forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 ŠBBKBB

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
manhunter Posted - 03/01/2024 : 18:12:06
Iliti šta bi bilo, kad bi bilo.

Gledam neki film, pa mi je dao inspiraciju. U proteklih dvadeset godina foruma (a time i manje-više strip izdavaštva kakvog danas poznajemo) smo bili svedoci dobrih i loših poteza izdavačkih kuća, gašenja istih, osnivanja novih, započinjanje serijala i onda odustajanje od istih.

Svako od nas je davao savete, kritikovao, hvalio i imao svoje mišljenje.

Šta je po vašem mišljenju bio pravi/najlošiji potez neke izdavačke kuće? Šta je trebalo da neka IK uradi u određenom trenutku, da biste i rekli "to je to"? Štaje trebalo da se desi da neka IK opstane, ili iskoči iz proseka i postane vodeća? Pri tome ne uzimamo u obzir cene prava, papira, prevoda, želja i mogučnosti vodećih ljudti tih izdavačkih kuća i ostalog, nego se povodimo samo svojim sebičnim željama.

Za početak od mene Libellus: najveća "greška" je nepokretanje edicije u mekom uvezu, 3u1. Bilo je onih letnjih izdanja sa tri epizode njihovih junaka, sa kojim su pokazali da umeju i tako da rade.

Druga greška, pokretanje previše serijala, kojim su osuli publiku i onda silom prilika morali da smanjuju tiraž.

Ludens: bekonačna reciklaža Zagora, pa ih zato sada imamo u ekstraspecijalnimglodplantinumekstraretro verzijama. kapiram da se prodaje, ali mogli su da ubrzaju neke druge serijala, pa čak i tog Zagora.

Darkwood: pokretanje serijala bez (naizgled) plana i pokrića, dovođenje sebe u situaciju da se ode u stečaj. (Ne ulazim u druge stvari koje su dovele do toga).

Phoenix Press: legendarna kurcobolja Colta, koji objavi strip i u stilu Žalosne Sove krene da mračii negativiše, što prilično odbija, moram priznati.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
borg Posted - 09/01/2024 : 19:46:04
Thx!
night Posted - 09/01/2024 : 16:54:33
quote:
Originally posted by borg

Možda nije prikladna tema, al da pitam.
Jel ima neka knjiga o mangama? Analize, preporuke, klasifikacije, razvoj itd...
Na našim jezicima ili na engleskom.

Setio sam se da je izašlo nešto tako, mada nisam prelistao:

https://delfi.rs/knjige/84225_manga__vodic_kroz_carobni_svet_japanskog_stripa_knjiga_delfi_knjizare.html

borg Posted - 09/01/2024 : 16:14:42
Možda nije prikladna tema, al da pitam.
Jel ima neka knjiga o mangama? Analize, preporuke, klasifikacije, razvoj itd...
Na našim jezicima ili na engleskom.
alexts Posted - 09/01/2024 : 16:04:26
quote:
Originally posted by Promys

Koliko se ja sećam, bilo je neko objašnjenje od strane DW ekipe na njihovom sajtu neposredno nakon gašenja Stripoteke. Pomenuli su da je Stripoteka neposredno pre gašenja bila dovedena na finansijski održiv nivo i mogla je i dalje da izlazi, ali da je glavni uzrok gašenja bio problem distribucije na kioscima jer veliki distributivni kiosk lanci nisu bili zainteresovani za njenu distribuciju. Tako nešto.

To jeste bio jedan od razloga, ali i činjenica da DW jeste zapao u teškoće. Dobar deo ljudi koji je tada u DW radio na Stripoteci, više nije u toj kući, prešli su u druge ili ih osnovali.

Ali, ponavljati ovo nema svrhe iz dva razloga:

1. Skoro svi, sem kimbe, to znaju.
2. Kimba više veruje svojim "zaključcima", nego činjenicama, i baš mu lepo služe, da se nasmeje na račun drugih, koji ne dele takve zaključke.
lwood Posted - 09/01/2024 : 14:04:11
quote:
Originally posted by mladjo

Ha ništa, trebali su je u HC i u 500 primjeraka
Nego stvarno mi je žao Stripoteke, bila je to kvalitetna edicija...

Je. S naglaskom na bila. Nekad davno u jugi.
mladjo Posted - 09/01/2024 : 14:00:16
Ha ništa, trebali su je u HC i u 500 primjeraka
Nego stvarno mi je žao Stripoteke, bila je to kvalitetna edicija...
Renky Posted - 09/01/2024 : 13:58:38
Mislim da je tada ( ne znam kako je danas ) jako sporo išla isplata od strane prodajnih mista. I sad, ako ti ne na par stotina prodajnih mista vuče kašnjenje za nekoliko brojeva… teško je ubrizgavati toliku količinu sredstava da konstantno financiraš nove ( recimo 5 ) brojeve. A radi se o mjesečnom izdanju… Svi znamo da kupci ni kašnjenje od godinu dana ne uzimaju kao ozbiljno kašnjenje. Redakcija zna o zome, mi možemo nagađati ali loši stripovi sigurno nisu razlog.
Promys Posted - 09/01/2024 : 13:20:01
Koliko se ja sećam, bilo je neko objašnjenje od strane DW ekipe na njihovom sajtu neposredno nakon gašenja Stripoteke. Pomenuli su da je Stripoteka neposredno pre gašenja bila dovedena na finansijski održiv nivo i mogla je i dalje da izlazi, ali da je glavni uzrok gašenja bio problem distribucije na kioscima jer veliki distributivni kiosk lanci nisu bili zainteresovani za njenu distribuciju. Tako nešto.
manhunter Posted - 09/01/2024 : 12:08:02
quote:
Originally posted by kimba

Zašto raspravljaš sa mnom, prvo svagdje upadaš nepozvan.

Ti si pozvan ovde na ovaj topic, a ja nisam? Ili sam nešto propustio?

Osim toga, nisam znao da mi treba dozvola da komentarišem na topicu koji sam ja otvorio?

Blamiraš se do besvesti ovde, a preteško ti je da to primetiš. Osim toga, počinješ da budeš neprijatan prema članovima, spamaš i optužuješ ljude za neke nebuloze i to bez ikakvih dokaza. Tako da imaš prvo upozorenje pre izbacivanja. Hvala na pažnji.
Renky Posted - 09/01/2024 : 11:53:11
Prvo, ja nemam pojama tko ste vi.
Drugo… ajmo razjasniti to sa redakcijskim primjerkom koji sam posudija da napravim fotke jer je taj primjerak već bija otvoren i listan.
Sve to vrlo jasno piše i na Fejsu i na ovom forumu na sljedevmćem linku…

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=54068

A kome je lakše evo samo citat zadnje rečenice iz tog posta.

“Usput, ovo je redakcijski primjerak koji je proša kilometara i otvaranja/zatvaranja. Očekujte uskoro i dostavu. Na zadnjoj fotki je moja “šestica” kojoj slijedi otvaranje i misto na polici. Jer…
Zagor je to!😉”

Budući na prethodne gafove jasno mi je kako vam je moglo promaknuti da “moja” šestica čeka na otvaranje ( na žalost sramotno je da još nije ni otvorena jer se čekaju i nove police ) a da je redakcijski primjerak vraćen vlasnicima odnosno Libellusu.
Onaj dojam o “odrasloj osobi” možda je najbolje opisao moj nećak u izjavi da ću ja direktno iz puberteta u klimaks… ništa između.
Ova rasprava mu daje za pravo.
Renky Posted - 09/01/2024 : 11:28:05
Nisi ti do sad nista priznao.
Valjda je cilj prodati aukcije… bilo Libellus ili neke druge.
I sad znaš da izmišljaš.
Ali nekako je najlakše izmisliti i uvesti privatne stvari u totalno nevezane rasprave jer to nitko ne može dokazati sta je istina
Za razliku od ovih pisanja kojima si se na topicu izblamira do daske.
No kad neimanje argumenata postane preočito pokreću se i očajnički koraci.
Pozdrav.
Renky Posted - 09/01/2024 : 11:02:53
quote:

quote:
Originally posted by Renky

quote:

Pa to je aukcija, halo.

quote:

Zna se glavno nacelo trgovine, to si i sam napisao, ja a tome pisem.

Ili mozda da ti pustis cijene svojih Libellusa na pola kad cijena nije vazna.

Pa prije nekoliko sati si spominja moje cijene i ja to odgovaram...
Zaboravljaš o čemu pišeš.
A što se tiče njihovih cijena, kriva adresa...

Usput, možes slobodno još koji put onako "pretpostavljajuć" kao više puta na ovom topiku, napisati da sam dobija besplatno Zagora.

Ne pretpostavljam nego znam Renky

Kao što si znao i da Marko izdaje MrNo-a, da je objavija samo 12 Kenova, da Stripoteka ne valja… nastavi slobodno.
Ono, stvarno, neupućenost u neke stvari ( unatoč očitoj ignoranciji googlea ) nije za uzeti kao zlo… pa čak i ustrajano stajati iza pogrešnih tvrdnji ali još i lagati. Bravo! No rasprava pomalo postaje privatna i spamerska s obzirom na količinu postova koje sam ostavija a ne baš direktno vezanih za temu pa cu se lagano zbrenzati. Srdačan pozdrav!
dovlajoe Posted - 09/01/2024 : 04:10:27
Baš se lepo ispričasmo od kada je Kimba otišao na spavanje.
ivanl Posted - 09/01/2024 : 01:12:09
quote:
Originally posted by alexts

Doći će na red za albume, ti stripovi, takođe iz Stripoteke, nekada.

Volio bi, naravno. Umpah paha smo imali od Marketprinta pa od Bokgloobea u albumima. Da ne spominjem Biser strip specijal...

A ove ostale po raznim revijama. 'Razbacane' Crnobradog se posebno sjecam kao klinac iz splitskog Caka, bila je to krasna revija. Jedna od rijetkih koju sam ostavio.

A albumu/albumima Cocco Billa bas bi se posebno radovao, kao uostalom bilo cemu tvrdo ukoriceno od Jacovittija.
anto Posted - 09/01/2024 : 01:05:37
da Stripoteka postoji danas,bili bi tu objavljivani i: Ralf Azam,Kenija,Tvrđe,Žerom Bloš,Ljubav i rakete,Paulove avanture,Zekanove hvalevredne pustolovine...
ivanl Posted - 09/01/2024 : 01:00:04
quote:

Ali ga to ne sprečava da zauzima čvrste stavove, u vezi stvari koje ne poznaje?

Moja poenta (u tom postu), da iako nije bilo izdanja sa ZS i LMS logotipima i profilom, ne znači da ni onda nije postojao interes, kao i što danas, ako nečeg nema, ne znači da nema nikakvog interesa (svakog dana se na forumu traže različite stvari). A naročito da ono čega nema, ne vredi i nije ni vredelo.

Kad se covjek zajuni, samo ide i ne pita sta kosta...
Zato se takvo sto i zove; tvrdi stavovi. Cesto nepotrebni. Malo fleksibilnosti nikad ne skodi. Narocito ako zaista imas sto nauciti od dobronamjernog subesjednika.

Nego sto se tice takvih situacija, vec sam jednom ovdje negdje to opisao, no nije zgoreg ponoviti.

Jednom me radni kolega, prilican primitivac, iz mjesta poznatog po primitivizmu, pitao; da sta ja to toliko citam i cemu to? Pa sam mu pokusao objasniti, jer je vidio da vucem sa sobom 'kufer knjiga', zasto i kako...

No vec nakon uvoda, pogledao me vodenastim ocima i kazao, citiram; da koja knjiga i vridi, do sad bi snimili film o njoj...sta znaci da malo koja i vridi...
Prvi put sam u zivotu ostao bez teksta i dugo sam razmisljao o tome. I danas me to progoni...
alexts Posted - 09/01/2024 : 00:58:39
Doći će na red za albume, ti stripovi, takođe iz Stripoteke, nekada.
ivanl Posted - 09/01/2024 : 00:50:09
quote:
Originally posted by dovlajoe

quote:

Ako su ovi pomenuti boneliji, ZS i LMS u novom ruhu, zar nisu stripovi iz Stripoteke, u novom ruhu (u albumima) sledeći, koji se uveliko objavljuju: Den, Svet mutanata, Najamnik, Torgal, Konan, Srebrni Letač, Iznogud, Talični Tom, Asteriks, Rip Kirbi, Princ Valijant, Tarzan, Komanča, Poručnik Bluberi, Modesti Blejz, Spiru, Axa, Korto Malteze, Largo Vinč, Mort Cinder, Popaj, Čelična Kandža, Erni Pajk, Riđobradi Gusar, Trigansko carstvo...

a donedavno i Hogar, Hombre, Flaš Gordon, Fantom, Mr. Lopezova tajna vrata, Bernard Prins, Valerijan, Balkan Express, Ratnici sa Akbara, Kosmički putnici, Gaša

i svašta, nešto...

Da se na jednom mestu vidi kakva je Stripoteka bila "reprezentacija", moram da dodam da su u novoj formi izdani i:
Porodica Tarana, Torpedo, Braća Špageti. Badi Longvej, Springvil, Krcko, Džim Katlas, Alvar Major...
A doći će na red: Umpah Pah, Mornar Nik i Crnobradi, Džeri Spring, Koko Bil, Romeo Braun...

Kako mislis; doci ce na red?
Zar nije ugasena 2019e?
dovlajoe Posted - 09/01/2024 : 00:40:22
quote:

Ako su ovi pomenuti boneliji, ZS i LMS u novom ruhu, zar nisu stripovi iz Stripoteke, u novom ruhu (u albumima) sledeći, koji se uveliko objavljuju: Den, Svet mutanata, Najamnik, Torgal, Konan, Srebrni Letač, Iznogud, Talični Tom, Asteriks, Rip Kirbi, Princ Valijant, Tarzan, Komanča, Poručnik Bluberi, Modesti Blejz, Spiru, Axa, Korto Malteze, Largo Vinč, Mort Cinder, Popaj, Čelična Kandža, Erni Pajk, Riđobradi Gusar, Trigansko carstvo...

a donedavno i Hogar, Hombre, Flaš Gordon, Fantom, Mr. Lopezova tajna vrata, Bernard Prins, Valerijan, Balkan Express, Ratnici sa Akbara, Kosmički putnici, Gaša

i svašta, nešto...

Da se na jednom mestu vidi kakva je Stripoteka bila "reprezentacija", moram da dodam da su u novoj formi izdani i:
Porodica Tarana, Torpedo, Braća Špageti. Badi Longvej, Springvil, Krcko, Džim Katlas, Alvar Major...
A doći će na red: Umpah Pah, Mornar Nik i Crnobradi, Džeri Spring, Koko Bil, Romeo Braun...

alexts Posted - 08/01/2024 : 22:58:07
Ali ga to ne sprečava da zauzima čvrste stavove, u vezi stvari koje ne poznaje?

Moja poenta (u tom postu), da iako nije bilo izdanja sa ZS i LMS logotipima i profilom, ne znači da ni onda nije postojao interes, kao i što danas, ako nečeg nema, ne znači da nema nikakvog interesa (svakog dana se na forumu traže različite stvari). A naročito da ono čega nema, ne vredi i nije ni vredelo.
ivanl Posted - 08/01/2024 : 22:44:56
quote:

quote:
Originally posted by ivanl

quote:

Kako nije bilo, nema Dnevnika, ali je ZS i LMS uvijek tu.
Samo u novom ruhu ( Ludens,LL , SA,VČ…)

Ovo je ipak tocno, u neku ruku, jer Bonelijana je uvijek i stalno prisutna, svugdje. Samo to nema veze sa Stripotekom i njenim modusom operandi. (Mada je jednom imala Dylan Doga u repertoaru)

Pa kako tačno?

Ti bar znaš, koji su sve stripovi bili objavljivani u Stripoteci, ako kimba ne zna.

i svašta, nešto...

Naravno. Naravno da znam.

Ali tocno je kazao da su Bonelli likovi stalno oko nas. I sad u novom ruhu.

Druga stvar je sto ocito on nije citao, remek djela devete umjetnosti bas u Stripoteci koja je odradila ogroman posao u formiranju nasih stripovskih interesa i formalno nas educirala i upravila.
Renky Posted - 08/01/2024 : 22:27:46
Upravo to…
manhunter Posted - 08/01/2024 : 22:27:21
Bravo alexts, ovo sam i ja hteo da napišem.

Ali glupo je upoređivati brendove/edicije kakvi su bili ZSLMS i Stripoteka sa junacima koji su izlazili u njima. Ali ko će to kimbi objasniti...
alexts Posted - 08/01/2024 : 22:10:39
quote:
Originally posted by ivanl

quote:

Kako nije bilo, nema Dnevnika, ali je ZS i LMS uvijek tu.
Samo u novom ruhu ( Ludens,LL , SA,VČ…)

Ovo je ipak tocno, u neku ruku, jer Bonelijana je uvijek i stalno prisutna, svugdje. Samo to nema veze sa Stripotekom i njenim modusom operandi. (Mada je jednom imala Dylan Doga u repertoaru)

Pa kako tačno?

Ti bar znaš, koji su sve stripovi bili objavljivani u Stripoteci, ako kimba ne zna.

i svašta, nešto...
manhunter Posted - 08/01/2024 : 21:49:01
Da, mislim da nikome, a ponajmanje kimbi, nije jasno o čemu se ovde piše. Ovo je stvarno apstrakcija, njega kad čitam kao kad gledam Dalijeve slike iz one najluđe faze...

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000