dobro urađena izdanja. Ken je stigao do kraja, ok.

ZAŠTO SU ''PUKLI'' SA MAGIČNIM POSLE ONOLIKO LEPIH IZDANJA, ZAŠTO SU STALI SA REDOVNIM DILANOM, ZAR JE TO NEISPLATIVO U ODNOSU NA ONO ŠTA DANAS RADE, NIJE MI JASNO!?

-SFERA, najavljivali su tempo sa Magičnim, najavljivali i druge junake, a onda stali i nestali ?!

-WIZARD PRESS, i oni su pukli sa Magičnim, ni sa Blekom se nisu proslavili, kažu bili su tvrdoglavi sa prepuštanjem prava DW kada je u pitanju MV.

KO ČINI OVU IZDAVAČKU KUĆU, ZAŠTO UPRKOS SVEMU POKUŠAVAJU I NAJAVLJUJU MV 23 i 24 ?

VESELI ČETVRTAK SE NEKAKO DRŽI, DARKWOOD OPSTAJE ALI MU JE SUŽEN PROSTOR JER NEMA NAJJAČE ADUTE ZAUZETE OD VČ, MISLIM DA JE TO ŠTETA.
NA DRUGU STRANU COLTU I FENIKSU JE JOŠ SUŽENIJI, ČAK I KADA JE U PITANJU DISTRIBUCIJA I TO OD DW.

ZAŠTO SU U SRBIJI IZDAVAČI PROKLETI?
ZAŠTO IAKO JE U PITANJU DVOSTRUKO VEĆE TRŽIŠTE, NAJDOMINANTNIJE IZDAVAČKE KUĆE SA NAJJAČIM IZDANJIMA JESU LUDENS I LIBELUS, DA KAŽEMO I STRIP AGENT KAO I FIBRA ZBOG KENA KADA JE BONELI U PITANJU

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
PijaniPatak Posted - 22/08/2011 : 16:01:45
auch!
jaki Posted - 22/08/2011 : 00:09:16
jebate,to mi zvuči tako poznato
šifra IM.
ROJ RENK Posted - 21/08/2011 : 23:56:14
Pošto se skrenulo sa teme i niko nije objasnio propast Horusa da to pokušam ja pošto sam poprilično upoznat sa tim.
Horus je osnovao Miodrag Vujović koji je jedno vreme proveo u redakciji crtanih izdanja "Dnevnika".Napominjem: Jedno vreme! Pre toga je, mnogo više vremena, bio urednik nekih fabričkih listova!
Na osnovu tog "jedno vreme" mislio je da zna mnogo toga o stripu, a u principu niti je znao niti ga je voleo!
Pokupovao je prava za razne gluposti (između ostalog za onaj glupi italijanski horor strip) i ušao preambiciozno u izdavaštvo!
Posle kraćeg vremena videlo se da je bio i sklon prevarama, pa je velikom broju autora ostao dužan, objavljivao je stvari bez njihove dozvole(Yu Blek) itd. Na kraju je došao u situaciju da nije smeo da se pojavi ni na jednoj strip manifestaciji u strahu da ne sretne nekog od tih unesrećenih autora. Neki su ga i tužili i dobili sud, ali je on na brzinu sve prebacio na članove svoje porodice tako da njegov dug prema pojedinim autorima živi i dan danas...
Ali, nije samo varao autore! Isto je radio i sa štamparijama, pa ih je menjao kao košulje, ljudima koji su radili pripremu i ko zna još prema kome.
Možda bi se i izvukao da njegov prvenstveni posao nije bio da beži od poverilaca a ne da se bavi izdavaštvom!
Eto to je to...
I sada nešto mulja sa izdavaštvom, ali to više nije strip niti se on potpisuje u bilo kom imprsumu... Ali, to je neka druga priča!
PijaniPatak Posted - 16/08/2011 : 14:27:07
Nisam citao prosle postove tako da cu malo biti off subject. Od svih domacih ''ukletih'' izdavackih kuca (braco hrvati, ne zamerite mi, u toku sam sto se tice samo onih beogradskih izdavaca) najvise mi je zao Horusa i Luxor comicsa. Horus, iako losijeg kvaliteta, je ipak neke stvari krenuo jako dobro. Dilan Dog je nastavio prekinuti Dnevnikov serijal (ili bese neka druga kuca?), Komadant Mark od samog pocetka, Veliki Blek the best off (ako uz bleka uopste moze da ide pridev the best), Zagor je takodje nastavio tamo gde je ''Dnevnik'' stao uz par stvari koje su mi bas sedale (Tutto Zagor serijal od same prve epizode, za razliku od Zagor Extra Slobodne Dalmacije koja krece od Zagor Prica. Koliko god voleo tu epizodu, i koliko god zahvalan do neba bio SD sto je masovno pokrenuo gomilu projekata, ovu malu zackoljicu nisam nikad mogao da progutam. Dalje: mozda ce se ciniti da malo serem ali ona crvena boja slova fonta pisace masine za naslove epizoda ce mi ostati uvek draga. Cenim takodje epizodu ''Alhemicareva senka'' zbog objavljene onako fenomenalne naslovne stranice, koja je, nazalost, iskliznula SD-u.).

Luxor comics (citaj: Generacija Tesla i Borci Sumraka) je prvi izdavac na ovim prostorima koji je samoincijativno pokrenuo sopstvene serijale (ispravite me ako gresim) superherojskog zanra. Ne znam koji je djavo bio kralju Milanu Konjevicu da prekine onako dobar serijal (ma da, znam odgovor-alanfordovski receno ''frit frit''). Bio sam se gadno navukao na pricu o Neizbeznom i citavom zakuvavanju, da bih vristeci skontao da je Neizbezni ipak Izbegnut, a da je kompletna kuca dozivela neizbezno. Cuo sam o kasnijim serijalima tipa Faktor 4, te sam zbog toga u zabuni - ako je bilo novca za nove serijale, zasto stari nisu nastavljeni?
Borci Sumraka i Generacija Tesla su imali i kont i pricu i dobar crtez.

culfis Posted - 16/08/2011 : 13:49:05
ukleta je srbija - privreda, politika, ekonomija ... , tako da nije ni cudo sto su izdavaci ukleti!

p.s. inace smatram da je strip scena (tacnije izdavacki deo strip scene) ozivela tek kontinuitetom koji je uneo VC (i kvantitetom), dok su ostali (system, marketprint) odrzavali na zivotu pripadnike srednje generacije strip citalca.
Ostali izdavaci sa spiska koji su propali su pre fantomski nego ukleti!

Na spisku nema avangardnog Belog Puta, koji ima svoje mesto u strip izdavastvu Srbije.
Rogan Posted - 15/08/2011 : 23:11:24
What Mr. Bushido said.

Takodje, da su americhki stripovi podredjeni gaming industriji, kao pomenuti DC Comics, valjda bi bili prodavaniji i u manjoj krizi?
Mr. Bushido Posted - 15/08/2011 : 22:59:04
quote:
Originally posted by Villain

Devil may cry, DC Comics itd...primera radi, ili dva ironična imena iznad tvog posta. mange itd...
Sigurno se ne čita tamo, zagor, blek, dd, mark....

Ako misliš na licencne stripove nastale prema video-igrama i TV-serijalima, oni postoje, da. Iako, daleko od toga da su to najprodavaniji i najpopularniji stripovi koji izlaze u SAD-u i Japanu. Tim tržištima suvereno vladaju stripovi koji izlaze desetljećima.

Tako da, ne bi se reklo da su ta tržišta prilagođena zahtjevima TV, internet i gaming industrije.
Kutuzov Posted - 15/08/2011 : 19:56:38
Nadam se da PADORA neće obezbediti mesto u ovom topiku
Villain Posted - 15/08/2011 : 19:51:32
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:

Hm, on nije daleko od istine, pa te pitam, koji su stripovi najpoularniji u JP, USA? Ja nemam pojma ali predpostavljam, prilagođeni TV-NET-Gaming industriji. Grešim li?

Ovo mi baš nije jasno. Kako izgleda strip koji je prilagođen zahtjevima TV, internet ili gaming industrije? Morat ćeš to malo objasniti.

Devil may cry, DC Comics itd...primera radi, ili dva ironična imena iznad tvog posta. mange itd...
Sigurno se ne čita tamo, zagor, blek, dd, mark....
Mr. Bushido Posted - 15/08/2011 : 04:43:50
quote:

Hm, on nije daleko od istine, pa te pitam, koji su stripovi najpoularniji u JP, USA? Ja nemam pojma ali predpostavljam, prilagođeni TV-NET-Gaming industriji. Grešim li?

Ovo mi baš nije jasno. Kako izgleda strip koji je prilagođen zahtjevima TV, internet ili gaming industrije? Morat ćeš to malo objasniti.
drablj Posted - 15/08/2011 : 04:25:14
^ one piece i smaruto.
Villain Posted - 14/08/2011 : 23:26:09
quote:
Originally posted by Snake Plissken

Po toj logici je i ovo tvoje glupost (bez namere da vredjam, koristim tvoj termin) : u Japanu i SAD ima gedzeta koliko hoces i elektronske zabave, pa i tamo ima stripa koliko hoces.

Marenovic Posted - 13/08/2011 : 20:25:22
quote:
Originally posted by talicnitom

Sve je u finansijama.Da imamo dovoljno za lagodan zivot i da ne grcamo kupovali bismo i stripove.I mnogo toga pored stripova.Kupovali bi i sto nam treba i sto nam ne treba.Verovatno bi skupljali i jos nesto pored stripova.Problem je samo u novcu a primanja na Balkanu nisu sjajna.

Tacno, sve je u novcu.....jos kad pogledas koliko kosta kolorac u Italiji, a koliko kosta ovde....razlika je velika.

grofica Varga Posted - 12/08/2011 : 13:56:52
quote:
Originally posted by radulovic marko

Strip je skup >>>prva i velika glupost<<ovo je ipak zabava za sirotinju uvek bila i ostala>>>>>Zasto su izdavaci pukli i zasto ce neki puci??? Novo vreme, nova intersovanja u izobilju>>> Dva jednostavna i prosta odgovora koja sve objasnjavaju...Imam dve cerke jedna ima sad 9 godina...poceo sam da joj skupljam Darkwod GEA ..mislio sam kada bude imala jedno 13,14 godina da je ukljucim u to ...kada sam ja procitao shvatio sam da vec sad mogu da joj dam da cita(jer kakve crtane gleda GEA JE BLAGO) ...Pocela je da cita i odusevljena je...nije bitno sto je ona devojcica ALI IPAK sam joj ja nametnuo to..TESKO vreme je za strip i moze samo da bude gore ..izdavaci ce se gasiti i gasiti to je neminovno, a siguran sam da se novi izdavaci nece ni pojavljivati...Relno kakvo je vreme doslo da klinci nose aparatic na kome slusa muziku,igra igrice direktno je na internetu i sta sve jos ...strip mu deluje vise nego smesno>>>

U okviru 100 kn mjesečnog računa za internet skidaju glazbu, filmove, igrice i vise na fejsu što je po meni puno jeftinija zabava od stripova. Ne znam baš da na ovakav standard svako dijete u EX YU ima najnovije čudo moderne tehnologije, uglavnom se zabava svodi na komp i piratliju.

Kada čitam strip u javnosti (bus, plaža) često se nađe neko znatiželjno dijete koje se prvo muva oko mene a nakon toga žica starce da mu kupe. Roditelji im uglavnom lansiraju odjeb. Da je standard bolji vjerujem da bi bilo drugačije. Možda ne bi bilo kao nekad kada je tiraž bio na desetke tisuća primjeraka ali bi se ipak postigla solidna brojka prodanih primjeraka koja bi dala neku stabilnost na tržištu.

talicnitom Posted - 12/08/2011 : 10:26:02
Sve je u finansijama.Da imamo dovoljno za lagodan zivot i da ne grcamo kupovali bismo i stripove.I mnogo toga pored stripova.Kupovali bi i sto nam treba i sto nam ne treba.Verovatno bi skupljali i jos nesto pored stripova.Problem je samo u novcu a primanja na Balkanu nisu sjajna.
Snake Plissken Posted - 12/08/2011 : 05:32:30
Tvoj argument nije validan, samo sam na to ukazao. Posto je tebi elektronska zabava jedan od uzrocnika buduce propasti stripa, dao sam ti primer gde je taj vid zabave medju najrazvijenijima, a tamo strip ima i dalje jako dobru poziciju.
radulovic marko Posted - 12/08/2011 : 02:29:49
quote:
Originally posted by Snake Plissken

Po toj logici je i ovo tvoje glupost (bez namere da vredjam, koristim tvoj termin) : u Japanu i SAD ima gedzeta koliko hoces i elektronske zabave, pa i tamo ima stripa koliko hoces.

Bas si izabrao zemlje da uporedjujes sa balkanom>>>>>>>bolje da si nas uporedio sa jupiterom..
Snake Plissken Posted - 11/08/2011 : 22:52:14
radulovic marko Posted - 11/08/2011 : 12:41:25
Strip je skup >>>prva i velika glupost<<ovo je ipak zabava za sirotinju uvek bila i ostala>>>>>Zasto su izdavaci pukli i zasto ce neki puci??? Novo vreme, nova intersovanja u izobilju>>> Dva jednostavna i prosta odgovora koja sve objasnjavaju...Imam dve cerke jedna ima sad 9 godina...poceo sam da joj skupljam Darkwod GEA ..mislio sam kada bude imala jedno 13,14 godina da je ukljucim u to ...kada sam ja procitao shvatio sam da vec sad mogu da joj dam da cita(jer kakve crtane gleda GEA JE BLAGO) ...Pocela je da cita i odusevljena je...nije bitno sto je ona devojcica ALI IPAK sam joj ja nametnuo to..TESKO vreme je za strip i moze samo da bude gore ..izdavaci ce se gasiti i gasiti to je neminovno, a siguran sam da se novi izdavaci nece ni pojavljivati...Relno kakvo je vreme doslo da klinci nose aparatic na kome slusa muziku,igra igrice direktno je na internetu i sta sve jos ...strip mu deluje vise nego smesno>>>
[/quote]
Villain Posted - 04/08/2011 : 17:30:02
Ispade da je strip isključivo za socijalne slučajeve. Jeftina zabava koju u ovim vremenima je teško priuštiti. Jeste teško ako želiš sve junake da pratiš, sve edicije.
Ja i žena zajedno imamo prosečnu platu. Pa ipak uspem da se dovijem na neke načine.
regar Posted - 04/08/2011 : 14:33:21
Pominjati da je losa materijalna situacija samo izgovor, i davati primer potrosnje cigara je obicno banalizovanje problema. Ja ne pusim pa mi nije lako da odvajam pare za stripove. Jedini razlog sto jos mogu sebi da priustim neki strip je sto (na srecu ili zalost) jos nemam svoju porodicu. Nemam zenu i decu, nemam takve obaveze pa jos mogu sebi da priustim ovaj hobi. Ne kazem da bi prestao da kupujem kada budem imao porodicu, ali sigurno ce neki prioriteti biti promenjeni. Naravno to je pod uslovom da finansijska situacija ostane ovakva kakva je. Ako Bog da da jednom i ovde bude bolje, onda se hobi nece ugasiti niti ce zamreti.

Moram da priznam da je zalosno sto su cigare na visokom nivou prioriteta kod naseg naroda. I ovim postom cu se odaljiti od teme, ali meni je neverovatno da je mnogo pusaca spremno da se odrekne hleba i mleka zbog cigara. I dalje mi je u pamcenju slika dok je trajalo bombardovanje, kada najduze kolone nisu bile za ulje, brasno i mleko nego bas za cigare. To je teska bolest ovog naroda.

Da se malo posvetim i samoj temi. Mislim da je sam pocetak izdavanja VC-a bio u trenutku kada je u Srbiji bar malo porastao standard, u stvari kada se izgubio strah da ce ova zemlja doziveti novi ekonomski brodolom. Mozda su se ovi raniji izdavaci koji su propali pojavili u pogresnom trenutku. U tim trenucima i dalje je u svesti naroda bio strah od nemastine, pa i ako ostane neki dinar viska ljudi nisu trosili na stripove.

Jasna je stvar da u slucajevima krize i pada stadnarda, prvo stradaju hobiji. Doduse za zagrizene stripofie to je verovatno poslednja stvar koje se odreknu, ali za one koji povremeno kupe nesto na trafici to je jedna od prvih stvari.

Prednost Hrvatske u odnosu na nas je i ta sto su imali mnogo manji prekid u izdavanju stripova. Dakle kod kupaca se nije skroz ugasila ta kultura kupovine stripova na kioscima. Srbija je imala mnogo duzi prekid, ljudi su se vise oladili, teze ih je bilo ponovo motivisati da trose pare na ovako nesto.

Da nije bilo poslednje ekonomske krize mislim da bi VC uspeo sa ambicioznim najavama, jer je njihovom pojavom strip stvarno ponovo oziveo. Ali sad je kasno za nagadjanja sta bi bilo kad bi bilo.

I pored svega mislim da na ovim prostorima ima dobra ponuda stripova, ali problem je kod potraznje, jer je sve manje para.
Imrahil Posted - 04/08/2011 : 13:19:34
Nisu na gubitku, ja sam Martija krenuo da uzimam kad su proredili stripove. Da je ostalo po starom, ne bih ga uzimao sigurno, jer mi ovako sporiji ritam odgovara.
Nemaju svi para, pa da kupuju sve živo.
feka82 Posted - 04/08/2011 : 13:09:27
quote:
Originally posted by feniks

Kad bude bolji standard (citaj vise para za trositi) ljudi koji sad kupuju neke stripove kupovace jos neke.
Da li ce to omasoviti strip scenu ?
Nece.

A o zeljama da izdavaci propadnu da bi neko drugi to radio bolje -
bolje da ne kometarisem prerasce u svadju.

Izdavaca neka bude sto vise to je moja zelja Komentari ove teme se cisto odnose , kako sam ja shvatio , da izdavaci drugacije razmisljaju kod nekih izdanja , normalno da ni oni ne zele da gase izdanje i da ga prorijedjuju , ali sa ovim prorijedjivanjem oni su na gubitku , a ne mi ( dosta je ljudi i odustalo od nekih izdanja veselog cetvrtka , ko bi godisnje procitao jednu pricu od texa . Kratko i jasno niko , mi smo stripofili mi to gutamo )
Villain Posted - 04/08/2011 : 13:05:04
quote:
Originally posted by feniks

Kad bude bolji standard (citaj vise para za trositi) ljudi koji sad kupuju neke stripove kupovace jos neke.
Nece.

Sa ovim gore se slažem, da je sreće!
feniks Posted - 04/08/2011 : 12:46:47
Nece.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000