forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Orka 35 - Frank Cappa

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Markos Posted - 27/10/2015 : 18:40:35

http://www.fibra.hr/katalog/izdanja/orka-35-frank-cappa/344/

Prije nego što je u masovnim medijima postalo moda mahati zastavom pacifizma, ekologije i upirati prstom u kršenje ljudskih prava, Manfred Sommer to je već činio svojim stripovima o Franku Cappi. Svojom proročkom inteligencijom Sommer nije stvorio tek nezaboravan avanturistički strip, već i neogoljeno, brutalno i etičko svjedočanstvo o genocidima naše nedavne Povijesti, uz pomoć ovog mitskog ratnog dopisnika zgroženog ratom…

Orka 35 • Frank Cappa • 360 stranica • C/B + Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Manfred Sommer • Crtež Manfred Sommer • Prijevod Nikola Pezić • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 23.10.2015. • Cijena 220 Kn
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
alexts Posted - 25/06/2024 : 01:25:05
Meni je izmakao, a bio je u planu.
going going Posted - 25/06/2024 : 00:48:35
Da, 400 je bio tiraz, ali mislim da se ovo relativno brzo rasprodalo, ako se dobro secam. Mislim da zasluzuje reprint ovaj strip. Ja svakako kupujem primerak eventualnog reprinta a znam i jos par ljudi koji bi uzeli.
Ali ovo sto sam ja izjavio je vec postao forumski clichee.
wintermute Posted - 24/06/2024 : 15:49:10
Nema ga na engleskom i verovatno ga nece ni biti ako do sada nije izasao a mozda i zbog skakljivog sadrzaja (nisam citao nista da ne spoilujem ali naslucujem na osnovu opisa).

I ja bih verovatno bio zainteresovan za reprint.
DiSkAcH Posted - 24/06/2024 : 14:24:45
Meni je ovo isto super strip, vj sam to već i napisao u ovoj temi.
Robert Redford kao Mr No, odlično, zabavno, kratke i jednostavne priče.
Crtež za 5.
Imam ga u kolekciji.

Ne znam baš kakve su šanse za reprint, mislim da se ovo dosta dugo prodavalo, a čak mislim i da je naklada samo 400 kom.
Salkan Posted - 15/06/2024 : 08:45:57
Hvala Peyo
Nikad dovoljno dobrih riječi da se zabilježi neki klasik koji je odolio vremenu, kao što je Cappa.
Ovo je pravi biser među Orkama, jedan od vrhunskih stripova i velika je šteta što tog materijala za uživanje nije bilo još.
Nekako sam ocijenio da je naglasak dati na zanimljivosti o Nikaragvi - iako je takvih područja bilo, ima i biće još, ali nesreće Nikaragve su uglavnom prolazile ispod radara i uglavnom su zaboravljene.
Peyo Posted - 15/06/2024 : 00:50:02
quote:
Originally posted by Spock

Salkan i Frank Cappa:

https://www.stripovi.com/recenzije/frenk-kapa-orka-35-frank-cappa/3267/

Baš kvalitetna recenzija.

Ja sam na vrijeme nabavio ovaj vrijedan strip i ovo odlično izdanje, a rekao bih da ima priličan broj onih koji bi opravdali reprint.
sumohrvat Posted - 14/06/2024 : 23:49:53
Uzimam reprint prvi dan ako izađe...
naker Posted - 14/06/2024 : 21:45:19
I ja stajem u red s onima koji su propustili ovaj strip..
tutto maxim Posted - 14/06/2024 : 21:34:22
I ja sam ga propustio. 😔
Markose, ima li šanse za reprint?
going going Posted - 12/06/2024 : 20:18:45
Jos jedna Orka koju sam nazalost propustio.
Spock Posted - 11/06/2024 : 23:25:53
Salkan i Frank Cappa:

https://www.stripovi.com/recenzije/frenk-kapa-orka-35-frank-cappa/3267/
stripofil Posted - 29/01/2020 : 13:10:14
quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

quote:
Originally posted by stripofil

Zna li netko ima li Sommerov Cappa ikakve poveznice sa Robert Capom?

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Capa

Ima jake, evo baš čitam intervju koji je dao u povodu prvog rada na Texu - "Tex Gigant 12: Trgovci robljem" - gdje je rekao:
"Kad sam došao do toga da svom liku moram odabrati ime, odlučio sam se za ovo Cappa kao posvetu Robertu Capi, slavnome izvjestitelju koji je, zahvaljujući svojemu radu i smrti na 'bojnom' polju, postao simbolom svih onih koji su obavljali taj posao."

Odlično, hvala na ovim informacijama.
Dwayne_Looney Posted - 27/12/2019 : 11:23:11
quote:
Originally posted by stripofil

Ima jake, evo baš čitam intervju koji je dao u povodu prvog rada na Texu - "Tex Gigant 12: Trgovci robljem" - gdje je rekao:
"Kad sam došao do toga da svom liku moram odabrati ime, odlučio sam se za ovo Cappa kao posvetu Robertu Capi, slavnome izvjestitelju koji je, zahvaljujući svojemu radu i smrti na 'bojnom' polju, postao simbolom svih onih koji su obavljali taj posao."
stripofil Posted - 30/11/2018 : 21:08:19

Poli Posted - 23/07/2017 : 14:17:11

Ne moze se sve isprve?

Pokusavacu da se poboljsam!

anto Posted - 23/07/2017 : 13:56:34
zar ti Poli sumnjaš u moje totalne preporuke?
(pa si ovako dugo čekao da nabaviš&pročitaš ovu stripčinu)
Poli Posted - 23/07/2017 : 13:54:31

Procitao prije vise od mjesec dana ali nisam stigao napisati kratak osvrt, mada sam si rekao da moram, kad je vec u pitanju takvo remek djelo. Jeste, remek djelo, barem za mene.

O Franku Cappi prije citanja nisam znao skoro pa ama nista, osim to sto je napisao u opisu te sam naslov stripa mi djelovao poznat ali ko zna odakle i od kada ...

Nisam ocekivao da ce biti taka stripcina u pitanju, ali Cappa nas lomi vec na pocetku. Prve dvije "africka price" su sus u glavu, a price znaju imati ono nesto i pri samom kraju.
A onda druga o klincu i njegovom ocu majoru, puf tras opet na kraju. No, sa dolaskom "modne fotografinje" mi se cini da se prica malo presjekla, mada je i to ljepo napravljeno.
Prve dve su prave (anti)ratne price koje diraju srce, no treca je malo izvan tih sina, mozda malo "cortomaltesovska", ima tu duha i mistike.
Samo da bi nas cetvrtom opet polomio, a opet nije rat direktno upleten.
Lov je skoro pomalo "zabavan", kraj mozda malo previse "obicajan", no poruka je primljena.
A onda imamo dvije domace, "obiteljske" price, Wlcome i Goodbye. Pri cemu mi je Welcome puno bolja, te opet odlican kraj. Goodbye mi je skoro malcice previse razvucena i nije na nivolju ostalih, iako je u pitanju dobra prica.
Slijedi jedna kratka kakvu bi znao i Font napraviti, opet poruka primljena.
A onda Somoza i Gomorra, sa twistom na kraju.
Slatkovodni morski pas mi je opet pomalo fontovska, dobra ideja ali nekako ... vec cuta.
A vietnamske opet na nivoju.
Afganistansku ni ne mozem komentirati kad nije zavrsena, steta.
Te za kraj jedna kratka bez rijeci, Barcelona.

Rat je uzas, rat je u covjeku, dio njega, i kao vec toliko puta, u ratu se neki ljudi pokazuju kakvi zapravo jesu.

FRANK CAPPA je malo remek djelo velikoga Sommera , i mislim da bi ga skoro svatko od nas ovdje trebao imati na polici. Ajd, barem oni koji vec ionako imaju par stotina stripova (a da nisu kioskasi).

Za kraj me zanimalo da li je Sommer imaju u mislima Franka Zappu kada je stvarao ovog junaka, ime junaka mislim, a onda vidim originalnu tablu (pocetak druge price Ne valja gubiti glavu) na stranici 341 gdje pise Frank Zappa. Ocigledno jeste.

Johnny Difool Posted - 07/06/2017 : 08:43:11
Miroslav Cmuk iliti Luca_Torelli je neumoran:

http://gkr.hr/Magazin/Prikazi/Frank-Cappa-Manfreda-Sommera-iliti-kako-ratna-fotografija-suzbija-nasilje

vknez Posted - 02/06/2017 : 15:55:03
4/5
NESVRSTANI Posted - 24/05/2017 : 18:17:48
Odličan.
supermark Posted - 24/05/2017 : 17:47:25
stvarno odličan strip
neke epizode sam čitao i prije, ali ne mogu se sjetiti gdje (stripoteka?)

šteta što epizoda sa afganistancima nije dovršena, tih nekoliko pasica
Unngenant Posted - 20/02/2017 : 10:17:19
Jedan od onih stripova za koje sam imao dovoljno para pa da ga kupim u tadašnjoj turi Fibre. Prelomilo je jedino to što mi se u tom trenutku činilo da sam ga ranije već kao klinac čitao u nekom od strip magazina (na koncu nisam siguran, ali verovatno je to bila ili priča Vietsong ili neka slična a nije Sommer)...

Gušt je bilo čitati Cappu neko spomenu Mister No i Korto...ja bih pre izdvojio uticaj Pustinjskih Škorpiona...Ima pomalo i ponekud patetike (možda tu opet i licemerja), ali dajem si je progutati, kao idealizaciju lika...

Svaka priča je priča za sebe i ima nekoliko koje uistinu su fantastične od povratka kući Cappa i snežnoj idili do Copacabana...

5/5
Zagor-te-nay Posted - 03/11/2016 : 20:22:02
Frank Cappa 8 od 10, stvarno dobar strip...najkraći opis bio bi da je u sredini između Mr.no-a i Corta. Jako dobro, jako stvarno.
Oki Posted - 19/08/2016 : 13:53:09
quote:
Originally posted by Cromwell

Cappa je odličan!
Priče su univerzalne, pitke i lakoprobavljive poput nekog Mister Noa ali sa dovoljnim idejnim rješenjima za višestruko čitanje.
Ne znam da li je još netko imao osjećaj da crtež u jednim pričama naginje argentinskoj školi dok u drugim više frankobelgijskoj (možda i okuugodna boja tu igra ulogu).
Kišne scene prilično atmosferične, ko Ferri, rani Hermann itd!!!

Je, Sommer je baš raznolik...meni se čini kao da je svaku priču crtao drugi crtač, tako da mi Cappa negdje liči na Wanceovog XIII-icu, negdje na Alacka Sinnera, priču "Karneval" kao da je crtao neki američki crtač poput Berniea Wrightsona, a priču "Lov"(pogotovo 126 i 127. strana) kao da je crtao Ivica Bednanjec....
Cromwell Posted - 19/08/2016 : 13:10:19
Cappa je odličan!
Priče su univerzalne, pitke i lakoprobavljive poput nekog Mister Noa ali sa dovoljnim idejnim rješenjima za višestruko čitanje.
Ne znam da li je još netko imao osjećaj da crtež u jednim pričama naginje argentinskoj školi dok u drugim više frankobelgijskoj (možda i okuugodna boja tu igra ulogu).
Kišne scene prilično atmosferične, ko Ferri, rani Hermann itd!!!

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000