T O P I C R E V I E W |
PijaniPatak |
Posted - 18/10/2010 : 14:14:44 Oni koji ne dozvoljavaju malim paucima da im štošta pletu po ovom svojevrsnom biseru devete umetnosti svakako su videli da je Alan Ford strip pun (in)direktnih aluzija na događaje u svetu oko nas (tipa neke istorijske, a time ne mislim samo na "Priče Broja Jedan") kao i na neke scene, naizgled sa čistim komičnim elementima,za koje ste primetili da imaju još nešto...nešto dublje.
Videli smo i na sjajnim recenzijama na www.stripovi.com da i neki likovi nisu tu samo radi nekog zapleta priče (npr. Kroitzer kao atak na nacizam i aluzija na ratnog zločinca doktora Josepha Mengelea)
Ono što hoću da čujem od vas (i od sebe ) ovim novim topicom je to "nešto dublje" (pa makar bilo i plitko)što ste izvukli iz Alana Forda, u svrhu stvaranja neke (već uveliko) jake slike o njegovim počecima i misli koje se prožimaju kroz serijal, u svrhu toga da se mi ludaci trsimo i dižemo nos kako smo pametni i da bi mlađi forumaši bili bolje upućeni u opravdanost statusa kulta Alana Forda.
Primer i lomljenje leda:
Skrećem pažnju na scenu u zamalo-poslednjem broju 4 "Kuća Duhova"-Ulricius Hope (Hope engl. Nada), mađioničar zarobljen sa Alanom i Sir Oliverom u (mračnom) podrumu kuće duhova, na Alanovo pitanje "da li znate neke magične reči koje bi nas oslobodile ovog zatvora (nemam strip kod sebe da doslovce citiram, ali to je to)?" a on će na to "pa kako se ranije nisam toga setio?!" i viče "MAGNUS I BUNKER!!!" na šta ćelija oko njih nestaje. Poruka ili sujeta? Zezanje na račun ćiribućiriba ili našto opipljivije?
Magnus i Bunker su počeli seriju kao čistu satirizaciju posleratnog sistema, tzv.polarizacije društva (bogati i siromašni) i kao prozivanje i uzvikivanje na sav glas neke stvari koje tada nisu smele biti niti spomenute a kamoli javno izložene. Govorimo o vremenu kada je metak i dalje bio i legalan i nelegalan, u sveopštem društvenom haosu koji je nastao u posleratnoj krizi i kada iskrenost i brzopletost jezika mogu da staju glave. Cilj Bunkera je bio potizanje optimizma namučene mase jasnim aludiranjem na istinite događaje i prikaza stanja stvari na komičan način ( Primetićete da se komično u Bunkera svodi samo na karikaturizaciju nečega realnog, ali ne preterano. U mnogim slučajevima, da je Magnus umesto karikatura koristio realan stil većina komičnih situacija ne bi bila komična nego mučna i tužna ) da bi se narod očeličio, shvatio nelogičnost i ludilo društvenog sistema zbog kojeg pati i da bi pre ili kasnije jednostavno otvorio oči i rekao DOSTA! Naravno, Bunker ne navodi ljude na bunt ili štrajk sa sve transparentima i uzvicima ispred zgrade vlade ali svakako budi polagano njihov uspavani buntovnički duh ...bukvalno magijski da im rastvori zidove ćelije u kojoj se nalaze, da svetlom rastvori mrak i da im ukaže da nada umire poslednja i da je nada ta koja ih vadi iz društvenih govana i zarobljeništva, što je moje tumačenje navedene scene a duž serije postoji niz sličnih koje su mi samo moje mišljenje potvrdile.
BU!
Činjenica je da serija tih prvih 75 brojeva ostavlja mesta tumačenjima i mozganju, čak nam otvoreno govori da u njoj nije ništa na prvu. Možda prodajem govno, ali kao što jedan moj drug kaže:ne možeš prodati govno a da ne znaš sve pozitivne i negativne sastojke tog govneta (izvinjavam se na rečniku, ali ovo je citat)
I da napomenem: čista komičnost situacije nas ne zanima-svi znamo na pamet sve smešne scene alana forda i milion luuuuuuudih dijaloga i izjava. Nije mi to cilj
Tražim od vas da zajedno sa mnom rovite po plićaku. Ajde FORZA!
|
5 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
paro |
Posted - 19/10/2010 : 14:31:17 Bome daaaa, predobra epizoda, slijedeće se bacam na slatku aferu, a mogo bi i ti bacit neku zanimljivu recku, jer ih ima fakat malo, što je meni totalno razočaravajuće |
PijaniPatak |
Posted - 18/10/2010 : 17:27:33 eeeeeeeeeeeextra |
paro |
Posted - 18/10/2010 : 15:25:57 Postoji. Ja sam napisao recku za epizodu Udar, broj 58, prvo pojavljivanje generala Wara. Možeš ti slobodno napisat recenziju epizode koja već ima recku. |
PijaniPatak |
Posted - 18/10/2010 : 15:04:14 Ali, zar već ne postoji već recenzija za "Kuću duhova"? |
paro |
Posted - 18/10/2010 : 14:39:40 Eto ja DeeCayu poslao prije par dana jednu recku koja govori upravo o ovome. |
|
|