forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog 168 - U službi kaosa

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
LudensovPotrcko Posted - 16/10/2018 : 22:57:52
Dobar kadar ključan je za odličan selfi!Scenarij: Roberto Recchioni
Crtež: Angelo Stano, Daniele Bigliardo

Originalni broj 341.


OCIJENITE STRIP: U službi kaosa

Od danas 24. 10. u Snk i shop.strip-agent.hr
Od 25. 10. na kioscima.

edit: ispravak netočnog nadnevka
edit: još jedan ispravak
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
stinky Posted - 19/02/2019 : 19:18:59
Pogledao sam neke scene ponovo. Ona moja sugestija da možda neće biti doslovno Cthulhu Albion, na žalost neće proći. Kažem na žalost, jer će se stvar najvjerojatnije upropastiti u nekim doslovnim crnim magijama i slično.

Sredina stripa, stranica 50 ne daje mjesta sumnji: u pozadini čitave sage stoje "drevne moći", nešto tipa lavkraftovskog. To je središnji dio stripa, pažljivo odabran: Dylan kao onaj koji ima pristupa "drugoj strani" (prijemčiv za nadnaravno) uvodi nas u tu temu: "Otvori oči, Dylane!". Dylan nije pri svijesti i tu se otvara kontakt s drugom sztranom. Za sada, ovo je fino dozirano i misterij je pogođen. Problemi nastaju kasnije, kada se tema mora razviti - tu obično stvari potonu u neke banalne magije i borbe junaka sa čudovištima. Ako bi taj dio autori mogli iskontrolirati, imali bismo na pomolu veliku priču, potencijalni novi klasik.

Još dva mjesta potvrđuju tezu o drevnim moćima: razgovor sa frikom Marcusom Irvineom i završna scena.
Završna scena pak, u paraleli sa str. 87, povezuje Englesku i drevne moći, demonologiju.
Tu je također škakljivo mjesto, jer se preko toga Engleska (ili: naš svijet) stavlja nasuprot Kine (ili: trećeg svijeta) i to u opoziciji dobro-zlo. Zli zapadni svijet, prokazan kao sprega demonologije i političke moći, tlači jadne nevine Afrikance, Kineze itd. Ovo bezvezno pojednostavljivanje teško će uroditi dobrim plodovima i tu se nalazimo na vrlo problematičnom mjestu ove sage, mjestu koje bi moglo debelo porušiti čitavu priču.

Nejasna je stvar sa frikom Marcusom Mooreom; što bi on ovdje trebao predstavljati, kakve žrtve on prinosi (sebe?) i kome (je li tu u pitanju bijela magija kao pandan crnom Kthulhu Albionu, to treba vidjeti kasnije). U svakom slučaju, Marcus bi trebao biti zaplet ove epizode, a taj zaplet sa krvnim žrtvama kineskim radnicima koje on kakti žali (ali ipak pristaje živjeti u kuli bjelokosnoj, napraviti si fantasy svijet usred zombilenda i novcem Albiona), taj je zaplet baš onako pravo dilandogovski bezvezan. Marcus Irvine, gik koji živi okružen stripovima i sitnicama, brine se oko kapitalističnih modela proizvodnje u Kini, podsjeća me na slične likove iz našeg okruženja, recimo da je to model građanoida-fibraša.

A John Ghost, u kojemu je locirano to zlo našega svijeta, taj upravljač kaosom koji prisiljava leptire da mahnu krilima, ha, za sada ništa posebno. Navodno ne vjeruje u drevne moći, ali se pokorava Cthulhu Albionu. Vidjet ćemo što sve to treba predstavljati: je li on novi igrač, Novi Čovjek, bez korijena, tradicije ili samo eksponent drevnih demonskih snaga.
Dexters Posted - 19/02/2019 : 09:55:08
Nemam sad volje čitati ponovno, ali ona fraza na kraju "slava albionu" mi je baš ostala u sjećanju kao neozbiljna, kao da Recchioni govori- opusti se, sve je ovo samo igra.

Da, propustio je govoriti o čovjeku, o meni, tebi, njemu. Ne trebamo biti robovi konzumerizma zbog nas samih, a ne zbog malih kineza. I o njima možemo govoriti, ali bi to zahtjevalo drugačiji pristup.
stinky Posted - 18/02/2019 : 19:17:00
quote:
Originally posted by Dexters

U službi kaosa (Recchioni, Bigliardo i Stano)

Upravo sam pročitao. Dobar je strip, ali samo zato jer nije previše ozbiljan. Kritika konzumerizma (osvrtali smo se na to u libellus temi :D) je slabašna jer je previše moralistička.I ja upravo pročitao.
Mogu reći da me ugodno iznenadilo. Davno sam prestao čitati DDoga, tamo negdje oko Magle. Pa sad vidi koliko je to godina. U međuvremenu sam, tu i tamo, pročitao koji stari Sclavijev. Uglavnom, ono tamo oko Magle, kao nešto najbezveznije na svijetu, čini da mi ovo sada izgleda pristojno.
Od tih novih, u posljednjih par mjeseci pročitao sam jedan specijalac (Početak svršetak), Anarhiju, Inspektora Blocha - i sada ovo. Specijalac ili ovo, nisam sasvim siguran što mi je bolje. Ali nisu mi ta dva loša.

No, ne bih se složio s tobom: da nije strip ozbiljan. Ta upravo želi baš to - biti ozbiljan. Koliko je uspio, to će se moći sagledati nakon nekog vremena, ako je ovo zamišljeno kao nekakva saga (a tako mi izgleda, ovako bez insajderskih uvida).

Nedorečenost, koja je valjda i primijećena kao nedostatak, ovdje čak ni nije toliki minus. Kao jedan uvod u "stvar", ova mi je epizoda zanimljiva. Izgleda da se ide u korak sa ozbiljnom produkcijom, jer sve te nove stvari koje sam gledao (nisam baš gledao puno, ne pratim baš serije itd.) rade se na istu foru: recimo, nešto takvo kao Yellowstone, znači, praktički vestern, radi se na principu misterija. Svijet se usložnjuje u različite sfere, a sve se te prožimaju kao moć, traženje moći kroz politiku, vlast, upravljanje.

Koliko Dylan može stajati u takvome svijetu, svijetu anonimnih sfera moći i svijetu bez junaka, to ostaje vidjeti. Dylan se priključuje po liniji misterija, jer uz taj tip ostvarivanja moći gotovo redovito se veže nešto demonsko (sada već klasika: True Detective); ali tu je i opasnost od nesporazuma, kao što je bio slučaj i sa Detektivom. Nemojte da vas zavara ovaj Cthulhu Albion, to uopće ne mora biti doslovno shvaćeno (čak bi superiorno bilo kada bi bilo izvedeno kao u Detektivu i da misterij ostane misterij te samo u naznakama).

Uglavnom,
jake strane stripa: postavljanje grandioznog pokušaja veće priče o svijetu, društvu, čovjeku...
Slabe strane: ofucano kritizerstvo, baš tu gdje se onda treba reći nešto o čovjeku, ostaje se na banalnostima: kinezi crnče, mi smo zombizirani sa mobitelima i slično.
Za sada ove slabe još ne ruše odlučno cijelu postavku; ovisno kako će dalje biti izvedeno, čitava stvar stoji ili pada.
Risar_69 Posted - 04/11/2018 : 07:14:00
quote:
Originally posted by velka031

Odlično je da uopće izlazi, ali treba sustići VČ.I sam sam više puta razmišljao, da li da uzmem sve epizode DD VČ, jer me stalno muči, da bi več pročitao i ostale epizode. Čitam mišljenja drugih od tih epizoda, pa ok itak ču do tad kad izadje Ludens več zaboraviti, pa odlučio sam, jer imam več sve od Ludensa, da ostajem na Ludensu i neka bude polako iznenadjenje, jer vrijeme leti prebrzo. Kad gledam koliko Zagora izadje, fino bi bilo da bi DD bio mesečnjak, ali ok mjesec brzo prodje
U službi kaosa tek imam pred sobom.
ivanl Posted - 30/10/2018 : 11:41:24
Pa po dosad navedenom, to uopce nije los Dylan...dapace, cini se zanimljiva epizoda. Koliko sam shvatio ima i nastavak? Kad se vratim doma, ceka me maraton citanja...i desetak Dylana, dakako...
zeljko Posted - 28/10/2018 : 15:07:52
i tableta
citam dovoljno knjiga tako da mi ne trebaju ni dugi postovi
Dexters Posted - 28/10/2018 : 14:16:47
Ma dobar je željkec, piše čovjek preko mobitela pa su mu postovi kratki.
zeljko Posted - 28/10/2018 : 13:55:54
nit te smatram vrijednim da citas nesto bitno
nit zelim gubiti vrijeme pisuci duze tekstove
nit me to zanima
nit vidim svrhu
VALTER Posted - 28/10/2018 : 11:27:32
quote:
Originally posted by zeljko

dilan je stvarno postao kita
ako uvijek nije to bio samo su znali zamaskirati zombijima i sisama
Što te nagoni da pišeš takve paušalne ocjene? Valjda je i tebi samom jasno koliko su one bezvrijedne, upravo glupe, kad pročitaš post poput Dexterovog.
Dexters Posted - 28/10/2018 : 10:04:51
U službi kaosa (Recchioni, Bigliardo i Stano)

Upravo sam pročitao. Dobar je strip, ali samo zato jer nije previše ozbiljan. Kritika konzumerizma (osvrtali smo se na to u libellus temi :D) je slabašna jer je previše moralistička. Recchioni solidno vodi priču, uz sjajne dijaloge, ali otvara previše sitnih pitanja. Fora s medvjedicom je dobra, podsjeća me na žilet žicu koju su Mađari postavili na svoju granicu da bi zaustavili migrante. Mnogi (uključujući i mene) više se brinu za jadne životinje koje stradavaju od te žice, nego na utopljene migrante u Egejskom moru.

Stvar koja me kod Dylana uvijek strašno iritirala je stavljanje noge na dio stolice gdje se naslanjaju ruke. Doživljavam to kao zabavu dokoličara, cinika i besciljnika...kakav Dylan i jest. Na str. 21 Dylan, iznenađujuće sjedi na stolici normalno. Govori li to Recchioni da će Dylana "staviti" na pravo mjesto?

Da ponovim, uz sve svoje nedostatke, priča je simpatična jer nije previše ozbiljna, tj. dopušta čitatelju da se smije, i bira stranu bez straha od posljedica. Za sad, ja sam na strani Johna i "babe", neka me Dylan pokuša pridobiti na svoju stranu

Bigliardo je malo promijenio stil, sada rabi više sjenčenja čime nisam baš oduševljen. U stripu se pojavljuje i Stano s izvrsnim tablama, što dodatno baca Bigliarda u sjenu.

Scenarij: 7/10
Cretž: 8/10
VALTER Posted - 28/10/2018 : 09:56:05
quote:
Originally posted by agochkov

quote:
Originally posted by VALTER

Dog je svakako sa svojom patetičnošću uvjerljivo najantipatičniji Bonellijev junak. Ovdje vidimo i da je neobrazovan, čak i u usporedbi sa Zagorjelim koji je barem pročitao Robinsona Crusoa... Ta tko danas nije čuo za krav magu ili zlatni rez!?Mislim da je to bila i poenta. Da se pokaze da Dilan zivi u proslosti (1980-1990), da je anahron i da treba da krene napred. I da je Recchioni covek koji to treba napravitiPa zlatni rez je nešto što je poznato od antike.
zeljko Posted - 28/10/2018 : 09:13:50
dilan je stvarno postao kita
ako uvijek nije to bio samo su znali zamaskirati zombijima i sisama
agochkov Posted - 28/10/2018 : 09:04:20
quote:
Originally posted by VALTER

Dog je svakako sa svojom patetičnošću uvjerljivo najantipatičniji Bonellijev junak. Ovdje vidimo i da je neobrazovan, čak i u usporedbi sa Zagorjelim koji je barem pročitao Robinsona Crusoa... Ta tko danas nije čuo za krav magu ili zlatni rez!?Mislim da je to bila i poenta. Da se pokaze da Dilan zivi u proslosti (1980-1990), da je anahron i da treba da krene napred. I da je Recchioni covek koji to treba napraviti
VALTER Posted - 28/10/2018 : 06:59:36
Svašta je tu nadrobljeno: kritika potrošačkog društva i buljenja u tzv. pametne telefone, jad i bijeda Trećeg svijeta,pa čudak koji u škotskoj pustari u replici Skyfalla skuplja stripove i figurice, baba-oktopus na čelu tajnog društva nalik Ickeovim gmazovima, koje radi za slavu 'Albiona'... Rezultat je: mlako. Vidjet ćemo još kakav će biti taj lik John Ghost.

Dog je svakako sa svojom patetičnošću uvjerljivo najantipatičniji Bonellijev junak. Ovdje vidimo i da je neobrazovan, čak i u usporedbi sa Zagorjelim koji je barem pročitao Robinsona Crusoa... Ta tko danas nije čuo za krav magu ili zlatni rez!?
Lucy Liu Posted - 27/10/2018 : 12:04:34
Upravo pročitao, i sve mi se svidjelo; i priča, i John Gost i twist sa kraljicom.
Sarghan Posted - 25/10/2018 : 09:18:13
quote:
Originally posted by supermark

quote:
Originally posted by LudensovPotrcko


OCIJENITE STRIP: U službi kaosa
Što je ovo?Poll preuzet iz ovog posta/teme:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=49317&REPLY_ID=2107613

Ugl, pokušaj ubacivanja pollova u obične topice (koje se zbog forumskih ograničenja ne može naknadno pretvoriti u pollove) kako bi se preko njih probalo skupilo nešto više dojmova o stripu nego što se to inače može iščitati iz komentara na temi.
ivanl Posted - 25/10/2018 : 05:01:25
Pojma nemam. Prolistavao topice i tek sad vidio...
supermark Posted - 24/10/2018 : 17:33:32
quote:
Originally posted by LudensovPotrcko


OCIJENITE STRIP: U službi kaosa
Što je ovo?
DOMI Posted - 20/10/2018 : 12:59:04
quote:
Originally posted by Grabb

Onaj Sclaviev DD bio bi melem na dusu.Yes, Dado je rekao da ga "za sada" neće izdavati, možda će netko drugi, hm...
ivanl Posted - 19/10/2018 : 12:21:21
quote:
Originally posted by velka031

quote:
Originally posted by Hercule Poirot

Lukavije bi bilo ići na reprint Mister Noa...


Nema tu puno nade...
velka031 Posted - 18/10/2018 : 17:12:19
quote:
Originally posted by Hercule Poirot

Lukavije bi bilo ići na reprint Mister Noa...ivanl Posted - 18/10/2018 : 17:02:18
quote:
Originally posted by RAKOSI4

quote:
Originally posted by ivanl

quote:
Originally posted by RAKOSI4

quote:
Originally posted by ivanl

Pa normalno da nije Dylan vise sto je bio. Kako to i ocekivati nakon svih tih desetljeca? Koliko sam vec to puta ponovio, svi Bonelli mastodonti prezvakavaju sami sebe. Ideje su odavno presahle... Pa pogledajte Zagora i Texa, brate ja ne znam za dosadnije stivo, bas zato ,zbog duge tradicije. Dylan je bar po ideji, njegovoj funkciji/nefunkciji u ovom i ovakvom svijetu bar drugaciji i zanimljiviji, zivotniji... A sto se tice ove male 'revolucije' u Dylanovoj redakciji, pa to nije uopce lose. Pomalo, ostaje da se vidi, pa imamo tek desetak brojeva na nasim prostorima, osim ako niste citali taljane, ja nisam...To je razlog da se radujem reprintima.
Zadnje vrime je to Tex klasik , Zagor Zlatni klasik .


Nego cekaj nisan ovo skuzija...sta ce izlazit ponovo reprinti Dylana? Bernard ti je reka?Nije mi ništa reka nego priželjkujem , ali moga bi ga pitat pa javim .
kad se samo sitim starih brojeva kako sam ih udubljeno čita .Jednostavno su bili smisleni s dobrim scenarijom te su tirali na razmišljanje ...... jednostavno bili su prepuni one tamne ljudske strane koji tiraju na razmišljanje o samom smislu postojanja te situacija i tragedija koje ljude more ......


Tocno posve. Ima koja godina da sam sve ponovo procitao, Dnevnikove,Slobodne Dalmacije i Ludensove Dogove. Je san se izgusta. Sad cu opet, za koju godinu procitat u izdanju Libellusa. Neka se jos malo nakupe. A sta da ti recem? Jesu postale price, razvodnjene, predvidljive i losije, ali Dylan mi svojon pojavom i karakterom u strip svijetu jos uvjek neobicno odudara, i ne odustajen od njega. Kupujem i VC. da ne propustim nove epizode. A ove epizode koje su proklamirane iz Dylanove redakcije kao svojevrsna renesansa,i novi pocetak, nisu ni lose. Sto se Bernarda tice, ne vjerujem da se bavi mislju o reprintima. Kad smo zadnji put cakulali, niceg takvog sto, nije spomenuo. A uvjek ga 'ispilam' da ubrza izdavanje na svaki mjesec.
Grabb Posted - 18/10/2018 : 15:33:57
Onaj Sclaviev DD bio bi melem na dusu.
Hercule Poirot Posted - 18/10/2018 : 15:29:38
Lukavije bi bilo ići na reprint Mister Noa...
RAKOSI4 Posted - 18/10/2018 : 14:46:49
quote:
Originally posted by ivanl

quote:
Originally posted by RAKOSI4

quote:
Originally posted by ivanl

Pa normalno da nije Dylan vise sto je bio. Kako to i ocekivati nakon svih tih desetljeca? Koliko sam vec to puta ponovio, svi Bonelli mastodonti prezvakavaju sami sebe. Ideje su odavno presahle... Pa pogledajte Zagora i Texa, brate ja ne znam za dosadnije stivo, bas zato ,zbog duge tradicije. Dylan je bar po ideji, njegovoj funkciji/nefunkciji u ovom i ovakvom svijetu bar drugaciji i zanimljiviji, zivotniji... A sto se tice ove male 'revolucije' u Dylanovoj redakciji, pa to nije uopce lose. Pomalo, ostaje da se vidi, pa imamo tek desetak brojeva na nasim prostorima, osim ako niste citali taljane, ja nisam...To je razlog da se radujem reprintima.
Zadnje vrime je to Tex klasik , Zagor Zlatni klasik .


Nego cekaj nisan ovo skuzija...sta ce izlazit ponovo reprinti Dylana? Bernard ti je reka?Nije mi ništa reka nego priželjkujem , ali moga bi ga pitat pa javim .
kad se samo sitim starih brojeva kako sam ih udubljeno čita .Jednostavno su bili smisleni s dobrim scenarijom te su tirali na razmišljanje ...... jednostavno bili su prepuni one tamne ljudske strane koji tiraju na razmišljanje o samom smislu postojanja te situacija i tragedija koje ljude more ......

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000