forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Kolorka 211 - Gus

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Markos Posted - 03/06/2022 : 22:27:04


Christophe Blain nas s Gusom vodi daleko na Divlji zapad, među, dakako, tučnjave, revolvere, salune i šerife, ali ponajviše među žene… Autor se, naime, u svakoj epizodi bavi na prvi pogled efemernim temama, kojima su nit vodilja ljubavne priče te svakodnevni mali nesporazumi i neprilike kauboja, a sve to uz gomilu humora, burleske i inteligencije. Gus je divno iznenađenje, a ujedno je prilika za Blaina da ostvari svoj san iz djetinjstva: da napravi vestern. Na svoj način. Briljantno!

Ovo su, dakle, priče s atmosferom vesterna, čiji junaci Gus, Clem i Gratt, usputno zauzeti pljačkanjem banaka i vlakova, aktivno traže srodnu dušu. No pojam „vestern“ – danas zastario žanr – ne bi trebao odbiti čitatelja. Naime, premda akcesorij (čizme, konji, koltovi, saluni itd.) pripada vesternima, Blainovi likovi ponajprije su dirljivi junaci u pričama o ljubavi i seksu koje mogu raznježiti svakoga od nas. Da i ne spominjemo prijateljstvo, koje povezuje sve njihove nevolje. Jer oni su umjetnici upadanja u nevolje uz mnogo poleta: Gus zato što je vatren, Clem zato što ne sluša svoju savjest (iako je brbljava), a Gratt zato što zaboravi razmisliti prije nego što spava sa sučevom suprugom, uz ostale…

Dirljivi junaci, vrlo ženstvene žene (na vrlo različite načine), presmiješna mizanscena – a sve zajedno oslonjeno na vješt i razdražljiv crtež koji pristaje energičnoj atmosferi priče. Kamo će nas to odvesti?

Kolorka 211 • Gus • 368 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Christophe Blain • Crtež Christophe Blain • Prijevod Andrea Bagović • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 3.6.2022. • Cijena 250 Kn

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-211-gus/765/
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
don_draper Posted - 10/02/2024 : 12:24:23
Blaina smo upoznali u Fibri kao vrsnog crtača, u Svijetu bez kraja kao svestranog koautora, a sad je došlo vrijeme da vidimo kakav je u full solo varijanti.
Ovo je u biti vestern, ali sve samo ne klasični pripadnik žanra. Blainov poznati gag crtež je ovdje sveprisutan i čini se da priča ide u sličnom smjeru. Gus prati trojicu odmetnika koji djeluju udruženo, ali kroz strip svaki ide u svom smjeru i dolazi u fokus kao glavni lik svoje priče. Narativno je ovo jako dobro osmišljeno i strukturirano. Strip ide nekako u smislu egzistencijalnog humora i drame, pa tako se ovdje naši kauboji dosađuju, brinu za financije i gledaju gdje im se nudi prilika za malo brze romantike. Njihovi antagonisti su vrlo proračunati i nekako vrlo realni, manje osebujni likovi.
U Blainovoj klasičnoj formi ovaj vestern postiže jako dobru dinamiku kadrova i radnje. U suštini ovo je kombinacija koju čovjek ne očekuje, ali koja itekako paše jednom kad čovjek to vidi.
Ipak, Gus nije baš perfektan u cjelosti. Radnja je ponekad malo razduljena i 360 stranica mi se činilo previše za ovakav opseg radnje. Nije da imam nešto protiv ovakve forme i stila, ali naprosto mislim da je ovdje bilo potencijala za puno bolju ili uzbudljiviju priču. No, i dalje je ovo vrlo kvalitetan strip koji će naći svoju nišu i koji svako toliko nađe momenata kad zabljesne.
4/5
Red Marquis Posted - 23/01/2024 : 22:28:58
To što sam rekao za Manua ne znači da ne mislim da je Trondheim car.
john connor Posted - 23/01/2024 : 20:11:08
Ma Red samo kontrira, dobar je i Manu, ali Trondi je tata.
anto Posted - 23/01/2024 : 17:33:13
ako je Manu Broj jedan,Šabosi je Alan Ford
Red Marquis Posted - 23/01/2024 : 17:06:23
Manu je broj jedan.
anto Posted - 22/01/2024 : 23:24:21
baš tako;prčitah novog Zekana,nikako da ostavim komentar - strip kida,ali kida.
john connor Posted - 22/01/2024 : 16:41:57
Ma kako vreme prolazi, vidi se da je Trondheim tata svima.
anto Posted - 22/01/2024 : 14:03:45
blain je težak svirač kurcu - ostavio je otvorene krajeve i kod Isaka i ovde;i nešto ne mislim da će to dovršavati.
Takođe,čekamo drugi album novog Bluberija predugo.
Mislim,stvarno ga volim i cenim njegov rad;ali ta neka njegova kurcobolja me zaista izluđuje.
Kerempir Posted - 22/01/2024 : 11:20:42
Predugo, na momente i besciljno. Priča o trojici pljačkaša banaka i diližansi ( jedan od njih je Gus, ali on je tek jedan od glavnih likova) ali glavna priča se vrti oko njihovih odnosa sa ženama. Kao kada muška ekipa izađe van uletavati ženskama, jedan hrabro ulijeće svojim spikama i ne jebe ga ni pet posto koliko će ga žena odbiti, negdje će već umočiti. Drugi je sramežljiviji, a treći najsamopouzdaniji ima naizgled stabilnu vezu sa svojom ženom ali upozna još jednu ženu jakog karaktera koja mu zaokupi glavu.

Cijeli integral je niz kratkih priča, neke su zanimljive, neke su urnebesne, ali sve to na kraju postane repetitivno. Tek kao da je puno kasnije blain odlučio napraviti neku priču i onda integral završi jedini put sa upitnikom što li će se desiti s trojicom likova
matori paraliticar Posted - 23/04/2023 : 19:46:03
quote:
Originally posted by anto


Znači Gas,znači nuklearna petica (5/5


Pridruzujem se antovoj oceni ali ne znam
mozda sam pristrasan posto sam skoro pa neobjasnjivo slab na crtez ovoga autora.
Zna Blejn i da ubode pricu a ovde je pokazao
da moze da ih moze uraditi na veoma razlicit nacin.

Stripcina je prava debeljuca pa ne preporucujem da ga citate skoro bez ispustanja iz ruka ako ste bolesni ali
pretpostavljam da bi retko kome to palo na pamet.

Hvala svakome ko je uzeo ovaj strip i time omogucava da se ovakvi stripovi izdaju na jeziku koji nam je lako razumljiv.
Cast drugim izdavacima na sceni ali ne verujem da bi neko od njih (trenutno) uspeo da ovaj strip izgura na nacin koji je Fibra.

Kao i kod Isaka nije mi toliko vazno da li ce biti nastavka ili ne.

Kao sto neko rece strip se zove Gus ali mogao se zvati i Clem ;) mada Gus bolje barem meni bolje zvuci..
naker Posted - 20/03/2023 : 08:14:28
Može i tako
Odoakar Posted - 20/03/2023 : 08:08:22
potragu "opasnih" momaka za "ljubavlju"

Dobar je Gus.
naker Posted - 19/03/2023 : 20:36:12
Još jedan dobar primer odličnog stripa koji se krije iza užasne naslovnice. Odlično nacrtan vestern / kaubojac modernog shvatanja gde mala minutaža otpada na pljačke kočija, vozova, banaka; dok velika minutaža ide na večitu potragu "opasnih" momaka za ljubavlju. Odlično profilisani likovi sa pregršt komičnih i zabavnih momenata, sjajnim omažima starih filmova, i sa sasvim dovoljnom dozom psihodelije kada likove progoni podsvest i griža savesti

Prvi album pruža lep uvod, ali autor se ovde tek uhodavao; drugi i treći album su grom gromova, pa tu nema loše stranice, četvrti daleko od toga da je loš, ali predugačak je, Gusu bolje leži forma kratkih pričica sakupljenih u jednu celinu negoli jedna poduža priča koja traje li traje. Primeti se da je poslednji album nastao posle poduže pauze u odnosu na prva tri, i deluje da su autoru pomalo opali entuzijazam i inspiracija, pa često sebe stavlja u situaciju da improvizije što daje mešane rezultate. Ne znam iskreno šta da očekujem od petog albuma, ako ga ikada bude bilo, ali deluje da Blain nema jasnu ideju kako bi ovaj strip trebalo završiti.

Ovo se mora pročitati i doživeti, vredi Gus
Zagor-te-nay Posted - 09/03/2023 : 19:23:03
Nije za osnovnu skolu - ako ne nista onda zbog nedostatka kvalitete i sta je uber dosadan. Ne zelimo valjda "potirat" dicu od stripa. Da smo mi citali Gusa umisto Zagora i Alan Forda ne bi bili sad ode di jesmo. Cak bi dici prije da da citaju onu blesavu Sagu/Bajke đir...taj jeftini treš ce ih bar zabavit.
ned_lynx Posted - 09/03/2023 : 10:35:58
he, kako je blan ovo dobro uradio! iskarikirao ih je još više nego uzor po kome ih je napravio, a mislio sam da je to nemoguće:)

elem, blanov gas očigledni je omaž famoznoj čupavoj braći frik gilberta šeltona, a braća su frenklin, fredi i fineas; gas, klem i grat su, u odnosu na svoje uzore, izmešteni iz urbanog okruženja u sred neke pustinjčine gde se kriju od zakona i kradu bogu dane, vrebajući povoljnu priliku e ne bi li omastili brk, i vremenska linija je, u odnosu na izvornu braću, vraćena nekih dvestotinak godina.

u šeltonovoj izvedbi, osim što protagoniste krasi bistrina boze i prirodna zamlaćenost, prisutna je, skoro pa stalna urađenost ovime ili onime; u blanovoj varijanti toga nema, no, to je obilno nadoknađeno šarmantnom prirodnom sluđenošću, koja je, u zavisnosti od situacije i količine napaljenosti prema salunima, pljačkaškim pohodima te osvajanjima nežnijeg pola, dignuta - negde na kvadrat, ponegde na kub pa sve do n-tog stepena beskonačnosti, respektivno;)

kako do pre nekoliko trenutaka nisam znao za postojanje ovoga - pritom ne mislim na autora kristofa blana, u trenutku nastanka prvog albuma deo je on jata luisa trondajma (lorana šabozija) zajedno sa kolegama sfarom, larseneom, parmom i još ko zna kime nadalje - lako je shvatiti moj ushit; ovo pišem nakon svega dve pročitane prve priče, pretpostavljajući da me do kraja knjige možda ne čeka nešto najbolje igde ikada, ali, biće, u najmanju ruku, odlično.

Shaner Posted - 08/03/2023 : 22:04:21
Ja mislio NESVRSTANI i dalje traži mišljenja jer odbija pročitati strip do kraja, kad ono ovdje se mijenja obrazovni sustav.

jaki Posted - 08/03/2023 : 16:04:52
quote:
Originally posted by tinton

Problem je ako u istoj knjižnici želiš imati nešto što će biti interesantno osobama od 13 godina, a ako želiš štititi djecu od 8 godina od neprimjerenosti.
Vidim da je tendencija da se šalju stripovi za drugu skupinu, što je super, ali bilo bi šteta da se ograniči na to.
S tim da sad malo odstupam od teme, jer Gus sam po sebi možda i nije najidealnije rješenje, no dobro...


6+6 obrazovanje?
djeca/pubertetlije.
tinton Posted - 08/03/2023 : 15:03:29
Pa pravila nema. I dobro je da je tako. Baš kod filmova možemo vidjeti kako su ta pravila proizvoljna i pretjerano restriktivna.
No dobro, moje iskustvo ne dolazi samo od toga što sam ja čitao, nego i iz toga što su tada čitali (i kakve filmove gledali) drugi ljudi mojih godina. To je koliko-toliko ok uzorak. Svakako bolji od samo dvije osobe koje pišu ispit.
Zula Posted - 08/03/2023 : 14:50:32
quote:
Originally posted by tinton

A kako se dolazi do znanja, ako ne iskustvom?
Znanja imam, pravila nema. To bi bilo točnije.

No slobodno podijeli sa mnom svoje znanje, koje ukazuje da se Gusa i slične stripove ne bi moglo čitati u osnovnim školama.Znanja nemaš, iskustva imaš, ali nedovoljno da bi generalizirao, da bi ona vrijedila za sve kojima se obraćaš.

Jako pojednostavljeno i nesavršeno: 2 učenika istog razreda OŠ pišu ispit, jedan dobije 1 drugi 5. Oba imaju iskustvo ispita, ali njihova znanja nisu ista. Neopravdano bi i jedan i drugi (na osnovu samo jednog uzorka) mogli reći da su ispiti iz tog predmeta laki, odnosno teški.
Ako padneš ispit 100 puta, imaš 100 puta više iskustva, ali znanja i dalje nemaš. Neopravdano bi mogao generalizirati, zaključiti da se ispit iz tog predmeta ne može proći.

Znanja nemam, zato sam i pitao postoje li neka pravila po kojima se stripovi ocjenjuju kao filmovi, primjereno dobi gledatelja. A svoje mišljenje sam već podijelio/rekao.
tinton Posted - 08/03/2023 : 14:22:25
Problem je ako u istoj knjižnici želiš imati nešto što će biti interesantno osobama od 13 godina, a ako želiš štititi djecu od 8 godina od neprimjerenosti.
Vidim da je tendencija da se šalju stripovi za drugu skupinu, što je super, ali bilo bi šteta da se ograniči na to.
S tim da sad malo odstupam od teme, jer Gus sam po sebi možda i nije najidealnije rješenje, no dobro...
NESVRSTANI Posted - 08/03/2023 : 14:02:52
quote:
Originally posted by tinton

quote:
Originally posted by NESVRSTANI

Izgleda da je jedini način da se o stripu piše, i za dobit neku reakciju, napisat da je strip sranje.
Zahvaljujen forumašima na odgovoru na moje pitanje.


Nisam čitao. Jel' ima nešto konkretno što te brine u sadržaju ili?
U sedmom, osmom razredu (pa i prije) se u pravilu može čitati sve. Jedino je pitanje kakve stripove knjižnica želi promovirati.


Odma na prvoj stranici imamo "Jesi li je poševio?".
Dica sigurno koriste i ružnije riči, ali slažen se s gazdon. Nije za osnovnoškolsku knjižnicu.
tinton Posted - 08/03/2023 : 13:37:22
A kako se dolazi do znanja, ako ne iskustvom?
Znanja imam, pravila nema. To bi bilo točnije.

No slobodno podijeli sa mnom svoje znanje, koje ukazuje da se Gusa i slične stripove ne bi moglo čitati u osnovnim školama.
Zula Posted - 08/03/2023 : 13:33:49
quote:
Originally posted by tinton

Nisam rekao 'po pravilu' nego 'u pravilu'. To ne znači da postoji neko konkretno pravilo, nego koristim tu frazu umjesto 'uglavnom' ili 'u načelu'.
Dakle, za većinu učenika osmog razreda nema stripova koje ne bi smjeli čitati. Ne vodim se pravilom, nego iskustvom.


Dakle, nemaš znanja o tome, ne znaš za neko pravilo, ali imaš osobno iskustvo. Kad nemaš ništa drugo, iskustva su značajna. No ona nastaju na osnovu premalog uzorka da bi itko mogao generalizirati i svoje iskustvo nametati kao jedinu istinu... i pravilo
tinton Posted - 08/03/2023 : 13:22:31
Nisam rekao 'po pravilu' nego 'u pravilu'. To ne znači da postoji neko konkretno pravilo, nego koristim tu frazu umjesto 'uglavnom' ili 'u načelu'.
Dakle, za većinu učenika osmog razreda nema stripova koje ne bi smjeli čitati. Ne vodim se pravilom, nego iskustvom.
Markos Posted - 08/03/2023 : 13:19:15
Mislim da nije za osnovnu skolu, ipak

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000