forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Dz. R. R. Tolkin/J. R. R. Tolkien

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
sawitch Posted - 22/07/2012 : 12:41:08
Biografija

Tolkin je rođen u Blumfontejnu u današnjoj Južnoafričkoj Republici, kao sin Artura Tolkina (Arthur Tolkien), engleskog bankara, i Mejbel Tolkin, rođene Safild (Mabel Tolkien, neé Suffield). Većina Tolkinovih predaka po ocu, koliko je poznato, bili su zanatlije. Porodica Tolkin potiče iz Saksonije u Nemačkoj, ali živi u Engleskoj od XVIII veka. Prezime Tolkin je anglicizirano Tollkiehn od nemačkog tollkühn, ludo odvažan. Lik pod imenom Profesor Rašbold (Professor Rushbold) u The Notion Club Papers je aluzija na ovo ime. Tolkin je imao samo jednog brata, Hilarija Artura Ruela Tolkina (Hillary Arthur Reuel Tolkien), rođenog 17. februara 1894. godine.

Tolkin se sa svojom majkom, koja se teško nosila sa afričkom klimom, vratio u Englesku u trećoj godini – otac mu je umro u Južnoj Africi od teškog krvarenja u mozgu pre nego što im se mogao pridružiti. Pošto je on bio jedini član porodice koji je bio zaposlen, živeli su sa Mejbelinim roditeljima u Birmingemu neko vreme, ali su uskoro, već 1896, prešli u Serhol (Sarehole), tada selo u Vorvikširu (Warwickshire), a danas deo Birmingema.

Mejbel je podučavala svoja dva sina i Džon je bio predan učenik. Naučila ga je mnogo o botanici, ali najviše su ga zanimali jezici – majka ga je naučila osnovama latinskog vrlo rano. Naučio je da čita u četvrtoj godini, a ubrzo je znao i dobro da piše. Pohađao je Školu kralja Edvarda (King Edward’s School), Akademiju kralja Filipa (King Phillip’s Academy) i studirao je na Egzeter koledžu u Oksfordu (Exeter College, Oxford).

Njegova majka je prešla u rimokatoličku veru, uprkos oštrim protestima njene porodice. Umrla je od dijabetesa 1904, kada je Tolkinu bilo dvanaest godina, a on je ceo život smatrao da je postala mučenik za svoju veru, što će imati veliki uticaj na njegova katolička uverenja. Tolkinova predana vera je bila značajni faktor u prevođenju K. S. Luisa u hrišćanstvo, a njegova dela sadrže dosta hrišćanske simbolike i vrednosti.

Budući siroče, odgajio ga je otac Frensis Morgan (Father Francis Morgan) iz Birmingemskog oratorijuma, u delu Birmingema zvanom Edžbaston (Edgbaston), gde je dalje i odrastao.

Tamo je upoznao i zaljubio se u Edit Brat (Edith Bratt) (koja će kasnije poslužiti kao model za Lutijenu). Uprkos mnogim preprekama, on uspeva da se oženi njome, svojom prvom i najiskrenijom ljubavi u životu.

Tolkin se priključio britanskoj vojsci tokom Prvog svetskog rata. U tom periodu je video mnoge sadrugove, od kojih su neki bili njegovi najbliži prijatelji, kako ginu, a on sam je uskoro završio u bolnici zbog rovovske groznice. Tokom oporavka, počinje da piše seriju bajki, zasnovanih na proučavanju mitologije i folklora, koje naziva „Knjiga izgubljenih priča” (The Book of Lost Tales). Proučavaoci njegovih dela kažu da je rat uticao na njegovo pisanje i to tako što je kroz fantaziju nalazio put da pobegne od okrutne realnosti fabrika, mašina, pušaka i bombi XX veka.

Njegovo prvo civilno zaposlenje nakon rata bilo je na Oksfordskom rečniku engleskog jezika (Oxford English Dictionary), u kojem je, među mnogim drugim, reč morž (engl. 'walrus') njegov unos. 1920. godine postaje docent za engleski jezik na Univerzitetu u Lidsu (University of Leeds), ali se 1925. vraća u Oksford kao profesor anglosaksonskog jezika. 1945. godine prelazi na oksfordski koledž Merton (Merton College, Oxford), gde postaje profesor engleskog jezika i književnosti, što ostaje sve do penzionisanja 1959. godine.

Džon i Edit Tolkin imaju četvoro dece: Džona Fransisa Ruela [John Francis Reuel] (1917.), Majkla Hilarija Ruela [Michael Hilary Reuel] (1920.), Kristofera Ruela [Christopher Reuel] (1924.) i Prisilu Anu Ruel [Priscilla Anne Reuel] (1929.).

Tolkin je umro u Oksfordu 1973. godine, i sahranjen je na groblju Volverkot (Wolvercote Cemetery) kraj svoje žene Edit, a na nadgrobnom spomeniku su uz njihova imena uklesana i imena Berena i Lutjene, upoređujući njihovu ljubav sa najvećom ljubavnom pričom Srednje zemlje.

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
vatrena_stenica Posted - 25/05/2024 : 14:49:58
Opušteno. Nit sam sujetna, nit se dam lako isprovocirati. A umem po potrebi i da lajem i ujedam. 😉
Cromwell Posted - 22/05/2024 : 12:27:18
U tom slučaju sorry, bio je to totalni shot in the dark čisto da te malo podbodem.
Ali da, groblja su kul (ako si živ i zdrav naravno :/) ako su stara i blago zapuštena. Bitno da ljudi ne ostavljaju smeće i ne mrve lembas po mramoru.
vatrena_stenica Posted - 19/05/2024 : 16:09:39
Moram da te razočaram, ali nisam. 😎 Iskreno, ne znam da li je taj čovek pisao išta osim Dylana. A DD sam čitala poneku epizodu u osnovnoj. Ni sad nije ništa bolje, isto pročitam poneku. Znači, nisam čak ni redovan čitalac, pa samim tim ni fan.
Cromwell Posted - 19/05/2024 : 09:58:31
To ti je zato što si Sklavijevka.
vatrena_stenica Posted - 19/05/2024 : 07:55:25
Meni groblja uopšte nisu morbidna. Kad god ugrabim vremena na nekom putovanju obavezno obiđem neko, jer ih ima divnih sa sve alejama za šetnju. Nekako mi takva mesta pored sete, odišu nekim mirom, spokojstvom i poštovanjem, pa i umetnošću. Naravno, ukoliko postoji čuvar, obavezno proverim da li je dozvoljeno fotkanje. Nadgrobni spomenici su mi čitav jedan fenomen za sebe, počevši od skulptura, preko zapisa, do posveta. Pritom da naglasim da nisam nikakva gotičarka ili sektašica. (Moj ćale bi prvi to pomislio. 😂)

A od tog Tolkinovog, koliko god bilo simpatično s jedne strane, su na putu da naprave smetlište. Ok su mi nekad sitni znaci pažnje.
naker Posted - 16/05/2024 : 20:58:06
Ajde, drago mi je da je bar još nekome zanimljivo pored mene
Hercule Poirot Posted - 15/05/2024 : 19:25:47
Zanimljivo, kakvi morbidno.
Kažu, ako želiš upoznati neki kraj, obiđi mu groblja, tako da se tu mogu iščitati kojekakvi podaci.
naker Posted - 13/05/2024 : 20:56:29
Pretpostavljam da nekome ovo može morbidno, a nekome zanimljivo, jbg ne možeš svima udovoljiti. Uglavnom, gledao neke svoje stare slike i našao fotke kada sam posetio Tolkienov grob u Oxfordu.

Na samom ulazu u groblje postoje strelice i putokazi koji te vode do spomenika. Grobnica je često posećena i fanovi ostavljaju sitnice. Može da se nađe ilustracija naslovnice Hobita, muzičke note pesama iz Silmariliona i Gospodara, ogrlica koju je Aragorn dobio od Arwen, neko je napravio prsten u ručnoj izradi itd. Može zaista svašta zanimljivo da se vidi, puno malih stvari koje puno znače. I naravno na spomeniku je ugravirano Beren & Luthien.

A znate šta je najveća tuga? Bukvalno par metara od Tolkienovog spomenika su grobovi Jovanovića, Petrovića i ostalih EX-YU prezimena. Tolkien počiva pored grobova EX-YU dijaspore :(

sawitch Posted - 30/10/2023 : 21:08:47
Bravo majstore!
naker Posted - 30/10/2023 : 18:40:30
Stigao i Numenor, konačno kompletirana ova prelepa edicija. A kad već slikam, evo fotki i ostatka Tolkinovštinesawitch Posted - 01/08/2023 : 17:38:05
Sto? Ja sam dvaput procitao
Imrahil Posted - 01/08/2023 : 14:44:39
NK izdanje je lepo jedino za policu, da se duvaš šta imaš na istoj
naker Posted - 01/08/2023 : 00:34:23
Većina stvari su krš u poređenju sa tim izdanjem :)

Ali lakše je čitati tri manje knjige negoli jednu ogromnu, prevod Stanojevića, ilustracije Alana Lija, kutija za kolekcionare, po meni sasvim dovoljno i lepo izdanje za one koji su preskočili izdanje NK.
sawitch Posted - 31/07/2023 : 22:28:33
Meni je to krs naspram Narodne knjige
naker Posted - 31/07/2023 : 20:52:21
Potrajalo je, ali izgleda da se nakon pet godina rasprodalo izdanje Gospodara u kutiji od Publik Praktikuma. Videćemo da li će biti reprinta.

https://www.publikpraktikum.rs/proizvod/379/gospodar-prstenova-komplet
naker Posted - 24/06/2022 : 14:31:30
Vrh je Silmarilion, najbolji pokazatelj bogatstva Tolkinove mašte.
zeljko Posted - 24/06/2022 : 14:14:24
nisam neki fen tolkija mimo hobita i 3 knjige gospodara prstenaca
naker Posted - 24/06/2022 : 13:15:04
To su proširene priče iz Silmariliona, za kolekcionare i najzagriženije fanove. Većina ih uzima zbog deluks izdanja i sjajnih ilustracija Alana Lee-a. Uzeo sam sve tri, pa ću uzeti i Numenor
Paka01 Posted - 24/06/2022 : 11:53:57
Kakve su uopće te samostalne knjige? Imam Hurinovu Djecu i skroz mi je dobra, al nisam uzimao ove druge dvije koje su kasnije izašle.
naker Posted - 23/06/2022 : 23:09:29
Sjajna vest, bio sam nešto čitao da posle trilogije Hurin / Beren & Luthien / Gondolin više neće objavljivati delove iz Silmariliona, ali verovatno ih je izlazak Amazonove serije na jesen naterao da promene odluku.

Numenor mi je možda i omiljena celina iz Silmariliona, a ilustracije Alana Lee-a nikada ne odbijam
panzer Posted - 23/06/2022 : 22:30:27
https://www.tolkiensociety.org/2022/06/new-tolkien-book-the-fall-of-numenor-to-be-published/
sawitch Posted - 21/01/2022 : 15:01:54
Lepo izgleda. Ali ja moj LOTR u izdanju Narodne knjige ne dam nizasta
lwood Posted - 20/01/2022 : 09:41:59
Naletjeh na ovo jutros,ako koga zanima...

https://shop.skolskaknjiga.hr/komplet-tolkien-petoknjizje-u-kutiji.html
wesskowaz Posted - 19/10/2021 : 16:41:06
https://www.art-anima.com/luksuzna-izdanja-tolkinovih-dela-u-pretprodaji/
sawitch Posted - 25/09/2020 : 12:47:43
Cudi me da neko nije uzeo da odradi neka uniformna sabrana dela.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000