T O P I C R E V I E W |
mladjo |
Posted - 17/08/2023 : 15:26:35 Ono što je po meni VČ najviše pogriješio je sljedeće: 1) Trebali su odmah (2008) krenuti sa Zlatnom serijom 2) Trebali su slijediti originalnu numeraciju 3) Ako se već krenulo sa zasebnim junacima, trebalo je onda, recimo pola jednog izdanja Zagora ostaviti u originalnom izdanju, a pola izdati u ZS (naravno, sa origigi naslovnicom). Tako bismo u ZS imali Zagora, Dylana i druge u redovnim brojevima (a ne ovako stalno ubacivati neke specijalne brojeve). Znači Zlatna serija broj 1104 redovni Zagor, broj 1105 redovni Dylan Dog, 1106 Tex, 1107 Dampyr, pa onda ponovo 1108 Zagor i tako dalje.
To bi za nas kolekcionare bila velika stvar - hej nastavak Zlatne serije! Čovječe!
A onda poslije krenuti i sa LMS-om.
Međutim kad već nisu 2008., mogli su to napraviti 2018. kad su pokrenuli Zlatnu seriju. Ubaciti u nju Zagora, Dylana, Texa i, ne znam, Dampyra i krenuti od originalne numeracije.
A ne ovako - brojevi od početka, B-naslovnice i svega pomalo unutra.
E sad Golconda...bilo bi fora da krenu sa Zlatnom serijom i to sa originalnom numeracijom! Naravno ako se može . Ali ako imamo dva LMS-a mogli bi imati i dve ZS! Ok, ne mogu unutra ubacivati VČ junake (Zagor, Dylan...) ali moglo bi se naći junaka koji bi išli unutra. Vjerujem da bi puno ljudi to kupovalo.
Kaj velite ? |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
sawitch |
Posted - 23/08/2023 : 23:23:13 LMS je nostalgija. Inace bi se zvalo drugacije. Tako da.. Kakve mange.. |
night |
Posted - 23/08/2023 : 22:00:41 Mislim da sa ovim novim LMS i ZS balansiraju između nostalgije i predstavljanja novih epizoda. ZS od VČ je korektan, u najmanju ruku. Naravno da bih voleo novije stvari, ali verovatno razmišljaju i o prodaji na kioscima, i sa nekim reprintima pokušavaju da povećaju prodaju kroz poznate naslove. A Deers je sjajno primetio, kolekcionari će kupovati zbog kolekcije. NLMS je već znatno bolji, posebno sa mladim Teksom i MM, videćemo kuda će to dalje ići. Za Golkondin LMS imam velike simpatije, zbog formata, tankog papira i njegovog mirisa (...), a i solidan je plan izdavanja, rekao bih - za svakog po nešto. Meni je tu Julija najvažnija, ostalo kupujem zbog, hm, kolekcije. Za Traper Kerija sam oprezno optimističan, nadam se da će ići korektno i onda da stigne Lon Volf, eh što je to bila stripčina. |
manhunter |
Posted - 23/08/2023 : 21:49:42 Evo i zašto :
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=38039
|
manhunter |
Posted - 23/08/2023 : 21:48:10 Ma ne može mange u ZS i gotovo! Ne dam! 
   |
mladjo |
Posted - 23/08/2023 : 21:40:48 Yupi stars, Mapet bebe, Mikijev zabavnik i almanah naravno, to sam isto redovito kupovao...Ah zlatna vremena:)) |
mladjo |
Posted - 23/08/2023 : 21:38:51 Eh da, poslije Zagora, najbolji mi je bio Marti Misterija . Dylana sam isto kupovao, Nika Rajdera i Alan Forda. Ali znao se zalomiti i pokoji EKS, HORROR & co:))
Znači sve od ZS i LMS plus popratna Bonelli izdanja i Alan Ford te poneki padobranac od stripa:D
|
mladjo |
Posted - 23/08/2023 : 21:35:20 Ja sam kao klinac kupovao sve od ZS i LMS. Ali bome bilo je jako puno klinaca (ako ne i velika većina) koji su kupovali jednog ili dva junaka. Koliko puta sam se naslušao priča tipa "Ja skupljam Zagora i Bleka" isl. Tako može biti i u novoj ZS: Ne moraju svi kupovati sve. |
Deers |
Posted - 23/08/2023 : 20:49:58 @manhunter
za LMS sam htio kazati da se od svega kačite za jednu sintaksu na predlistu a ne raspravljate o tome što je to izdanje u suštini
Inače, ne mislim da nova ZS ide samo na nostalgiju. Jer pazi, realno, kolekcionar će skupljati i bez obzira što je unutra, zar ne? On je ionako siguran kupac. Zašto ne ponuditi nešto i slučajnim čitateljima poput mene koji kupi svaki peti broj? Kojega Zagor ionako ne zanima pod svaku cijenu, ali ima stripova koje bi volio imati a koja su sada izašla možda samo u luksuzbim izdanjima ili su gotovo nedostupna? U tom smislu mislim da je nova ZS uspješnija od nove LMS. Ali oba imaju i jednu jako ograničavajuću okolnost: moraju balansirati. Ja bih bio najsretniji kad NLMS bi ibacivao samo Gigante MMa i pokoji Texone. Novi Tex, dati ću mu šansu, mislim da ne zaslužuje takvo izdanje, a Zagor + najmanje. |
mladjo |
Posted - 23/08/2023 : 20:41:38 Nostalgija je najbitnija stavka u cijeloj priči, naravno ali treba reći da se cijelu priču odnosno izdanje može malo i osuvremeniti . Inače šta, stalno ćemo vrtiti Marka, Bleka, Mikija i Malog rendžera u ZS i LMS? |
manhunter |
Posted - 23/08/2023 : 17:21:43 A eto, i ti sam kažeš "Evo, meni je nova ZS odlična stvar. Znam, bila bi mi i da se ne zove ZS ...". I u tom je poenta. Zar onda i ti ne relativiziraš čitavu situaciju i delimično pišeš kako je tvoje tumačenje knjiga jedino ispravno? Meni ni LMS ni ZS nisu potpuno uspeli (ukoliko uzmemo u obzir kako i zbog čega su nastali, a to je jedino efekat nostalgije), mada je novi LMS mnogo bolji.
Ubacivanje mangi u te dve edicije bi bilo kao da neko radi reboot filmova o Indiani Jonesu, a glavni glumac je Japanac koji slučajeve rešava obučen u ninđu, a glavno oružje mu je umesto biča šuriken. Karikiram, ali to bi bilo to otprilike. Ima toliko Bonelli i njima stilski sličnih stripova koji bi mogli da idu u te edicije, nema potrebe za ubacivanjem drugih. Oni koji vole te druge stripove nikada nešto nisu voleli ZSLMS, pa zašto bi im se nudilo tako nešto?
Za ovo vanredni LMS kod MM nisam ukapirao šta si hteo da kažeš. |
Deers |
Posted - 23/08/2023 : 16:57:29 Kako ne? Evo, meni je nova ZS odlična stvar. Znam, bila bi mi i da se ne zove ZS ali mi je ovako još bolja. Vi, vjerojatno ste svijesni toga, pokušavata racionalizirati svoji nostalgiju ali to ne možete, pa stvarate efekt fanatika kojem je samo njegovo tumačenje knjiga ispravno (kad samo vidim koliko se lovite za ono vanredni broj LMSa kod MM-a dobijen transfer blama) bez da stvar vrijednijete sada o ovdje. |
manhunter |
Posted - 23/08/2023 : 15:20:02 Ukoliko je to vreme prošlo, onda nema potrebe za pokretanjem te ZS. Ukoliko se pokrene i igra na kartu nostalgije (a na koju bi drugo?), onda bi trebalo da se ta nostalgija probudi. ZS sa mangama, autorskim stripom, francuskim stripovima ne bi imala nikakve veze sa tom nostalgijom. |
Deers |
Posted - 23/08/2023 : 14:53:54 Zašto? Brend nekog vremena svakako jest, ali to vrijeme je prošlo. Zašto ne bi ZS išla dalje? Kao što je i logično? |
Bruce Springsteen |
Posted - 23/08/2023 : 14:25:46 quote: Originally posted by mladjo
Ha jbga ako bi to prodavalo izdanje, onda bi trebalo staviti i mange. Inače, koliko ima stripova iz Bonellija, a da više ni ne znam je li netko drži prava na njih:Cassidy, Jan Dix, Ut, Caravan, Dampyr, Morgan Lost...
Prijatelju nikako mange, ako smo do mange nek to ide vec zasebno ko voli i kako i sada idu... ZS je brend nekog vremena i pravi nastavak istog je samo u Zagoru, Teksu, Marku, i eventualno jos nekog novog junaka iz Bonelli izdanja... |
mladjo |
Posted - 23/08/2023 : 10:44:38 Ha jbga ako bi to prodavalo izdanje, onda bi trebalo staviti i mange. Inače, koliko ima stripova iz Bonellija, a da više ni ne znam je li netko drži prava na njih:Cassidy, Jan Dix, Ut, Caravan, Dampyr, Morgan Lost... |
manhunter |
Posted - 22/08/2023 : 15:14:51 Mora Bonelli, ili sličan po stilu! Kakve crne mange u ZS? I ja bih pre kupovao Mikija, Marka i sl. u ZS, nego nešto poput Julije ili NN koji sad idu u LMS. Nije to to, jbg. |
mladjo |
Posted - 22/08/2023 : 14:49:17 quote: Originally posted by Bruce Springsteen
Jedini pravi nastavak ZS bi bio tamo gde se stalo sa epizodama Teksa, Zagora, K.Mikija, pa i Marka od pocetka...
Da ali prava za zagora i Texa drži VČ a oni su sa svojom ZS napravili to što su napravili... Hm, gle realno Miki je strip za djecu i pitanje je koliko bi tu i žuta traka pomogla. Pa i izvorna ZS ga je prestala izdavati - poslije Bele skvo nije bilo ni jednog broja a i inače je izlazio manje od drugih junaka. Mark bi još i mogao proći, makar bi tu nostalgija morala igrati jaaaako veliku ulogu. Ali opet ako je Ludensu išlo s njim na kioscima... A što se tiče ostalih junaka - pa ima u Bonelliju mali milion junaka koje mogu izdavati. Pa ne drže prava baš svi na sve. Ali velim - ne mora niti biti Bonelli. Neka izdaju neku mangu koju inače izdaju pod žutom trakom i ja sigurno kupujem, makar inače ne bih. |
Bruce Springsteen |
Posted - 21/08/2023 : 17:58:39 Jedini pravi nastavak ZS bi bio tamo gde se stalo sa epizodama Teksa, Zagora, K.Mikija, pa i Marka od pocetka...
|
zlatko900 |
Posted - 20/08/2023 : 21:47:15 quote: Originally posted by ---dp---
quote: Originally posted by goodpaso
quote: Originally posted by Renky
Svemirski patroldžija i Karabina Slim… bija je tu i onaj “maharadža” od Marcella, jel’ ono Crni konjanik? Dr. Žistis eeeej to bi bilo TOP😬
Mislim da se zvao Nepoznati Konjanik, izlazio u ZS, dodatak u K.Marku A sta fali i Rahan da se ubaci,Tajanstveni Alan, Lon Folf,mozda kom.Mark valjda bi se kupovalo 
Pa Mark i Miki su ionako izlazili u ZS, a izlazio je na samom pocetku i Kit Teler, za mene bi Mark i Miki bili prava poslastica u takvoj ZS, a kao drugu pricu terbalo bi staviti nesto nalik onome sto je i "Dnevnik" stavljao, naravno kad ima prostora za tu drugu pricu... naravno, tu bi dodali mozda nesto sto trenutno ide u LMS, na primer Nik Rajdera ili vec sta hoce, a i PSDZ je isla u ZS, ionako su neki junaci u LMS previse retki sada zbog ritma
Kod "Zlatne" i "Lunovog" računa se kod kupaca na nostalgiju,koja je-to smo već više puta zaključili-jebena stvar. Pa zar nebi trebalo onda da je što više nalik na ono kakvo je bilo,a ne sada ubacivati sve i svašta samo da bi se prodavalo. U "zlatnim 80-ima" živio sam punim plućima po svim pitanjima pa mislim da sam kompetentan da to komentiram na takav način. A poželjno bi bilo da se jave što više onih koji su to doba proživjeli kao i ja,pa da čujemo njihovo mišljenje. |
zlatko900 |
Posted - 20/08/2023 : 21:32:37 quote: Originally posted by alexts
quote: Originally posted by Dwayne_Looney
quote: Originally posted by zlatko900
Dali je netko čitao LMS od Golconde ili se to samo kupuje i slaže na police,pa se većina ovdje razbacuje sa razmišljanjem o vanjskom izgledu i eventualnim junacima koje bi željeli vidjeti u toj ediciji? Pa "Dnevnik" je bio car po pitanju otiska tinte u stripovima za razliku od Golconde. U skoro svakom Golcondinom stripu nalazim nekoliko stranica izbjeljenih od nedostatka tinte...
Pa nastoje ostati na tragu Dnevnika po tom pitanju . Ako ti nije mrsko navedi primjere pa ću pogledati. Ja sam čitao samo Blekove, ostalo slagao na police. Sjećam se da je u jednoj talijanskoj (ne ex-Yu, znači) epizodi bilo kao neko duplanje linija (kako li već to nazvati) na par vinjeta, znači višak tinte, hehe... Sad sam letimično prelistao par brojeva, ne vidim nedostatak tinte. Pucaj!
Loš otisak se ne javlja u svakom/svačijem primerku. Ne možeš proveravati "kod sebe" da li neko drugi, sa istim stripom ima problem sa otiskom.
Kad se štamparske mašine "isprazne" ili šta već, počnu da štampaju bledo. Moj primerak Bleka "Slomljeno srce" je prepun izbledelih stranica, negde crne skoro i da nema.
Za razliku od prije 30-ak godina tehnologija je poprilično napredovala,pa takve stvari smatram običnim fušerajem. Teško da je moguće da se nije primjetilo da su mašine "prazne",a ako već kao takve i prođu-to ide pod oštećeni strip,a ne po principu-kupi,pa se žali... |
danielp |
Posted - 20/08/2023 : 17:07:40 ZS sto da ne? LMS mi je ok. Samo mi se cini da im prodaja nije bas spekatakularna. Ne znam da li bi se upustili u ZS |
dzoni |
Posted - 20/08/2023 : 15:33:58 bila je i nova zlatna serija i nije stigla ni do 10. broja ( izlazilo mislim 1996 godine i 1997)...sa nekim bez veze junacima....zlatna serija da bi bila prava mora imati junake koje je uvek i imala a ti junaci vecinom su sada zauzeti od drugih strip kuca tako cda svaka zlatna serija bez tih junaka osudjena je na propast....prolost se ne moze vratiti...bila je sansa za vc 2008 da nastavi zlartnu i lms tamo gde su prave stale..ali nije se niko tada setio toga....sada je kasno...takodje ni ova vc zlatna serija nije to to....golkondin lms je najblizi pravom lms i slicni su junaci... |
Anto_123 |
Posted - 20/08/2023 : 14:44:21 Red je na novu dijamantsku seriju |
Anto_123 |
Posted - 20/08/2023 : 14:41:59 quote: Originally posted by Anto_123
quote: Originally posted by jaki
Uskoro će i Ludens pokrenit ZS.
Veče 
Donosi noć a novi dan...tko zna |
Anto_123 |
Posted - 20/08/2023 : 14:40:22 quote: Originally posted by jaki
Uskoro će i Ludens pokrenit ZS.
Veče  |