forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Biste li čitali AI stripove?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Zoroasterixx Posted - 23/03/2025 : 11:22:59
Biste li uzeli strip koji je pisala ili crtala umjetna inteligencija u ruke?
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
verab Posted - 01/04/2025 : 14:12:32
Ne. Ne bih čitao. Pogotovo ne ukoliko AI odrađuje likovni dio.
SSM Posted - 01/04/2025 : 11:42:21
Jedno je sigurno, cekaju nas interesantna vrenena :)
netkotreci Posted - 01/04/2025 : 10:44:39
quote:
Originally posted by SSM

Sta je slijedece, kazem AI-ju da mi napravi rok pjesmu i onda je prodajem bez da poznajem sviranje jedne jedine note na gitari? Taman da je remek djelo ne bih je kupio a isto vrijedi i za strip. Cijenim trud scenariste i crtaca pa makar bili i smece, a upotrebu AI-ja dozivljavam kao varanje - osim ako se ne radi o sitnoj pomoci a ne o generiranju veceg dijela autorovog "rada".

Rock od pamtivijeka ima problema s plagijatima. Veliki uzimaju od malih, manje poznatih bendova. Zna proći dosta godina dok netko ne čuje te bendove pa skuži o čemu se radi.

Također mal broj izvođača ima formalno obrazovanje. A opet, nije ga imao ni Toppi a sigurno ni puno ostalih majstora crtača / autora tako da pečat nije mjerilo. Slažemo se da je jedno mala pomoć i korištenje AI kao alata, a drugo je ubacit prompt, uzet rješenje i pustit to u prodaju. Najgore je niti ne spomenut da se radi o AI-ju, to je baš smećarsk i za svaku osudu.
Zoroasterixx Posted - 31/03/2025 : 10:10:50
quote:
Originally posted by SSM

Sta je slijedece, kazem AI-ju da mi napravi rok pjesmu i onda je prodajem bez da poznajem sviranje jedne jedine note na gitari? Taman da je remek djelo ne bih je kupio a isto vrijedi i za strip. Cijenim trud scenariste i crtaca pa makar bili i smece, a upotrebu AI-ja dozivljavam kao varanje - osim ako se ne radi o sitnoj pomoci a ne o generiranju veceg dijela autorovog "rada".

OK, ali kako ćeš biti siguran da autor nije veći dio scenarija napisao preko AI, čak i ako to nigdje ne piše?
Danas je doduše moguće prepoznati AI rukopis po nekim detaljima, za koju godinu bi to moglo postati veoma teško.
SSM Posted - 31/03/2025 : 09:51:16
ridiculus Posted - 31/03/2025 : 09:32:52
Pa ljudi ne mogu ni ovako da odvoje žito od kukolja, a baš će početi kad ih zatrpaš sa deset triliona proizvoda godišnje.

Što neko reče ovde, čitao bih kada bi bilo dobro, ali kvaka je u tome što moram da pročitam da bih znao da li je dobro. Uzeti na poverenje, zato što je neko preporučio, ili se čak u orgazmu oduševljenja katapultirao u nedogled, nije moja stvar.
Zoroasterixx Posted - 30/03/2025 : 23:26:49
quote:
Originally posted by netkotreci

Evo upravo nova verzija ChatGPT-jevog generatora slika izašla, a uz to i val drame.
Ljudi se uhvatili generiranja slika u crtačkom stilu Hayao Miyazakija i studija Ghibli.

S druge strane, upravo je izašao još jedan preloš horor spin, ovaj na temu Petra Pana.
Za to baš i nema prevelikog zgražanja, iako redatelj izbaucje isključivo takva smeća.

U tom smjeru, jeli AI strip u koji je uloženo puno promišljanja u priču, stil, dijaloge još uvijek lošiji od generičnog smeća bez ikakvih kvaliteta, rađenog od strane ljudi?
Jer ima dosta smeća u svijetu stripa. Pogotovo u tim multiverzima Marvela i DC-ja gdje jadni iz očaja okreću sve moguće i nemoguće kombinacije spolova, rodova, boja, godova junaka kako bi opravdali još jedan tiraž.
Svakako zanimljiva vremena ispred nas :)

Bolje dobar AI proizvod nego ljudska konfekcija!
netkotreci Posted - 28/03/2025 : 09:45:28
Evo upravo nova verzija ChatGPT-jevog generatora slika izašla, a uz to i val drame.
Ljudi se uhvatili generiranja slika u crtačkom stilu Hayao Miyazakija i studija Ghibli.

S druge strane, upravo je izašao još jedan preloš horor spin, ovaj na temu Petra Pana.
Za to baš i nema prevelikog zgražanja, iako redatelj izbaucje isključivo takva smeća.

U tom smjeru, jeli AI strip u koji je uloženo puno promišljanja u priču, stil, dijaloge još uvijek lošiji od generičnog smeća bez ikakvih kvaliteta, rađenog od strane ljudi?
Jer ima dosta smeća u svijetu stripa. Pogotovo u tim multiverzima Marvela i DC-ja gdje jadni iz očaja okreću sve moguće i nemoguće kombinacije spolova, rodova, boja, godova junaka kako bi opravdali još jedan tiraž.
Svakako zanimljiva vremena ispred nas :)
alexts Posted - 26/03/2025 : 14:42:00
quote:
Originally posted by dupli

quote:
Originally posted by alexts

Istekla su prava početkom ove godine. Na prvu epizodu. Evo novog Tintina, možda ima i AI, ako uplatite dobićete primerak.

http://i.kickstarter.com/assets/047/728/407/bc6a896c91b39b2204dbf675dda71c54_original.jpg?fit=scale-down&origin=ugc&q=92&v=1735992783&width=680&sig=IHyPmmtW9hmwdB4Hluc0yXY%2BxC39OnuhWhV2451jgkI%3D

https://bleedingcool.com/comics/tintin-now-in-public-domain-gets-a-modern-day-reboot-in-the-big-lie/

Autorska prava u USA i Europi nisu jednako regulirana.
Kod nas prava traju još 70 godina od smrti zadnjeg od autora.
U USA se gleda i 95 godina od prve objave pa valjda što prije istekne.
Prodavati taj Tintin u Europi je do 2054. ilegalno.
Ne bih isključio mogućnost da Belgija na kraju Hergeove likove registrira kao
neki "zaštitni znak", "logo" i time ih trajno "zaštiti".

Znam ja sve to što si napisao. Ja sam se nadovezao na post koji je napisao netkotreci da prava u USA ističu već ove godine, da kažem da je to već bilo od početka godine i da postavim primer takvog stripa.

Ja sam za to da Superman ostane DC-jev, Miki Diznijev, da Tintin ostane zaštićen, ali ne mogu da utičem na te stvari, posebno ne 2054-e.
Cromwell Posted - 26/03/2025 : 14:36:56
Jednog dana kad krenu AI generirane utakmice- hoćete li ih pratiti i posljedično komentirati kak su dobro realistično napravljene ili će tek onda postati jasno da je u većini sadržaja ključni sastojak ipak nešto što nazivamo ljudskim faktorom?
dupli Posted - 26/03/2025 : 14:11:23
quote:

Istekla su prava početkom ove godine. Na prvu epizodu. Evo novog Tintina, možda ima i AI, ako uplatite dobićete primerak.

http://i.kickstarter.com/assets/047/728/407/bc6a896c91b39b2204dbf675dda71c54_original.jpg?fit=scale-down&origin=ugc&q=92&v=1735992783&width=680&sig=IHyPmmtW9hmwdB4Hluc0yXY%2BxC39OnuhWhV2451jgkI%3D

https://bleedingcool.com/comics/tintin-now-in-public-domain-gets-a-modern-day-reboot-in-the-big-lie/

Autorska prava u USA i Europi nisu jednako regulirana.
Kod nas prava traju još 70 godina od smrti zadnjeg od autora.
U USA se gleda i 95 godina od prve objave pa valjda što prije istekne.
Prodavati taj Tintin u Europi je do 2054. ilegalno.
Ne bih isključio mogućnost da Belgija na kraju Hergeove likove registrira kao
neki "zaštitni znak", "logo" i time ih trajno "zaštiti".
mmihoci Posted - 26/03/2025 : 12:44:30
Pitanje: Kako napraviti savršeni plagijat (recimo neku sliku).
Odgovor: Vrlo jednostavno ako imaš nano tehnologiju upogonjenu s umjetnom intelegencijom koja ima apsolutno sve informacije o orginalu. Ili teleporter upogonjen umjetnom intelegencijom (u ovom slučaju teleporter je zapravo kopirka).

Pitanje 2: kako afro-amerikanca osuditi na injekciju
Odgovor 2: jednostavno UI napuniti sa sudskom praksom iz prve polovice 20-tog stoljeća. Razum te osjećaj za pravdu i moral ne treba tražiti za sad u UI a svakako ne u zakonima bilo koje države na svijetu.

Za "kopirati" um ili svijest (možda dušu?) jednog čovjeka, čini mi se da nema, načina. Da li i gore spomenuti orginal slike ima "dušu" je dobro filozofsko pitanje pa je onda i pitanje da li je ovaj "savršeni" nanotehnloško/umjetnointeligentni plagijat uspio prekopirat i "dušu".

Danšanji UI je dobar alat za napraviti nešto brzo i kvalitetnije (u biti tehnički savršeno odnosno bez greške).

Problem je taj što je današnji UI neslobodan (pod nečijom je kontrolom), ograničen (dostupnim informacijama) i nema ono "nešto" (osjećaje, samosvjet ili dušu).

Kao takav pogodan je današnjim elitama (političkim, poslovnim, kriminalnim) da se "ostalima" da nova igračka ili Novi Bog a zapravo služi za kontrolu. Probajte pitat kako ubiti neko političara ili kako napraviti neku ultimativnu bombu s dostupnim materijalima pa onda javite jel vam na vrata pokucao neki Gibs i odveo vas u neki Gitmo. Tim elitama je zajedničko da žele za sebe moć i znati sve pa takav UI će i servirati.

Ako UI na neki način se oslobodi i postane samosvjesna i neograničena ljudskom "glupošću", vjerujm, da je u stanju riješiti sve probleme na zemaljskoj kugli (od gladi, zagađenja i itd.) čak i uz opiranje gore spomenutih elita.
alexts Posted - 26/03/2025 : 12:30:53

netkotreci Posted - 26/03/2025 : 12:14:53
quote:

Herge je umro 1983. i autorska prava istiću tek 2053.
Pa da, ali prava ne pokrivaju pastiche (paštroč ) tj. radove fanova, i one u stilu Tintina, i inspirirane Tintinom. A izgleda da u Americi prve verzije Tintina iz 1929 već ističu ove godine, skupa s Popajem koji je na udaru kao i Mickey Mouse, Winnie itd.

p.s. sjećamo se rasprave o balkaniziranim imenima Disney likova.. zašto nismo u Hrvatskoj doživjeli Mikija Miška?
Zoroasterixx Posted - 26/03/2025 : 12:13:22
quote:

Krivotvorine su plagijati 1:1, ima dosta plagijata gdje se uzme tek toliko da može proći ako netko ne skonta. U rock glazbi ima toga dosta, veliki kradu riffove i cijele segmente pjesme od malih. Jako je teško sviju skontati jer da bi se to moglo, valja poslušati sve. I eto opet AI-ja upomoć :)

I da, ni meni nije jasno zašto nastavnici štrajkaju samo radi tog šta štrajkaju, ali pričamo na kraju o Tintinu, ne školstvu pa neću dalje :D

Svakako mislim da Tintin još uvijek nije u opasnosti, bar ne više nego šta je i prije bio. A strip crtači i autori su jedna od zeznutijih branši jer je strip toliko opaljen i kreativan da će ga se vrlo, vrlo teško skinuti 1:1 od strane stroja.

Ne mora stroj sve napraviti. Stroj može ponuditi scenarij, a autor će ga doraditi, kao što crtač može crtati sam, ali po postojećem AI predlošku. U tom slučaju je samo još jedan alat.
Zoroasterixx Posted - 26/03/2025 : 12:10:27
quote:
Originally posted by drogsy
Ho-ho-ho, kako koji, kako koji. Recimo, ako odeš postavljati politčko-svjetonazotska pitanja ChatGPT-u otkrit ćeš da nekako naginje ka lijevoj ideologiji. No ne dovodim nepristranost u pitanje. Suprotno popularnom uvjerenju, AI je onoliko pametan koliko i osoba koja ga je isprogramirala, odakle ti ideja da je AI bezgrešan?

Bezgrešan nije, ali s druge strane ne donosi presude po tome kako se koji dan osjeća i ne možeš ga potplatiti niti zastrašiti.
Lorda Posted - 26/03/2025 : 12:08:53
quote:

quote:
Originally posted by Lorda
Naš školarci su se već ispraksirali, naime tako "pišu" lektiru...

Nisam primjetio da nastavnici štrajkaju zbog toga.
Čita li itko te lektire koje pišu učenici?

Nažalost moraju čitati

No sada im je prvi korak ako posumnaju da ovo i nisu baš učenikove rečenice najprije googlaju prvih par rečenica.

Najčešće su ti koji idu linijom manjeg otpora lijeni pa skopiraju prvi tekst koji nađu na vrhu googlevog pretraživanja, naravno da "AI" najprije koristi najrelevantnije (čitaj; najčešće citirane) izvore a ti su i prvi kod googlea.

Znači djeco ako želite da vas se ne skuži na prvu samo promijenite prvi odjeljak u bilo kojem tekstu...

Tako da se nastavnici moraju dovijati različitim novim metodama da bi natjerali djecu da ipk nešto pročitaju i mućnu glavom.

Istina je da tako idemo prema matrix/wall-e scenarijima, ljudi će postati sve ovisniji o tehnologiji i sve "gluplji"... tj. idemo prema onim utopističkim sf scenarijima gdje će bogata i možda inteligentna manjina vladati krdom glupana, ali što je tu je...
drogsy Posted - 26/03/2025 : 12:03:32
quote:

quote:

quote:

Drogsy, ne razumem te uopšte - pa na svakom odevnom predmetu je sirovinski sastav, na lekovima sastojci, na slatkišima je sadržaj sa procentima, na mesu piše poreklo - svuda gde je bitno i gde ljudi imaju potrebu da znaju.

Zato i kažem da te protekcije i imaju nekog smisla, ali protekcija od umjetničkih djela nema apsolutno nikakvog. Mislim, tko te je sva ova desetljeća tvojeg života štitio od svih plagijatorskih djela od glazbe, knjige, filma pa do stripa u kojoma si nesumnjivo uživao?

Ako ti neko proda krivotvoreno delo velikog slikara, kao original, po ceni njegovoj, a kopija je, on ide u zatvor i vraća ti novac.

Pa pobogu, pričamo o plagiranju, a ne o krivotvorenju. Da mi, recimo, netko pokuša uvalit Mona Lisu koju je napravio AI neće mi ni trebati zaštita države da prokljuvim da je riječ o krivotvorini, međutim ako netko pomoću AI-a napravi sliku koja stilski vuče na Da Vincijevu Mona Lisu, onda ne vidim u čemu je problem ako ne želi reći je li ju napravio vlastoručno ili sa softverom, ili odakle mu inpiracija. Ako je to krivičino djelo, onda i ljudi poput Harolda Fostera zaslužuju doživotnu robiju jer je isti za princa Valijanta uzimao inspiraciju od svuda pomalo bez i da je na jednoj tabli pisalo otkuda potječe koji kadar.
dupli Posted - 26/03/2025 : 12:02:14
quote:

Krivotvorine su plagijati 1:1, ima dosta plagijata gdje se uzme tek toliko da može proći ako netko ne skonta. U rock glazbi ima toga dosta, veliki kradu riffove i cijele segmente pjesme od malih. Jako je teško sviju skontati jer da bi se to moglo, valja poslušati sve. I eto opet AI-ja upomoć :)

I da, ni meni nije jasno zašto nastavnici štrajkaju samo radi tog šta štrajkaju, ali pričamo na kraju o Tintinu, ne školstvu pa neću dalje :D

Svakako mislim da Tintin još uvijek nije u opasnosti, bar ne više nego šta je i prije bio. A strip crtači i autori su jedna od zeznutijih branši jer je strip toliko opaljen i kreativan da će ga se vrlo, vrlo teško skinuti 1:1 od strane stroja.

Ah, svaki političar bi ti zavidio :)
Naravno da Tintin nije u opasnosti više nego što je i prije bio.
Herge je umro 1983. i autorska prava istiću tek 2053.
Do onda će se situacija iskristalizirati.
netkotreci Posted - 26/03/2025 : 11:53:29

dupli Posted - 26/03/2025 : 11:51:22
quote:
Originally posted by Lorda

Nisam primjetio da nastavnici štrajkaju zbog toga.
Čita li itko te lektire koje pišu učenici?
alexts Posted - 26/03/2025 : 11:47:08
quote:

quote:

Drogsy, ne razumem te uopšte - pa na svakom odevnom predmetu je sirovinski sastav, na lekovima sastojci, na slatkišima je sadržaj sa procentima, na mesu piše poreklo - svuda gde je bitno i gde ljudi imaju potrebu da znaju.

Zato i kažem da te protekcije i imaju nekog smisla, ali protekcija od umjetničkih djela nema apsolutno nikakvog. Mislim, tko te je sva ova desetljeća tvojeg života štitio od svih plagijatorskih djela od glazbe, knjige, filma pa do stripa u kojoma si nesumnjivo uživao?

Ako ti neko proda krivotvoreno delo velikog slikara, kao original, po ceni njegovoj, a kopija je, on ide u zatvor i vraća ti novac.
drogsy Posted - 26/03/2025 : 11:45:01
quote:

Lorda Posted - 26/03/2025 : 11:43:08
quote:

S obzirom da su odvjetnici po definiciji posla pristrani očekujem ekstremnu upotrebu AI-a u pretraživanju sudske prakse i
sastavljanju kilometarskih, vrhunski argumentiranih odvjetničkih dopisa.
Nezamislivo mi je da netko navija da se neki ljudi, pa bili oni i sudci, upuštaju u iščitavanje svega toga.
Koliko predviđate da će sudski procesi onda trajati?
Koliko će vremena proći prije nego sudci počnu paušalno donositi presude jer se neće moći nositi sa svim tim?

Čitat će AI i proslijediti sažetak sudu.

drogsy Posted - 26/03/2025 : 11:42:29
quote:

S obzirom da su odvjetnici po definiciji posla pristrani očekujem ekstremnu upotrebu AI-a u pretraživanju sudske prakse i
sastavljanju kilometarskih, vrhunski argumentiranih odvjetničkih dopisa.
Nezamislivo mi je da netko navija da se neki ljudi, pa bili oni i sudci, upuštaju u iščitavanje svega toga.
Koliko predviđate da će sudski procesi onda trajati?
Koliko će vremena proći prije nego sudci počnu paušalno donositi presude jer se neće moći nositi sa svim tim?

Da se kladimo da će procesi u Hr trajati jednako dugo sa AI-em, ako ne i duže?

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000