forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Dz. R. R. Tolkin/J. R. R. Tolkien
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

sawitch
Advanced MemberSerbia
39701 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 22/07/2012 : 12:41:08  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Biografija

Tolkin je rođen u Blumfontejnu u današnjoj Južnoafričkoj Republici, kao sin Artura Tolkina (Arthur Tolkien), engleskog bankara, i Mejbel Tolkin, rođene Safild (Mabel Tolkien, neé Suffield). Većina Tolkinovih predaka po ocu, koliko je poznato, bili su zanatlije. Porodica Tolkin potiče iz Saksonije u Nemačkoj, ali živi u Engleskoj od XVIII veka. Prezime Tolkin je anglicizirano Tollkiehn od nemačkog tollkühn, ludo odvažan. Lik pod imenom Profesor Rašbold (Professor Rushbold) u The Notion Club Papers je aluzija na ovo ime. Tolkin je imao samo jednog brata, Hilarija Artura Ruela Tolkina (Hillary Arthur Reuel Tolkien), rođenog 17. februara 1894. godine.

Tolkin se sa svojom majkom, koja se teško nosila sa afričkom klimom, vratio u Englesku u trećoj godini – otac mu je umro u Južnoj Africi od teškog krvarenja u mozgu pre nego što im se mogao pridružiti. Pošto je on bio jedini član porodice koji je bio zaposlen, živeli su sa Mejbelinim roditeljima u Birmingemu neko vreme, ali su uskoro, već 1896, prešli u Serhol (Sarehole), tada selo u Vorvikširu (Warwickshire), a danas deo Birmingema.

Mejbel je podučavala svoja dva sina i Džon je bio predan učenik. Naučila ga je mnogo o botanici, ali najviše su ga zanimali jezici – majka ga je naučila osnovama latinskog vrlo rano. Naučio je da čita u četvrtoj godini, a ubrzo je znao i dobro da piše. Pohađao je Školu kralja Edvarda (King Edward’s School), Akademiju kralja Filipa (King Phillip’s Academy) i studirao je na Egzeter koledžu u Oksfordu (Exeter College, Oxford).

Njegova majka je prešla u rimokatoličku veru, uprkos oštrim protestima njene porodice. Umrla je od dijabetesa 1904, kada je Tolkinu bilo dvanaest godina, a on je ceo život smatrao da je postala mučenik za svoju veru, što će imati veliki uticaj na njegova katolička uverenja. Tolkinova predana vera je bila značajni faktor u prevođenju K. S. Luisa u hrišćanstvo, a njegova dela sadrže dosta hrišćanske simbolike i vrednosti.

Budući siroče, odgajio ga je otac Frensis Morgan (Father Francis Morgan) iz Birmingemskog oratorijuma, u delu Birmingema zvanom Edžbaston (Edgbaston), gde je dalje i odrastao.

Tamo je upoznao i zaljubio se u Edit Brat (Edith Bratt) (koja će kasnije poslužiti kao model za Lutijenu). Uprkos mnogim preprekama, on uspeva da se oženi njome, svojom prvom i najiskrenijom ljubavi u životu.

Tolkin se priključio britanskoj vojsci tokom Prvog svetskog rata. U tom periodu je video mnoge sadrugove, od kojih su neki bili njegovi najbliži prijatelji, kako ginu, a on sam je uskoro završio u bolnici zbog rovovske groznice. Tokom oporavka, počinje da piše seriju bajki, zasnovanih na proučavanju mitologije i folklora, koje naziva „Knjiga izgubljenih priča” (The Book of Lost Tales). Proučavaoci njegovih dela kažu da je rat uticao na njegovo pisanje i to tako što je kroz fantaziju nalazio put da pobegne od okrutne realnosti fabrika, mašina, pušaka i bombi XX veka.

Njegovo prvo civilno zaposlenje nakon rata bilo je na Oksfordskom rečniku engleskog jezika (Oxford English Dictionary), u kojem je, među mnogim drugim, reč morž (engl. 'walrus') njegov unos. 1920. godine postaje docent za engleski jezik na Univerzitetu u Lidsu (University of Leeds), ali se 1925. vraća u Oksford kao profesor anglosaksonskog jezika. 1945. godine prelazi na oksfordski koledž Merton (Merton College, Oxford), gde postaje profesor engleskog jezika i književnosti, što ostaje sve do penzionisanja 1959. godine.

Džon i Edit Tolkin imaju četvoro dece: Džona Fransisa Ruela [John Francis Reuel] (1917.), Majkla Hilarija Ruela [Michael Hilary Reuel] (1920.), Kristofera Ruela [Christopher Reuel] (1924.) i Prisilu Anu Ruel [Priscilla Anne Reuel] (1929.).

Tolkin je umro u Oksfordu 1973. godine, i sahranjen je na groblju Volverkot (Wolvercote Cemetery) kraj svoje žene Edit, a na nadgrobnom spomeniku su uz njihova imena uklesana i imena Berena i Lutjene, upoređujući njihovu ljubav sa najvećom ljubavnom pričom Srednje zemlje.


Edited by - sawitch on 22/07/2012 14:44:12

sawitch
Advanced MemberSerbia
39701 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 22/07/2012 : 12:43:09  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Sta je sve izdato od Tolkina na nasim prostorima? Od Dzona i sina?!

Ja imam:

- Gospodar Prstenova (Narodna knjiga) - Gigantsko izdanje, sve u jednoj knjizi
- Kovac iz Velikog Vutona (Mono i Manjana) - HC
- Nezavrsene price (Alnari) - HC
- Deca Hurinova (Alnari) - HC
- Silmarilion (Esotheria) - SC

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 22/07/2012 : 12:55:18  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Eh, da si stavio J.R.R. Tolkien bilo bi puno jasnije o kome je topic... Tko ga još poznaje po njegovim pravim imenima i prezimenima?!

Imam od njega u kućnoj biblioteci samo trilogiju Gospodara prstenova o Algoritma.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Gand
Advanced MemberCroatia
3025 Posts

Member since 20/03/2002

Posted - 22/07/2012 : 13:01:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gand's Homepage  Send Gand a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Eh, da si stavio J.R.R. Tolkien bilo bi puno jasnije o kome je topic... Tko ga još poznaje po njegovim pravim imenima i prezimenima?!

Imam od njega u kućnoj biblioteci samo trilogiju Gospodara prstenova o Algoritma.
Gospodar prstenova nije trilogija.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 22/07/2012 : 13:19:53  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Jel to neka trik opaska? Ako i nije trilogija, Algoritam ju je tako izdao, Gospodar prstenova dijelovi 1-3... I koliko mi je znano, tako se posvuda spominje. A sad, što se veže i uz druge Tolkienove priče, to je druga stvar.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

sandyboy
Average Member

628 Posts

Member since 09/09/2010

Posted - 22/07/2012 : 13:28:19  Show Profile Show Extended Profile  Send sandyboy a Private Message  Reply with Quote
Pa, Tolkien je prvotno planirao da LOTR bude prvi svezak od dva (drugi je trebao biti Silmarillion, samo je odustao od njega i tek je njegov sin posložio očeve bilješke i izdao Silmarillion) samo što je tu zamisao izdavač glatko odbio - iz čiste praktičnosti (predebela bi to bila knjiga da se uveže u jednom svesku) i ekonomskih razloga (tri će se knjige bolje prodavati i više zaraditi nego jedna) te je stoga LOTR, koji je jedna cjelovita priča tada podijeljen u tri sveska. A strukturalno gledajući, LOTR je ustvari podijeljen u šest knjiga (dvije po svesku) plus dodatci.

Tako da je LOTR ustvari JEDAN ROMAN/PRIČA podijeljen u ŠEST KNJIGA izdanih u TRI SVESKA

Edited by - sandyboy on 22/07/2012 13:31:59
Go to Top of Page

DzekDenijels
Senior MemberSerbia
2400 Posts

Member since 26/07/2009

Posted - 22/07/2012 : 13:48:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit DzekDenijels's Homepage  Send DzekDenijels a Private Message  Reply with Quote
"Pesme snova" - Laguna...

Carpe diem
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnikCroatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 22/07/2012 : 14:36:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Jel to neka trik opaska? Ako i nije trilogija, Algoritam ju je tako izdao, Gospodar prstenova dijelovi 1-3... I koliko mi je znano, tako se posvuda spominje. A sad, što se veže i uz druge Tolkienove priče, to je druga stvar.afaik (ne da mi se sad provjeravat i bit siguran u to ) LoTR je napisan u komadu....Izdavaci su ga podijelili u tri knjige otprilike iz istih razloga zasto se kod nas Martinova petica dijelila u dva toma (a u nekim engelskim izdanjima i trojka)


http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

sawitch
Advanced MemberSerbia
39701 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 22/07/2012 : 14:45:48  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DzekDenijels

"Pesme snova" - Laguna...To je Martin.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced MemberSerbia
39701 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 22/07/2012 : 14:51:39  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Istrazio sam malo i nasao da je Mono i Manjana izdala 4 HC knjige od Tolkina, ja imam jednu...

- Kovac iz Velikog Vutona
- Farmer Gil od Buta
- Tumaralo
- Avanture Toma Bombadila

Srpska knjizevna zadruga je objavila Drvo i list

Esotheria je objavila Silmarilion

Solaris Gospodara prstenova koga ima u bar 10 izdanja kod nas, kao i Hobita

Alnari je objavio Nezavrsene price i Decu Hurinovu..

I to je to sto je objavljeno kod nas ako se ne varam.. Ne znam kakva je situacija sa Hrvatskom...

E sad, imam i jednu nedoumicu.. Tice se Nezavrsenih prica i Dece Hurinove - U Nezavrsenim pricama knjiga krece sa pricom o Tuoru, sonu Hurinovog rodjenog brata i onda krece o Hurinovom sinu Turinu Turambaru.. I to je ista ona prica koja je ispricana u Deci Hurinovoj... Jer je Hurin imao dva deteta Turina i zaboravih kako se zove cerka.. Jel' tako? Onda u sustini Deca Hurinova se svakako nalaze unutar Nezavrsenih prica..
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnikCroatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 22/07/2012 : 14:52:55  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Samo ću copy&paste s omraženog wikija:
The work was initially intended by Tolkien to be one volume of a two-volume set, with the other being The Silmarillion, but this idea was dismissed by his publisher.[4][5] It was decided for economic reasons to publish The Lord of the Rings as three volumes over the course of a year from 21 July 1954 to October 1955, thus creating the now familiar Lord of the Rings trilogy.[4][6] The three volumes were entitled The Fellowship of the Ring, The Two Towers, and The Return of the King. Structurally, the novel is divided internally into six books, two per volume, with several appendices of background material included at the end of the third volume. The Lord of the Rings has since been reprinted numerous times

Iako možda nije inicijalno pisan kao trilogija, tako je sad uglavnom podijeljen, i tri dijela nose općepoznate naslove: Prstenova družina, Dvije kule i Povratak kralja. Iako interno ima po "dvije knjige" bez nekog posebnog naslova (tako je kod algoritma). Što se mene tiče, mislim da je ok i trilogija i sekstalogija.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 22/07/2012 14:53:58
Go to Top of Page

sawitch
Advanced MemberSerbia
39701 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 22/07/2012 : 14:54:45  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
To je jedno delo u tri toma.. Ali moze i trilogija jer svako nosi zaseban naslov..
Go to Top of Page

sandyboy
Average Member

628 Posts

Member since 09/09/2010

Posted - 22/07/2012 : 15:27:23  Show Profile Show Extended Profile  Send sandyboy a Private Message  Reply with Quote
Znači nas petero što smo manje-više istu stvar pet puta za redom napisali se slažemo?
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11442 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 22/07/2012 : 15:58:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Od svega šta je napisa, ja se uvik vraćam Silmarillionu. Meni je to toliko odlično da ne mogu opisat, pročita sam knjigu 3 puta i sigurno ću još koji.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

sawitch
Advanced MemberSerbia
39701 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 22/07/2012 : 16:07:12  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Hobit je najbolji meni..
Go to Top of Page

nemanja93
Senior MemberSerbia
2432 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 22/07/2012 : 17:25:55  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message  Reply with Quote
Gospodara imam u izdanju Moc knjige HC odlicno uradjeno.
Hobita sa ilustracijama i dadatcima imam u Solarisovom izdanju HC, verovatno i najbolje izdanje Hobita u Srbiji.
HC Nezavrsene price od Alnarija i Decu Hurinovu ali u SC.
Silmarilion od Stylosa u SC.
Do sad procitao Silmarilion, Hobita i Gospodara krenuo po drugi put.

Nisi se okrenula, zato nisi videla
igrale su sene.
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13392 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 22/07/2012 : 17:35:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Omiljeni pisac uz Stivena Kinga Imam:

- Silmarion (Esotheria) HC
- Gospodar Prstenova (Esotheria, 3 knjige) GC
- Nezavršene priče (Alnari) SC
- Deca Hurinova (Alnari) SC
- Hobit (Solaris) SC
- Tolkinov prsten (Dejvid Dej, Esotheria) SC
- Tolkinov rečnik (Dejvid Dej, Esotheria) SC
- Pesma o Otruu i Itrun (Ljubitelji knjige) SC
- Drvo i list (Esotheria) SC

Merkam ove četiri od MiM, ali nikako da ih uzmem..

Edited by - Imrahil on 22/07/2012 17:37:37
Go to Top of Page

sawitch
Advanced MemberSerbia
39701 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 22/07/2012 : 17:44:32  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
- Pesma o Otruu i Itrun (Ljubitelji knjige) SC

Sta je ovo Imrahile?

I gde merkas te 4 knjige? :) Vidim na Limundu idu i po 2-3000 dinara.. 50-100 strana knjizice.. Strasno...

I zna li iko odgovor na ovu moju dilemu oko dece Hurina?
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13392 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 22/07/2012 : 17:50:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

- Pesma o Otruu i Itrun (Ljubitelji knjige) SC

Sta je ovo Imrahile?

I gde merkas te 4 knjige? :) Vidim na Limundu idu i po 2-3000 dinara.. 50-100 strana knjizice.. Strasno...

I zna li iko odgovor na ovu moju dilemu oko dece Hurina?merkam u smislu da imam želju da ih uzmem, ako nekako uspem po normalnoj ceni 2000 ne bih dao ni u snu

deca hurina, koliko me sećanje služi, da to je ista priča kao u silmarilionu, samo valjda ovde detaljnije ispričana..

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lay_of_Aotrou_and_Itroun
izdanje je iz 2002e, uporedo na srpskom i engleskom, ali mislim da ga odavno nema u prodaji..
http://www.antikvarne-knjige.com/knjige/detail-item_id-9471

Edited by - Imrahil on 22/07/2012 17:51:36
Go to Top of Page

Vlaadisha
Advanced MemberUSA
3310 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 22/07/2012 : 18:13:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

Istrazio sam malo i nasao da je Mono i Manjana izdala 4 HC knjige od Tolkina, ja imam jednu...

- Farmer Gil od Buta
Geto ilustrovao? Pitam jer ima i starije izdanje, Radovo.

Bombadila je ilustrovao... Vesovic? A ostale?
Go to Top of Page

sawitch
Advanced MemberSerbia
39701 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 22/07/2012 : 18:32:50  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Imrahil

quote:
Originally posted by sawitch

- Pesma o Otruu i Itrun (Ljubitelji knjige) SC

Sta je ovo Imrahile?

I gde merkas te 4 knjige? :) Vidim na Limundu idu i po 2-3000 dinara.. 50-100 strana knjizice.. Strasno...

I zna li iko odgovor na ovu moju dilemu oko dece Hurina?merkam u smislu da imam želju da ih uzmem, ako nekako uspem po normalnoj ceni 2000 ne bih dao ni u snu

deca hurina, koliko me sećanje služi, da to je ista priča kao u silmarilionu, samo valjda ovde detaljnije ispričana..

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lay_of_Aotrou_and_Itroun
izdanje je iz 2002e, uporedo na srpskom i engleskom, ali mislim da ga odavno nema u prodaji..
http://www.antikvarne-knjige.com/knjige/detail-item_id-9471Odmah sam ubacio u potraznju :)

A nisam mislio na Silmarilion i decu Hurina.. Vec na dve knjige:

- Deca Hurinova
- Nezavrsene price

Tu se preklapaju ako se ne varam...

@Vlaadisha
Kad budem kuci, videcu ko je ilustrator... Pa cu da javim..
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13392 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 22/07/2012 : 18:46:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch
A nisam mislio na Silmarilion i decu Hurina.. Vec na dve knjige:

- Deca Hurinova
- Nezavrsene price

Tu se preklapaju ako se ne varam...Ups, greška
Njegov sin kaže u predgovoru za Decu Hurinovu da je to duža verzija, sad moguće da je ubacivao neke delove
I jeste, nema svih delova u nezavršenim pričama, sad proverih..
Go to Top of Page

sawitch
Advanced MemberSerbia
39701 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 22/07/2012 : 18:57:25  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Aha.. Onda je OK... Nisam citao jos nezavrsene price, pa rekoh bolje da pitam... Sinoc sam skrupio Decu Hurinovu a danas cu poceti Nezavrsene price...

A nije mi jasno kako se ni jedna izdavacka kuca nije dohvatila Tolkinovog kompletnog opusa i objavila neko kapitalno izdanje, komplet... Ja bih prvi zajmio pare da to kupim.. :)

Jedan od najvecih pisaca ikad nema tako nesto.. Nego lovim po sto izdavackih kuca knjige...

A cini mi se da su u HR objavljivali vise nego kod nas...
Go to Top of Page

zeljko
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
17686 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 22/07/2012 : 19:11:23  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
meni je hobit najbolji

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

dosada
Advanced MemberCroatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 22/07/2012 : 19:32:43  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gand

quote:
Originally posted by DeeCay

Eh, da si stavio J.R.R. Tolkien bilo bi puno jasnije o kome je topic... Tko ga još poznaje po njegovim pravim imenima i prezimenima?!

Imam od njega u kućnoj biblioteci samo trilogiju Gospodara prstenova o Algoritma.
Gospodar prstenova nije trilogija.točno i nikak mi nejde u glavu kak ljudi ne shvaćaju razlike između trilogija, kvadrologija i sl. i jedinstvenih djela podijeljenih u više djelova (najčešće iz ekonomskih razloga)!?

trilogija su 3 različite priče koji imaju zajedničku crtu, istu temu a djela podijeljena u više dijelova imaju istu priče i istu temu. LOTR je jedna, a ne 3 priče i jasno je onda da to nije nikakva trilogija več jedan filma podijeljen na 3 dijela.
Jedan zoran primjer trilogije je npr. "Tri boje" Krzysztofa Kieslowskog. E pa nadam se da vidite onda razliku između filmova (Bijelo, Crveno i Plavo) koji spadaju u trilogiju Tri boje i LOTR filma!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

sawitch
Advanced MemberSerbia
39701 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 22/07/2012 : 19:39:33  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Evo i drugog pametnog.. :) Ide te danas.. :)
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000