forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Autorski izlog
 Ovde pitajmo sve što nas zanima o izradi stripa

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Jocko Posted - 26/03/2018 : 15:42:30
Ovaj topic sam zamislio kao mesto gde se može doći sa brzopoteznim šarolikim pitanjima u vezi sa izradom stripova na koja oni iskusniji i upućeniji u tematiku mogu da daju podjednako brzopotezne a kvalitetne odgovore.

Na ideju sam došao jer je podforum ''autorski izlog'' prepun topica pojedinaca, i novajlijama, koji se ne razumeju previše u proces izrade stripa, nije lako snaći se i odlučiti gde zapravo postaviti pitanje ili potražiti informaciju, pa bi bilo lepo kada bi se to činilo ovde
11   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Sarghan Posted - 29/03/2018 : 23:51:25
Ajd kad se već spomenulo to osciliranje tamnoće, da se ubacim s pitanjem u vezi prikaza sivih tonova i skenairanih crteža olovkom na ekranu monitora.

Pri crtanju portreta koristim oko desetak olovaka različite tvrdoće (od 7H do 7B) i u većini slučajeva uspijem skenirati crtež tako da mi tonovi sive/crne zajedno sa najsitnijim i najslabije vidljivim linijama i detaljima izgledaju skoro pa identično kao na papiru. To postignem u Photoshopu pomoću podešavanja parametra u Shadow/Highlight (te nešto sitno u levels i curves).

Caka je što na laptopu imam spojena dva monitora te na svakom od ta tri ekrana (2x acer i 1x lg, svaki na default postavkama) sken crteža izgleda različito po pitanju svjetline, kontrasta, prigušenosti itd. Na jednom (na kojem crtež podesim da izgleda kao na papiru) izgleda kako treba, na drugom crtež izgleda puno svijetlije (gdje se ne vide najsitnije linije), a na trećem tonovi izgledaju prigušeno (a i boja je više plavkasta nego crna/siva). Naravno, kad crtež prebacim na mobitel, tamo je većinom tamniji, masniji i zasičeniji (i naravno, na različitim mobitelima također izgleda drugačije). Varijacije u bojama kod crteža u boji neću ni spominjati...

Uglavnom, svjestan sam tog problema da ekrani različitih proizvođača drugačije prikazuju nabrojane detalje i da jedan crtež na svakom uređaju izgleda drugačije (negdje odlično, negdje užasno).

Zanimaju me savjeti kako pristupiti skeniranju i obradi originalnog crteža na papiru kako bi se te razlike kod prikaza na različitim ekranima/uređajima (ali i kod printanja kopija i digitalnih crteža) svele na minimum. Znam da će i kod tog minimuma razlike i dalje biti drastične od uređaja do uređaja, ali s obzirom da sam se crtanju i obradi u photoshopu većinom sâm učio isključivo eksperimentirajući s različitim alatima i opcijama, možda netko stručniji i iskusniji ima kakvih korisnih savjeta u vezi ovog "problema".

Jocko Posted - 29/03/2018 : 19:20:13
Hvala svima na odgovorima, sada su mi neke stvari jasnije.
mogorovic Posted - 27/03/2018 : 22:29:44
80-ih godina je postojao domaći, TOZ-ov tuš "Leonhardi", ali ne mislim na onaj u bočici, nego onaj za punjenje rapidografa. Nalijevao sam ga u bočice za tuš i njime crtao začuđujuće crne crteže. Kod velikih crnih ploha bih ponovio sloj još jednom i dobio apsolutno crnu plohu. Tada mi je bilo stalo da mi original izgleda kao u tisku. Inače, po toj činjenici je bio poznat pokojni Roberto Raviola, čiji originali izgledaju kao otisci, bez ijednog vidljivog popravka crteža, a sve crno mu - crno kao noć!
MisterYES Posted - 27/03/2018 : 14:01:52
quote:

Pitao sam se da li se to postiže isključivo digitalno i kada je reč o crtežu koji nije digitalni, tj koji je nacrtan na papiru.


Da, jer nemaš takvog tuša, tako vještog crtača a ni potrebe da original bude "crn kao noć".
99% originala imaju te oscilacije u tamnoci na plohama, tus da bi bio "upravljiv" kistom ipak ne moze biti toliko gust i crn svakao. Generalno sve nacrtano rucno svejedno prolazi kroz digitalnu obradu tako da...bitno je da je dovoljno crno.
Ako govorimo bas o B&W. Drugo su namjerni gray tonovi, lavirani tus, color pogotovo...
mogorovic Posted - 27/03/2018 : 13:28:09
Maksimalno oštro postavljenom funkcijom kontrasta, na starim tiskarskim strojevima i metodama. Tako da je foto-postupak, prepoznavao sve tamnosive (nedovoljno crne) plohe, kao crne. A, sam tisak se obavljao preko više matrica, jedna za crno - bijelo (upravo rečeno), jedna za raster (ako već nije bio integriran u crno - bijeloj matrici). Na kraju boje. U početku tri matrice, jedna za žutu, jedna za crvenu, jedna za plavu. I tako, barem četiri puta, preko istog lista, ako je tisak bio u boji (jer su se miješanjem ovih triju osnovnih boja dobivale sve ostale). Kasnije se to reduciralo napretkom tehnologije, do digitalne, kod koje, ako ne u dva sloja, može danas sve ići i u jednom. O tome bolje mogu reći poznavatelji digitalne tehnologije, a ja to nisam.
ivanl Posted - 27/03/2018 : 08:40:41
Vjestinom. Dobrim okom. Mirnom rukom. Trudom. Znanjem...
Jocko Posted - 27/03/2018 : 00:49:52
E, to!

Pitao sam se da li se to postiže isključivo digitalno i kada je reč o crtežu koji nije digitalni, tj koji je nacrtan na papiru.

U suštini ja ako bih na primer crtao strip na papiru i naneo dosta tuša pa bi to izgledalo kao u pomenutim stranicama stripa, to bi se rešilo tako što se skenira strana i sredi se u photoshopu?

quote:
Ne znam kako, i čime, su tačno to radili prije digitalizacije...

Ovo i mene zanima, čisto znatiželje radi.

manhunter Posted - 26/03/2018 : 19:22:18
Ovako nešto?


MisterYES Posted - 26/03/2018 : 17:27:35
quote:
Originally posted by Jocko

Evo jednog možda i banalnog pitanja, ali tome ova tema i služi. Zanima me kako se postiže da crnilo bude, kako bih rekao, skroz crno u finalnoj verziji stripa? Na tri priložena primera ispod se jasno vide tragovi senčenja, dok se u krajnjim verzijama, sa kolorom, ti tragovi ne vide.


Ako pod "senčenje" mislis na osciliranje tamnoće nanosa tuša na većim plohama, skontali smo se. Uglavnom danas se to radi digitalno, u Photoshopu npr. se scan leveluje, pooštri isl, te pretvori u bitmap. Ukratko rečeno. Ne znam kako, i čime, su tačno to radili prije digitalizacije...
Jocko Posted - 26/03/2018 : 15:58:07
Evo jednog možda i banalnog pitanja, ali tome ova tema i služi. Zanima me kako se postiže da crnilo bude, kako bih rekao, skroz crno u finalnoj verziji stripa? Na tri priložena primera ispod se jasno vide tragovi senčenja, dok se u krajnjim verzijama, sa kolorom, ti tragovi ne vide.culture vulture Posted - 26/03/2018 : 15:57:48
Takav topic vec postoji: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=39025


forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000