forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Talijanski strip autori van Bonellija i Alan Forda

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Paka01 Posted - 29/11/2021 : 22:29:51
Talijanske stri autore najčešće poistovjećujem s Bonellijem i Alan Fordom što je najvjerojatnije posljedica odrastanja upravo s tim stripovima te često zaboravim da talijanski scenaristi i crtači nisu nužno vezani isključivo za te stripove.

Međutim, moje znanje tih "drugih" talijana je poprilično šturo pa bih ovim putem zamolio preporuke šta smatrate vrijednim čitanja od talijanskih autora koji rade van sfere Bonellija i Alan Forda? Nažalost, nisam baš upoznat ni s ovim stripovima koje je Fibra objavljivala... Jedino šta mi pada na pamet, a da sam čitao je Corto Maltese, dok o drugima ne znam baš puno. Toppija sam pokušavao par puta preko Fibrinog previewa, ali nikako ne ide, ubija me onakav crtež.

P.S.
Kad kažem "Bonelli", tu mislim i na ove slične naslove koji nisu direktno izlazili pod Bonellijem, ali su na sličan kalup, tipa Lazarus Ledd i slični.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Deers Posted - 01/12/2023 : 08:52:06


Zerocalcare: No sleep till Shengal

Najnovija knjiga je ponovna Zeretova reportaža sa Bliskog Istoka. Ovaj put je posjetio jezidsku enklavu u Sinjaru u iračkom Kurdistanu (u stripu se koriste termini Ezidi i Shengal kao kurdske inačice imena naroda i mjesta). Na putovanju je bio u proljeće i ljeto 2021. godine i u stripu pokušava dovoljno opširno obraditi njihovu priču da cijeli strip funkcionira. Strip opisuje njihova nastajanja organiziranjem nekog oblikom autonomije u području Sinjara nakon genocida nad njihovim narodom od strana ISISa 2014., izdaja iračkih vlasti i borbi za ponovno vraćanje teritorija kroz borbe i današnje složene političke situacija i prepucavanja između krnjeg Bagdada i sve većih turskih upliva u lokalne politike.
Meni je sve to bilo zanimljivo bez obzira što sam dovoljno komotan da ne znam ništa o toj situacija pa sam u opasnosti da progutam čistu propagandu. Zero zna pripovijedati i uspijeva sve prikazati maksimalno kroz humor. I tu mislim da je najveći problem. U jednu ruku, humor čini priču prjemčivijom a u drugu čini da sama poruka gubi na ozbiljnosti, što u konačnici stvara negativan efekt.
Deers Posted - 25/11/2023 : 20:26:16


Zerocalcare: Niente di nuovo sul fronte di Rebibbia (U Rebibbiji ništa novog)

Nakon završetka karantene, Zerocaclare izbacuje knjigu sa kraćim (ali ne baš, baš kratkim) pričama koje je najviše radio za neke časopise poput L'Internazionale u 2020. i 2021. godini. Teme su mu zatvori u doba karantene, uništeno javno zdravstvo, cancel cultura i Kurdi u Makhmuru. Znači sve aktualne teme u kojim pokušava objektivizirati svoje stajalište. Pritom nikad ne skriva svoje subjektivno mišljenje samo ga pokuša obrazložit. Slagali se s njim ili ne, ne može mu se spočitavati da nije iskren.
Posljednja priča je dosad neobjavljena i pripovijeda zakulisne priče o tome kako je napravio svoju prvu animiranu seriju za Netflix: Strappare lungo i Bordi (Otkinuti po liniji). Tako otkivamo kako se je uopće došlo na ideju, što je sve morao napraviti da do realizacije dođe, odgovara na neka škakljiva pitanja i u najvećoj mjeri se bori sa svojim strahovima. Oko toga kako će ga prihvatiti publika ali i njegova klika. Uobičajene tjeskobe ali na n-tu potenciju. Možda malo zamorno ali nije da ga moja generacija ne može shvatiti.
Dobra knjiga.
GGG Posted - 24/07/2023 : 16:03:04
...Teresa Radice i Stefano Turconi (Zabranjena luka)
Deers Posted - 21/07/2023 : 12:38:48


Scottecs Gigazine

Sio i drugi

Sio, odnosno pravog imena Simone Albrigi, poznati talijanski jutuber i crtač stripova nakon 49 brojeva svojeg magazina Scottecs Mehgazine (ali i drugih) za Shockdom otvara zajedno sa prijateljima Fraffrog, Dadom i Giacomom Bevilacqom svoju izdavačku kuću Gigaciao i svoj prvi broj novog novcatog magazina Scottecs Gigazine! Koji je, koliko sam mogao vidjeti, sve isto kao i prije.
Kao i njegovi kratki animirani uradci na youtube kanalu. radi se jako jednostavnom crtežu sa sivim tonovima, šaljivih dijaloga i gegova sa dosta blesavim formama i igrama riječi. Nešto kao Rat-man ali bez toliko nerdovštine, time su fore univerzalnije i za širu publiku. Možda nisam ciljana publika ali me je uspio redovito nasmijati, čak i protiv moje volje. Tolika popularnost istoga mi isto izmiče ali nisam možda ta generacija i ne pratim ga na youtubeu.
Veći dio ovog prvog broja sačinjavaju njegove kratke priče a manji dio su drugi crtači. Koji su svi redom detaljniji i bolji u crtežu ali ne nužno i pričom. Bevilacqua tu objavljuje nove priče njegove ultrapopularne Pande (nama poznatiji po stripu Lavennder iz specijalnog proja Priča). Osim stripova ima nešto i rubrika sa manje ili više šaljivim tekstovima i pričama. Sve u svemu, izgleda da stripovi u magazinskoj formi mogu i dan danas opstati.

Kako to izgleda imate ovdje:
https://fumettologica.it/2023/07/scottecs-gigazine-1-sio-anteprima-fumetti/ i ovdje: http://www.nerditudine.it/2023/07/scottecs-gigazine-1-autori-vari.html#more
Deers Posted - 02/07/2023 : 22:24:48


Davide Toffolo: Come rubare un Magnus (Kako pokrasti Magnusa)

Davide Toffolo jedan od novije generacije talijanskih strip autora, underground stila (tako kažu mada meni je to čisti mejnstrim) napravio je strip posvećen velikom magnosu, njegovom najdražem crtaču.
Strip nije biografija, mada obuhvaća neke važne dijelove Magnusovog života, već se više bavi širom slikom tome što on znači autoru ali i općenito svijetu stripa. Toffolo ga je najprije otkrio kroz Alana Forda u svojim formativnim godinama pa zapravo i ne čudi što mu je toliko važan i što kaže da je neko vrijeme dijelio njegov isti pogled na svijet (Magnusov, ne Fordov), ali to ne objašnjava zašto je i drugima važan. Taj dio raščlambe ide kroz zanimljive sekvence tako da o Magnusu kao i o njegovim stripovima pripovijeda svom fizioterapeutu koji je slijep od rođenja. Da ovo nije striktna biografija, osim autobiografskih dijelova sa Toffolom to je naglašeno i u dijelovima Magnusovih crtica gdje često, a pri kraju i stalno, prevladava fantazija i fantazmagorija, time se cijelo priči daje jedan osoban utisak jednog fana. Osim životom strip se, kao što san naveo, bavi i širom slikom, pa tako imamo razmišljanja o tome što je uspjeh i kako se mjeri, što čini dobru priču, što je originali koliko bi trebao vrijediti, itd. Kod originala dolazimo do naslova, koji je višeslojan. Najpovršnije značenje se bavi stvarnom krađom jednog Magnusovog originala na izložbi 205. godine (naslovnice Necrona br. 9), druga značenje nas navode na razmišljanje da li se stvarno može ukrasti nečiji crtež, kopirati nečiji stil, da li je crtač koji je ugleda na Magnusa njegov lopov ili sljedbenik, da li možeš istinski ukrasti nekoga tko je besmrtan i, zašto ukrasti originala kad ga imaš na kiosku.
Da se ne bi stekao krivi dojam, autor daje i svoje odgovore na sva ta pitanja, možda se nekima neće svidjeti.
Crtež je klasični Toffolo s tim da se dosta potrudio kod Magnusa i nije štedio crticama i šrafurama. Nikad ga zapravo ni ne pokušava kopirati, jer je to besmisleno, ali uspješno prilagođava likove svom crtežu tako da ih prepoznajemo, tu prvenstveno mislim da stvarne ljude. I naravno, sve je prepuno debelih linija.
Strip je to koji bih preporučio svakom ljubitelju Magnusa, da li kao kompletnog autora da li kao kolaboranta na drugim naslovima, posveta jednog fana drugim fanovima. Osjećaji bi trebali biti bliski. Zanimljivo, bez obzira na događaje, nema ogorčenosti, samo pomirba. I malo misterije.

Davide Toffolo je sa 14 godina, 1979., pobijedio na natječaju za novog crtača Alana Forda povodom „Prvih deset godina Alana Forda „ ( Drugi je bio Della Monica).Godinama nakon toga, 2008. godine odluči napokon dovršiti strip posvećen Magnusu. Njega konačno dovršava 2020. godine.Oni koji te budu čitali, neće im biti spasa!


Nekoliko tabli:
Deers Posted - 25/08/2022 : 08:29:46
Sjajno ovo izgleda. Hvala na informaciji, izgleda da sam krivo razumio da idu dva odvojena albuma.
Dzimi Gitara Posted - 24/08/2022 : 17:46:05
Za Salon izlazi integral Vatre i šapat u kom se nalaze dva albuma: Vatre i Zona bunila (La zona fatua ili Murmure na fra/eng, zajedno sa Kramskim). Postovani kadar je iz ovog drugog.

Evo jednog i iz Vatri:

Deers Posted - 24/08/2022 : 12:59:12
quote:
Originally posted by KuntaKinte

Ne prepoznajem ovako bez proveravanja šta je ovo. Ne liči mi ni na šta što sam čitao.
Ni na Crackle of the Frost (koji je bajdvej sranje, ali je crtež uglavnom standardni Mattotti), ni na Džekila (ne sećam se da ima tako nekod kadra), Stigmata je crno-beli, možda Fires (mada mi u glavi da je tamo drugačija paleta boja, da nebo nije tako svetlo, mada kadar liči na onaj brod), možda nešto novo ili nešto što nisam čitao.Kažu Zona ludila.

Ali za Salon stripa izlazi i integral Vatre i šapat.
Renky Posted - 24/08/2022 : 12:44:56
Laura Zuccheri
Simone Bianchi ( iako je on nnešto prpa po Bonelliju )
KuntaKinte Posted - 24/08/2022 : 12:40:09
Ne prepoznajem ovako bez proveravanja šta je ovo. Ne liči mi ni na šta što sam čitao.
Ni na Crackle of the Frost (koji je bajdvej sranje, ali je crtež uglavnom standardni Mattotti), ni na Džekila (ne sećam se da ima tako nekod kadra), Stigmata je crno-beli, možda Fires (mada mi u glavi da je tamo drugačija paleta boja, da nebo nije tako svetlo, mada kadar liči na onaj brod), možda nešto novo ili nešto što nisam čitao.
Deers Posted - 24/08/2022 : 12:06:04
quote:
Originally posted by Jocko

Deers je pomenuo Mattottija, nisam ga citao ali planiram - bar ono sto ima na engleskom, sledeci naslovi: Stigmata, Crackle of the Frost, Fires, Garlandia... zatim Jackyll i Hyde...Dobre vijesti, Mattottija najavio Stalker!

Deers Posted - 30/11/2021 : 21:43:31
Od ostalih, zaboravili smo spomenuti i Manuela Fiora.
Deers Posted - 30/11/2021 : 21:42:21
promaklo mi je
verab Posted - 30/11/2021 : 11:32:30
quote:
Originally posted by Deers

quote:
Originally posted by don_draper

Mala pomoc
Od Zerocalcarea su do sada prevedena 3 uratka ako sam dobro upratio?Da. Agarthi ima još tri u najavi.


četiri

Red Marquis Posted - 30/11/2021 : 10:21:58
quote:
Originally posted by Deers

quote:
Originally posted by don_draper

Mala pomoc
Od Zerocalcarea su do sada prevedena 3 uratka ako sam dobro upratio?Da. Agarthi ima još tri u najavi.


Četiri.
KuntaKinte Posted - 30/11/2021 : 09:52:37
Na ovim prostorima su potpuno zapostavljeni Alessandro Barbucci i Barbara Canepa (osim tri albuma SkyDoll koje je izdao System Comics pre x godina). Nepravda! Neko mora da odgovara pred zakonom zašto na ovim prostorima već nije objavljen Ekhö, ili bar Grémillet Sisters.
Isto važi i za The Umetnika Lorenza Mattotti-ja koga je već pomenuo Deers.
Jocko Posted - 30/11/2021 : 09:43:08
Deers je pomenuo Mattottija, nisam ga citao ali planiram - bar ono sto ima na engleskom, sledeci naslovi: Stigmata, Crackle of the Frost, Fires, Garlandia... zatim Jackyll i Hyde...
corto33 Posted - 30/11/2021 : 09:02:22
Deers je napisao praktički sve što sam ja imao u glavi, tako da nemam mnogo da dodam.
Neki poznati talijanski autori van Bonellija, koji još nisu bili pomenuti su: Igort, Zaniboni, Nidasio, ...
Aco Posted - 30/11/2021 : 08:21:10
Možda Frezzato i njegov Keepers of the Maser.
naker Posted - 30/11/2021 : 07:49:24
Uf da zaboravio sam na Zerocalcare svaka čast što ste se setili toga. Bezkrečnjak je idealno štivo za Paku
Deers Posted - 30/11/2021 : 07:48:48
Pokušao sam se sjetiti i nekih scenaristi ali pali su mi na pamet (za sada) samo Alfredo Castelli i Mino Milani. Milani je radio sa mnogim velikim crtačima poput već navedenih Micheluzzija, Toppija, Manare i Battaglie. Sa Aldom di Gennarom je radio na, meni, zanimljivim stripu Il Maestro. Kod nas je objavljen njegov strip Fanfula (Fanfulla) koji je crtao Hugo Pratt a objavila ga je Lokomotiva.
lwood Posted - 30/11/2021 : 05:29:32
RanXerox je jedno od remek djela stripa uopće.
Toppi je isto vrh. Serpieri je isto ok.
Jozzinelli Posted - 30/11/2021 : 05:12:46
Ako se misli samo na autore koji su objavljeni na ovim prostorima, i još da budu po tvom ukusu, onda bi moglo nešto od ovoga:

- Od Batalje "Priče tajanstva i mašte", pre su za preporuku nego Legionar i Čovek iz Nove Engleske, mogla bi da ti se neka od tih priča svidi

- Od Đardina na prvom mestu Jonas Fink, ima bolju priču nego Max Fridman (No pasaran).
Sam Pezzo ne znam da li je za tebe, možda bi ti se neka od tih priča i svidela, ko zna?


Osim onih već pobrojanih klasika, realističkog, karikaturalnog ili andergraund stila,
ima autora stripova koji su previše staromodni (neki od njih objavljivani u Strip Zabavniku),
a ima i italijanskih crtača koji su radili ili još uvek rade za Francuze, Engleze ili Amerikance.
U tom slučaju autori jesu Italijani, ali stripovi koje rade nisu italijanski.
Jedan od takvih autora, koji mi spada isto u top italijanskih crtača je Massimo Belardinelli
(crtao modernu verziju Den Derija za 2000AD, objavljenu u Eksu, kao i neke epizode Slejna,
a najviše je radio par drugih serijala, nepoznatih kod nas)

Jedan od poznatijih je i Silvio Cadelo, koji je sa Žodorovskim radio dvotomni serijal "Ljubomorni Bog" iliti "Saga o Alandoru", neobjavljen kod nas.


Među značajnijim ne-boneli autorima, koji su stvarali (između ostalog) u svojoj rodnoj zemlji je
i Đani De Luka (Gianni De Luca) sa svojim adaptacijama Šekspirovih dela.

Meni je kao crtač odličan i Buceli (Buzzelli), mada je, čini mi se, i on dosta radio neke erotske stripove,
ali bi mogli da se proberu među ostalim njegovim radovima oni vredni objavljivanja.

Saudelijev Porfiri, čija je jedna priča objavljena u Vjesnikovom Maxiju, isto nije loš, za ljubitelje krimi-noara.
(Ono, jeste da je poznatiji po stripu Bionda, ali taj nisam čitao. )


Od karikaturalnih autora koje Deers nije pomenuo, tu su još:

- Luciano Bottaro (stripovi Pepito i Maestral u Eksu)

- Lino Landolfi (Kaster Bum u Eksu)

- Braća Nino i Antonio Pagot i njihov čuveni junak Kalimero (izlazile kod nas neke table u školskom časopisu "Dečje novine" i u još nekim starim novinskim izdanjima)

- Franco Oneta i njegovi Snorkijevci (poznatiji kod nas preko crtanih filmova)

- Giorgio Cavazzano sa svojim radovima van Diznija. Ne znam kakvi su Altai & Johnson,
ali mi je jako dobar strip Silas Fin, koji je radio po scenariju Sclavija, objavljivane su neke epizode u Stripoteci.


I naravno, tu je još masa autora specijalizovanih za porno stripove - Luca Tarlazzi, Erich Von Gotta i naročito Giovanna Casotto!
Ali, kad se Paki ne dopadaju Serpieri i Manara, ovi pogotovo nisu njegov fah.
Da, treba pomenuti Roberta Baldazzinija, njegov stil je specifičan,
a radio je, osim erotskih, i neke druge žanrove, najpoznatiji klasičan strip mu je Stella Noris.


Deers Posted - 30/11/2021 : 00:09:56
quote:
Originally posted by don_draper

Mala pomoc
Od Zerocalcarea su do sada prevedena 3 uratka ako sam dobro upratio?Da. Agarthi ima još tri u najavi.
don_draper Posted - 30/11/2021 : 00:07:15
Mala pomoc
Od Zerocalcarea su do sada prevedena 3 uratka ako sam dobro upratio?

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000