forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Tom King

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Mr. Bushido Posted - 27/11/2016 : 02:54:52
Tom King jedno je od novih lica na američkoj stripovskoj sceni. Riječ je o osobi neuobičajenog životnog puta, posebice kada je riječ o scenaristima stripova.

Naime, King je svoje prve stripovske korake ostvario kao pripravnik u Marvelu i DC-ju. Međutim, nakon terorističkih napada 11.9.2001. godine pridružit će se agenciji CIA, gdje će raditi u protuterorističkoj jedinici. Sedam je godina radio kao jedan od voditelja protuterorističkih operacija, da bi nakon toga napustio agenciju i posvetio se pisanju i svojoj obitelji.

Godine 2012. debitirat će svojim prvim romanom, A Once Crowded Sky. Iduće će godine potpisati i svoj prvi stripovski uradak. Od tada kontinuirano stječe naklonost publike i kritike.

Kingovo životno iskustvo - posebice rad u agenciji CIA - oblikovat će njegove stripove.

Od 2014. do 2016. godine King je bio koscenarist na serijalu Grayson. Grayson je bio serijal o pustolovinama Dicka Graysona, Batmanovog stalnog suborca, koji je usred određenih okolnosti ulogu superheroja zamijenio onom superšpijuna. U dvadesetak brojeva su King, koscenarist Tim Seeley i crtač Mikel Janin stvorili jedan napeti i inovativni špijunsko-superherojski križanac, kojem je Kingovo iskustvo dalo određenu dozu autentičnosti.

Kingovo je protuterorističko iskustvo obilježilo i njegovi idući angažman, serijal The Omega Men. Strip prati grupu svemirskih pobunjenika koji se bore protiv totalitarnog galaktičkog carstva. Kingov scenarij spretno je zaokružio Barnaby Bagendas svojim crtežom, koji je bio inspiriran serijalom Watchmen.

Grayson i The Omega Men bili su objavljeni u okrilju DC-ja, ali serijal The Vision objavio je u okrilju Marvela. Riječ je o serijalu koji prati androida Visiona, koji je ponešto smanjio svoju superherojsku aktivnost kako bi osnovao obitelj. Svi članovi obitelji su androidi, što je cijelom stripu dalo jednu neuobičajenu dinamiku, koju je sjajno dočarao crtač Gabriel Hernández Walta.

Kingovi stripovi Grayson, The Omega Men i The Vision u mnogočemu su sadržavali elemente autobiografskog, ali umotane u superherojsko i znanstvenofantastično ruho. No, serijal The Sheriff of Babylon, objavljen u sklopu DC-jeve edicije Vertigo, vjerojatno je najneposredniji prikaz Kingovog života. Naime, neko vrijeme je proveo u Iraku tijekom svoje službe za CIA-u. To je zapravo radnja stripa The Sheriff of Babylon. Ovaj napeti krimić nudi jedan sasvim novi pogled na rat u Iraku, napet, potresan i emotivan. King je tijekom svoje kratke karijere imao tu sreću da surađuje sa sjajnim crtačima, s kojima je bio jako dobro usklađen. Isti je slučaj i s ovim serijalom, gdje je rat u Iraku izvrsno dočarao Mitch Gerads.

King je status scenarističke zvijezde zacementirao ove godine, kada je postao scenarist serijala Batman.

Ukratko, Tom King je autor na kojeg treba obratiti pozornost. Ako još niste, svakako pročitajte neki od njegovih stripova.

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
KuntaKinte Posted - 21/03/2024 : 13:16:19
Samo ja i dalje čitam ovog čoveka?

Iako mi se čini da je od trenutnih stvari Pingvin najinteresantniji, započeta je "Helen of Wyndhorn" i prva sveščica je od-li-čna!

A 7. WW je opet, bar meni, bo-žan-stve-na! Mini posveta Vodiču kroz galaksiju za autostopere je veoma zabavni mali predah od pripreme za rat sa Suverenom, apsolutno može da se čita samostalno, praktično nema veze sa ostatkom serijala. Navali narode!

Animal Pound je za sada samo zanimljivo iskorišćena premisa Životinjske farma, nemam neku nadu da će da preraste u nešto veće od "korektnog".
KuntaKinte Posted - 21/02/2024 : 12:09:23
Pričice "World's Finest" u Wonder Woman su indeed world's finest fun.
alexts Posted - 15/10/2023 : 23:59:06
Kad sam kupio ovog Betmena nisam gledao ni ko su autori, ni čitao komentare, možda samo bacio pogled na preview.

Ne kažem da je loš strip, treba da iščitam još dve epizode. Ono što sam napisao u vezi pomenutih nedoslednosti, stoji.
KuntaKinte Posted - 15/10/2023 : 23:38:45
@alexts Pa ne znam šta da ti kažem. Nemoj više da čitaš Kinga i nemoj više da veruješ mojim komentarima. Očigledno imamo potpuno različito mišljenje o njegovim stripovima.
Meni je njegov run na Batu nešto najbolje što sam čitao od tog američkog mejnstrima, a Killing Time mi je skoro pa remek delo. Negde sam valjda nešto i pisao na prethodnim stranama.
Uzgred, trenutno piše 4 serijala, Wonder Woman i Penguin je tek započeo, to pratim, ali još ne može da se kaže o njima ništa, Danger Street sam batalio posle treće sveske, čekam da se završi pa ću onda, a Brave and the Bold mi stoji na redu za čitanje.
zveles Posted - 15/10/2023 : 20:34:58
Eh, taj King... Nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
alexts Posted - 15/10/2023 : 20:31:44
Toliko je nepotrebno iskomplikovao naraciju, da se na kraju i sam pogubio sa datumima.
alexts Posted - 15/10/2023 : 20:00:30
Da ne pominjem zanatske stvari, kao nelinearno/unazad pripovedanje, koje je uspelo da se ne dopadne ovde 95% čitalaca (komentari), čak i onima na koje je Killing Time, u celini, ostavio povoljan utisak. Samim tim je promašilo cilj.
alexts Posted - 15/10/2023 : 19:52:34
Drugo, tretman lika Catwoman.

Ovde ona hladnokrvo čuvaru zlatare uništava vratne pršljenove. I generalno, ubija i osakaćuje ljude.

Catwoman decenijema u DC-u je prikazivana, kao lik koji ne ubija (ili retko, samo prave negativce, ne računam sam početak gold-age, gde i Betmen ubija), čime je prikazana humanijom, manje opasnom vrstom kriminalca, što njenu vezu sa Betmenom, čini smislenijom. Bez obzira što se radnja Killing Time dešava ranije od Tom Kingovog redovnog run-a na Betmenu, u valjda drugoj godini Bet-karijere, ovo je prikazivanje Mačke izvan karaktera i nema previše smisla, a oni koji su čitali prethodnog TK Betmena, kažu da nije u saglasnosti ni sa prethodnim viđenjem istog scenariste (uključujući Batman/Catwoman serijal).
alexts Posted - 15/10/2023 : 19:43:40
quote:
Originally posted by KuntaKinte

Drugog avgusta tačno u 13:12 sam završio čitanje poslednje sveske Killing Time.
18 sekundi kasnije sam ušao u Whislist na Bookpositori i kliknuo na dugme Pre-order.
133 dana kasnije će odštampani primerak biti spreman za slanje.
Nakon 14 dana ću u svojim rukama imati još jedno remek delo maestra Kinga.Tek sam na pola čitanja Killing Time mini serijala, a već je Tom King uspeo par puta da me iznervira.

Ra's Al Ghul trenira Brusa Vejna u mladosti! Je li ovo strip ili Nolanov film? U kom kontinuitetu, realnosti, da li je kanon?

King na twitteru kaže:
Killing Time is an in continuity Batman story. It takes place in the time between Year One and Dick Grayson becoming Robin. Before Batman and Catwoman first hooked up. Stuff in here that will have a big impact going forward.

Da li zaista ne zna o čemu piše? Svaki poznavalac stripova o Betmenu će reći da je u stripovima Betmen prvi put sreo Ra's Al Ghula kad je već poodavno bio Betmen (na internetu, proverljivo, brojni izvori). Betmenov mentor je u stripu Henri Ducard.

Moguće objašnjenje (najverovatnije) - ovaj serijal je bio planiran za neku black-label elseworld ediciju, ali je to promenjeno radi brojnije publike (a sadržaj ostao isti), uz kvazicenzurisanje psovki.

Manje verovatno - DC hoće da promeni kanonsku istoriju Betmena, jer ovo nije prvi, ni jedini strip u kome se prikazuje kako Ra's trenira mladog Vejna, mada se za neke od stripova u kojima se to pominje ranije, zna da nisu kanon.
KuntaKinte Posted - 21/09/2023 : 18:13:42
Septembar nam donosi početak dva nova serijala. Prve sveščice su, naravno, tek uvod, ali kod Penguina mi je sve to mlako, dok Wonder Woman kreće silovito, odmah u meso, sa sredinom koja je klasičan superherojski hvalospev WW i znakom pitanja na kraju.
Čitam oba dalje, dok za Danger Street čekam da se serijal završi pa čitam.
KuntaKinte Posted - 21/06/2023 : 12:42:36
Wonder Woman #800 donisi simpatičnu pričicu Trinity koja je uvod u Kingov run na WW (ak se ne varam).
Tek mali igrokaz i nadmudrivanje rečima, a opet dovoljno da zagolica maštu.
I opet, koliko god me superherojštine ne zanimaju, čitam ovog čoveka i čitaću.
Paka01 Posted - 28/03/2023 : 21:32:48
Izašla je i zadnja sveska Gotham Cityja.
Sve u svemu zadovoljan sam. Jednostavna i pravocrtna priča s nekolicinom klasičnih noir twistova. Sviđa mi se pročitati tu i tamo i ovakvog prizemnijeg Kinga. Uskoro ću napisati malo širi osvrt.
Paka01 Posted - 20/03/2023 : 21:48:06
Krenuo sam lagano s Gotham City: Year One.
Prva sveska sasvim korektna, priča obećava. Zahuktale su se stvari vrlo brzo, ali sviđa mi se način pripovijedanja i smjer u kojem stvari idu. Mogao bi ovo (napokon) biti malo prizemniji King. Što se Hestera tiče, nisam nešto oduševljen... Baš mi je žao vidjeti kako mu se srozao crtež u odnosu na dane kad je s Kevinom Smithom radio na Green Arrowu.
zveles Posted - 11/03/2023 : 13:08:55
Od ljeta King preuzima relaunch regularne serije Wonder Woman. Moglo bi biti zanimljivo iako nisam oduševljen crtačem, Sampereom, jer će WW vjerojatno izgledati kao Godzilla.

https://bleedingcool.com/comics/tom-king-daniel-sampere-relaunch-wonder-woman-1-for-dawn-of-dc/
zveles Posted - 08/03/2023 : 09:36:24
quote:
Originally posted by Paka01

Karakterizacija Guya Gardnera.Hahaha... Meni je to bilo među najboljim stvarima.
KuntaKinte Posted - 08/03/2023 : 09:08:05
Jes ga napravio na ljubomornog opsesivnog seronju.
Paka01 Posted - 08/03/2023 : 07:29:12
Karakterizacija Guya Gardnera.
zveles Posted - 08/03/2023 : 00:44:28
što ti nije sjelo?
Paka01 Posted - 07/03/2023 : 22:34:14
Pročitao kompletan Human Target.
Generalno gledano ovo bih postavio među bolje Kingove stripove. Ima tu stvari koje su naprosto fenomenalne, no ima i stvari koje mi nisu nikako sjele. Crtež savršen, od prvog do zadnjeg kadra. Sutra ću probati napisati malo duži osvrt.
Paka01 Posted - 06/03/2023 : 22:45:48
Života ti, ovaj broj 9 u kojem nema Batmana.
Prva liga, gospodine King! Batman nikad nije djelovao strašnije nego u priči u kojoj se uopće nije pojavio.
zveles Posted - 02/03/2023 : 10:28:38
Moguće Paka01, ali čak i nama koji nismo to čitali dobro se uklapa u naraciju ovog stripa i totalno zvuči kao nešto što bi Guy napravio, s obzirom na njegovu tvrdoglavost i glupost u svakoj prilici.

PS. Na toj tabli, meni je najbolja reakcija Ice...
Paka01 Posted - 02/03/2023 : 10:18:20
Trenutno sam na šestom broju Human Targeta i naiđem na ovo.
Ne znam je li namjerno, ali želim vjerovati da se ovdje King referira na priču "Dark Side of Green" iz serijala Green Lantern Corps (koji je išao paralelno s Johnsovim runom na Green Lanternu) u kojem Guy Gardner postaje dio korpusa The Corpse, ajmo reći tajne black-ops organizacije unutar Green Lantern Corpsa za koje praktički ne zna nitko osim Guardiansa. Kad je išao na misije s The Corpse, Gardner bi praktički nestao i bilo bi ga nemoguće pronaći.

zveles Posted - 01/03/2023 : 23:59:35
@Paka01, početak Nocturna je limunada, a kad se scenaristi razmašu (od prvog čina) počinje krešendo dvojice scenarista i njihovih odličnih verbalnih eskapada. Obavezno čitaj back-up priče Spurriera. Iako se na svom blogu ne hvali njima (onako kako je to svojevremeno činio sa svojim runom na Hellblazeru), ovo je najbolje što je zasad napravio. "Priča o tri polovice" (o Dentu i Two-Faceu) slobodno može stati uz bok Killing Joke.
Paka01 Posted - 01/03/2023 : 23:33:08
Ja sam trenutno na petom broju Targeta, nadam se da ću uskoro dovršiti za sada mi je odličan.
Spominje Zveles Gotham Nocturno. Čekam da se nakupi više brojeva pa da imam dovoljno "mesa" za čitanje, al zadovoljan sam ovim do sada pročitanim.
KuntaKinte Posted - 01/03/2023 : 22:32:04
Ja Kinga volim, neke stripove baš baš, neke onako. Retki su ti koje neću da čitam ponovo.
Ovih dana sam se "raspravljao" sa drugarom koji je potpuno razočaran sa Strange Adventures, meni je pak ok, naročito mi je dobra vožnja do neke 7, 8 sveske. Čekam da mi vrati knjigu koju mi je drpio pre nego što sam je pročitao, pa da čitam ponovo, ali sad na papiru.
On mi je i skrenuo pažnju za Supergirl da je bukvalna posveta filmu True Grit braće Koen. Opet, ja to nisam prepoznao, kaže da je način izražavanja upravo kao u vesternima.
Kiling Time mi je odličan, a Human Target jeste hermetičan, daleeeeeeko je to od bilo kakve standardne superherojštine. Kraj je onakav kakav sam i očekivao, samo mi je malo krivo što sam ga nekako predvideo. Vizuelno mi je savršen. Savršen! Čak je mi zbog jarkijih boja bolji kad sam ga čitao na tabletu, nego na papiru. Nema veze, kupujem i drugu knjigu kad izađe.
Danger Street sam nekako pregurao i 3. svesku, ali mislim da ću da preskočim ostale dok ne bude objavljen ceo, pa da čitam u cugu. Ovako na po mesec dana ne mogu da pohvatam šta tu King hoće.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000