T O P I C R E V I E W |
noemis |
Posted - 31/12/2013 : 00:47:31 Evo usli smo u poslednji dan jos jedne, bar za ljubitelje strip umetnosti, uspesne godine, te rezultati vec mogu da se polako sumiraju. Ova izdavacka godina samo naizgled podseca na prethodne jer je u principu ljubiteljima devete umetnosti, kao i do sada, ponudjeno od svega po malo. Medjutim, ovogodisnji strip Oskar ce mozda biti pravi indikator uspeha koji su obelezili 2013. Sta ce ove godine ziri, sastavljen od svih registrovanih clanova foruma izglasati za pobednika ostaje neizvesno, mozda vise nego bilo koje prethodne godine. U principu, pobednika i nije bilo tesko pogoditi prethodne tri godine. Tarzan je bio pobednik ciji je uspeh bio rezultat nekoliko faktora: kao prvo Darkvud je ovim izdanjem revivalizovao srpsko izdavastvo, osakaceno propascu Beloga Puta, i to ne samo izdanjem koje je svojim kvalitetom i dizajnom postavilo nove standarde strip izdavastvu, vec je svojom pristupacnom cenom uneo pometnju u, na silovanje vec naviknute, novcanike stripofila, i time otvorio jedna svasvim nova vrata za strip kulturu na ovim prostorima; kao drugo sam strip je bio prava graficka poslastica iz ”pera” cenjenog Bena Hogarta; a kao trece i pitanju je bio Tarzan – legendaran junak za koga svako znao, i za koga je svako imao vec pripremljeno mesto u srcu. Sledece godine je isti izdavac, iskoristio isti recept za uspeh samo uvecan do granica podnostljivosti uveza – Konan je obuhvatao sve sto i Tarzan (osim sto je bio daleko losijih avantura) samo sa 5x vise strana. Odusevljeni grdosijom koja ce im u buducnosti doneti vise briga nego zadovoljstva, fanovi kojima ce se uskoro pokriviti police glasali su da ovo bude izdanje godine, sasvim ocekivano. Prosle godine nas je sacekao bokset Moebijusa, te je Fibra nudeci 8 stripova u jednoj kutiji preotela megalomanski orijentisane konanofile, i uz kultno ime autora, lako odnela titulu. E ove godine, nema bokseta, ima Konana ali na njega je ex-yu stripofilni fandom uveliko oguglao, nema iznenadjenja u samom formatu, niti dizajnu, niti velicini, niti duzini, zlatotisku....
Ipak, da spomenemo, imamo dve grdosije (sto po broju strana, sto po zvucnosti naslova), izdanja koja bi, da nisu vec bila objavljivana, svakako zauzela najvisa mesta na listi: Murov Pakao (rasprodat, pa reizdat kod Fibre) sada u izdanju Darkvuda i bratski revans na istoj (Murovskoj) liniji - Nadziraci ali ovoga puta u ulozi Cuvara. Oba izdanja nemaju sta novo da ponude osim pristupacnije cene Darkvudovog Pakla, i nepristupacnije cene Fibrinih Apsolutnih Cuvara koji su nazalost uz to jos i osakaceni naslovnicom koja ne samo da je unakazena rasporedom, kao da je u pitanju fotokopija albuma sa slicicama fudbalskog prvenstva u maskenbalu, ili jos gore poternica pljackasa tog istog maskenbala, nego je cak ovo pretrpavanje naslovnice ostalo nedovrseno u donjem levom uglu, dajuci sakatosti jedan visi, dizajnerski nivo.
Dakle, ako izostavimo ova dva giganta, od kojih je jedan vec bio ovencan oskarom, mozemo da ocekujemo da ce ove godine posle niza izbora diktiranih kvalitetom izdanja, mozda opet kvalitet sadrzaja doci na prvo mesto. Pre nego reknemo rec - dve o najatraktivnijim naslovima, ne bi bilo lose videti neke pojedinosti ove izdavacke godine, ali iz pticje perspektive:
Definitivno postajemo larseneocentricno trziste, jer je ove godine tu ne samo integralno izdanje, zapravo svojevrsni reprint, izvikane Svagdanje borbe, vec i dva toma uberpretencioznog Blasta, a pored toga jos nam je ponudjeno i integralno, albumsko i magazinsko izdanje kako Astronauta, tako i Povratka zemlji.
Tu je i Tardi sa tri stripa, od tri razlicita izdavaca: Komikov, prosecan diptih Neznani junak/Sarlo; i dva cuvena stripa o Prvom svetskom ratu, koji ce svakako biti znacajni Srpskoj kulturnoj bastini pre svega zbog uloge i ucesca iste u istom. S obzirom na ulogu i zalsuge Hrvatske tokom Velikog rata, ne treba da nas cudi ako tesko koji primerak ovih (pogotovo Darkvudovog - zbog predgovora) stripova predje Drinu.
Naravno, tu je i neizbezni Alan Mur, koga smo vec pomenuli, dakle Pakao (re-Fibra, Darkvud), Cuvari, zatim Cudoviste iz mocvare, ostatak lige u Makondo-BP izdanju. Bice zanimljivo videti kakvo ce mesto zauzeti Cudoviste s obzirom da je rec o malom remek delu devete umetnosti.
Kad smo pomenuli Makondo, treba ukazati na jos jedan faktor koji je prilicno obelezio prethodnu godinu, a to je sve veci broj izdanja koja stizu sa srpskog trzista, a koja svojom sve atraktivnijom ponudom i daleko pristupacnijom cenom prete, ne samo da potisnu daleko skuplja hrvatska izdanja, vec i da omoguce neeliti (citaj ludacima koji su spremni davati dvocifreni postotak mesecne plate na stripove) da priuste sebi zabavu u vidu stripa. Ovde treba pomenuti pre svega Darkvud koji pokretanjem dva magazina i manga kiosk izdanja (za koja je obezbedjen poseban tretman u vidu cene za skolarce) ucinio za kulturu citanja stripa u Srbiji nesto sto za sada nema pandan u ex-yu izdavastvu 21. veka; i naravno Carobnu knjigu koja je pored superherojske "esencije" krenula da izdaje atraktivne i prilicno trazene naslove za zaista, kad se uporedi sa min 4x vecom cenom slicnih izdanja hrvatskih izdavaca, smesne pare.
Jednom recju, ako se izostavi bonelijana, izdavacka lopta polako prelazi u srpsko dvoriste, sto je ne samo zbog odnosa cene i kvaliteta, vec i zbog tiraza veliki plus za buducnost strip kulture na ovim prostorima.
Sad rec dve o izdanjima: |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
Jasko |
Posted - 02/03/2014 : 23:58:17 Marti je bio kvota 1,01 |
velka031 |
Posted - 02/03/2014 : 23:48:28 I meni je nevjerojatno da je MM pobijedio, a godina sa toliko sjajnih Zagora... |
doktor78 |
Posted - 02/03/2014 : 18:53:01 quote: Originally posted by dcopic
Meni je nevjerojatno da je MM debeljuca pobijedio i to sa takvom velikom razlikom?! Znam da su Dnevnikovi Martiji dosta stari i da je Libellus mnogima preskup,
Sam si odgovorio na svoje pitanje/konstataciju |
dcopic |
Posted - 02/03/2014 : 11:11:09 Meni je nevjerojatno da je MM debeljuca pobijedio i to sa takvom velikom razlikom?! Znam da su Dnevnikovi Martiji dosta stari i da je Libellus mnogima preskup, ali ovo će vjerojatno izlaziti jedna knjiga godišnje, za dvadesetak godina će doći do broja 100, a te brojeve ionako svi znaju na pamet. Ma neka pobijedi, očito su mnogi čekali jedno takvo povoljno izdanje Martija, ali sa toliko bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog?!
Što se tiče albuma, zasluženi pobjednici! Jedino bih po mom ukusu Čuvare maknuo sa prvog na negdje 5-10 mjesto. |
Jasko |
Posted - 02/03/2014 : 02:13:42 quote: Originally posted by tinton
Iz nekog razloga su dali i anonimcima da glasaju, ali se njihovi glasovi ne vrijede. Pobjednik je "Čuvari".
A vrede li glasovi duplih naloga? Ako unapred sumnjamo da se glasalo više puta, što ne bi i da se glasalo sa više naloga?
No, da ne bude sve paranoično, no i razumno, missim da bi bilo dobro da glasanje bude po IP adresi ili po nalogu. Ako već i nije :P |
tinton |
Posted - 01/03/2014 : 15:53:41 Ipak ću te se kloniti. |
danielp |
Posted - 01/03/2014 : 15:52:59 quote: Originally posted by tinton
quote: Originally posted by danielp
quote: Originally posted by anto
quote: Originally posted by kasper
sledece godine glasacu 10 puta, da nabijem glasove mojim pulenima
meni su pre par godina dvojica prijatelja koji vrlo retko postuju, ustupili da glasam sa njihovog naloga.
uradio bih to i ove godine, ali smo se sve nekako mimoilazili.
A ja sam animirao grupu devojčica da otvore nalog pošto sam znao za foru da se samo ti glasovi računaju malo glasaju za mange koje protežiram, a možda i dobiju neku nagradicu
Jesi li ti možda neki manijak?
Ako jesi, reci, pa da et se klonim.
Ako si devočica plaši se...
Ma to su mi drugarice i sve su pinoletne 85 godište |
tinton |
Posted - 01/03/2014 : 15:50:52 quote: Originally posted by danielp
meni su pre par godina dvojica prijatelja koji vrlo retko postuju, ustupili da glasam sa njihovog naloga.
A ja sam animirao grupu devojčica da otvore nalog pošto sam znao za foru da se samo ti glasovi računaju malo glasaju za mange koje protežiram, a možda i dobiju neku nagradicu
Jesi li ti možda neki manijak?
Ako jesi, reci, pa da et se klonim. |
anto |
Posted - 01/03/2014 : 15:48:48 quote: Originally posted by danielp
Antoninu i Momo peach girl? Care, odličan potez.
Ja ću sledeće godine da angažujem sve đake da otvore nalog i glasaju za Tvrđe koje će Fibra ove godine objaviti.
Setićete se ovih mojih reči, kad vidite neku od Tvrđa u Top 5 za 2014. godinu!!!! |
danielp |
Posted - 01/03/2014 : 15:39:13 quote: Originally posted by anto
A ja sam animirao grupu devojčica da otvore nalog pošto sam znao za foru da se samo ti glasovi računaju malo glasaju za mange koje protežiram, a možda i dobiju neku nagradicu |
anto |
Posted - 01/03/2014 : 15:31:57 quote: Originally posted by kasper
quote: Originally posted by Ernie Pike
Anto je spomenuo da nije glasao za Vajlijanta i Čuvare jer su reprinti. I ja sam razmišljao slično, ali sam ih ipak stavio na listu jer je Valijant u boji (različit), a Čuvari su prvo izdanje tog sjajnog stripa na hrvatskom jeziku. Oba stripa svojom kvalitetom zaslužuju biti iznimke (stavio sam ih ipak na malo nižu poziciju).
Za Valijanta i Iz pakla; kad sam video najavu za Valijanta u boji za 900 dinara, suze su mi pošle na oči od sreće - ali mu nisam dao glas; čak ni jedan bod.Pa makar bio prvi put u boji. Prošle godine sam pročitao Fibrin Pakao, a malo nakon toga je izašao i DW Iz pakla; pa sam po nekoj logici trebao da glasam za ovaj strip jer sam ga u toj godini pročitao prvi put, a DW ga je objavio; ali ni njemu nisam dao glas jer je i on već objavljivan na ovim prostorima.
Ove godine sam uveo u praksu da samo novitetima dajem glasove. |
sretan |
Posted - 01/03/2014 : 15:24:06 To su oni za "Čuvare", a ostali
Tamo oni nisu ni dobili |
bosancicigor |
Posted - 01/03/2014 : 15:10:38 quote: Originally posted by supermark
quote: Originally posted by sretan
quote: Originally posted by supermark
quote: Originally posted by Kranio
I dalje nista ne kapiram? kako ide ovo glasanje? ko je pobednik?
komplicirano je, ali pobjednik je onaj sa najvecim brojem glasova
Dosta ima tih anonimnih glasova Teško da toliko ljudi prati s.com a ne želi biti registriran. Kad već nije registriran baš da mu je onda samo do glasovanja!?
pa i nema ih puno 70 glasova za čuvare od anonimaca, to je 7 ljudi koji su na prvo mjesto stavili Čuvare
punac, punica, šogor, šogorica i tri susjeda sa kata i to je to. |
danielp |
Posted - 01/03/2014 : 14:58:54 Onda su rezultati OK :) Čestitamo!!! |
supermark |
Posted - 01/03/2014 : 14:53:34 quote: Originally posted by Kranio
To je ono sto je okacio King Warrior? To je krajnje?
da...... |
supermark |
Posted - 01/03/2014 : 14:52:06 quote: Originally posted by sretan
Dosta ima tih anonimnih glasova Teško da toliko ljudi prati s.com a ne želi biti registriran. Kad već nije registriran baš da mu je onda samo do glasovanja!?
pa i nema ih puno 70 glasova za čuvare od anonimaca, to je 7 ljudi koji su na prvo mjesto stavili Čuvare |
Kranio |
Posted - 01/03/2014 : 14:48:42 quote: Originally posted by supermark
To je ono sto je okacio King Warrior? To je krajnje? |
sretan |
Posted - 01/03/2014 : 14:45:46 quote: Originally posted by supermark
Dosta ima tih anonimnih glasova Teško da toliko ljudi prati s.com a ne želi biti registriran. Kad već nije registriran baš da mu je onda samo do glasovanja!? |
supermark |
Posted - 01/03/2014 : 14:37:27 quote: Originally posted by Kranio
|
tinton |
Posted - 01/03/2014 : 14:36:13 quote: Originally posted by Kranio
Iz nekog razloga su dali i anonimcima da glasaju, ali se njihovi glasovi ne vrijede. Pobjednik je "Čuvari".
|
Kranio |
Posted - 01/03/2014 : 14:32:03 I dalje nista ne kapiram? kako ide ovo glasanje? ko je pobednik? |
Ernie Pike |
Posted - 01/03/2014 : 13:17:27 quote: Originally posted by Jasko
A ko je, u stvari, pravi pobednik? "Čuvari" ili "Princ Valijant"?
Čuvari. U anonimnom glasanju se ne može kontrolirati da li je netko glasao više puta, pa i rezultati mogu biti samo indikativni.
Četiri stripa s moje liste su među prvih deset, očekivao sam malo više. Iako nisam očekivao Kriminal pri vrhu, razočaran sam jako niskom pozicijom tako dobrog stripa.
Anto je spomenuo da nije glasao za Vajlijanta i Čuvare jer su reprinti. I ja sam razmišljao slično, ali sam ih ipak stavio na listu jer je Valijant u boji (različit), a Čuvari su prvo izdanje tog sjajnog stripa na hrvatskom jeziku. Oba stripa svojom kvalitetom zaslužuju biti iznimke (stavio sam ih ipak na malo nižu poziciju).
|
sinister |
Posted - 01/03/2014 : 13:14:14 quote: Originally posted by Jasko No dobro, šta misliš, ko je pravi pobednik, Valijant ili Čuvari?
Idem u korist službenih rezultata, ali nisam uopšte glasao za Čuvare. Glasao sam za one stripove koje sam kupio u protekloj godini i koji su mi se svidjeli, neovisno o opremi. U kategoriji Strip Svesci sam imao 2 kandidata. |
lwood |
Posted - 01/03/2014 : 12:54:02 quote: Originally posted by split85
Pri put se dogodilo da se službeni i neslužbeni glasovi ne podudaraju.
a nisi skužija da je sve ovo namještaljka?
|
kasper |
Posted - 01/03/2014 : 12:48:36 sledece godine glasacu 10 puta, da nabijem glasove mojim pulenima |
|
|