Postoji samo jedna budućnost za ljudsku rasu, budućnost istrebljenja. Osuđeni na teskoban život duboko ispod tla, nijedan od Adamovih sinova ne može da se popne na površinu a da se ne suoči sa besom Trnovca.
Ova budućnost može biti promenjena putovanjem u prošlost. Jednom hronoagentu, mladoj ženi koja je odmalena vaspitavana u tom cilju, poverena je misija da spase čovečanstvo od tužne sudbine koja ga čeka. Njeno ime je Lika, i da bi to postigla, moraće da postane - Lilit, grabljivica.
Tim rečima počinje novi mini-serijal Luke Enoha, sada već proslavjenog autora mlade i poletne Gee. Ali Lilit nije Gea. Da je želeo da piše strip sa elementima humora, horora, ezoterije i društvene kritike, Enoh je prosto mogao da nastavi da radi na avanturama mlađahne Zaštitnice, ne bi bilo potrebe da okončava serijal, niko ga na to nije primorao. Ne – Enoh je završio Geu i započeo Lilit jer je želeo da priča potpuno drugačije priče.
Razlika koju će čitaoci odmah zapaziti jeste da humora i razigranosti u Lilit jednostavno nema. Glavna junakinja nije vesela klinka koja voli sve što vole mladi – Lika, devojka koja će postati Lilit, odrasla je u mračnoj i sterilnoj budućnosti u kojoj je čovečanstvo pred istrebljenjem: ona i ne zna šta vole mladi. Kao da to nije dovoljno, od malih nogu je obučavana da bude savršeno oružje, a zatim je bačena nazad kroz vreme, sama, napuštena od svih, da ispunjava misiju koja će možda spasti ljudsku rasu. Mračna situacija s kojom nema šale, likovi na ivici očaja kojima nije do smeha. Takođe, ni društvena kritika nije previše aktuelna, osim na najosnovnijem nivou – Lilit se ipak šeta kroz istoriju, periode kad aktuelne socijalne tenzije još uvek nisu postojale. Drugim rečima, svi oni kojima je Gea delovala neozbiljno zbog humora i živahne glavne junakinje, ili previše propovedački zbog tolerancije prema raznim marginalnim društvenim grupacijama – trebalo bi da obožavaju Lilit.
A mi, što smo i Geu voleli?
Mi imamo priliku da gledamo vrhunskog pripovedača kako stvara novu mitologiju. Erudicija i temeljitost koji su odlikovali Enohov rad na ezoteriji u Gei ovde su prisutni u još većoj meri. Svaki period koji će naša junakinja hronoagent posećivati detaljno je istraživan kako bi istorijski bio što tačniji. Već ovaj broj, Znak Trnovca, u kome se Lika nalazi pred zidinama Troje, to pokazuje – Enoh uzima i likove iz Ilijade i Enejide, ali nam ih predstavlja kroz prizmu istorije ne zaboravljajući njihovu simboličku vrednost. Plus, moralne dileme u koje je Gea u kasnijim epizodama zašla ovde su prisutne od samog početka: da li cilj uvek opravdava sredstva? I koliko uopšte pojedinac može uticati na tok istorije? Promene koje Lika svojim misijama stvara moći ćete da pratite na kraju svakog broja, u rubrici Ukronija, u kojoj se bukvalno ispisuje nova istorija sveta.
Lilit je serijal koji u Italiji još traje, izlazi na šest meseci i do sada je izašlo šest brojeva. Darkwood će Lilit objavljivati dvomesečno dok ne sustignemo originalna izdanja, a nakon toga šestomesečno, kao i u Italiji, sve do kraja serijala.
Nepoznata mesta, nepoznato vreme i teške moralne dileme... pred hronoagentom Likom su teška vremena, bukvalno. Na nama je da je pratimo.
Cena je 300 dinara, a prva dva meseca u Darkwoodu važi standardni popust - 250 dinara.
Zahvaljujemo se svima koji su pomogli u izradi ovog izdanja.
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Čestitke na izdavačkom poduhvatu! Ovo sigurno uzimam čim stigne u "Trafike" u Novom Sadu. Još samo da izadje i Grejstorm,i svi mi što volimo istorijske teme ćemo biti prezadovoljni. Darkvud ekipo,samo napred punim jedrima! Imate našu podršku...
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
Pročita preview maloprije. Dovoljno me zainteresiralo da kupin kad dođe u nas Bude li neka okej cijena, normalno... Crtež mi idalje nije ništa specijalna. Jednostavno mi nisu previše dragi sivi tonovi u crno-bilim stripovima.
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
Nadan se da oće. Za 130 strana je to skroz okej cijena, al nikad ne moš bit siguran dok ne vidiš.