forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Marvel - šta da se radi?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
alexts Posted - 22/11/2010 : 16:17:21
Jedna tvrdnja koja se provlači je tačna - neuspeh Marvela (ili vrlo ograničen uspeh) u Hrvatskoj, a samim tim na ex-YU prostoru, stvar je pogrešne procene u izboru naslova, od starta.

Hteo sam o tome da kažem reč-dve odavno, ali pošto je vlasnik Bookgloba ranije bio na ovom sajtu, nisam hteo da ulazim u uzaludne rasprave, jer je poznato da on baš ne voli kritike i misli da zna bolje.

Drugi razlog je što sam ja iz Srbije, pa nisam hteo da se uplićem, ali pošto je ovaj sajt usmeren na događanja iz više zemalja, koje čine zajedničko tržište, a loš tretman Marvela je regionalan problem, nije kasno - bar za ćaskanje.

Dakle, kad je Tally (pretpostavljam) odabrao Ultimate naslove za objavljivanje ovde ili su mu ponuđeni od strane Marvela, u vreme kad je počela da ih objavljuje LMInformatika napravljena je greška.

Umesto da se interesovanje za Marvel obnavlja i da se računa i na čitaoce koji su nekada pratili Marvelove naslove u SFRJ (Konan, Silver Surfer, Tor, Derdevil, Šang Či, Kralj Kul, Hulk, Panišer i drugi) išlo se drugačijim pristupom, ciljajući samo na nove - mlade čitaoce. Koliko je to velika greška, može se zamisliti, ako shvatimo da je to, kao da pokrećemo seriju Bonelijevih izdanja, ne računajući na dosadašnje čitaoce Boneli stripova.

Ultimate serijali nemaju kontinuitet sa stripovima iz regularnog Marvelovog univerzuma, to je jedan razlog zašto na starije čitaoce deluju odbijajuće - ne nužno starije po godinama, samo one naviknute na standardne Marvel likove, a ne njihove varijante. Drugi je naglašena orijentacija na mlađe čitaoce odrasle na mangama, kakvih na ovim prostorima ima minimalno, u poređenju sa zapadom, skoro da nema. A treći je nedovoljan kvalitet, posebno udarnog naslova Ultimate Spider-Man.

Sa izborom kvalitetnijih stripova - autora, edicija i perioda izlaženja, moglo se računati i na ljubitelje kvalitenih stripova i autora, koje ne zanima da li je izdavač Marvel ili neko drugi, već samo kvalitetan strip, bez obzira na žanr. Ovako su i oni mahom isključeni.

Ovu grešku, Bookglobe je nastavio, ne preispitujući odluku o izboru naslova, već umnožavajući greške dodavanjem još besmislenijih naslova (Marvel avanture, Spektakularni Spajdermen) takođe izvan Marvelovog uobičajenog uniuverzuma. Tu je i jedan Amazing Spider-Man, kao svetla tačka, ali to je nedovoljno i suviše retko i gubi se među drugim, nesrodnim naslovima.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
sloppy Posted - 28/11/2010 : 01:52:20
a zar je nešto što od marvela izlazi na našem teritoriju u americi uopšte izlazilo u kioscima? zar se nije tamo to skoro sve več preselilo u comic shopove?
alexts Posted - 28/11/2010 : 01:05:46
Nešto za stare, verne čitaoce Eks Almanaha:

http://www.amazon.com/Shang-Chi-Hellfire-Apocalypse-Master-Kung/dp/0785111247/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1290902279&sr=1-1

alexts Posted - 28/11/2010 : 00:57:04
Ne toliko izvikano, ali dovoljno prepoznatljivo i, kažu, kvalitetno:

http://www.amazon.com/Immortal-Iron-Fist-Omnibus/dp/0785138196/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1290902085&sr=1-1

alexts Posted - 28/11/2010 : 00:52:11
Ako govorimo o poznatim autorima:

http://www.amazon.com/Incredible-Hulk-Visionaries-John-Byrne/dp/0785127054/ref=sr_1_49?s=books&ie=UTF8&qid=1290901752&sr=1-49
alexts Posted - 28/11/2010 : 00:40:47
Na trejdove sam i mislio. Za početak. Da, zašto ne i u 1000 komada?

Recimo, nešto staro, rekolorisano:
http://www.amazon.com/Thor-Tales-Asgard-Stan-Lee/dp/0785139214/ref=sr_1_9?s=books&ie=UTF8&qid=1290900576&sr=1-9

ili novije:
http://www.amazon.com/Thor-Vol-J-Michael-Straczynski/dp/0785117601/ref=pd_sim_b_1

opet starije
http://www.amazon.com/Silver-Surfer-Vol-Marvel-Masterworks/dp/0785142827/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1290900870&sr=1-2

ili novo
http://www.amazon.com/Silver-Surfer-J-Michael-Straczynski/dp/0785117962/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1290900870&sr=1-1
Lord Vader89 Posted - 27/11/2010 : 20:49:50
a zasto ne u 600, na primer
jaki Posted - 27/11/2010 : 20:43:02
Svi koji cijene dobar strip prevedeno=nekoliko stotina ljudi.
Na kiosku nema prođe već eventualno samo u albumima/tradeovima u 500 komada.
alexts Posted - 27/11/2010 : 19:41:25
Kod nas su ionako u modi razna integralna izdanja.

Otprilike, šansa za kvalitetnije predstavljanje Marvela na našem tržištu leži u Fibri i Algoritmu tj izdanjima koja oba izdavača najavljuju, a Algoritam je već objavio neka, napravivši početničku grešku sa Ultimate Iron-Manom, koja je, nadam se, proistekla iz želje da se objavi strip na kome je radio poznati SF pisac (Orson Skot Kard), a ne da se cilja na mlade čitaoce i podupire sveobuhvatno praćenje Ultimate univerzuma.

Takođe, što reče sloppy, bilo bi dobro kad bi se izborom izdanja za objavljivanje, ciljalo na kvalitetne i renomirane autore koji su radili za Marvel. Time bi se obesmislio svaki argument o nekvalitetnim američkim stripovima, a privukli svi koji cene dobar strip.

jaki Posted - 27/11/2010 : 19:05:56
quote:
Originally posted by alexts

gde se svaki dan na kioscima pojave 2-3 ili više takvih uzdanja,

Svake srijede ili ti ga CBW
alexts Posted - 27/11/2010 : 16:18:49
Kiosk izdanja sa samo jednom epizodom stripa ne dolaze u obzir, jer se ovde čitaoci naviknuti na Boneli produkciju (čak i oni, koji ne čitaju aktivno Bonelija!) osećaju prevarenim, ako plate pristojan novac za strip koji pročitaju brzo.

Realno, takav vid izdavanja stripova ima najviše smisla u američkim uslovima, gde se svaki dan na kioscima pojave 2-3 ili više takvih uzdanja, pa ljubitelji stripa, koji (ako spadaju u ljubitelje, po definiciji) kupuju poveći broj naslova i u takvoj gužvi i ne primećuju da se jedan, pojedinačno (pa još na mesec dana) čita kratko.

Dakle, izdanja, moraju biti deblja - prvi zaključak!
sloppy Posted - 27/11/2010 : 00:14:20
možda da se ne koncetrira više na naslove nego na avtore.
jaki Posted - 26/11/2010 : 17:25:00
Tally mi jedfnom davno rekao da bi pokrenuli c/b Marvelovo izdanje sa kompilacijama raznih marvelovih serija i pitao za savjet šta valja objaviti.Od toga ništa.A iskreno sumnjam u bilo kakvu dobru prodaju ikakvog Marvel serijala ako se USM dobro ne prodaje.
DeeCay Posted - 26/11/2010 : 17:13:11
quote:
Originally posted by alexts
Inače, moje mišljenje na ovom topiku, da je izbor BG-marvela pogrešan, ostalo je usamljeno, ali to me neće sprečiti da iznesem svoje mišljenje, kako bih ja radio, šta bi bilo dobro, u čemu je spas itd.

Možda si u pravu, a možda i nisi, nikad nećemo saznati... Možda bi bilo dobro da neki srpski izdavač počne izdavati kiosk MArvel naslove sa "SFRJ starijim" redovnim serijalima (što je također tricky) kako si ti predložio pa da vidimo onda rezultate. Nećemo li opet npr. imati velike rupe u kontinuitetu krenemo li s novijim story-arcovima tih junaka? A n ti junaci nisu više onakvi kakvi su izlazili prije dvajst godina, hoće li se oni svidjeti i sada malo starijim čitateljima...

Meni bi se dopali kad bi neko objavljivao one ogromne integrale od Marvela ili DC-a, nešto starije epizode, ali bilo bi materijala za čitanje,
alexts Posted - 25/11/2010 : 22:48:29
quote:
Originally posted by Ignus

Moj frend je recim obožavatelj spajdija ( i superherojštine općenito ) no ne kupuje ni jedan od BG stripova. Zašto? Ulitamte mu je nekako ispod časti čitat...to je za ' retardiranu djecu' njegove riječi, ne moje.

I ja znam bar jednog fana superheroja i marvela, koji smatra Ultimate i druge Bookglobe naslove stripovima za decu, van sfere svog interesovanja (Amazing izuzet). Nekako mi se čini da to nisu usamljeni slučajevi.

Inače, moje mišljenje na ovom topiku, da je izbor BG-marvela pogrešan, ostalo je usamljeno, ali to me neće sprečiti da iznesem svoje mišljenje, kako bih ja radio, šta bi bilo dobro, u čemu je spas itd.
Mr. Bushido Posted - 23/11/2010 : 18:33:17
Ja sam ipak za tvrdi uvez, iz praktičnih razloga. Meki ne podnosim, kao ni format pamfleta.
Obi-wan Posted - 23/11/2010 : 17:38:31
quote:
Originally posted by Paka01

Ma ne, vidi, ne govorin ja o cijeni. Meni je i ovaj Algoritmov 1602 povoljan šta se tiče toga.
Samo sam tija reć da mi je trejd mekih korica najdraži oblik američkog stripa, puno mi se više sviđa nego trejd tvrdih korica ili pojedinačni brojevi, pa i da košta 100 kn, opet bi ga uzea. U tome je bila poanta.

I meni isto. Ne znam zašto, ali najmilije mi je u rukama držati paperback.
Paka01 Posted - 23/11/2010 : 17:34:33
Ma ne, vidi, ne govorin ja o cijeni. Meni je i ovaj Algoritmov 1602 povoljan šta se tiče toga.
Samo sam tija reć da mi je trejd mekih korica najdraži oblik američkog stripa, puno mi se više sviđa nego trejd tvrdih korica ili pojedinačni brojevi, pa i da košta 100 kn, opet bi ga uzea. U tome je bila poanta.
Obi-wan Posted - 23/11/2010 : 17:24:21
quote:

quote:
Originally posted by Markos

quote:

Meni je Amazing Spiderman super izdanje, nije puno skupo (25 kn za 80ak strana u boji), ali ga ne kupujen jer mi se stvarno ne sviđa izgled, najviše volin trejdove, draži su mi nego ovako kako sad izlaze.

Ne sviđa ti se izgled tj. ne sviđa ti se što je zaklaman a ne ljepljen? Mislim, ok, ali za 25 kuna dobit 80 stranica full color stripa, i to dobrog stripa i onda svejedno kukat za trejdom... ne znam što bih rekao. Osim da će vjerojatno ovim tempom za koju godinu on nestat kioska i actually postat hc trejd i onda će koštati 150 kuna za 150 stranica i onda ćete naravno kukati kako je to preskupo. Go figure.

Triba bi postat SC trejd, a ne HC trejd i onda bi bija sritan A s druge strane, vjerojatno bi i tada ritko kupova jer marvel općenito ne pratin (jedino Thora koliko toliko). Uvik mi je draži bija DC.

Paka i ja bi trejd na 160 strana za 60 kn. koliko košta u USA.
Šalu na stranu, Amazing Spider-man je superpovoljan - 80 str. za 25 kn. - zato ga i kupujem.
Paka01 Posted - 23/11/2010 : 16:31:16
quote:
Originally posted by Markos

quote:

Meni je Amazing Spiderman super izdanje, nije puno skupo (25 kn za 80ak strana u boji), ali ga ne kupujen jer mi se stvarno ne sviđa izgled, najviše volin trejdove, draži su mi nego ovako kako sad izlaze.

Ne sviđa ti se izgled tj. ne sviđa ti se što je zaklaman a ne ljepljen? Mislim, ok, ali za 25 kuna dobit 80 stranica full color stripa, i to dobrog stripa i onda svejedno kukat za trejdom... ne znam što bih rekao. Osim da će vjerojatno ovim tempom za koju godinu on nestat kioska i actually postat hc trejd i onda će koštati 150 kuna za 150 stranica i onda ćete naravno kukati kako je to preskupo. Go figure.

Triba bi postat SC trejd, a ne HC trejd i onda bi bija sritan A s druge strane, vjerojatno bi i tada ritko kupova jer marvel općenito ne pratin (jedino Thora koliko toliko). Uvik mi je draži bija DC.
ivan_micic Posted - 23/11/2010 : 16:24:44
Ma dobro je da uopće i izlazi neka je tempo sporiji ali neka samo izlazi
alexts Posted - 23/11/2010 : 16:12:26
Anegdota:

letos vidim dete sa (mladom) majkom ispred kioska i dete zatraži da mu kupi Miki Maus strip. Mamica vikne - ne može, skupo - a zatim kupi 2 ženska časopisa, jedan je bio od onih jeftinih, ali je drugi bio luksuzan, i jedan ljubavni roman! (Kladim se da gospođa troši i cigarete, da ne kažem - puši)

Inače, i ja kupih 1602 i sinoć pročitam prvu priču, koja obećava dobar strip.
Djole Posted - 23/11/2010 : 16:04:51
quote:
Originally posted by alterdm

Kiosci su izumrli za sve što nije Boneli ili da se ograničim, ono što nije Zagor, Dylan i eto nešto van Bonellija, Alan Ford, čak ni sav Bonelli nema prođu.

Ne bih se složio. Kiosci su bili izumrli i za Boneli (Zagor je -legalno, ne računajući Maverik i Horus- propao dva puta na kioscima, Dilan tri) dok nije došao VČ. Kad bi tolika sredstva bila uložena u Betmena, pojeo bi bonelijevce za doručak.
Markos Posted - 23/11/2010 : 16:04:01
quote:
Originally posted by Djole
Strip je uvek preskup, makar koštao i 10 evrocenti. Pa kad je već tako, onda nek košta koliko je ekonomski potrebno.

Upravo tako.
Markos Posted - 23/11/2010 : 16:02:17
quote:

Djole Posted - 23/11/2010 : 16:00:14
quote:
Originally posted by jaki

Večina ljubitelja super-herojštine i uopće USA modernog stripa zna engleski pa kupuju američka izdanja a onih koji ne znaju i htjeli bi čitati superherojštinu je premalo(u biti premalo je uopće i ukupan broj ljubitelja stripa koji bi nešto kupovali).

Plus, tu je i drugi problem - većinu superherojštine imaš za DŽ na netu. I dok kod skidanja skeniranih domaćih izdanja još postoji kakva-takva moralna dilema (sve manja, koliko mogu da primetim), kod skidanja stranih izdanja - ne postoji.

U toj situaciji, trejdovi su besmisleni: oni koji to žele da kupe za male pare su ili već nabavili USA izdanja (a jeftinije od E-baya ne može da bude), ili skinuli besplatno; otud jedini ovdašnji izdavač trejdova kuburi s novim izdanjima, a stara rasprodaje u bescenje. Imaju smisla ili ultra-luksuzna izdanja kakvih u USA nema (kao Fibrina ili Darkwoodov Tarzan), ili kiosk izdanje za široke narodne mase koje i ne znaju da ti stripovi mogu da se skinu s rapidsharea. Ali za kioske su potrebna enormna sredstva i zaleđina...

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000