Author |
Topic  |
byoman
Advanced Member

Croatia
6349 Posts
Member since 07/12/2002 |
Posted - 17/09/2003 : 17:33:52
|
Ispricavam se na upadici, ali sto to znaci GN? U Bobovom postu, Miller najavljuje GN od 300 stranica. I sam sam shvatio da je to strip:-) ali to je skracenica za sto? TNX in advance.
Nema govneta znaci more je cisto. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 17/09/2003 : 17:35:54
|
Nikad nisam vidio strip Batman... A tko je crtao Batmana u crticima? Jel možda isti crtež i u stripu?
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power... |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29730 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 17/09/2003 : 18:37:12
|
zveles, ovo je prvi pt da cujem da neko asocira 'sarmantno' sa Cubrickovom Narandzom... si ti siguran da si gledao taj film? :)
Freddy, you're my older brother, and I love you. But don't ever take side with someone else against your own family. Against your family, never. |
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4037 Posts
Member since 28/03/2003 |
Posted - 17/09/2003 : 20:06:46
|
quote: Originally posted by Emir Pasanovic
zveles, ovo je prvi pt da cujem da neko asocira 'sarmantno' sa Cubrickovom Narandzom... si ti siguran da si gledao taj film? :)

ja sam siguran! 
nije li ona furka glavnog lika, sa šeširom i štapom a la fred astaire bila šarmantna? nije li njegov lik, psihopatski ugladen na trenutke, pa zatim potpuno mahnita životinja, šarmantno opisan/režiran u filmu? on jest glavni lik filma. rekli bismo "heroj". ali, takva osoba, ne može biti "heroj". znaci, on je antiheroj. a, da li ti je kao takav odbojan - to je pravo pitanje? ne vjerujem. znaci da je šarmantan! 
http://free-vt.htnet.hr/rollercoaster/americancomix.htm THERE, THERE |
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4037 Posts
Posted - 17/09/2003 : 20:11:30
|
quote: Originally posted by byoman
Ispricavam se na upadici, ali sto to znaci GN?
gn je skracenica za graphic novel, iliti crtanu novelu ili po naški crtani roman. po tome bi mogli zakljuciti da su svi stripovi u americi graphic novel. ali, nisu... ima jedna mala zakuljkica. naime, ameri kao graphic novel nazivaju samo one stripove koji nisu bili serijalizirani, znaci nisu prvo izlazili u sveskama, vec su odmah radeni da izadu kao strip album (ili trade). da još malo pojasnim, gn je kompletna strip cjelina/prica koja direktno izlazi na tržište kao knjiga. mi bismo rekli album.
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 17/09/2003 : 22:18:27
|
... i za koji se scenario radi vise desetina puta ozbiljnije i detaljnije nego za prosecan Marvel/DC strip...
"Doveva essere un mio omonimo... mi spiace per lui, ma io sono vivo..." |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 17/09/2003 : 22:20:16
|
quote: Originally posted by Bob
Uskoro cemo ovdje pricati je li Blek jaci od Zagora.
Mislis Cyclops od Wolverina? 
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 17/09/2003 : 22:22:09
|
quote: Originally posted by Vlaad
Lik koji je bio na ovogodisnjem Wizard Worldu kaze mi da je Miller najavio novog Batmana. Navodno, u pitanju je GN, nekih 300 (!) crno-belih stranica o znatno mladjem Batmanu...
M'da, a planira i DK 3...
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4037 Posts
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Posted - 17/09/2003 : 23:28:01
|
djole, dk3?! mislim stvarno, komercijalizacija. covjece...
Freddy, you're my older brother, and I love you. But don't ever take side with someone else against your own family. Against your family, never. |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 18/09/2003 : 00:17:11
|
zveles, mislio sam na GN "velikih" kuca.
Emire, da spomenuo je to u nekom intervjuu pre par meseci.
 |
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Member since 21/05/2003 |
Posted - 19/09/2003 : 14:45:11
|
>Bobe, nije provokacija, ali zanima me jesi li TI procitao Azzarellov run na Hellblazeru.
Cijeli run?! NI MRTAV!!! Dopizdilo mi je nakon prva dva - tri story arca ("Hard Time" kojeg jos uvijek cuvam, ali samo zbog Corbena i onaj prvi sa Marcelom Frusinom, ne sjecam se kako se zvao, "Cold Water" ili tako nesto...) Mozda sam citao i dalje, ne sjecam se bas dobro jer su sve sveske potpuno iste, sto zbog price, sto zbog jednolikog Frusinovog crteza (koji u osnovi nije los za mjesecnu seriju, ali je isto tako jos uvijek miljama daleko od svog uzora Eduarda Rissa, kojeg relativno uspjesno kopira), a sto zbog Bradstreetovih dosadnjikavih kavera koje je nemoguce razlikovati.
"Hard Time" je bio cak i okej za procitati, ali taj John Constantine tamo nema apsolutno nikakve veze sa Johnom Constantinom kojeg su pisali Moore, Delano, Ennis, Jenkins, Ellis i tko sve nije bio prije Azzarella. Tko tvrdi suprotno ocigledno nikad nije citao Hellblazera.
“Hard Time” se desava u zatvoru gdje Constantine poput Kurosawinog Yojimba lukavo prelazi iz jedne bande u drugu i likvidira jednog po jednog zatvorske bossove. I sve bi to bilo u redu da zatvorenici nisu prikazani jednodimenzionalno kao i u svakom prosjecnom americkom stripu (ili filmu). Na kraju Constantinova okrutnost ispada potpuno opravdana jer su u pitanju najgori zlocinci, ljudi bez imalo duse i dobra u sebi pa ih se smije maltretirati i izivljavati se na njima (cini mi se kao da Azzarello ima neke gadne komplekse iz mladosti kojih se pokusava rijesiti na ovaj nacin). A mozda je Azzarello zapravo htio pokazati kako je Constantine gori od svih tih manijaka, silovatelja i ubojica zajedno - sto opet nema veze sa Constantineom kakvog poznajemo jer nije takav niti bi se ikada tako ponasao.
Prvi story arc sa Frusinom me vec izivcirao na samom pocetku - zbog Frusinovog prikaza Johna Constantinea koji je na kraju i odredio ton same serije. Frusin mu je (najvjerojatnije po Azzarellovim uputama) stavio nekakve crne podocnjake i oci bez zjenica pa Constantine samim time djeluje kao neka podla, paklena kreatura i "bad boy", a sve zbog nekakvog glupog "cool" efekta kojem nema mjesta u seriji gradjenoj na dugogodisnjoj tradiciji realizma (sjeti se samo najboljih Ennisovih epizoda - kada se Constantine bori sa rakom grla ili kada ga Kit napusti ili kada se Kit vraca u svoju rodnu Irsku - da ne nabrajam sad bas sve).
Sama prica je dosadna i razvucena koliko moze biti. Puna je Azzarellovih trademark preseratorskih dijaloga iz kojih se cini kao da je u zivotu citao samo Raymonda Chandlera (odlican pisac, da se razumijemo, ali nije jedini), iritantnog "bad attitudea" ima na bacanje, a sokantne prevrate koji su nazalost sami sebi svrha da ne spominjem. To sto je nesto mracno i opako i puno S&M ili gay elemenata ne znaci nuzno da je i realisticno.
Constantine mozda nije junak, ali nije ni negativac. Samo covjek kao i svi drugi. I to JE ono najbolje kod Hellblazera i upravo to je Azzarello zaboravio.
Ali, sudeci po prodaji, citateljima ocigledno nije bitno tko pise Hellblazera. On danas uziva status poput Batmana ili Supermana - dovoljno je poznat kao ime da se prodaje.
Zalosno.
B. |
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4037 Posts
Posted - 19/09/2003 : 15:17:50
|
Meni je, reci ceš naravno, i dalje najdraži Ellisov run na HB, ali uživam i u ovim brojevima koje je pisao Azzarello. Hard Time jest odlican, sveukupnom dojmu puno pridonosi i sam Corben, jedino što me smeta kod Azzarella jest što je, kad je preuzeo seriju, uletio u pricu niodkuda. Naime, Constantine se odjednom, bez ikakvog kontinuiteta, našao u Americi. OK, onaj njegov drugi storyarc "Good Intentions" (aka Cold Water Story) je malo slabiji u prici; ima tu dosta šablona i predvidljivosti u zapletu, a stoji i sve što si napisao za Frusina. Ako ti padne pod ruke, ipak procitaj i treci storyarc "Freezes Over" koji mi je najbolji od svih njegovih za sada. Ne mogu to još uvijek 100% tvrditi jer, naravno, još nisam uspio uhvatiti slobodnih sat-dva (cak mi i nemogucnost logiranja na forum ovih dana nije pomogla u tom) i procitati do kraja, ali prica se strašno dobro zakuhala (u neku ruku podsjeca na Stephen Kingove zaplete, no ipak nije tako banalna kao njegove). Mislim da ce je do kraja maestralno izvuci. Vjerojatno ceš viknuti: "Maestralno???", pa da te preduhitrim - maestralno po mom ukusu! ;)
 |
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Posted - 19/09/2003 : 19:04:18
|
>Naime, Constantine se odjednom, bez ikakvog kontinuiteta, našao u Americi.
Znaci to do kraja nije nigdje objasnio?! Krasno! 
>Ako ti padne pod ruke, ipak procitaj i treci storyarc "Freezes Over"
Vrlo rado - ali ne mogu ti ja to. Stvarno nemam zivaca. Sori. Ne pusim Azzarella, to ti je. Kazem, jos bih isao citati neke njegove druge stvari (Sgt. Rock mi ocito ne gine, nazalost ), ali Hellblazera nema sanse. Vidio sam sto se vidjeti imalo i zakljucio da to nije za mene.
>Mislim da ce je do kraja maestralno izvuci. Vjerojatno ceš viknuti: "Maestralno???", pa da te preduhitrim - maestralno po mom ukusu! ;)
Ma sve je to kul. Samo ti uzivaj. Bitno je da te veseli to sto citas, lako za ostalo.
B. |
 |
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Posted - 19/09/2003 : 19:07:50
|
BTW... "Skreemer" je zasad jako dobar. Rekao bih "jebeno dobar", ali ne znam smijem li se tako izrazavati na forumu... 
Jesi ti to meni stvarno poklonio ili sam ja nesto krivo zabrijao? Mislim nema uopce beda, samo mi je cudno da ti se ne svidja jer je odlican strip, a i tvoj omiljeni scenarist. 
B. |
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4037 Posts
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Posted - 21/09/2003 : 22:46:35
|
>Dillonov crtež odnosno tuš.
Dillonov Tus je stvarno grozan. Kao da je koristio nekakav flomaster. I totalno je sve umrtvio tom jednolikom linijom. Ali barem je kolor dobar. Sto je skroz netipicno za Vertigo. 
B. |
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4037 Posts
Posted - 21/09/2003 : 23:08:37
|
Evo, konacno sam procitao Freezes Over. Zadnja ocjena - solidno. Azzarello stvarno uvijek navuce citatelja, a onda puf! Slabiji finale. Ako ništa drugo, u tradeu ima i dvije sveske koje je nacrtao Guy Davis i koje su stvarno praznik za oci. I dobro su napisane, flashback radnja iz vremena dok je Constantine bio mladi londonski punker.
 |
|
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Posted - 21/09/2003 : 23:17:23
|
>Azzarello stvarno uvijek navuce citatelja, a onda puf! Slabiji finale.
Pa to je definitivno jedan od razloga sto ga ne volim. Jedino je u Banneru sve stimalo do samog kraja.
>flashback radnja iz vremena dok je Constantine bio mladi londonski punker.
Guy Davis je ODLICAN! Steta sto u zadnje vrijeme radi sa nekakvim nebuloznim scenaristima poput onog morona koji je pisao Nevermene. Prekrasno nacrtano, doduse...
B. |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 22/09/2003 : 11:59:31
|
>Guy Davis je ODLICAN! Steta sto u zadnje vrijeme radi sa >nekakvim nebuloznim scenaristima poput onog morona koji je pisao >Nevermene. Prekrasno nacrtano, doduse...
Kad smo kod njega, oche ne'ko kupit prvi trejd Marquisa ... 
Re: Azzarello - a mila majko, ssto je tesko pisat dobre poccetke, je li? Mene silno zanima hoche li 100B zavrssit kako spada ili che prdnut u ccabar kao i svaka conspiracy theory jednom kad je razvidiss.
A nema veze, Djole me prokljuvio, ja san samo djelozan.
mcn
Mali duchan mojih stripova je na Burzi pod AJM KLININ' AUT MAJ KLOZET - hvala ... |
 |
|
Pajper
New Member

Slovenia
104 Posts
Member since 19/09/2003 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6222 Posts
Posted - 23/09/2003 : 18:26:32
|
i to je lose!!!? koliko je i koji su crtaci!? i dobrodosao na forum :)))
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 23/09/2003 : 23:38:57
|
quote: Originally posted by mcn
A nema veze, Djole me prokljuvio, ja san samo djelozan.
 Djelozan?
Sklon Lozi?
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 24/09/2003 : 02:01:43
|
>Djelozan?
Ljubomoran po dalmatinski ... A ti kao znass talijanski, je li? 
mcn
Mali duchan mojih stripova je na Burzi pod AJM KLININ' AUT MAJ KLOZET - hvala ... |
 |
|
Topic  |
|