forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Tom King
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
11803 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 27/11/2016 :  02:54:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Tom King jedno je od novih lica na američkoj stripovskoj sceni. Riječ je o osobi neuobičajenog životnog puta, posebice kada je riječ o scenaristima stripova.

Naime, King je svoje prve stripovske korake ostvario kao pripravnik u Marvelu i DC-ju. Međutim, nakon terorističkih napada 11.9.2001. godine pridružit će se agenciji CIA, gdje će raditi u protuterorističkoj jedinici. Sedam je godina radio kao jedan od voditelja protuterorističkih operacija, da bi nakon toga napustio agenciju i posvetio se pisanju i svojoj obitelji.

Godine 2012. debitirat će svojim prvim romanom, A Once Crowded Sky. Iduće će godine potpisati i svoj prvi stripovski uradak. Od tada kontinuirano stječe naklonost publike i kritike.

Kingovo životno iskustvo - posebice rad u agenciji CIA - oblikovat će njegove stripove.

Od 2014. do 2016. godine King je bio koscenarist na serijalu Grayson. Grayson je bio serijal o pustolovinama Dicka Graysona, Batmanovog stalnog suborca, koji je usred određenih okolnosti ulogu superheroja zamijenio onom superšpijuna. U dvadesetak brojeva su King, koscenarist Tim Seeley i crtač Mikel Janin stvorili jedan napeti i inovativni špijunsko-superherojski križanac, kojem je Kingovo iskustvo dalo određenu dozu autentičnosti.

Kingovo je protuterorističko iskustvo obilježilo i njegovi idući angažman, serijal The Omega Men. Strip prati grupu svemirskih pobunjenika koji se bore protiv totalitarnog galaktičkog carstva. Kingov scenarij spretno je zaokružio Barnaby Bagendas svojim crtežom, koji je bio inspiriran serijalom Watchmen.

Grayson i The Omega Men bili su objavljeni u okrilju DC-ja, ali serijal The Vision objavio je u okrilju Marvela. Riječ je o serijalu koji prati androida Visiona, koji je ponešto smanjio svoju superherojsku aktivnost kako bi osnovao obitelj. Svi članovi obitelji su androidi, što je cijelom stripu dalo jednu neuobičajenu dinamiku, koju je sjajno dočarao crtač Gabriel Hernández Walta.

Kingovi stripovi Grayson, The Omega Men i The Vision u mnogočemu su sadržavali elemente autobiografskog, ali umotane u superherojsko i znanstvenofantastično ruho. No, serijal The Sheriff of Babylon, objavljen u sklopu DC-jeve edicije Vertigo, vjerojatno je najneposredniji prikaz Kingovog života. Naime, neko vrijeme je proveo u Iraku tijekom svoje službe za CIA-u. To je zapravo radnja stripa The Sheriff of Babylon. Ovaj napeti krimić nudi jedan sasvim novi pogled na rat u Iraku, napet, potresan i emotivan. King je tijekom svoje kratke karijere imao tu sreću da surađuje sa sjajnim crtačima, s kojima je bio jako dobro usklađen. Isti je slučaj i s ovim serijalom, gdje je rat u Iraku izvrsno dočarao Mitch Gerads.

King je status scenarističke zvijezde zacementirao ove godine, kada je postao scenarist serijala Batman.

Ukratko, Tom King je autor na kojeg treba obratiti pozornost. Ako još niste, svakako pročitajte neki od njegovih stripova.


Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins

Shuckey
Average MemberCroatia
506 Posts

Member since 18/12/2008

Posted - 30/11/2016 :  13:02:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Shuckey a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

King je status scenarističke zvijezde zacementirao ove godine, kada je postao scenarist serijala Batman.Batman u tim stripovima jednostavno postoji. Inherentan, nenametljiv, u prvim sveskama maltene ne radi ništa osim što je Batman.

"Gdje je otišao?"
"Pusti ga. To je Batman."

Dakle nadzorno-odgojna funkcija. I onda djeca zabrazde pa ih Batman mora korigirati. Bez suza u očima, ali plače duboko u sebi.

"Ja sam Batman."

Solidno složen prvi lukić priče, crtež je dobar i našlo bi se vjerojatno još par izgovora zašto čitam. :-)


Hrvoje Bratanic AKA Shuckey AKA Crtowat AKA No-Fun
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000