T O P I C R E V I E W |
kiky |
Posted - 10/12/2008 : 19:50:43 Kontemplirajući o koloru u boneli stripovima, a nadovezujući se ujedno i na marvel, sjajna ideja za pool-topik mi pade na pamet. Kada bi marvel prestao koristiti boju, znatno bi im pala prodaja stripova..?
Any thoughts? |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Le Samourai |
Posted - 16/12/2008 : 18:46:00 Haha, great minds, i sve to :) |
Djole |
Posted - 16/12/2008 : 18:33:22 Preteče me Samuraj. ;) |
Djole |
Posted - 16/12/2008 : 18:28:56 Trebalo bi uzeti u obzir datum nastanka, da. Iako je Spajdi odličan od samog početka.
A za dobar stari strip, uzmeš recimo Spirita iz četrdesetih. |
Le Samourai |
Posted - 16/12/2008 : 18:27:55 Ajznerov Spirit je, recimo, jako blizu savrshenstva. Ima i dosta drugih. Stvar je u tome shto si iz tog perioda chitao malo shta, ali to je vrlo lako ispraviti. |
realist |
Posted - 16/12/2008 : 18:27:49 Kao srednjoškolac sam bio izrazito kritičan prema srednjovjekovnoj književnosti, ali profesorica mi je objasnila da umjetničko djelo uvijek treba promatrati u kontekstu vremena u kojem je nastalo. To mi je u početku bilo smiješno, ali s godinama sam shvatio što je htjela reći s tim...dakle, have mercy, Billy :) |
Billy_the_Kid |
Posted - 16/12/2008 : 18:07:39 Batman, Spiderman ne bitno mozda ipak trebam uzeti u obzir da je Dylan poceo '86 a Batsy '39 . Ali ne mogu vjerovati da narod cak i u to vrijeme kupovao tako nesto. Mislim i dan danas se moze naci dobar film iz recimo 50ih 60ih, a strip??? |
Djole |
Posted - 16/12/2008 : 00:12:48 Such as? |
Billy_the_Kid |
Posted - 15/12/2008 : 22:59:59 mislim da bi jos trebalo napomenuti, kad citam dosta starija boneli izdanja opet mogu da se uzivim u radnju, dok kod dosta starijih marvel/dc izdanja ne mogu preci vise od par stranica da ne bacim strip o zid, pa to ni danasnji petogodisnjaci ne bi progutali |
realist |
Posted - 15/12/2008 : 17:52:03 Dobro, kiky, pobogu, nađi na internetu podatke o prodaji Marvelovih Essential izdanja i stvar riješena :) A opet, ta izdanja uz nedostatak boje nude 500+ plus stranica stripova koji su originalno bili u boji...za smiješno male pare, dakle, cijena se, htio ne htio, mora uzetu u obzir |
Djole |
Posted - 12/12/2008 : 18:01:01 Možda jesam, možda nisam jedini koji je zloupotrebio pravo glasa - point is, može biti zloupotrebljeno, vrlo lako, i samim tim nije verodostojno, sve ostalo na stranu. |
sloppy |
Posted - 12/12/2008 : 17:56:59 drugi odgovor mi je samo odgovor na pitanje kako bi se kometirali rezultati ankete. još uvijek mislim da bi jim prodaja pala. ali isto tako mislim da postavljanje ovakvog pitanja u ovom prostoru ne donosi baš pravih rezultata. ali kad bolje razmislim jedini su cb od marvela koji sam vidio marvel clasics koje je torca spomenuo. a to je originalno izlazilo godinama davno i inkovano je očajno loše. mislim napravili so po 20 stranica u jednom danu. koliko god su bili dobri se nemogu usporedjivat sa ovim crtačima i inkerima koji rade sad.
|
kiky |
Posted - 12/12/2008 : 17:43:57 Prvo, Sloppy je u prvom postu na ovom topicu izjavio da bi marvelu pala prodaja kada bi eliminirao boju u stripovima, no drugi njegov post je odjednom poprilično drugačiji...
Drugo, na ovom forumu sam svjedočio svakojakim "jezivim" izjavama; od nezainteresiranosti za određeno strip izdanje sve do trenutka kada nije počeo da se tiska u HC-u, slučaj Julie čiji formatni re-dizajn je odbio pojedince puno više nego veća cijena i sl... tako sam jednostavno došao na pomisao kako pojedini ponekad pristupaju, ili odustaju od stripa zbog svega ostalog, osim stripa samog. I zar je grijeh stoga zapitati se koliki bi faktor boje u stripovima (primjer; marvel), faktor koji recimo smatram ne toliko važnom stvari za kvalitet stripa, i njegovo odsustvo imao utjecaj na sam strip, percepciju korisnika i samu prodaju? Sa sigurnošću ne znamo, ali možemo pretpostaviti... kao ja, ako kažem da bi to moglo negativno utjecati na prodaju...
A djole, možda si ti jedini, ili jedan od rijetkih koji je zlorabio pravo glasanja...:) jer čitaš i baviš se marvelom i tvoja je namjera da ovo glasanje i cijeli ovaj topik ne ide u prilog glasačkoj "večini". :) Isto tako, ako glasovi DA stoga nisu mjerodavni, ovih par glasova NE mogu se percipirati još manje mjerodavnim. |
torca |
Posted - 12/12/2008 : 17:32:54 mozete li samo zamisliti da marvel izdaje svoje klasike, svoje najcjenjenije naslove, u crno-bijelim kolekcijama i to na nekom usrano jeftinom papiru? pa to nitko ne bi kupovao. |
Djole |
Posted - 12/12/2008 : 16:57:56 quote: Originally posted by kiky
So say you... a kako onda komentiraš rezultate ankete?
Potpuno nemerodavni. Da si je sproveo na Newsarami, gde su ljudi koji i kupuju USA stripove, bili bi tunčicu merodavniju, ali i to je svega par stotina ljudi od više stotina hiljada koji ta izdanja kupuju.
Da ne govorimo da sam upravo ostavio dva glasa "ne" nakon čišćenja cookies, tako da je verodostojnost rezultata vic. |
sloppy |
Posted - 12/12/2008 : 16:25:11 pa u anketi ti je glasalo 28 ljudi koji i svi koji su glasali da vjerovatno više vole čitat bonelija i navikli su na cb format. istotako imaju neku nerealnu averziju do američkih superhero stripova. i niko od njih nije iz amerike i više manje nijedan od njih nije average marvel fan jer je večina u kontaktu sa marvelom samo preko ovih jadnih stvari što se mogu dobit na našem tržištu (u jadnom prjevodu i u formatu za djecu). tako da malo teško baš realno mogu reč dal bi palo. djole ima pravo. ista stvar ko da si pitao amerikance oče past prodaja boneliju ako smanje broj stranica. večina ljudi ne može procijenit te stvari bez da stavi unutra svoje preference. |
kiky |
Posted - 12/12/2008 : 16:13:16 So say you... a kako onda komentiraš rezultate ankete? |
Djole |
Posted - 12/12/2008 : 16:06:24 Da li bi se gomila marvelovaca odrekla njihovih izdanja prvenstveno i jedino zato što više ne izlaze u boji? (dok je cena pala usled toga, jer nijedna kompanija na svetu ne oduzima, a da se ne pravi i da pritom daje?)
Ne. |
kiky |
Posted - 12/12/2008 : 16:01:40 Odreći se, ne kupovati strip prvenstveno zato jer više ne izlazi u boji, jeli to ok? |
Djole |
Posted - 12/12/2008 : 15:55:25 Povezano. Ne možeš da gledaš jedno bez drugog.
Drukčije je pitanje da li kupci američkih stripova smatraju da je boja neophidna u stripovima. Odgovor na to je, naravno - da, jer su comic books od samog nastanka bili u boji.
Ali da li bi prodaja pala kada bi Marvel (i/ili) DC od sutra rekli da izdaju samo b&w stripove? To zavisi od još gomile faktora, od kojih je najvažniji, važniji i od samog kolora - cena. |
kiky |
Posted - 12/12/2008 : 15:46:34 To ja uopće ne pitam. Ostavi cijeni ili je spusti, svejedno, pitanje je; hoće li marvelu pasti prodaja ako prestanu upotrebljavati boju u stripovima? Boja kao faktor, a ne cijena! |
Djole |
Posted - 12/12/2008 : 15:37:32 Znači, da košta isto?
Sorry, ali to nema smisla. Kao da pitaš da li bi bonelliju pala prodaja kada bi spustio broj strana na 24, i zadržao cenu. Bi, drastično, naravno. I ne samo zbog de fakto poskupljenja, već i zato što je 98 stranica već decenijama standard. Kupci neće biti zadovoljni sa nečim što je ispod standarda (pa još za iste pare). Isto je i sa kolorom u USA. |
kiky |
Posted - 12/12/2008 : 15:17:20 Apsolutely not! Implikacije moga pitanja se donekle nadovezuju, ali su zapravo daleko su od financijske, ekonomske komponente kolora u stripovima... krajnji konzument je meni ovdje značajan. |
Djole |
Posted - 12/12/2008 : 14:54:39 I'll bite: jel' računaš da stripovi ostanu po istoj ceni kao i sa bojom, ili da b&w košta nekih 30 - 40% jeftinije nego sada? |
Betty Page |
Posted - 12/12/2008 : 14:47:41 quote: Originally posted by sloppy
kvaliteta crteža jim je usporedi sa bonellijem svakako prejaka. pošto jim je glavno tržište amerika kde su svi navikli na boje bi jim prodaja stripova pala. ali pare rade oni i sa filmovima i igračkama i ostalim stvarima. mislim da bi propali ako ne bi imali te ostale robe. bili su več jednom u bakrotu pa jih je spider-man film izvadio.
slažem se. |
kiky |
Posted - 12/12/2008 : 12:25:23 Nemaš šta za reći, ali svejedno mi repliciraš. Boja u stripu kao umjetnički, ili kao profitabilni dodatak... nedostatak, uklanjanje iste, i kako će to utjecati na mind-set prosjećnog konzumenta marvelovih stripova. Moje pitanje je sasvim jasno i jasno je što implicira. |