forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: KOLORKA 145 - Texas Cowboys

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Markos Posted - 22/10/2019 : 08:23:01


U gradiću Fort Worthu na Divljem zapadu isprepliću se mnoge sudbine. Harvey Drinkwater, bostonski novinar, poslan je onamo kako bi napisao reportažu o Hell's Half Acreu, najzloglasnijem zapećku Amerike, gdje je „najgori ološ zapada zbijen na prostoru veličine muhina šupka“, kao što to živopisno kaže njegov šef dok se raduje izvještajima o tučnjavama, dvobojima i linčevima koji će njegovo čitateljstvo bacati u trans... Harvey je pak već u sebi odlučio napustiti novinarstvo, ali kani iskoristiti putovanje kao priliku da se osveti bivšem mužu svoje majke, obogati se i pronađe ženu. Međutim, nije on prvi žutokljunac koji stiže u taj „grad goveda“ kako bi okušao sreću. Osim toga, kao što kaže Ivy, lokalac kojega je Harvey zaposlio kao svojevrsnog vodiča, ne može se doći na Zapad radi osvete, bogatstva i ljubavi. To je previše. Valja izabrati.

Kolorka 145 • Texas Cowboys • 320 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Lewis Trondheim • Crtež Matthieu Bonhomme • Prijevod Mirna Šimat • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 22.10.2019. • Cijena 250 Kn

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-145-texas-cowboys/565/
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Unngenant Posted - 13/08/2020 : 10:14:17
Prvih par mini odeljaka u izdanju, mi je činilo da neće na dobro da izađe...imali su ta prebacivanja u priči koja iako su se kasnije uklopila nisu činili baš skladno...Kasnije je strip išao kao voda, sa zabavom sam pročitao u dahu oba albuma...Svideli su mi se i neki omaž tipa doktora iz Deadwood-a...Podseća me strip na Koenov film za msm Netflix The Ballad of Buster Scruggs...Kao i taj film ima svoj istančan šarm...

5/5
pcoro Posted - 15/06/2020 : 11:52:21
A odnos dvaju glavnih likova kao da je prekopiran iz Tvrđe
vukozec Posted - 15/06/2020 : 11:41:53
Postmoderni vestern koji fokus stavlja upravo na to postmoderno poigravanje formom, počevši od "lažnog" formata petparačkih romana i pripadajućih naslovnica, preko nelinearnih vremenskih skokova, do dijaloga u kojem se često prepoznaje senzibilitet primjereniji današnjem dobu nego dobu radnje.

Ti vremenski skokovi su na momente konfuzni, doduše čini mi se da je to i zbog pogrešnog prijevoda na par mjesta (krivo glagolsko vrijeme ili rod/lice; ne da mi se sad izvlačiti konkretne primjere, možda je još netko primijetio).

Sve u svemu neepohalno ali zgodno djelo koje se brzo čita.
anto Posted - 13/03/2020 : 19:09:19
quote:
Originally posted by Red Marquis

Lewis Trondheim je definitivno ključni čovek nove Francuske BD scene. Iako su mi neki autori poput Larceneta i Blaina draži, sa Trondheimom sam nekako u čudnom odnosu. Smatram ga likom koji je definitivno u stanju da maestralno piše likove, kreira svet, da ima potencijal kao retko ko, ali da istovremeno to nekako ne isporučuje do kraja. U brojnim svojim delima sam viđao samo deliće te genijalnosti, ali koji nekako ostanu samo to. I zato njegovim radovima pristupam sa zadrškom i bez prevelikog entuzijazma. Daleko od toga da ga ne volim, ali (delom je to naravno samo do mene) od njega zahtevam i tražim više od nekih drugih i uvek mu zameram kad to ne isporuči.

Druga zamerka mi je to što mi drugi album opet ima taj Trondheim faktor, umesto da sve podigne na još viši nivo, ovde ne unosi ništa novo i priče su mi za nijansu slabije.

Sve u svemu, odličan strip, opet na momente, ali samo momente sjajan Trondheim. 8,5/10


pa sad...
slažem se da je Trondhajm vodeći te ključni čovek Francuskog novog talasa.
ne slažem se da taj svoj potencijal,kako si napisao,ne isporučuje do kraja,jer recimo iz mog ugla,kod njega je sve kako treba.Ako negde nešto i omane,pa živ je čovek.

eto,baš to što si napisao za drugi album da nije uneo ništa novo pa su te priče slabije (a i da je strip samo na momente sjajan) nije tačno,kako ja to vidim.
Ako pogledaš šta sam napisao "Integral se sastoji iz dve celine,međusobno povezane;prva mi je jako dobra,maltene i odlična (4.5/5),ali je druga čisto odlična(5/5),tu je Trondhajm onaj pravi!",biće ti jasno da tebi jednostavno Trondhajm baš ne leži kako bi trebalo (kao što je slučaj kod nas,njegovih vatrenih fanova)
Ernie Pike Posted - 29/02/2020 : 22:36:44
Dugo sam čekao Fibrino izdanje Kauboja i čekanje se isplatilo. Trondheim je kao i uvijek odličan, a i Bonhomme je svoj dio dobro obavio.
U mnogim godinama ovo bi bio kandidat za strip godine, a u 2019. nije bio ni najbolji Trondheimov (Maggy je bolja).
izivko Posted - 21/02/2020 : 15:33:04
+1

Da, Trondheim sve radi lakoćom. Imam osjećaj da se još traži, iskušava, eksperimentira.
Mislim da njegova najbolja djela tek slijede, tek mu je 55.
Red Marquis Posted - 21/02/2020 : 15:07:45
Lewis Trondheim je definitivno ključni čovek nove Francuske BD scene. Iako su mi neki autori poput Larceneta i Blaina draži, sa Trondheimom sam nekako u čudnom odnosu. Smatram ga likom koji je definitivno u stanju da maestralno piše likove, kreira svet, da ima potencijal kao retko ko, ali da istovremeno to nekako ne isporučuje do kraja. U brojnim svojim delima sam viđao samo deliće te genijalnosti, ali koji nekako ostanu samo to. I zato njegovim radovima pristupam sa zadrškom i bez prevelikog entuzijazma. Daleko od toga da ga ne volim, ali (delom je to naravno samo do mene) od njega zahtevam i tražim više od nekih drugih i uvek mu zameram kad to ne isporuči.

Texas Cowboys kreće lagano, kao zbir kratkih priča u fazonu starih petparačkih priča sa senzacionalističkom, ali naizgled površnom radnjom. No, ubrzo vidimo da to nije tako. I da poput Tarantinovog filma Pulp Fiction (kod nas prevedene ko Petparačke priče), radnja ne ide linearno, i priče, srećom, su povezane. I ponovo Trondheim u par strana posloži sve savršeno, u minimalno strana doda dva-tri sloja kako likovima tako i radnji bez naizgled nekog posebnog truda, što upravo i je dokaz koliko je on majstor za scenario. Kad hoće. I poput gore pomenutog filma, iako je ovde sve prepuno omažima klasičnom stilu i dobu, nema nikakve sumnje da je ovo jedno pravo punokrvno anti vestern postmoderno delo.

Nelinearnost je strip digla na novi nivo, jeste da se zahteva veća koncentracija pri čitanju, ali dobitak je nesumnjiv, jer likovi i radnja time u malo strana dobijaju nemerljivo na višedimenzionalnosti.

Što se crteža tiče, rekao bih da je dovoljno dobar, ali samo to. Videli smo na nekim radovima da Bonhomme može više (crtački naravno, pisanjem me nije impresionirao nigde), ali ovde je očigledno ciljano bio sveden. Mislim da bi više ovde mi legao neko manje čist, neko sirovijeg stila, ali dobro. Druga zamerka mi je to što mi drugi album opet ima taj Trondheim faktor, umesto da sve podigne na još viši nivo, ovde ne unosi ništa novo i priče su mi za nijansu slabije.

Sve u svemu, odličan strip, opet na momente, ali samo momente sjajan Trondheim. 8,5/10
Combatrock Posted - 02/01/2020 : 22:25:06
Texas Cowboys odlicni, nije dzabe Tex sluzio u toj jedinici.
kasper Posted - 09/12/2019 : 19:44:14
quote:
Originally posted by anto
bla bla-1
Zula Posted - 09/12/2019 : 18:32:14
quote:
Originally posted by anto
quote:
Originally posted by Zula

Texas Cowboys
Ocjena: 8/10


...za razliku od Zuline ocene - da si barem dao 8.5/10;ovako je to slabo za ovaj strip.


Ispravljeno, popravljeno, dodano...
anto Posted - 09/12/2019 : 17:46:21
quote:
Originally posted by SenG

Kauboji su odlični! Trodenheim stvarno ne može napraviti loš strip. Meni su Larceneta najdraži živući autor.


tako se priča!
quote:
Originally posted by Aco

Jako dobro. Drugi dio je za nijansnu slabiji od prvog, ali još uvijek je to strašno dobar strip.


Jako dobro?
Drugi deo bolji od prvog?
Moraš Aco još raditi na Trondhajmovim stripovima
quote:
Originally posted by Kerempir


Ipak imam primjedbu - ne vidim nikakvo opravdanje za nelinearno pripovijedanje. Tu i tamo da, ali kroz cijeli strip ne i to mi ruši doživljaj.


ni ti prijatelju nisi u materiji - pa prava draž je ta nelinearnost.
quote:
Originally posted by jaki

Vrlo dobar strip i papir:)


dobro,od jakije ne nemoguće izvući bolju ocenu - zadovoljan sam...
quote:
Originally posted by Zula

Texas Cowboys
Ocjena: 8.5/10


...za razliku od Zuline ocene - da si barem dao 8.5/10;ovako je to slabo za ovaj strip.
anto Posted - 09/12/2019 : 17:37:21
Puno sam očekivao,puno i dobio.
Trondhajm opet pokazuje da je u samom vrhu svetskih strip autora - čovek uđe u novi žanr,i kao da je tu već 10-20 godina.
Pitki,nepretenciozni i inteligentni vestern,koji će izmamiti od vas iste one osećaje zadovoljstva kad ste kao klinci čitali Zagora,Kita Telera ili šta vam je već tamo nekad bio omiljeni kaubojac(ili strip nekog drugog žanra).
One lepe emocije koje (manje ili više) matori bonelijevci bezuspešno pokušavaju da ožive čitajući razne naslove SBE kuhinje (ali mahom stripove svoje mladosti) koje su oooodavno prerasli (iako oni to sami ne vide,samoobmnajujući se glupostima tipa "Zagor je religija","Boneli je zakon"...) - čitate li ovo Voriru Kinže,Velkiša i ostala bratijo??

Elem,novinarčić mlakonja stiže poslom u Teksaški gradić Fort Vort,ali će vrlo brzo,najviše uz stručnu pomoć prekaljenog meštanina Ajvija,spoznati svu lepotu i radost nesputanog kaubojskog života,sa svim teškoćama koje isti nosi.
U TK imamo sve elemente potrebne za dobar kaubojac,ali umotane u Trondhajmove lucidne izvedbe.
Jedna od njih je i nelinearnost,koja će vas možda spočetka malo zbuniti,ali čim se malo uđe u materiju,ukapira se da je to iz razloga pomnog praćenja priče,što će nam na koncu svega i dati jednu sjajnu,zrelu i zabavnu vajld vest storiju.

Integral se sastoji iz dve celine,međusobno povezane;prva mi je jako dobra,maltene i odlična (4.5/5),ali je druga čisto odlična(5/5),tu je Trondhajm onaj pravi!

Bonom Matje kao i u prethodnom stripovima koje smo mogli da čitamo u Fibrinoj biblioteci (kao i u onom omažu Taličnom),na visokom nivou,iako ovde nešto drugačijeg stila,sa krupnim kadrovima.Dosta ima scena bez teksta,i tu Bonom pokazuje kakav je pripovedač slikama.
Zula Posted - 30/11/2019 : 22:15:11
Texas Cowboys

Ovogodišnji T.C. mi je nekako neobjašnjivo sličan prošlogodišnjem T.C.
Iako Tyler Cross nema veze s Texas Cowboysima (nit crtež, nit sadržaj) u mojoj glavi su oni nekako poredani jedan do drugog. Jednako pri vrhu ovogodišnjih Fibrinih strip izdanja.

Kauboji su naizgled jednostavno nacrtan strip, bez previše detalja, bez previše riječi, ali precizan, jasan, i u totalnoj službi priče. Gomila sporednih likova, male priče ponekad zaokružene, a ponekad i ne, vestern klišeji, nelinearno vođena glavna priča, povremeni razgovori, jasni i precizni crteži koji govore, misle i osjećaju… sve su to puzzle koje na kraju daju baš dobar strip. U ovakvom stripu nelinearnost mi odgovara jer traži moju angažiranost i budnost. Da je nema sve bi bilo prejednostavno posloženo od početka do kraja.

Ocjena: 8,5/10
jaki Posted - 29/11/2019 : 14:54:11
Šta peti?Prvi!:)
Peyo Posted - 29/11/2019 : 14:46:22
quote:
Originally posted by jaki

Vrlo dobar strip i papir:)Za Dwaynea:

Dodaj papir kao peti kriterij za ocjenu !
jaki Posted - 29/11/2019 : 14:09:52
Vrlo dobar strip i papir:)
Kerempir Posted - 29/11/2019 : 14:01:09
Trondheim mi je odličan autor i nije me razočarao ni u ovom stripu. Svidjele su mi se obje priče, dobra radnja sa dobrim likovima, crtež pristaje priči a iako nisu potrebne, one unutrašnje naslovnice su mi lijepo sjele.

Ipak imam primjedbu - ne vidim nikakvo opravdanje za nelinearno pripovijedanje. Tu i tamo da, ali kroz cijeli strip ne i to mi ruši doživljaj.
Aco Posted - 25/11/2019 : 08:05:17
Jako dobro. Sviđa mi se taj štih "dime novelsa", sve je nekako u tom ruhu, ali opet sa jakim, jakim likovima i dobrim zapletom (i raspletom). Drugi dio je za nijansnu slabiji od prvog, ali još uvijek je to strašno dobar strip.
Crtež je možda malo jednostavniji nego što smo navikli od Bonhomma, ali savršeno paše ovakvoj formi stripa i priča. Unutrašnje naslovnice su zakon.
SenG Posted - 13/11/2019 : 17:01:27
Kauboji su odlični! Trodenheim stvarno ne može napraviti loš strip. Meni su Larceneta najdraži živući autor.
Shaner Posted - 30/10/2019 : 14:58:44
quote:
Originally posted by sumohrvat

quote:
Originally posted by Shaner

quote:
Originally posted by sumohrvat

Ko će ovu turu dočekat da stigne u Rijeku... Kao da smo u Novom Zelandu koliko im treba


Ne znam gdje ti gledaš, ali ova tura je u Rijeci još od četvrtka.
Nije bila u Toweru... Moram danas bacit oko.To ti je kad ideš u krivu knjižaru.

Shaner Posted - 29/10/2019 : 21:08:41
quote:
Originally posted by sumohrvat

Ko će ovu turu dočekat da stigne u Rijeku... Kao da smo u Novom Zelandu koliko im treba


Ne znam gdje ti gledaš, ali ova tura je u Rijeci još od četvrtka.

Peyo Posted - 29/10/2019 : 16:03:31
quote:
Originally posted by Red Marquis
Meni su ti i najbolji, pogotovo Slalomi i Blacktown...+1

+ Ljubav & zamjena
Red Marquis Posted - 29/10/2019 : 14:53:20
quote:
Originally posted by vice

Zekan je stripovsko blago! Za mene još od More Comicsova izdanja.


Meni su ti i najbolji, pogotovo Slalomi i Blacktown...
DiSkAcH Posted - 29/10/2019 : 13:39:42
Sve što je rasprodano se vj da naći u skenu. Rijetki su, a ima ih, da se ne daju naći.
Ugl, pročitam privju kaubojaca možda još danas ako stignem...sada naveliko čitam privjue i slažem listu za IL.
Shaner Posted - 29/10/2019 : 12:56:08
quote:
Originally posted by anto


da si došao na Sajam,morao bih ti održati jedno predavanje,te izreći neke vaspitno-disciplinske mere


Umjesto da držiš predavanja radije odi čitati Kauboje. Poslije ćeš se žaliti kad te budu optuživali da pričaš napamet.


forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000