T O P I C R E V I E W |
The Great Duck |
Posted - 04/07/2013 : 21:16:28 Pred par tjedana, vozim se ja školskim autobusom i tako, kratim vrijeme Alanom Fordom i Komandantom Markom... Oko mene ekipa iz 1. i 2. srednje (dakle 2-3 godine mlađi od mene; nisam nostalgičar odgojen na ZS I LMS :p), kad vide da čitam stripove: "Ajme, pa kako ti se da to čitat!?" "Pa još crno-bijelo!? Ajde još da je u boji..." "Ma on je štreber, njemu daš knjigu i on miran!"
Mislim, još bih i skužio da imaju stav tipa "Što će ti taj Mark, to je glupo i djetinjasto"... Ali njima je to izgleda isto kao da sam izvadio udžbenik iz fizike ili nešto sl.
Kako je došlo do toga da je ono što je nekoć mnogima bilo omiljena zabava, za današnju djecu predstavlja preteško štivo i nešto što bi prije povezali s tlakom nego sa zabavom i razonodom? |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
emirem |
Posted - 17/07/2013 : 18:28:21 quote: Originally posted by teller
quote: Originally posted by MarxH
70-te i 80-te godine prošlog vijeka su ipak bile ekonomski puno bolje. Imalo se posla , imalo se stan , benzin i režije su bili bagatela , uglavnom imalo se i kupiti stripove nije bio problem. A danas? Nezaposlenost , kriza , benzin i režije do neba , ljudi krpaju kraj sa krajem... Jednostavno su stripovi izašli iz mode. I to je činjenica.
Kao što sam počeo , svako vrijeme nosi svoje...
dobar post...takva je realnost...nažalost.
+1 |
Zagor12 |
Posted - 17/07/2013 : 18:24:34 Hipster lvl 9000... |
nagor |
Posted - 17/07/2013 : 17:47:24 Problem je sto je njemu bitno da slusa pjesme za koje nitko nikad nije cuo i pritom sa zgrazanjem reagira na poznatije stvari. U istom kosu su mu Rolling Stonesi i Bieber. |
Zagor12 |
Posted - 17/07/2013 : 16:54:32 quote: Originally posted by nagor
quote: Originally posted by MarxH
Svako vrijeme nosi svoje...
Nisu stripovi i malo je offtopic , ali i ja sam imao jedan kulturološki šok prije kojih 10tak godina. Tada sam naime nakon jedne duge veze ostao solo. I što sad? NIšta , ajmo natrag u grad da se pokažem , da ženski dio vidi da sam opet slobodan itd. Uglavnom , krajem osamdesetih i početkom devedestih mi je najveći adut za zavađanje bila moja kolekcija ploča ( i ne samo meni , jedan je lik imao puno cura samo zato jer je imao prva četiri originala Led Zeppelina). I još nešto , tko je slušao muziku , "morao" se opredijeliti . Dakle, morao si biti punker , metalac , darker , hiphoper , roker ... . I onda , ja se upucavao curi i hvalim se kako imam originalne CDove i longplejke , a ona mene pita a što su ti to longplejke? Ja se zabezeknuo pa pitam sa čega ti slušaš mjuzu. Ona meni veli MP3 , a ja ispadam kreten jer ne shvaćam što je MP3. To mi je bio kulturološki šok - mlađarija uopće ne tangira nosače zvuka a kamoli originale nego sve u đuture snimi na taj mp3 i to je to... sluša bend a ne zna ni koji su nazivi pjesama. I ono , nema više taj je metalac , taj je darker , svi se furaju na category-defying i na neko hipsterstvo... A opet , ja sam njima već fosil. Da ne govorim o nogometu. Meni je navijanje za Varteks bilo ne samo fora , nego na neki način i lokal-patriotizam , određenje , strast. A danas? Klinci ne znaju tko im je u domaćoj prvoj ligi , ali svi gledaju nekakve Bajerne , Barcelone , Mančestere i sl. Meni osobno nepojmivo. Ja da navijam za Barcelonu? Pa niti sam španjolac niti sam ikad tamo bio. Ili za Bajern? Pa nisam nijemac iako sam doduše bio u Minhenu par puta. Otkada nema Varteksa , za mene nema ni nogometa i zakleo sam se da neću pogledati ni jednu utakmicu dok se klub ne vrati barem u drugu ligu. I opet ispao fosil...
Odličan post!
Mislim da je je ovo sa muzikom i danas još istina. Jedino što su se s pojavom interneta i tog dostupa do svih mogućih bandova, glazbene kategorije svele na to da si ili teška alternativa ili si dosadan mainstream (tu spada sve od Led Zeppelina i Bijelog dugmeta pa do Jelene Rozge). Pustim na cimerskoj pijanki "Shook me all night long", a cimer mi, "glazbeni alternativac" popizdi jer on kao ne može AC/DC smislit. Dođe na njega red pa stavi neki pjesmuljak, koji ima 5000 pogleda na jubitou... je, si mislim, baš si jebeno cool... (inaće, ako se tko sjeća, to je onaj tip, za kojeg sam spomenuo da svira gitaru sa 5 žica jer mu 6. smeta)... užas... Ne volim kad vi malo stariji generalizirate da je prije bilo sve bolje jer mislim da to jednostavno nije istina, ali za glazbu, to da... prije je bila bolja...
Znači po tome bismo mogli reći da je i "Baby" Justina Biebera koji ima pola milijarde pogleda na Youtubeu neusporedivo kvalitetniji od tog pjesmuljka koji ima pet tisuća pogleda... |
nagor |
Posted - 17/07/2013 : 16:28:05 quote: Originally posted by MarxH
Nisu stripovi i malo je offtopic , ali i ja sam imao jedan kulturološki šok prije kojih 10tak godina. Tada sam naime nakon jedne duge veze ostao solo. I što sad? NIšta , ajmo natrag u grad da se pokažem , da ženski dio vidi da sam opet slobodan itd. Uglavnom , krajem osamdesetih i početkom devedestih mi je najveći adut za zavađanje bila moja kolekcija ploča ( i ne samo meni , jedan je lik imao puno cura samo zato jer je imao prva četiri originala Led Zeppelina). I još nešto , tko je slušao muziku , "morao" se opredijeliti . Dakle, morao si biti punker , metalac , darker , hiphoper , roker ... . I onda , ja se upucavao curi i hvalim se kako imam originalne CDove i longplejke , a ona mene pita a što su ti to longplejke? Ja se zabezeknuo pa pitam sa čega ti slušaš mjuzu. Ona meni veli MP3 , a ja ispadam kreten jer ne shvaćam što je MP3. To mi je bio kulturološki šok - mlađarija uopće ne tangira nosače zvuka a kamoli originale nego sve u đuture snimi na taj mp3 i to je to... sluša bend a ne zna ni koji su nazivi pjesama. I ono , nema više taj je metalac , taj je darker , svi se furaju na category-defying i na neko hipsterstvo... A opet , ja sam njima već fosil. Da ne govorim o nogometu. Meni je navijanje za Varteks bilo ne samo fora , nego na neki način i lokal-patriotizam , određenje , strast. A danas? Klinci ne znaju tko im je u domaćoj prvoj ligi , ali svi gledaju nekakve Bajerne , Barcelone , Mančestere i sl. Meni osobno nepojmivo. Ja da navijam za Barcelonu? Pa niti sam španjolac niti sam ikad tamo bio. Ili za Bajern? Pa nisam nijemac iako sam doduše bio u Minhenu par puta. Otkada nema Varteksa , za mene nema ni nogometa i zakleo sam se da neću pogledati ni jednu utakmicu dok se klub ne vrati barem u drugu ligu. I opet ispao fosil...
Odličan post!
Mislim da je je ovo sa muzikom i danas još istina. Jedino što su se s pojavom interneta i tog dostupa do svih mogućih bandova, glazbene kategorije svele na to da si ili teška alternativa ili si dosadan mainstream (tu spada sve od Led Zeppelina i Bijelog dugmeta pa do Jelene Rozge). Pustim na cimerskoj pijanki "Shook me all night long", a cimer mi, "glazbeni alternativac" popizdi jer on kao ne može AC/DC smislit. Dođe na njega red pa stavi neki pjesmuljak, koji ima 5000 pogleda na jubitou... je, si mislim, baš si jebeno cool... (inaće, ako se tko sjeća, to je onaj tip, za kojeg sam spomenuo da svira gitaru sa 5 žica jer mu 6. smeta)... užas... Ne volim kad vi malo stariji generalizirate da je prije bilo sve bolje jer mislim da to jednostavno nije istina, ali za glazbu, to da... prije je bila bolja... |
trolodtroje |
Posted - 17/07/2013 : 12:57:28 i kod nas je travnik napola go... i nešto me stvarno pecka: da su naša deca barem 10 parseka ispred nas što se tiče pc, tabla, downloada, pečenja cd&dvdja, formatiranja, prenosa podataka sa fotoaparata, kartica, cdja i ostalih medija na pc i posle na neki drugi nosač podatka; iz .mp3 u .wav? dropbox? virtualni server...? Pa ni tu nisu bolji i napredniji od nas. stvarno. ali rasturaju instagram, fb i twitter. to da. |
maddox031 |
Posted - 17/07/2013 : 09:20:40 ah marx, ne bi se skroz slozio :) ima ljudi koji cijene i dalje longplejke kao i cdove
a hrvatski nogomet se ne prati jer je blago receno uzas :S
imas pravo vezano na djecu igranje vani i tako to |
Poli |
Posted - 17/07/2013 : 08:40:17 @MarxH Kako su propali dinosi, tako cemo i mi.
|
teller |
Posted - 17/07/2013 : 08:23:30 quote: Originally posted by MarxH
Ajde budimo i malo realni , 70-te i 80-te godine prošlog vijeka su ipak bile ekonomski puno bolje. Imalo se posla , imalo se stan , benzin i režije su bili bagatela , uglavnom imalo se i kupiti stripove nije bio problem. A danas? Nezaposlenost , kriza , benzin i režije do neba , ljudi krpaju kraj sa krajem... Jednostavno su stripovi izašli iz mode. I to je činjenica.
Nekad iza moje zgrade trava nije rasla. Stalno smo se igrali po njoj. Danas vani možeš djecu vidjeti samo kad nose smeće u kontejner...
dobar post...takva je realnost...nažalost. |
MarxH |
Posted - 17/07/2013 : 08:16:23 Svako vrijeme nosi svoje...
Ajde budimo i malo realni , 70-te i 80-te godine prošlog vijeka su ipak bile ekonomski puno bolje. Imalo se posla , imalo se stan , benzin i režije su bili bagatela , uglavnom imalo se i kupiti stripove nije bio problem. A danas? Nezaposlenost , kriza , benzin i režije do neba , ljudi krpaju kraj sa krajem... Jednostavno su stripovi izašli iz mode. I to je činjenica.
Nekad iza moje zgrade trava nije rasla. Stalno smo se igrali po njoj. Danas vani možeš djecu vidjeti samo kad nose smeće u kontejner...
Kao što sam počeo , svako vrijeme nosi svoje... |
DOMI |
Posted - 16/07/2013 : 10:27:45 quote: Originally posted by mamlaz
a zasto bi klinci citali stripove? pa imaju druge zanimacije tipa igrice, virtualno druzenje putem moderne tehnologije i slicno. ono po cemu vecina danas cendra je samo razvoj drustva. kao sto su se nasi starci pred 30-50 godina cudili jer mi klinci ciramo stripove umjesto da smo vani i da se igramo je isto kao i ovo danas od nas. zasto je dobro da klinci citaju stripove? pa stripovi nisu bas nesto na cemu bi odgajao svoju djecu u danasnjem drustvu.
pa ne bih se baš složio; cijelo društvo više ne čita niti knjige
internet je oaza površnosti, pa će mnogi tako doći na svoje
44 godine Alan Forda u HR |
trolodtroje |
Posted - 16/07/2013 : 07:47:43 Onako generalno - jedan od razloga je i to, da smo mi podoživljavali avanture preko strip junaka i više razvijali maštu. Drugih stvari koje radiš sam, nije bilo toliko ko danas. A naši klinci sve podoživljavaju interaktivno - u prvoj osobi, dakle oni aktivno sudeljuju u igricama kao da je klinac sam junak. I zato mu ne treba baš tolko razvijena mašta. |
drablj |
Posted - 16/07/2013 : 01:51:32 evo odmah da se javi jedan takav :) . samo mi je fudbal ispred stripova, a poceo sam da ih citam u prvoj polovini devedesetih. igrice ne mogu da se mere, nisu ni u top 10. doduse, igram vrlo pasionirano kada nesto krenem. imao sam 2 konzole dok sam bio klinac, ali nema sanse da bih to igrao ako sam mogao fudbal, karte, druge drustvene igre ili imao stripova za citanje. |
The Great Duck |
Posted - 15/07/2013 : 23:45:28 A čujte, ljudi, mislim da ćete teško naći danas stripaša u ex-Yu koji je stripove počeo čitati nakon raspada Juge, a da nije ljubitelj kompjuterskih ili sl. igara. Tako da ne vjerujem da je tu tehnologija toliko veliki krivac, premda vjerojatno ima određeni udio u tome. |
Opti |
Posted - 15/07/2013 : 19:33:35 Ili:
|
Zagor12 |
Posted - 15/07/2013 : 19:14:46 quote: Originally posted by Opti
Justine ili nedaće kreposti?
E sad si već predaleko otišao ... Dobro da nisi rekao die Verwandlung! |
Opti |
Posted - 13/07/2013 : 09:13:59 Justine ili nedaće kreposti? |
Zagor12 |
Posted - 13/07/2013 : 01:29:51 quote: Originally posted by ned_lynx
quote: ima puno knjiga izvan skolske literature koje bi mogle pomoci da djeca zavole citati.
Npr?
Harry Potter? |
Darth Ivan |
Posted - 13/07/2013 : 01:11:02 danas je tehnologija vrlo uzela maha, što jest jest.
kako danas većina mladih komunicira? internetom, facebookom, tweeterom. nema više one face-to-face komunikacije, kakve je isključivo bilo prije kojih pol stoljeća.
tak je i sa stripovima. |
Johnny Difool |
Posted - 13/07/2013 : 01:04:36 Možda će i čitanje knjiga jednog nažalost skorog dana postati elitna zanimacija kakva j i čitanje stripova. Luksuzna izdanja, male naklade za probranu klijentelu, a ekipa s čuđenjem u tramvaju ili pozemnoj željeznici gleda nekog "dinosaura" koji čita knjige. Dobro, uvijek se može(mo) maskirati pa uzeti tablet. Nitko ne mora znati što na njemu čitamo ili gledamo. |
DeeCay |
Posted - 13/07/2013 : 00:52:07 quote: Originally posted by mamlaz
mislim da je veci problem sto nitko vise (vrijedi i za vecinu clanova foruma) ne cita knjige.
Možda ove novije smartphone generacije, no ima vani još gomila ljudi koja čita knjige... Doduše, i ti se skrivaju da ih ne bi ovi novotrendovski nečitači obilježili kao društveno zastranjene. |
ned_lynx |
Posted - 13/07/2013 : 00:44:31 quote: ima puno knjiga izvan skolske literature koje bi mogle pomoci da djeca zavole citati.
Npr? |
mamlaz |
Posted - 11/07/2013 : 12:55:16 quote: Originally posted by ned_lynx
quote: ...stripovi nisu bas nesto na cemu bi odgajao svoju djecu u danasnjem drustvu.
quote: mislim da je veci problem sto nitko vise (vrijedi i za vecinu clanova foruma) ne cita knjige.
Zavisi na koje stripove misliš; uostalom, kojom bi preporukom (na neviđeno, iz školske lektire, ili čak, izvan iste) počastio svoje potomstvo, što se Knjiga tiče?
E, to bih voleo da znam.
pa ovisi o uzrastu djeteta i njegovim afinitetima. ima puno knjiga izvan skolske literature koje bi mogle pomoci da djeca zavole citati. sto se tice stripova njih trpam u isti kos sa videoigricama - jednostavna razbibriga. naravno da ima i stripova koji su za odrasle (dobar dio opusa fibre npr), ali to vecinom nisu stvari za djecu od 7-8 godina kao sto nije naprimjer ni Dostojevski za taj uzrast. |
ned_lynx |
Posted - 10/07/2013 : 22:54:23 quote: ...stripovi nisu bas nesto na cemu bi odgajao svoju djecu u danasnjem drustvu.
quote: mislim da je veci problem sto nitko vise (vrijedi i za vecinu clanova foruma) ne cita knjige.
Zavisi na koje stripove misliš; uostalom, kojom bi preporukom (na neviđeno, iz školske lektire, ili čak, izvan iste) počastio svoje potomstvo, što se Knjiga tiče?
E, to bih voleo da znam. |
mamlaz |
Posted - 10/07/2013 : 21:49:45 mislim da je veci problem sto nitko vise (vrijedi i za vecinu clanova foruma) ne cita knjige. |
|
|