Author |
Topic  |
Bob
New Member

Croatia
262 Posts
Member since 21/05/2003 |
Posted - 06/11/2003 : 00:35:44
|
quote: Meni je bas corinthian odlican. Moguce da sam ja to krivo shvatio ali strip uopce nije o corinthianu. On bi mi dosao samo kao neka metafora onoga sto cuci skriveno u svakom covjeku. Eto, neznam kako da se izrazim, ali otprilike...
Dobro si sve shvatio.
quote: Vader's quest je ok. Ali mislim da je Darko tu bio ogranicen, samim time sto se radi o Star Wars naslovu.
To stoji. Ali im je ipak uspio pomaknuti granice. Iako mi se rad na Star Wars stripovima koje cita vecinom Star Wars publika cini nezahvalan zbog hrpe morona koja broji sarafe na Millenium Falconu, a za pricu i crtez ih bas briga.
quote: Da, stvarno steta radi penzije , i to prije nego sto je uspio napisati nesto sto nije u svijetu kojeg je neko prije izmislio. Ukoliko je to uopce bilo moguce za jednog(jedinog) hrvatskog scenarista.
Ima jos sanse, cini mi se. Je li tako, Darko? 
quote: Pa, bas to, nabavit cu ovih 10 tpb-a(jednog dana), a ovo poslije ako valja. Ili mislis da se vec u tih 10 ponavljao. Nisam citao, pa ne znam.
Ne, ne, ne... Prvih 10 albuma su super. Samo ti to nabavi.
B. |
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 06/11/2003 : 01:44:41
|
quote:
To stoji. Ali im je ipak uspio pomaknuti granice. Iako mi se rad na Star Wars stripovima koje cita vecinom Star Wars publika cini nezahvalan zbog hrpe morona koja broji sarafe na Millenium Falconu, a za pricu i crtez ih bas briga.
Stvar je u tome da ja to ne bi nikad citao da nije Macan pisao. Na kraju krajeva niti mislim da sam ja ciljana publika za to. A bi li postojali uopce sw stripovi da nije tih sto broje sarafe? Da sam kao mali citao taj strip sigurno bi mi ostao u debelom sjecanju, ali bi li pravio razliku izmedju njega i ostalih sw naslova. I bi li uopce primjetio ko ga je pisao? A daleko smo od toga da svi naslovi koji su pisani za djecu budu ovako kvalitetni. To bi bila nekakva utopija. Ali siguran sam da je i Macanu draze da ovaj strip procita neko od 10 godina, nego 100 takvih sto broje sarafe.
quote:
Ima jos sanse, cini mi se. Je li tako, Darko? 
Ja se nadam.
quote:
Ne, ne, ne... Prvih 10 albuma su super. Samo ti to nabavi.
To mi je ok.Ako ce ih sad objaviti jos 300 nije me briga. Bolje nego da je tih 10 razvukao na 30. |
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4034 Posts
Member since 28/03/2003 |
Posted - 11/11/2003 : 15:48:47
|
Evo, baš citam Final Cut... Stao sam na pola... Naime, polako ga guštam i, kako sam oduševljen stripom, imam silnu potrebu napisati nekoliko rijeci o njemu. Peter Milligan je stvarno jedan od najboljih scenarista današnjice! Pricu vodi cvrsto, pravilnim tempom, bez gubljenja (kao što je MOŽDA bio slucaj u njegovom prvom Human Targetu) kada se prica razgrana u nekoliko podprica. Final Cut je fantasticno dobar thriller. Nije noire, ali ima sjevrsni osjecaj gorcine i besciljnosti. Vokabular korišten u stripu je izuzetno raznolik. Milligan upotrebljava velik broj razlicitih rijeci, ali strip ipak ne bi trebao biti pretežak za citanje. Ipak su sve to poznate i standardne rijeci engleskog jezika; nema previše slanga. Ono što može biti manji problem vezan uz poznavanje Engleskog jest slikovito Milliganovo izražavanje gdje putem vještih usporedbi citatelja privlaci da s guštom ide dalje. Te usporedbe su baš ono specificno za Milligana, rezultat njegove igre rijeci, produkt njegovih sivih stanica. Sve su "originalne"; stvarno se ne sijecam da sam ijednu ikad procitao negdje ranije. Takoder, u Final Cut, koji se dogada u Hollywoodu, ima dosta pozadinskih referenci iz opce filmske kulture, te je sve jako dobro smješteno u realni kontekst filmske industrije (unutar kojeg se ovaj krimic odvija). Strip je nacrtao "ludi" Španjolac Javier Pulido. Stil mu je poseban. Crteži su vrlo jednostavni, slike su direktne i nisu opterecene nepotrebnim detaljima ("zaprljane"). Mislim da se njegov stil lako može dopasti mnoštvu ljudi, cak i onima koji nisu redoviti konzumenti stripova. Mislim da je strip u zadnoj pošiljci, ovih dana, stigao i u MC - pa bih volio, ako ga netko kupi, cuti još zapažanja! ;)
http://free-vt.htnet.hr/rollercoaster/americancomix.htm THERE, THERE |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29681 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 11/11/2003 : 16:26:41
|
Ja sam ga danas prolistao u MC-u ali kako sam vec bio premasio kvotu od 1000 kuna onda je on morao ispasti iz ove nabavke:-( Ali ako je tako dobar, sigurno cu ga ubrzo kupiti...
BTW, procitao sam prva dva Sandmana i zaista sam odusevljen. I prvi trade mi je bio dobar a znam da su ljudi govorili da prva dva ne valjaju pa sam se bojao hoce li mi se svidit na pocetku ili ne (kao sto mi se nije dopao Invisibles), a drugi mi je vec odlican. Bas sam ga s gustom procitao. I super mi je ovaj osjecaj iscekivanja, jedva cekam da dodjem kuci i da krenem na citanje sljedeceg trejda, da vidim sto ce biti dalje:-)
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4034 Posts
Posted - 11/11/2003 : 17:04:23
|
Hmmm... Sve je naravno stvar ukusa. Prvi trade Sandmana meni je super; drugi je za moj ukus previše s cvrste fabule skrenuo ka mistifikaciji, dok su treci i cetvrti, opet kažem - za moj ukus, najslabiji i previše mistificirani... Ali onda kada dode Kelly Jonesov "Season Of Mists", pa od Coleen Doran "A Game Of You" - sve do kraja serijala - to je TAJ Sandman koji je zasluženo postao kultan! ;)
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4034 Posts
Posted - 11/11/2003 : 17:45:28
|
Nemoj se previše zagledavati u crtež, samo citaj strip i onda ce sve sjesti na svoje mjesto. Iz lagano odbojnog, crtež ce ti postati fantastican - i odlicno ce se uklopiti u pricu (rekli bi još: crtež ce ilustrirati pricu). Anyway, crtež je izvrstan po svim kriterijima (informativan, na previše napadan, skladan...), jedino što je Pulidov stil crtanja stvarno osebujan. Osobno mi je crtež vrlo profinjen, te pravi praznik za oci nakon gomile nabrijanih crtaca ciji likovi pucaju od "savršenstva"! ;)
Edited by - zveles on 11/11/2003 17:46:28 |
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4034 Posts
|
Markos
Webmaster

Croatia
29681 Posts
Posted - 11/11/2003 : 22:55:21
|
Ja sam procitao Sandman III i zaista, losiji mi je od prva dva. Jedino mi je Caliope dobra, ali ostale su mi zatupljujuce, pogotovo A dream of thousand cats. Steta sto je i Vessova prica pomalo dosadna, volim Vessov crtez, pogotovo nakon sto sam procitao "Rose".
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4034 Posts
Posted - 11/11/2003 : 23:10:33
|
Nema veze, uskoro dolazi pravo štivo koje ce nadoknaditi ove malo slabije dijelove. Ipak, nije loša "investicija" (ne mislim financijski, vec onako za kolekciju) uzeti sve tradeova Sandmana jer je to ipak cjelina i kao cjelina serijal je izuzetno dobar. P.S. Mnogi ljudi govore kako za njih Sandman "nastavak", serijal The Dreaming, nije ni do koljena svom prethodniku. Ja se naravno s tim ne slažem. Za sada cu samo napisati da The Dreaming obavezno treba citati nakon Sandmana, te paralelno s Books Of Magic serijalom i Books Of Fearie mini serijama, treba citati baš onako kako je to kronološki izlazilo da bi strip bio što razumljiviji (pogotovo kasnije epizode poput npr. "Trinket"). Ima i nekih epizoda The Dreaming koje odlicno stoje same za sebe, ali serija je ipak nastavak Gaimanovih svijetova stvorenih u naslovima The Books Of Magic (prvi originalni mini) i Sandman, pa je ne treba citati van tog konteksta jer ce vjerojatno biti jako nejasna. Anyway, što sam htio reci? Htio sam reci da je meni The Dreaming za nijansu cak i bolji od Sandmana. Naime, u njemu nema praznih hodova. Pisalo ga je nekoliko scenarista (najpoznatiji su Hogan i Kiernanova) tako da nije razvodnjen (osim nekoliko zadnjih sveski, ali to je posebna prica), a crtala ga je sama crtacka krema Vertiga: od fenomenalnog Snejbjerga, preko Kristiansena, Hamptona do... ne znam koga sve ne! Svi su u The Dreaming koji je sada, s vremenske distance još bolji!
Edited by - zveles on 11/11/2003 23:12:37 |
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4034 Posts
Posted - 11/11/2003 : 23:15:39
|
quote: Originally posted by Markos
Vessova prica pomalo dosadna, volim Vessov crtez, pogotovo nakon sto sam procitao "Rose".
Vessova je sa Shakespearom, jelda? I meni je ta najlošija u cijelom Sandmanu. Jednostavno dosadna i malcice pretenciozna. Onako, "umjetnicki" pretenciozna kao da je pisana za pozersku publiku iz Greenech Willagea!
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29681 Posts
Posted - 11/11/2003 : 23:19:44
|
Da, Vessova je sa Shakespearom. Umori me onaj arhaicni engleski... Inace, primjetio sam da se vrlo cesto u americi moze naci spoj loseg crtaca i odlicnog scenariste i obrnuto;-) Jel to tamo neko pravilo ili...?:-) Mislim, u ovih 20 sveski Sandmana koje sam dosad procitao nema nijedna gdje mi je crtez dobar. Dapace, uglavnom je losnjikav.
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4034 Posts
Posted - 11/11/2003 : 23:31:47
|
Nije pravilo kao ono "pisano pravilo". To više seže u povijest stripa (stripova o superherojima) gdje je bilo važno na vrijeme izbaciti napetu pricu, a da nije bilo toliko bitno kako je ilustrirana. Scenarij se ipak brže napiše, nego se strip nacrta. Tako Ameri oduvijek imaju loše crtace. Uglavnom. Neki su izvanredni, jednostavno rodeni crtaci - ali tih je malo. Ostali su "šljakeri" - profesionalci. Dugo vremena Ameri nisu pridavali jednaku pozornost crtežu i scenariju, za njih je najvažnija bila prica. Za to vrijeme (govorimo o 60-im i 70-im godinama XX stoljeca) su Evropljani (prvenstveno Francuzi i Belgijanci) imali procvat fantasticnog crteža, ali s cesto prejednostavnim, naivnim, avanturistickim pricama.
Unazad nekoliko godina Amerikanci, pravi businessmani, su skužili što se u stvari traži - te su na svojim komercijalnim super-hero serijama poceli angažirati evropske crtace. I to, evo tek sada po našem ukusu, polako dolazi na svoje. Danas imamo npr. odlicno napisan 100B (Azzarello iz Bostona) koji je i odlicno nacrtan (Risso iz Argentine). Imamo i gore spomenutog Španjolca Pulida, imamo i Barmeha, imamo Žeželja, Kristiansena iz Nizozemske, imamo Shawna Martinbrougha (mislim takoder iz Nizozemske - mladca o kojem ce se još puno toga cuti - jednostavno je fantastican!)... i svi oni delaju (crtaju) americke stripove.
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4034 Posts
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
|
Markos
Webmaster

Croatia
29681 Posts
Posted - 12/11/2003 : 10:46:51
|
Da, bas sam pomislio na 100b kao protuprimjer (Risso je sjajan, fantastican, polako kupujem sve sto je nacrtao...). Ma dobro, nije da je sve tako lose, ali u principu svi ti njihovi crtaci takoreci da nisu do koljena prosjecnom bonelli crtacu...
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4034 Posts
Posted - 12/11/2003 : 17:22:59
|
joooj... i u bonelliu ima svašta od crtaca! ;):)))
u stvari, u svijetu izlazi toliko razlicitih stripova da je prava umjetnost otkriti neki novi strip koji je i dobro crtan i dobro napisan. otkriti nekog novog crtaca koji je odlican. recimo, ja si sad kompletiram sve što je nacrtao guy davies. ok, on nije novi crtac - prvi put sam njegov strip vidio još prije skoro deset godina kada je crtao sandman mysterie theather - ali je sada u "trendu", tj. konacno se na velika vrata probio na americkoj strip sceni i konacno dobiva super komercijalne gaže. njegov stil je vrlo specifican. malo podsjeca na klasicne americke novinske strip crtace iz dvadesetih godina. to se meni osobno najviše i svida u njegovom stilu. inace, ima odlicaj osjecaj za pokrete (lik uhvati onako kao da ga je uhvatio foto aparat) i odlican osjecaj za prostor (npr. neka radnja se nekoliko stranica odvija u jednoj prostoriji - on je hvata iz bezbroj kutova, table su dinamicne, a nema onog da se pitaš: jel to ista prostorija na svim slicicama?)...
Edited by - zveles on 12/11/2003 17:24:40 |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 12/11/2003 : 18:42:26
|
quote: Originally posted by Markos
Ja sam procitao Sandman III i zaista, losiji mi je od prva dva. Jedino mi je Caliope dobra, ali ostale su mi zatupljujuce, pogotovo A dream of thousand cats.
Uhuhuh, sto pricas, jado?! Facade ti je zatupljujuca?! Odlican traktat o potrebi za samoubistvom i istrazivanje krajnjih granica samoce je los?!
Ta nemojte, molim vas!
"M'ENFIN!" |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 12/11/2003 : 20:58:50
|
>Uhuhuh, sto pricas, jado?! Facade ti je zatupljujuca?! Odlican >traktat o potrebi za samoubistvom i istrazivanje krajnjih granica >samoce je los?!
Meni je Dream of a Thousand Cats zakon, ali nechu ni pokussati raspravljati s Velesom nakon ssto sam proccitao njegove razloge zassto je Dreaming bolji od Sandmana...
Ali, prodajem Davisov Baker Street! 
mcn
Mali duchan mojih stripova je na Burzi pod MCNov ORMAR - hvala ... |
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4034 Posts
Posted - 12/11/2003 : 21:17:41
|
Jel imaš možda negdje za prodat The Dreaming #59?
Taj mali mthrfukr od sveske mi fali! To je pred sam kraj izdavanja, kad je serija postala stvarno loša (taman tamo od Willinghama - uz 4 sveske izuzetka: one s mackom i one 3 zadnje s Corrinthianom) i koji se danas više ne može nabaviti jer je valjda štampan u tiraži od 100 primjeraka (koje nitko nije htio kupiti) koji su, vjerojatno, na kraju zapaljeni. ):
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29681 Posts
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29681 Posts
Posted - 13/11/2003 : 11:09:22
|
Sekspira sam jedva procitao, bas s mukom sam se dovukao do kraja, a onda je facade vjerojatno platila danak tome (ono, citas jedno a mislis na ono sto si upravo zavrsio posto ti jos puuuno toga nije jasno:-) )
 |
|
Topic  |
|