T O P I C R E V I E W |
Djole |
Posted - 18/06/2011 : 09:56:49
quote: Postoji samo jedna budućnost za ljudsku rasu, budućnost istrebljenja. Osuđeni na teskoban život duboko ispod tla, nijedan od Adamovih sinova ne može da se popne na površinu a da se ne suoči sa besom Trnovca.
Ova budućnost može biti promenjena putovanjem u prošlost. Jednom hronoagentu, mladoj ženi koja je odmalena vaspitavana u tom cilju, poverena je misija da spase čovečanstvo od tužne sudbine koja ga čeka. Njeno ime je Lika, i da bi to postigla, moraće da postane - Lilit, grabljivica.
Tim rečima počinje novi mini-serijal Luke Enoha, sada već proslavjenog autora mlade i poletne Gee. Ali Lilit nije Gea. Da je želeo da piše strip sa elementima humora, horora, ezoterije i društvene kritike, Enoh je prosto mogao da nastavi da radi na avanturama mlađahne Zaštitnice, ne bi bilo potrebe da okončava serijal, niko ga na to nije primorao. Ne – Enoh je završio Geu i započeo Lilit jer je želeo da priča potpuno drugačije priče.
Razlika koju će čitaoci odmah zapaziti jeste da humora i razigranosti u Lilit jednostavno nema. Glavna junakinja nije vesela klinka koja voli sve što vole mladi – Lika, devojka koja će postati Lilit, odrasla je u mračnoj i sterilnoj budućnosti u kojoj je čovečanstvo pred istrebljenjem: ona i ne zna šta vole mladi. Kao da to nije dovoljno, od malih nogu je obučavana da bude savršeno oružje, a zatim je bačena nazad kroz vreme, sama, napuštena od svih, da ispunjava misiju koja će možda spasti ljudsku rasu. Mračna situacija s kojom nema šale, likovi na ivici očaja kojima nije do smeha. Takođe, ni društvena kritika nije previše aktuelna, osim na najosnovnijem nivou – Lilit se ipak šeta kroz istoriju, periode kad aktuelne socijalne tenzije još uvek nisu postojale. Drugim rečima, svi oni kojima je Gea delovala neozbiljno zbog humora i živahne glavne junakinje, ili previše propovedački zbog tolerancije prema raznim marginalnim društvenim grupacijama – trebalo bi da obožavaju Lilit.
A mi, što smo i Geu voleli?
Mi imamo priliku da gledamo vrhunskog pripovedača kako stvara novu mitologiju. Erudicija i temeljitost koji su odlikovali Enohov rad na ezoteriji u Gei ovde su prisutni u još većoj meri. Svaki period koji će naša junakinja hronoagent posećivati detaljno je istraživan kako bi istorijski bio što tačniji. Već ovaj broj, Znak Trnovca, u kome se Lika nalazi pred zidinama Troje, to pokazuje – Enoh uzima i likove iz Ilijade i Enejide, ali nam ih predstavlja kroz prizmu istorije ne zaboravljajući njihovu simboličku vrednost. Plus, moralne dileme u koje je Gea u kasnijim epizodama zašla ovde su prisutne od samog početka: da li cilj uvek opravdava sredstva? I koliko uopšte pojedinac može uticati na tok istorije? Promene koje Lika svojim misijama stvara moći ćete da pratite na kraju svakog broja, u rubrici Ukronija, u kojoj se bukvalno ispisuje nova istorija sveta.
Lilit je serijal koji u Italiji još traje, izlazi na šest meseci i do sada je izašlo šest brojeva. Darkwood će Lilit objavljivati dvomesečno dok ne sustignemo originalna izdanja, a nakon toga šestomesečno, kao i u Italiji, sve do kraja serijala.
Nepoznata mesta, nepoznato vreme i teške moralne dileme... pred hronoagentom Likom su teška vremena, bukvalno. Na nama je da je pratimo.
Privju pogledajte ovde:
http://www.darkwood.co.rs/assets/files/pdfdownloads/Lilit01.pdf
Cena je 300 dinara, a prva dva meseca u Darkwoodu važi standardni popust - 250 dinara.
Zahvaljujemo se svima koji su pomogli u izradi ovog izdanja. |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Ciko Strašni |
Posted - 12/08/2011 : 17:08:25 Pravedni,slažem se sa tobom u vezi "Lilit"...i meni se dopada. |
pravedni |
Posted - 11/08/2011 : 08:42:53 Meni kao istori;aru gode ovakvi "pseudoistorijski" serijali,jedino mi je kao pripadniku "old school" stripa bilo malo teže da se naviknem na crtež koji dosta vuče i na stil mangi. Zabavan serijal je i "Gea",prožet specifičnim humorom i poigravanjem sa antičkom mitologijom,ali mi se "Lilith" ;ini kvalitetnija. Medjutim,za definitivan sud sačekajmo izdavanje još par brojeva... |
DeeCay |
Posted - 10/08/2011 : 14:26:30 Uzeo i ja primjerak Lilith, budući da sam Geu nekako zaobišao... Uglavnom, potpisujem sve što gore rekao kolega morisson.
Izgrađuje se potpuno nova alternativna povijest, a i koliko vidim dosta se pazilo da doba bude autentično i da događaji i likovi odgovoraju u određenoj mjeri. Isprva mi je bilo čudno što se rabe malo drugačija imena, reko nisu li to možda srpske inačice koje nisam nikad čuo? No sve je razjasnio tekst pred kraj sveske...
Putovanje kroz vrijeme i alternativna povijest, i još je ženski lik, to mi savršeno odgovara. Iznenađen sam i žestinom radnje, kad većina moralnih principa i preispitivanje savjesti ne igra ulogu. A otvaraju se uistinu i mnoga pitanja... Enochov crtež, s druge strane još moram probaviti, treba se naviknuti na njega. |
Ciko Strašni |
Posted - 09/08/2011 : 11:06:56 Lilit je fenomenalna! Čekam s nestrpljenjem drugi broj... |
teller |
Posted - 09/08/2011 : 09:32:56 ja sam je tek sada zavolio, kad sam pročitau previu,pa to je odlično...Uzimam prvom prilikom. |
cronos six |
Posted - 25/06/2011 : 22:22:12 voliim lilit! |
General Katana |
Posted - 24/06/2011 : 20:50:13 LILIT je fenomenalan strip! Luca Enoch ROCKS!!! |
morrison |
Posted - 22/06/2011 : 20:37:04 Kupio, procitao, odusevio se. Darkwood jos jedanput pogadja u centar sa novim zenskim Boneli junakom, potencijalno najboljim do sada. Zavodljiva ideja o vremenskom agentu, poznata jos od 'Terminatora', veoma uzbudljivo je obradjena u ovom stripu. Slicnost sa Geom je primetna u nacinu na koji smo uvedeni u radnju i mitologiju serijala -sam pocetak misije glavne junakinje prozet flesbekovima o njenom poreklu- medjutim, tu slicnosti izmedju 2 Enohove 'kceri' prestaju. Prirode parazita Trnovca, njegovih agenata Korova (jedva da smo ih i videli a vec izazivaju jezu), kao i Likinog vodica Mrkog za sada su obavijene velom tajne, i sigurno da ce nam ih Enoh vrlo mudro i postupno razotkrivati kako serijal bude odmicao. Prisutno je dosta etickih dilema: da li cilj zaista opravdava sredstvo? Da li je ubijanje nevinih ljudi u ime nekog cilja, pa cak i onog najuzvisenijeg - golog opstanka covecanstva opravdano? Lika ne uspeva da se pomiri sa time da su oni koje je primorana da ubije "mrtvi vec hiljadama godina". Pobogu, to bi se isto moglo govoriti i za ubijanje zarad "visih ciljeva" danas - sve kolateralne zrtve ce ionako umreti jednog dana i samim tim nisu bitni. Lika oseca da to nije u redu iako prihvata svoju zastrasujuce nezahvalnu mesijansku misiju. Veliki plus je i pripovedanje o jednom bitnom dogadjaju istorije liseno mitologije i romantizma. Sam crtez je odlican - scene osvajanja Troje, i surovosti ondasnjeg ratovanja su spektakularne. Takodje, glavna pitanja (koja ce se verovatno postavljati do samog kraja serijala, iako se cini da je na njih mozda vec i odgovoreno) za nas koji jedva cekamo naredni broj su: hoce li ova tragicna junakinja uspeti da ispuni zadatak, i da li ce se vratiti roditeljima? Prva epizoda nagovestava pricu epskih razmera, te stoga jedan bezobrazno imperativni must have za Lilit! |
kasper |
Posted - 22/06/2011 : 08:01:05 Gea pocinje lose, medju prvih 6 epizoda imam tesko problematicne epizode (4, 6), neke poluzanimljive (1, 2), jednu nesto bolju (3) kao i jednu odlicnu (5). 7-12 mi opet predstavljaju eksploziju dobrog stripa, gde Luca savrseno vlada dinamikom stripa, na sjajan nacin predstavlja svoje (levicarsko) vidjenje sveta, svoje obrazovanje u pogledu religija, akcione scene napete, strip postaje nabijen (originalnim) antagonizmom, a humor je tu sasvim odgovarajuci i pomaze da se jos vise uziva u stripu. Cenim da se kod Lilit tako nesto nece dostici. |
Djole |
Posted - 22/06/2011 : 07:37:50 quote: Originally posted by Mairosu
Nausicaa ima neki ozbiljniji ton, makar u dijalogu.
Ima manje humora, fakat, što ne utiče (odnosno, ne mora da utiče) na ozbiljnost tema kojima se strip bavi.
Nausikaja je, naravno, bezmalo savršena, Gea nije, ali u oba stripa imaš mlad i jak ženski lik koji prolazi ogromnu evoluciju od početka do kraja serijala, a kako se menje ona, menja se i ceo njen svet. |
alexts |
Posted - 22/06/2011 : 01:15:47 quote: Originally posted by Mairosu Nausicaa ima neki ozbiljniji ton, makar u dijalogu.
A verovatno i nije jeftina politička propaganda koja vređa inteligenciju čitalaca. |
Mairosu |
Posted - 22/06/2011 : 00:08:18 quote: Originally posted by Djole
Daleko bilo, nije mi bila namera. Preporuku sam dao zato zato što si, ako se ne varam, negde napisao da ti je Nausikaja dobra, a Gea nije daleko od nje.
Hm.
Nausicaa ima neki ozbiljniji ton, makar u dijalogu. Moguce da prevod izuzetno utice na moje shvatanje o ovom stripu. No dobro, procitacemo opet...svakako. |
King Warrior |
Posted - 22/06/2011 : 00:03:29 Gea je meni odlicna zabava, dobar promjena poslije nekog nadahnutog stiva. Fazoni su dobri, crtez ekstra. Ne treba svaki strip da ima neku visu pouku da bi bio dobar. Literatura za tinjedzere koju bez probelma mozemo i mi odrasli da citamo.
Izgleda da je Lilith dosta ozbiljnije stivo, meni bi bilo draze da je nesto u pravcu Gee, ali dobro, komenatarisati mogu kada procitam. Imam velika ocekivanja. |
stripadzija |
Posted - 21/06/2011 : 23:37:42 quote: Originally posted by Mairosu
quote: Originally posted by Djole
quote: Originally posted by Mairosu
Odlican strip. Geu ne mirisem previse jer mi je previse teeny & "cool", ali Lilith je bas bas po mom ukusu. Vrlo hardcore.
Preporučujem da probaš ponovo Geu - ne zato što mora svakome da se dopadne (daleko bilo), već zato što nije teeny & cool.
Ja sam rekao da mi je teeny & cool. Ne da je. To su subjektivne kategorije. Prevod mi se npr. ne svidja, malo mi je isforsiran dijalog. Naravno, mozda sam samo ja.
Jesu subjektivne kategorije. Meni je prevod zakon, tako mi je dobar srpski sleng u stripu... |
alexts |
Posted - 21/06/2011 : 23:37:25 quote: Originally posted by mpavin
I meni je u prva dva broja dosta teeny & cool, ne znan kako je kasnije. Inače, solidan strip ali ništa više od toga (zasad).
Gea je slab strip, a epizoda 4 je sasvim sigurno najlošiji strip ikada. |
legaz |
Posted - 21/06/2011 : 23:17:57 Djole ima li nekakve male nade da Darkwood preuzme Magičnog? |
Djole |
Posted - 21/06/2011 : 22:56:56 Daleko bilo, nije mi bila namera. Preporuku sam dao zato zato što si, ako se ne varam, negde napisao da ti je Nausikaja dobra, a Gea nije daleko od nje. |
Mairosu |
Posted - 21/06/2011 : 22:53:12 Uvazavam preporuke. Kao sto rekoh, Geu redovno kupujem, i time ispunjavam svoj deo posla prema izdavacu/uredniku tj. tebi u ovom slucaju. Ne moras i da mi nameces misljenje :P |
Djole |
Posted - 21/06/2011 : 22:48:01 quote: Originally posted by Mairosu
Ja sam rekao da mi je teeny & cool. Ne da je.
Tačno, a pošto strip objektivno nije takav, preporučio sam da probaš ponovo, zbog mogućnosti da si iz nekog razloga stekao pogrešan utisak. Kad već moramo da pojašnjavamo postove. |
mpavin |
Posted - 21/06/2011 : 22:37:01 I meni je u prva dva broja dosta teeny & cool, ne znan kako je kasnije. Inače, solidan strip ali ništa više od toga (zasad). |
Mairosu |
Posted - 21/06/2011 : 22:33:11 quote: Originally posted by Djole
quote: Originally posted by Mairosu
Odlican strip. Geu ne mirisem previse jer mi je previse teeny & "cool", ali Lilith je bas bas po mom ukusu. Vrlo hardcore.
Preporučujem da probaš ponovo Geu - ne zato što mora svakome da se dopadne (daleko bilo), već zato što nije teeny & cool.
Ja sam rekao da mi je teeny & cool. Ne da je. To su subjektivne kategorije. Prevod mi se npr. ne svidja, malo mi je isforsiran dijalog. Naravno, mozda sam samo ja.
Svakako cu se u dogledno vreme opet baviti Geom, buduci da je redovno kupujem. Ali mi nije na listi prioriteta.
|
Djole |
Posted - 21/06/2011 : 21:47:43 quote: Originally posted by Mairosu
|
Lord Vader89 |
Posted - 21/06/2011 : 19:32:33 quote: Originally posted by Mairosu
i Gea moze biti hardcore, zavisno od stepena imaginacije |
Mairosu |
Posted - 21/06/2011 : 18:31:03 Odlican strip. Geu ne mirisem previse jer mi je previse teeny & "cool", ali Lilith je bas bas po mom ukusu. Vrlo hardcore. |
dessa |
Posted - 21/06/2011 : 10:51:54 quote: Originally posted by Dermentor
Je li Lilith najavljen kao kratki serijal ili? Da li se zna uopce koliko ce brojeva imati ili dokle ide ide?
Da, mini serijal, kao Gea. Ne zna se još uvek tačno dokle će da ide ide, ali okvirno 18-20 brojeva. |
|
|