Author |
Topic |
panasonik
New Member
105 Posts
Member since 23/09/2003 |
Posted - 10/11/2003 : 23:15:55
|
Evo Djole proste racunice zasto "sibicarimo" u SC sa mekim izdanjima.
Da bi odstampao 1 album u HC treba odvojiti 1000 evra vise za stanpu + % za royalties posto ti je automatski veca mp cena. Ukoliko radis 6-8 albuma godisnje to ti je minimum 8000 Evra vise. Prevedeno na jezik stripa mogucnost da 4 albuma vise godisnje odstampas. Kao drugo ja bi voleo da jednog dana budmo u mogusnosti da od svakog tiraza uradiomo po 200 kom HC pa da pravim kolekcionarima ponudimo i takva izdanja. Sto se tice toga da radimo samo reprint izdanja koliko ja znam do sada SC nista nije uradio od onoga sto je vec izlazilo u bivsoj nam zemlji, nit se tako nesto planira za budusnost.Tacno je da nismo jedini koji skeniraju stripove ali kao i u Vanniniju to radi ista osoba tako da ako ima razlike u skenu to samo znaci da je "zaboravio" da radi. Ukooliko mislis da znas bolje i imas vremena konkurs je uvek otvoren.
Sto se tice kartica one ce poceti da se salju krajem meseca. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 10/11/2003 : 23:36:53
|
Lepo.
A jos vise bi albuma mogli da izdate ako ih ne bi uopste izdavali u boji i na kvalitetnom papiru, vec na onom na kome izdajete KP, i b&w. Tek to bi bio pravi poslovni "uspeh".
Poenta je prosta: if you're gonna do it, do it right. If you can't do it right, don't do it at all.
Ostale tacke dnevnog reda:
* pod reprintima nisam milsio na System, vec na Marketprint.
* da, i meni bi se svidelo da imamo izbor izmedju SC-a i HC-a.
* tesko je za poverovati da je ista osoba radila Vanini i KP, bice da je stvarno zaboravio. Mada, kada se pogledaju "Vampiri", ima tu "mutnih" slicnosti. No, da zanemarimo i to: kako to da Ludnes nije lose uradjen?
* ja nisam ni profesionalni ni amateski skener, pa mi ne pada na pamet da se time bavim. Nesumnjivo postoje ljudi koji su strucniji od mene da to rade. Nemoguce da ne mozete da ih nadjete? Ili je problem u necemu drugom?
* nisi mi odgovorio: italijani su svesno insistirali da cena i broj junaka koji se objavljuju ostane isti, iako su videli cifre o prodaji i znali da ce time Vanini bankrotirati?
"M'ENFIN!" |
|
|
panasonik
New Member
105 Posts
Member since 23/09/2003 |
Posted - 11/11/2003 : 16:29:14
|
1. Skeniranje rade ljudi koji se bave pripremom za stampu a ne ja, tako da u njihov sud verujem. Ako se ti ne razumes kako znas da sken ne valja 2. Da li je bolji HC ili SC pitanje je ukusa. Ako nadjes zamerku u nekom nasem SC ti slobodno reci. To ako radimo SC ne znaci da ne radimo kvalitetno i dobro. ( Naravno ti ne moras da ih kupujes jer ti se deklarativno ne svidjaju meke korice ). 3. Italijani su insistirali da junaci ostanu posto je sve bilo vezano jednim ugovorom a za cenu su insistirali da se poveca,sto je trebalo i da se uradi ali od distributera smo dobijali informacije da bi predlozena cena od 120 din bila prevelika i da bi znatno uticala na prodaju. ( veliki deo nase publike dolazi iz unutrasnjosti gde vlada besparica ).
|
|
|
jang
Advanced Member
Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
Posted - 11/11/2003 : 18:11:47
|
da ponovim pitanje:
pitanje za Panasonica: -dali se razmišlja nešto oko prodaje KP in ostalih izdaja System C. u Sloveniji? Ako ne na kioscima, onda kao recimo Marketprint koji prodaje preko StripCora?
|
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 11/11/2003 : 20:31:50
|
quote by panasonik: ________________________ 3. Italijani su insistirali da junaci ostanu posto je sve bilo vezano jednim ugovorom a za cenu su insistirali da se poveca,sto je trebalo i da se uradi ali od distributera smo dobijali informacije da bi predlozena cena od 120 din bila prevelika i da bi znatno uticala na prodaju. ( veliki deo nase publike dolazi iz unutrasnjosti gde vlada besparica ). ________________________
Ako se Ken Parker prodaje toliko koliko se prodaje po ceni od 99 dinara, mogli ste poskupeti Vanninijeve stripove na neku "zlatnu sredinu", recimo, 90 ili 95 dinara... |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 11/11/2003 : 21:52:55
|
quote: Originally posted by panasonik
1. Skeniranje rade ljudi koji se bave pripremom za stampu a ne ja, tako da u njihov sud verujem. Ako se ti ne razumes kako znas da sken ne valja
Tako sto imam oci, pa vidim. Nije potrebno da budes automehanicar da bi video da kola nece da krenu.
2. Da li je bolji HC ili SC pitanje je ukusa. Ako nadjes zamerku u nekom nasem SC ti slobodno reci. To ako radimo SC ne znaci da ne radimo kvalitetno i dobro. ( Naravno ti ne moras da ih kupujes jer ti se deklarativno ne svidjaju meke korice ).
Ako izdajes u SC nesto sto je originalno izaslo u HC, onda to nije samo pitanje ukusa, vec i doslednosti. Ili nisi primetio koliko je ljudi na foorumu zamerilo Bernardu sto je skratio stripove za jedan jedini cm, koji ama bas nista ne znaci? Uvek mozes da kazes da u okviru parametra koje ste postavili, vi radite odlicno. Ali, tu je samo jedan problem - parametre u normalnom svetu ne postavljaju izdavaci, vec kupci. Hajde izdajte nesto u HCu, pa da vidimo da li ce ici bolje od Bica Bozijeg.
Plus, ostaje ono sto sam rekao za biblioteke i otkup stripova...
3. Italijani su insistirali da junaci ostanu posto je sve bilo vezano jednim ugovorom a za cenu su insistirali da se poveca,sto je trebalo i da se uradi ali od distributera smo dobijali informacije da bi predlozena cena od 120 din bila prevelika i da bi znatno uticala na prodaju. ( veliki deo nase publike dolazi iz unutrasnjosti gde vlada besparica ).
Znam, posto sam iz unutrasnjosti. Pa ipak, prema tvojim recima u nekom od starih "Danasa", Zagor je fenomenalno isao bas u toj provinciji. Da li bi promena cene toliko uticala na to? Da ne govorimo da ste mogli da gurnuete neku zlatnu sredinu koju ---dp--- predlaze, ili cak da pogorsate kvalitet papira. Ali, ono sto me zanima je sledece: ako bi vec cena znatno uticala na prodaju, a vi ste bili pred gasenjem, kakve bi razlike tu bilo? Mozda bi se izvukli. Kao sto rekoh, drugi izdavaci su to pokusavali. Interesantno da Vanini nije...
"M'ENFIN!" |
|
|
dekara
Average Member
Fed Rep Yugoslavia
667 Posts
Member since 01/08/2002 |
Posted - 11/11/2003 : 22:52:03
|
quote: Originally posted by Djole Hajde izdajte nesto u HCu, pa da vidimo da li ce ici bolje od Bica Bozijeg.
NETJE! ! P R O V E R E N O !:(
************************ gimme some sugar, baby.
|
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
|
MAGIC
stripovi.com suradnik
Lebanon
3341 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 11/11/2003 : 23:36:28
|
panasonik nemoj ti da slusas djoleta,...sto se mene tice slobodno izdaj sve Kortove albume koje komuna nije izdala u mekom povezu i niko srecniji od mene
quote: za jedan jedini cm, koji ama bas nista ne znaci?
da... samo nemozes da otvoris strip kako treba
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje.. |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 11/11/2003 : 23:55:17
|
Meni jos jedna stvar tu nije jasna. Naime, Vannini je prestao sa izlazenjem bas u trenutku kad je najavio da konacno moze da najavi mogucnost pretplate i siguran nastavak izlazenja, uz to, najavljeni su i specijalni brojevi za jesen te godine. Ne zelim da insistiram na podacima koje gospodin Rusalic ne zeli da iznosi ovde, ali ipak se cini da je tu bilo jos nekih parametara koji su uticali na prestanak izlazenja. Pored toga, odnos prodaje Zagora i Mister Noa mi takodje nikako ne ide u glavu, a posebno u poredjenju sa danasnjom prodajom Ken Parkera. Ispada da se Zagora prodavalo 3.600 primeraka, Mister Noa 2.400 primeraka (dakle, samo 1.200 primeraka manje nego Zagora) po ceni od 75 dinara, a Ken Parker se danas prodaje u 1.200 primeraka po ceni od 99 dinara, i to na u mnogo losijoj opremi (kvalitetu) i sa znatno slabijom pokrivenoscu (Vannini je izlazio na kioscima "Stampe", "Politike" i privatnim, dok Ken Parkera nema na "Politikinim" kioscima koja sigurno mnogo bolje pokriva trziste, posebno u tim siromasnijim (provincijskim) sredinama). Mislim da su ti podaci o prodaji Vanninijevih stripova ipak izgledali malo drugacije. Pored toga, i podaci o ceni stampe od 19 dinara po primerku mi izgledaju malo nerealno (igrom slucaja, ja sam novinar BIGZ-a od 1988. godine, uz to sam i saradnik nekoliko casopisa raznih profila i "sasvim slucajno" su mi neki podaci o cenama stampe poznati). |
|
|
dd fan
Advanced Member
Serbia
4883 Posts
Member since 19/10/2001 |
Posted - 12/11/2003 : 00:55:01
|
quote:
Ako se Ken Parker prodaje toliko koliko se prodaje po ceni od 99 dinara, mogli ste poskupeti Vanninijeve stripove na neku "zlatnu sredinu", recimo, 90 ili 95 dinara...
Distributer to ne bi dozvolio
I've always been a nobody. When i was a child, my mother used to confuse me with my brother, even though i'm an only child. To this day she still thinks i'm my brother. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 12/11/2003 : 01:15:22
|
M'da, a italijani ne bi dozvolili smanjivanje kvaliteta papira. Tako da je pronadjeno jedino logicno i moguce resenje: najaviti da ce biti specijalaca, pretplate i DD reprinta, i onda zatvoriti firmu. Way to go.
"M'ENFIN!" |
|
|
dd fan
Advanced Member
Serbia
4883 Posts
Posted - 12/11/2003 : 01:39:10
|
quote: Originally posted by Djole
M'da, a italijani ne bi dozvolili smanjivanje kvaliteta papira. Tako da je pronadjeno jedino logicno i moguce resenje: najaviti da ce biti specijalaca, pretplate i DD reprinta, i onda zatvoriti firmu. Way to go.
"M'ENFIN!"
Makar da se rasprodaju poslednji brojevi Ljigavo(ako je tako)!
I've always been a nobody. When i was a child, my mother used to confuse me with my brother, even though i'm an only child. To this day she still thinks i'm my brother. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 12/11/2003 : 01:55:35
|
Ne bih rekao da je to bio scenario. Verovatno su ljudi stvarno hteli sve to. Samo sto ih je nesto omelo u tome.
Neka informacija je stigla do finansijera, perhaps?
"M'ENFIN!" |
|
|
dd fan
Advanced Member
Serbia
4883 Posts
Posted - 12/11/2003 : 02:09:35
|
quote: Originally posted by Djole
Neka informacija je stigla do finansijera, perhaps?
"M'ENFIN!"
Ostajes pri staroj verziji?
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 12/11/2003 : 10:15:22
|
Za sada mi jos niko nije ponudio validnu alternativu tome... posto teorija o suicidalnim italijanima koji zapenjeno jurisaju u finasijsku propast jer vole Mister Noa bas i ne pije vodu.
"M'ENFIN!" |
|
|
DusMan
Advanced Member
5067 Posts
Posted - 12/11/2003 : 10:36:15
|
Postoji i prica da su Italijani dosli na kraju pa reciklirali sta je ostalo! To objasnjava i manji broj 7. broja u opticaju.
Gura Sizif kamen uz brdo. Naidje Edip i kaze: "Guraj, guraj Sizife!", a on mu na to odgovara: "Gurni ga ti mami!!" |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29359 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
MAGIC
stripovi.com suradnik
Lebanon
3341 Posts
Posted - 12/11/2003 : 11:20:23
|
ja sam to ubacio jel bi hteo neko da izda korta makar u SC ;-))))
ko stoji iza cega nemam pojma ;-)
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje.. |
|
|
dd fan
Advanced Member
Serbia
4883 Posts
Posted - 12/11/2003 : 13:20:33
|
quote:
Znaci Rusalic stoji i iza Helvecana i Mu? Ili sam ja tu nesto krivo shvatio...
E to bi bilo zanimljivo pitanje za gosn. panasonika: da li je vise izdao piratskih ili legalnih stripova? Ili ne vodi racunicu?
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 12/11/2003 : 14:36:12
|
quote: Originally posted by Markos
Znaci Rusalic stoji i iza Helvecana i Mu? Ili sam ja tu nesto krivo shvatio...
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Jel se moze to citati bez da se raspadne. Jucer sam ih imao u ruci na sajmu i cudno su pucketali(kao i komunina izdanja)!? |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
|