forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Leonard Starr

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
ridiculus Posted - 14/08/2021 : 19:54:11
quote:
Originally posted by Kurt Busiek, negde na Tviteru
Leonard Starr nije bio samo jedan od najboljih crtača u istoriji stripa nego i još bolji pisac.Pre nekih dvadesetak godina i nešto posle toga, profesor Armando Mendez je održavao najbolji sajt o novinskom stripu koji sam ikad video. Sajt se zvao The Rules of Attraction i više nije aktivan. Postoji samo jedan deo u internet-arhivi, a taj deo, srećom, sadrži najveći deo eseja The Look of Love: The Rise and Fall of the Photo-Realistic Newspaper Strip, 1946-1970. (Ali još ne znam kako da linkujem ka arhivi a da link funkcioniše, pa će to pričekati.)

Kako to reče jednom Edi Kempbel na svom blogu, postoje dva glavna tabora u savremenom diskursu o novinskom stripu. Prvi gleda na njega kroz prizmu nostalgije; drugi je "strip je Umetnost". Oba se slažu u tome da su odavno izbacili pomenuti žanr fotorealističnih sapunskih opera iz "kanona". Kempbel kaže nešto u stilu kulturnog "fuck them both", i odbacuje oba stanovišta. (Tu negde pominje i Hogartha, i prevaziđen pristup analizi umetnosti. Link.) I on je zaslužan što znam za Mendezov sajt, koji je trebalo da postane knjiga.

Naravno, Starr - čiji je magnum opus On Stage, kasnije nazvan Mary Perkins on Stage, koji smo pominjali ovde, i koji je objavljivan 1957-79. - je radio i druge stvari, vezane za marketing, strip-sveščice, i animaciju, ali je takođe radio i novinski strip koji je bio sasvim stilizovan, za razliku od fotorealističnog On Stage. Ali krenimo redom.

Profesor Mendez polazi od Alexa Raymonda i Ripa Kirbija, mada to nije prvi takav strip koji inkorporira elemente trenutne posleratne mode i ilustracije i korišćenja fotografija kao glavnog izvora referenci. Ali bio je najuticajniji u to rano doba. Kasnije, kada je Comics Code upropastio šanse mnogih mladih crtača da traže posao u domenu strip-sveščica, mnogi su prešli u marketing, a odatle do novinskog stripa put je bio kratak. Tako da se Mendez bavi najznačajnijima, a ovo su neki od njih (ali ne svi):
- Stan Drake, The Heart of Juliet Jones
- Leonard Starr, On Stage
- Neal Adams, Ben Casey
- Alex Kotzky, Apartmant 3-G
- Al Williamson, Secret Agent X-9, kojeg je pisao Archie Goodwin. Znamo li kako je Goodwin započeo svoju karijeru? Znamo . Kao pomoćnik Leonarda Starra na gorepomenutom naslovu.

Takođe, Mendez u tu grupu svrstava Holdawaya i Modesty Blaise.

quote:
Two genres especially benefited from the glamour and idealization the style could bring on a daily basis--which primitive network TV could not match for 20 years--the high adventure strip, the detective or secret agent story, and the romance continuity, the soap opera. The tight photographic style thrived for time and was very influential overseas as well.


O Starovom stripu konkretno kaže da se "odupire sažetom opisu ili kategorizaciji" i, najvažnije od svega:

quote:
Other strips lasted longer and had wider distribution. Others had more dramatic photo-realistic art and were filled with bravura action sequences. But On Stage by Leonard Starr may very well have been the best story strip of the second half of the century.


Primer iz septembra 1961:


Naravno, kao što Mendez primećuje, ovo nije lako klasifikovati. I Sajmonson, veliki poštovalac Stara, nalazi da ovaj koristi grafizam i oprošćavanje koliko i fotorealizam, što se vidi u ovim crnim oblicima iz prethodnog primera, konturama zgrada, i nedostatku pozadine u trećem kadru.Mendez završava svoj uvod o ovom žanru rečima s kojima se ja 100% slažem:

quote:
They are largely forgotten in most comic art surveys. But like the well-crafted song, the work endures and deserves a closer look.

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
ridiculus Posted - 22/04/2022 : 08:27:18
quote:
Originally posted by Jozzinelli

Kako se vidi, nema tu njegov crtež još uvek onu eleganciju kao kod Meri Perkins, iako je režijski dosta dobar na ovim tablama.Starr je bio nezadovoljan svojim umetničkim obrazovanjem, pa je u nekom trenutku otišao da se uči zanatu kod Franka Reillyja, za koga kaže da je bio najbolji učitelj koga je ikad video. Možda je to bilo u nekom trenutku pre nego što je nacrtao gore pokazane table, ne znam - nije lako naći tačnu hronologiju. Ono što znam je da je asistirao na stripovima i čak crtao neke pre nego što je otišao kod Reilly-ja.

A i posle početnog perioda na strip-sveščicama, radio je komercijalnu (reklamnu) ilustraciju, i tu je takođe stekao dobro iskustvo, i crtež mu je postao elegantniji.
alexts Posted - 11/04/2022 : 22:58:12
I kompozicija mu je lošija, bez obzira što ju je PZ dodatno pogoršavao.

Neverovatni su bili ljudi iz Zabavnika. Primer - strana gore desno: prva dva kadra - na oba su tekst baloni smanjeni, da bi se umesto ("ispod") njih docrtavalo. Docrtan je i levi od ta dva kadra, malo po celoj visini leve ivice. Takođe, poslednja dva kadra (treći red), oblačići smanjivani da bi umesto njih ostajale zjapeće kompozicijske beline.
Kao da nije dovoljno loše što se 25% linija izgubilo zbog lošeg otiska.Nisam znao da je Starr tuširao Byrna na Supermenu.

Jozzinelli Posted - 11/04/2022 : 19:11:58
Pošto su već razdvojeni topici o Meri Perkins i njenom autoru, mogli bi ovde da navedemo i Starove "rane radove" za DC,
u Politikinom Zabavniku je bilo objavljeno par epizoda stripa "Šerif Pau-Vau" (Pow-Wow Smith, Indian Lawman)
u brojevima 1843 i 1849, položeno po stranici, zajedno sa drugim stripovima, koji su, kad se izvade i sklope, bili u A5 formatu.
(U originalu su te dve epizode bile objavljene u Detective Comics #176 i #177 iz 1951. godine.)

Kako se vidi, nema tu njegov crtež još uvek onu eleganciju kao kod Meri Perkins, iako je režijski dosta dobar na ovim tablama.

ridiculus Posted - 13/12/2021 : 19:32:05


Starr je pokušao da proda ideju za animiranu seriju Little Orphan Annie - recimo negde u 1986-oj - i sastavio je par ovakvih stranica posvećenih nekim od glavnih likova, kao što su: Annie, Daddy Warbucks, Punjab, The Asp, Ezra Eon, i ovde prikazani Mr. Am. A gde je Mr. Am (dobro), tu je negde i Mr. Rune (zlo).

Sve gornje ilustracije su uzete iz nedeljnih epizoda samog stripa - onih Starrovih, naravno.
ridiculus Posted - 12/11/2021 : 16:12:37
quote:
Originally posted by Vlaadisha

quote:
Originally posted by ridiculus

Meni je posebno bitan deo gde kaže kako su svaka priča i svaki lik rađeni na osnovu nečeg postojećeg, ali drugi će možda primetiti da, ako je iko od crtača stripova imao lepu ženu, to je bio Starr. Doduše, Betty mu je (valjda?) bila druga supruga, i nesrećno je preminula krajem 80-ih, i posle nje se oženio još jednom.

to je verovatno tacno za svakog crtaca;


Ne verujem, mada može biti tačno za odabranu grupu crtača novinskog stripa; neki od njih su radili i za reklamne agencije. Za razliku od crtača standardnih sveščica ili čak magazina, ovi su bili donekle cenjeni i (daleko) bolje plaćeni. Svi su želeli da crtaju za novine, ako im se ukaže prilika. Neal Adams je počeo tako karijeru u stripu. Joe Kubert je dobio priliku sa Green Beret. Gil Kane se oprobao sa Star Hawks. Al Williamson. Gray Morrow. George Evans. Itd.

Među ovom drugom grupom (crtači svezaka), izuzetak je Steranko, koji je valjda prvi ubacio gogo plesačice u rok muziku , ali Steranko je jedan jedini; i izuzetak je grupa iz 70-ih (Wrightson & co, The Studio) - ali oni su više bili likovni umetnici nego crtači stripova, i žene su se lepile za njih kao da su rok-zvezde.

Nisam video Drake-ovu ženu, ali mislim da sam negde čuo da mu je kćerka bila model za Kelly Green. Ne sećam se gde; ako se setim postaviću dokaz. Google ne pomaže mnogo ovde. Za Drake-a se zna da je voleo brza kola i lepe žene. Starr je bio drugačiji, i neko ko bi radije proveo vreme slušajući operu.


Nego, pazite sledeću sličnost: foto-reporter Peter (Parker) i njegova ljubav, model Mary. Busiek misli da je to očigledno uzeto po uzoru na On Stage, ali, osim toga, nisam čuo da se mnogo pominje.
Vlaadisha Posted - 11/11/2021 : 22:11:27
quote:
Originally posted by ridiculus

Meni je posebno bitan deo gde kaže kako su svaka priča i svaki lik rađeni na osnovu nečeg postojećeg, ali drugi će možda primetiti da, ako je iko od crtača stripova imao lepu ženu, to je bio Starr. Doduše, Betty mu je (valjda?) bila druga supruga, i nesrećno je preminula krajem 80-ih, i posle nje se oženio još jednom.

to je verovatno tacno za svakog crtaca; u svojoj knjizi "backstage at the strips" mort walker proziva stana drakea za slicnu stvar:

stanovi zenski modeli su mu uvek pri ruci. primetite razlike u liku eve u stripu "juliet jones" kad je bila crtana po liku njegove prve zene, betty lou, i kasnije po liku druge zene, bunny. stan je trenutno momak i u spaniji bira nove modele medju shvedskim turistkinjama.
going going Posted - 11/11/2021 : 01:59:10
Super je ovaj clanak!
ridiculus Posted - 10/11/2021 : 21:40:18
Iz nedeljnog dodatka za list Washington Star, mart 1961:Ovaj članak je reprodukovan i u četvrtom tomu izdanja Classic Comics Press-a. Meni je posebno bitan deo gde kaže kako su svaka priča i svaki lik rađeni na osnovu nečeg postojećeg, ali drugi će možda primetiti da, ako je iko od crtača stripova imao lepu ženu, to je bio Starr. Doduše, Betty mu je (valjda?) bila druga supruga, i nesrećno je preminula krajem 80-ih, i posle nje se oženio još jednom.

A i pas sa slike je bio model psu u stripu, kojem je posvećena čitava jedna priča.

U toj istoj knjizi je i najduži intervju sa Starrom ikad obavljen, onaj iz Comics Feature #9, za februar 1981. To je iz vremena kada je počeo da radi na Little Orphan Annie, pa je razgovor najvećim delom o tome. Ne pominje se Kelly Green, koja je otprilike bila u planu u to vreme. Po onome što znam iz drugih izvora, urednik Dargauda je ponudio posao Starr-u, koji nije imao vremena, s obzirom na Annie i važnost tog stripa, i predložio je Stana Drake-a kao crtača. Isto kao što je, 20-i-nešto godina ranije, posle pogibije Alexa Raymonda, predložio Prentice-a kao zamenu. Originalna ponuda je bila za njega - i to verovatno već znaju svi koji su čitali Ripa Kirby-ja u novijim izdanjima.
ridiculus Posted - 03/11/2021 : 23:31:56
Jurio sam neke intervjue sa Archie-jem Goodwin-om, pa sam naleteo na jedan iz 1982, gde priča o vremenu koje je proveo sa Starrom. Sa samog kraja tog dela:

quote:
Archie: ...I learned a lot about writing. Not enough to ever write as well, or at least to write continuity strips as well as Leonard, but certainly it helped me.

Q: Do you think Starr's a good writer?

Archie: Oh, I think Starr and probably Milton Caniff are the two best writers of dramatic continuity newspaper strips.


Objavljeno u Creepy Archives volume 4, izdao Dark Horse.
ridiculus Posted - 28/10/2021 : 16:09:41
28. oktobar je dan rođenja Leonarda Starra, i bacimo pogled na par različitih stvari koje imaju veze s njim.

1.

Ovo je početak kratke priče objavljene u serijalu Adventures in Romance 1949. od danas zaboravljenog izdavača St. John Publishing. Starr je i pisao priču, što nije baš bilo uobičajeno.

2. Annie (bivša Little Orphan Annie).

Kada je On Stage završen (a Starr ga je sam završio, nije "prekinut", kao što se može čuti na nekim mestima), započet je Annie. Iako sam negde rekao da je On Stage jedan od najpotcenjenijih stripova, mislio dam na domaću sredinu, ali za Annie to važi u globalnim okvirima. Iako je u svojim ranim godinama taj strip dobio nagradu od NCS-a kao najbolji, i neki (npr. Mark Evanier) ga smatraju boljim od originala Harolda Graya, nikad nije reprintovan u ovom veku. Kombinacija Dikensa i Čarobnjaka iz Oza, prava avantura za sva godišta.

- maj 1980:


- Novembar 1981:


Lik sa bradom, nalik na Deda Mraza, je Mister Am. "I Am That I Am."

3. Omiljeni crtač stripova mu je u mladosti bio Alex Raymond, iako je kasnije sve više naginjao Caniffu.

Ovo je nacrtao sa desetak godina, pod uticajem Flaša Gordona:

ridiculus Posted - 11/10/2021 : 19:58:43
Voleo bih da se neko poduhvati (Little Orphan) Annie, iz perioda dok je Starr crtao i pisao, tokom 80-ih i 90-ih. Neki to smatraju boljom verzijom od originala Harold-a Gray-a. Potpuno drugačiji strip od On Stage, po žanru, temama, tonu, i crtežu. Početkom 80-ih je dobio nagradu od NCS-a za najbolji strip u nastavcima, što znači da je bio cenjen još dok je izlazio.
Shuckey Posted - 11/10/2021 : 09:46:50
quote:
Originally posted by ridiculus

Starr je takođe za evropsko tržište napisao i nacrtao strip Cannonball Carmody, sa nekih 60-i-kusur stranica.

Sprema se crno-bijelo izdanje na engleskom kod Classic Comics Pressa. Materijali su, navodno, savršeni.
ridiculus Posted - 09/09/2021 : 20:22:54
Rado bih pričao i o Filu Koriganu - koga nisam čitao decenijama, doduše - ali ovaj topik sam ipak zamislio kao priču o Starru. Ima tu dosta šta da se kaže, i to ne samo o Mary Perkins.

Kritičar i istoričar likovnih umetnosti David Apatoff je u predgovoru za 8. knjigu On Stage nabrojao 8 razloga zašto je to jedan od najvećih novinskih stripova svih vremena. Evo ih u originalnom obliku, da ne bih morao da tražim suptilne nijanse jezika tokom prevoda:

1. It was the single most literate and erudite story strip
2. Starr's mastery of light and shadow was on a par with the best comic artists
3. It was the sexiest comic strip (at least, for real adults)
4. Starr's drawings had great structural integrity
5. Its dry wit and humor were unmatched by any other story strip
6. Its pictures were beautifully designed
7. Its relationships were among the richest and most mature in comic strips
8. Starr excelled at complex facial expressions to illustrate complex story lines

Ovim poslednjim se Apatoff bavio mnogo detaljnije u posebnim tekstovima, ali ja ću se fokusirati na prvo.

Ovo je iz intervjua sa Starrom objavljenog u drugoj knjizi On Stage:Nalik na problem iz algebre, zaista! Treba imati u vidu da je strip imao zahtevnu strukturu, koja je stavljala u isti kontinuitet dnevne kaiševe i nedeljne table. Mnogi stripovi tog doba, ili bilo kog drugog, nisu to činili, već su kontinuiteti bili odvojeni. Problem je pre svega u tome što neke novine nisu prenosile nedeljne table; s druge strane, neki čitaoci su čitali samo njih. Trebalo je naći sredinu tako da i jedni i drugi ne propuste previše od priče i mogu da je isprate. Stvari i objašnjenja su se nužno morali ponavljati, ali ponavljati na taj način da ne ophrvaju čitaoca koji čita sve i učine mu priču zamornom. Takođe, te čitaoce je trebalo dodatno nagraditi za praćenje čitave priče.
ridiculus Posted - 09/09/2021 : 07:13:06
quote:
Originally posted by alexts

Koliko se sećam, Mendez mu jeste posvetio pažnju.Jeste. Propust je moj, ne njegov, mada jesam napomenuo u originalnoj poruci da su u pitanju bili samo neki crtači i naslovi o kojima je Mendez pisao. I Paul Gillon se nalazi u toj grupi, sa 13, rue de l'Espoir.

Kada sam potražio brojeve Strip Arta u kojima se nalazi Meri Perkins, naleteo sam i na Dr. Kildera od Kena Balda.
alexts Posted - 08/09/2021 : 23:39:32
Koliko se sećam, Mendez mu jeste posvetio pažnju.
alexts Posted - 08/09/2021 : 23:37:45
quote:
Originally posted by ridiculusProfesor Mendez polazi od Alexa Raymonda i Ripa Kirbija, mada to nije prvi takav strip koji inkorporira elemente trenutne posleratne mode i ilustracije i korišćenja fotografija kao glavnog izvora referenci. Ali bio je najuticajniji u to rano doba. Kasnije, kada je Comics Code upropastio šanse mnogih mladih crtača da traže posao u domenu strip-sveščica, mnogi su prešli u marketing, a odatle do novinskog stripa put je bio kratak. Tako da se Mendez bavi najznačajnijima, a ovo su neki od njih (ali ne svi):
- Stan Drake, The Heart of Juliet Jones
- Leonard Starr, On Stage
- Neal Adams, Ben Casey
- Alex Kotzky, Apartmant 3-G
- Al Williamson, Secret Agent X-9, kojeg je pisao Archie Goodwin. Znamo li kako je Goodwin započeo svoju karijeru? Znamo . Kao pomoćnik Leonarda Starra na gorepomenutom naslovu.

Takođe, Mendez u tu grupu svrstava Holdawaya i Modesty Blaise.

Kad je "foto-realistični" pristup novinskom stripu u pitanju, mora da se pomene i Ken Bald, sa svojim stripovima Judd Saxon i Dr. Kildare, a pre svega po najboljem, kratkotrajnom i meni omiljenom Dark Shadows (pod pseudonimom K. Bruce), mada je Bald poznat i po radu na (ranim) super-herojskim naslovima.

ridiculus Posted - 06/09/2021 : 19:27:01
Video sam skenove epizoda Mary Perkins, On Stage koje su izašle u Strip Artu, i mogu da kažem da me, kako tamo izgleda, strip nikada ne bi vizuelno privukao. NIje čudno da sam ga zaobišao u Stripoteci.

Takođe, naslov Meri Perkins nije baš obećavajući. Original je bar imao ono ...On Stage.

Evo primera iz istog broja koji je Peyo pomenuo (#26, prva serija):Suviše sitni kadrovi; sve je suviše nabijeno i pretrpano. Most se ponavlja, ali prvi red na stranici je poslednji red nedeljne table (samo bez boje), dok je drugi red zasebni kaiš iz sledećeg dana.

Starr je, pogotovo u kasnijoj fazi stripa, bio majstor chiaroscuroa, crno-belog kontrasta, ali to se u ovakvoj štampi nikad ne bi primetilo.

Starr je takođe bio majstor kompozicije, ali se to, u ovakvoj organizaciji materijala, takođe ne vidi.

Moguće je i da su kadrovi prepravljani, pošto nema uobičajenog logoa kojim počinju nedeljne table. Za scenario ću morati da pogledam original.
ridiculus Posted - 26/08/2021 : 12:46:46
https://youtu.be/bFscrKDVxn0?t=5773

Busiek i Evanier pričaju par minuta o Starr-u.
Markos Posted - 20/08/2021 : 20:46:20
Ne, to su materijali od ccp bili.
corto33 Posted - 20/08/2021 : 20:34:35
quote:
Originally posted by Shuckey

Imam španjolsko izdanje, kopija Classic Comics Press izdanja...

Neke stranice su čak i presirove, kao da su direktno sa originala...

Markosove slike su valjda pročistili.

Sve u svemu ovo izdanje nije totalna blamaža.Baš mi je danas stigla Kelly Green, izdanje Classic Comics Press, koje je u Č/B.
Kao što kažeš, materiali niso odlični ali nisu ni loši.

Charles Pelto je za Classic Comics Press uspio pronaći oko 100 originalnih od ukupno 240 strana koliko sadrži integral Kelly Green.
Ostale strane je pročistio iz kolornih izdanja Dargauda.

Marko, možda pokušaj kontaktirati C.C.P., ti si verovatno dobio materiale od Dargauda ...
ridiculus Posted - 19/08/2021 : 20:50:41
Bacimo pogled na recenziju prve kolekcije koju je objavio Classic Comics Press.Ovde je od interesa za nas sledeće:

1. pominje se reprint nekih priča, iz 1985, i ne mogu a da se ne pitam da li je Stripoteka neke priče uzela odatle. Primetićete da Maggie Thompson ne pominje tu staru kolekciju u pozitivnom svetlu.

2. valja ukazati pažnju, ako ikada naletite na prvo izdanje ove nove kolekcije, da ovo sadrži jednu falinku, koju Thompson pominje ovde. Naime, neki kaiševi su bili kraći (jer je takva verzija nabavljena od izdavača) i oni su bili rastegnuti da bi sve trake bile u istom formatu. To je, srećom, ispravljeno u drugom izdanju.

Classic Comics Press je mala kompanija - toliko mala da ne bi mogla biti manja. Čini je jedan čovek, Charles Pelto. I valja naglasiti da je nastala iz želje da se objavi baš On Stage, među stotinama drugih mogućnosti, poželjno u celosti. Sve ostalo je došlo kasnije, drugi naslovi i čak drugi izdavači - Fantagraphics, IDW, Sunday Press. Ali mnoge druge stvari nisu bile dovoljno isplative ili je bilo teško doći do dobrih i čitljivih kaiševa. The Heart of Juliet Jones je takođe objavljivan od strane Classic Comics Press, i prekinut je posle 4 zbirke - da li zbog nedostatka prodavanosti ili nemogućnosti da se nabavi materijal, ne znam ni sam.
ridiculus Posted - 17/08/2021 : 14:19:47
Potpuno se slažem sa tim što kažeš, Peyo, ali mislim da danas internet kao izdavačka platforma malo komplikuje stvari. Ostaje jezik kao odrednica, ali "tržište" više nema toliko važnosti, jer proizvod može da se ponudi globalno, posebno ako je digitalnog tipa.
Peyo Posted - 17/08/2021 : 13:45:51
quote:
Originally posted by Jozzinelli

Pa, kada američki autori rade stripove primarno za evropske izdavače, ka što su Keli Grin ili Kubertov Abraham Stoun,
čovek prosto nije pametan da li da to računa u evropski ili američki strip?!
Dobro, ti serijali se računaju u evropske (francuske ili koje već) kao što i u obrnutim slučajevima stripovi, recimo, britanskih
autora, rađeni za DC, spadaju u američke, naravno.
Ali, ako govorimo o autorima, logično bi bilo da njih ne nazivamo evropskim ili američkim samo zbog stripa koji su radili za dato tržište.

I onda nije možda uvek lako razgraničiti jedno i drugo kad treba pokrenuti topik na forumu.
Izuzev kad su u pitanju autori sa ovih prostora, oni će prevashodno biti zastupljeni u podforumu "Domaći strip"
bez obzira da li rade stripove za Amere, Francuze, Italijane ili neke četvrte...Nešto slično sam i ja imao komentare za neke druge autore i stripove.

Valjda je to slično kao kad nogometaš igra u stranom klubu.

Njegov doprinos se pripiše klubu za koji igra.

Tako bi se onda i stripove moglo razgraničiti. Ako npr. radi za Dargauda onda je to BD.

Ako radi za Marvel onda je to američki strip.

Npr. Moebiusov Srebrni letač rađen za Marvelovu etiketu Epic bi po tome bio američki strip?
ridiculus Posted - 17/08/2021 : 11:59:04
Jasno, ja sam se više našalio na račun toga što nema ništa o Drake-u na američkom podforumu, nego zato što je Kelly Green na BD-u, gde i treba. Drake, Starr, Kotzky i ostali su preneli u strip ilustratorski sentiment tog doba, ponajviše oličen u genijalnom Alu Parkeru i njegovoj školi, ali format stripa je otvorio nove mogućnosti.

Raymond je tu takođe, ali ono što Drake ima, a Raymond nema, je naturalističko ponašanje likova, ponajviše oličeno u izrazima lica, ali i pokretima i "govoru" tela. (Mrzi me sad da tražim primere izraza lica i gestikulacije iz Ripa Kirbyja i Juliet Jones ili On Stage, ali ću jednom prilikom to svakako učiniti.) Ta glamurozni naturalistički idealizam je tačno onaj vid pristupa umetnosti koji je karakterističan za Ameriku, pre svega u Holivudu tog istog doba.

Negde sam rekao da je On Stage nalik na televizijsku seriju, ali zapravo je taj pristup stariji u stripu nego na televiziji, koja još dugo nije mogla da iznese taj vid glamura i drame. Kada je to uspela, tom formatu stripa je došao kraj.

Jozzinelli Posted - 17/08/2021 : 01:30:12
Pa, kada američki autori rade stripove primarno za evropske izdavače, ka što su Keli Grin ili Kubertov Abraham Stoun,
čovek prosto nije pametan da li da to računa u evropski ili američki strip?!
Dobro, ti serijali se računaju u evropske (francuske ili koje već) kao što i u obrnutim slučajevima stripovi, recimo, britanskih
autora, rađeni za DC, spadaju u američke, naravno.
Ali, ako govorimo o autorima, logično bi bilo da njih ne nazivamo evropskim ili američkim samo zbog stripa koji su radili za dato tržište.

I onda nije možda uvek lako razgraničiti jedno i drugo kad treba pokrenuti topik na forumu.
Izuzev kad su u pitanju autori sa ovih prostora, oni će prevashodno biti zastupljeni u podforumu "Domaći strip"
bez obzira da li rade stripove za Amere, Francuze, Italijane ili neke četvrte...

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000