Author |
Topic |
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
byoman
Advanced Member
Croatia
6349 Posts
Member since 07/12/2002 |
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 03/01/2004 : 21:11:03
|
>Tako da on nije mogao sebe nacrtati:-)))
Crtao je on nessto tu i tamo, ali ovu epizodu nije ni pisao...:)
mcn
***Svakog utorka nova AUKCIJA na Burzi!*** A ne zaboravite ni MCNov ORMAR na istom mjestu!*** |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 03/01/2004 : 21:12:08
|
>Zanima me po kojem se kriteriju stripovi svrstavaju pod odredjenu >zemlju?
Tko je platio da se strip napravi, njegov je i strip.
KM je izlazio, ccini mi se, paralelno i u Italiji i kao Captain Swing u Francuskoj.
mcn
***Svakog utorka nova AUKCIJA na Burzi!*** A ne zaboravite ni MCNov ORMAR na istom mjestu!*** |
|
|
Zox
Senior Member
1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
Posted - 03/01/2004 : 21:14:02
|
Ima jedan strip Giuseppe Palumba u kojem je glavni lik Alan Moore. Barem izgledom i, pomalo, interesovanjem za magiju.
Ti si indijanac koji razmislja |
|
|
zveles
Advanced Member
Croatia
3997 Posts
Member since 28/03/2003 |
Posted - 03/01/2004 : 22:02:45
|
u svim novijim mooreovim stripovima on se pojavljuje onako kao sto se hitchckok pojavljivao u svojim filmovima - promethea, top 10... mislim da je nesto od tog pojavljivanja u scenarijima, ali i da ga crtaci sami ponekad pocaste nekim "likom u pozadini". ;)
THERE, THERE |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 03/01/2004 : 22:46:50
|
quote: Originally posted by byoman
Moore nije crtac. Tako da on nije mogao sebe nacrtati:-)))
I fart in your general direction.
E jebiga malo sam se presao. Znam da je on krajem sedamdesetih i crtao i to ponajvise za jedan britanski magazin "sounds". Kasnije se valjda bacio samo na scenarije i radio za britanske magazine 2000 AD i Warrior... poslije i za merikance |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 04/01/2004 : 01:02:20
|
Ja sam cuo da je Mister NO Hercegovac, tacnije receno kazu da mu je dedo iz Pocitelja
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas? |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 04/01/2004 : 02:22:15
|
quote: Originally posted by mcn
KM je izlazio, ccini mi se, paralelno i u Italiji i kao Captain Swing u Francuskoj.
mcn
***Svakog utorka nova AUKCIJA na Burzi!*** A ne zaboravite ni MCNov ORMAR na istom mjestu!***
Hvala na odgovoru. Uzeo sam Moorea kao primjer mada o njemu jako malo znam, u stvari tek sam i saznao kad je pocela ova pricao filmu LOEG. Imao sam priliku prelistati i istoimeni strip, koji mi se nije bas nesto posebno dopao onako na prvi pogled. Ali ponekad je drugi pogled bitniji... Od njegovih poznatih naslova sto bi mi preporucio? |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 04/01/2004 : 02:24:50
|
quote: Originally posted by SejoSexon
Ja sam cuo da je Mister NO Hercegovac, tacnije receno kazu da mu je dedo iz Pocitelja
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas?
Lako moguce... Ako je tako onda i Tex ima hercegovacke korijene, zna se da su MNO i Tex rodbina... |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Posted - 04/01/2004 : 07:27:35
|
>Uzeo sam Moorea kao primjer mada o njemu jako malo znam,
Uz generalno pravilo, postoje uvijek i fusnote. Kao s KM-om, gdje je radjen kao talijanski proizvod, na talijanskom formatu, a za FR su samo naslovnice mijenjane, pa u dussi ostaje talijanski proizvod, situacija s Mooreom nije uvijek ccista jerbo su americcki i britanski stripovi povezani istim krvozzilnim sustavom.
Mooreove rane stvari za 2000 AD su ccisto britanske, a Swamp Thing i najamni rad za DC su americcke. CCak su i Watchmeni americcki, po meni, jer se oslanjaju na am. superherojsku tradiciju. Njegovi privatniji projekti, poput From Hell i Lost Girls, su isto izlazili u Americi, ali nisu toliko americcki, iako je dio Moorea uvijek zadojen am. pop-kulturom i referencama. Moorea je, po tom pitanju, zapravo najtezze definirati.
Princip "ccije pare ..." zapravo se najvisse odnosi na gastarbajtere, poput nas i nassih kad rade za van: to su stripovi kojih ne bi bilo da ih netko izvana nije naruccio i koji su prilagodjeni uzusima odredjenog stranog trzzissta (USA, F, I) - ergo pripadaju njemu. Pripadaju i svojim autorima, ali po drugoj liniji.
>Od njegovih poznatih naslova sto bi mi preporucio?
Sve, naravno. Siriusli, ako ga do sad nisi ccitao, probaj Watchmene ili V for Vendetta.
mcn
|
|
igorpb
Senior Member
Australia
1931 Posts
Member since 24/08/2003 |
Posted - 04/01/2004 : 09:23:44
|
quote: Originally posted by SejoSexon
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas?
Nije, nego iz Klepaca.
|
|
|
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
Member since 09/05/2003 |
Posted - 05/01/2004 : 23:00:03
|
Pardon, osim Macana koji je bar pustio malo magle, svi su drugi izbjegli, ma i najmanje, odgovoriti na pravo (prvo) pitanje iz ovog topica. A zapravo, vrlo zanimljivo pitanje. Mislim i važno... Gdje se to izgubilo...? |
|
|
byoman
Advanced Member
Croatia
6349 Posts
Member since 07/12/2002 |
Posted - 05/01/2004 : 23:14:26
|
quote: Originally posted by Dule
Pardon, osim Macana koji je bar pustio malo magle, svi su drugi izbjegli, ma i najmanje, odgovoriti na pravo (prvo) pitanje iz ovog topica. A zapravo, vrlo zanimljivo pitanje. Mislim i važno... Gdje se to izgubilo...?
To se ovdje cesto dogadja...
In memoriam - Pametan covjek moze glumit budalu, a suprotno je nemoguce |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 05/01/2004 : 23:35:39
|
quote: Originally posted by Dule
Pardon, osim Macana koji je bar pustio malo magle, svi su drugi izbjegli, ma i najmanje, odgovoriti na pravo (prvo) pitanje iz ovog topica. A zapravo, vrlo zanimljivo pitanje. Mislim i važno... Gdje se to izgubilo...?
Mozda zato sto nema dovoljno strucnih u tom pogledu pa ne mogu dati odgovor? Mene to jos uvijek zanima, i kao sto sam kazes Macan je vec rekao nesto, bilo bi zanimljivo cuti i ostale koji bi mogli reci nesto o tome. |
|
|
MAGIC
stripovi.com suradnik
Lebanon
3341 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 05/01/2004 : 23:39:51
|
quote: Originally posted by mcn
mcn
***Svakog utorka nova AUKCIJA na Burzi!*** A ne zaboravite ni MCNov ORMAR na istom mjestu!***
pa ovo je sto posto tacno...strip pripada onoj firmi i zemlji koja ga je platila i finansirala
meni je zaista zao sto se za neke nase autore kao sto su janjetov i gaic,nemoze reci da su radili nase stripove ,kao sto su inkali ili bic boziji...ali ti stripovi su finansirani u FR prema tome tamo i pripadaju,....
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje.. |
|
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
Posted - 06/01/2004 : 01:17:32
|
stripove zezelja (captain america), buikovic (grendel i SW), kordej (tarzan) ect. iskljucivo tretiram kao hrvatsko strip blago dakle cisto nacionalisticki kad mi netko dode ja mu objasnjjvam kako je to hrvatsko i kako to hrvati rade
e sad tehnicki amer je samo pare dao (cak sam mcm-a pita na jednom topicu kolko im netko nesto odreduje u crtezu ili scenariju i reka ja da iako ima cenzure nije velika) daklem dokle amre daje $$$ a nasi od toga rade stripove koji (bitno sad za napomenut) spadaju u tzv. 9. umjetnost - to treba prepoznat kao hrvatski proizvod a svi znamo onu; KUPUJMO HRVATSKO! makar nuzno i nije najbolje (valaj ja se toga drzim a vi me zovite ludim) |
|
|
MAGIC
stripovi.com suradnik
Lebanon
3341 Posts
Posted - 06/01/2004 : 01:28:37
|
tehnicki bez novca ne bi bilo ni stripova,to je ono sto je sustina,na zalost
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje.. |
|
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Posted - 06/01/2004 : 01:38:17
|
tehnicki ne bi bilo ni slika, ni glazbe bez para sve je to po meni danas pitanje snobizma (samog autora i publike) te shvacanja stripa od institucija (koje ga financiraju)
osobno su mi najdraza izdanja samoinicijativno financirana od strane samih autora (gdje se zna da para za sminku nece biti) iako i ministarstvo ili koja druga insitucija zna izbacit neki pamtljiviji projekt (no kod nas se to sve svodi na pranje para tako da je dobrih primjera manje) |
|
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Posted - 06/01/2004 : 01:44:50
|
gore pod snobiznom za primjer prozivam zezelja!! koji je posta sranje u zadnje vrime sa albumima koje prosjecan student nema sanse da si kupi ili nikim kvazi pozivnicama za svoje izlozbe (?!) tu je ista publika koju osudujem zbog imanja vise para od mene i mogucnosti osobnog kontakta (posrednog ili neposrednog - ne znam sto je gore) sa samim autorom
ps
zezelju bolivijska groznica tesko je sranje od stripa , nitko normalan (a ni nas nekolicina napusenih!) nije u stanjju skuzit sto si tia reci a za 220 kuna kupit cu si 10 brojeva divljeg oka i dozivljavat orgazme na egzibicije koje alternativci rade 100 puta bolje od tebe |
|
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
|
MAGIC
stripovi.com suradnik
Lebanon
3341 Posts
Posted - 06/01/2004 : 01:58:30
|
quote: tehnicki ne bi bilo ni slika, ni glazbe bez para
to nije bas tacno...
ja sam mislio samo na one stripove koje "nasi" rade za inostranstvo...uglavnom to nisu autorska dela,vec stripovi po "narudzbini" niti inkal,niti bic bozij,niti tarzan,niti capetan america mogu biti srpski ili hrvatski jer to nisu prvobitno ustanovljena autorska dela nasih crtaca....
kakva je istorija grendela to i ne znam najbolje,tako da bi to i moglo da prodje zanemarujuci novac
u svakom slucaju zackoljasta tema....
|
|
Profa
Average Member
Croatia
933 Posts
Member since 08/03/2003 |
Posted - 06/01/2004 : 02:20:46
|
Mislim da saam strip nema nacionalnu pripadnost, vec to ima njegov autor. Neces reci, hrvatski strip, vec strip hrvatskog autora. Isto kao i sto nema srpske knjige, nego knjige srpskog knjizevnika. E sad, jedino izdavacki gledano... Kao sto je npr. Der Spiegel njemacki magazin(pa makar ga uredjivali i pisali Burkinofasoanci), tako su i SW, Captain America ili Tarzan americki stripovi(makar ih crtao ili pisao Djevicanskootocanin). |
|
|
Wahoomi
Average Member
Croatia
705 Posts
Member since 15/11/2001 |
Posted - 06/01/2004 : 05:36:03
|
Zanimljiv slucaj je i Veliki Blek kojega su poceli Talijani(esseGesse), pa preuzeli francuski autori, a poslije njih i exYU tj. srpski autori koji su to radili za "Dnevnik", a poslije su te epizode objavili i Francuzi. E, sad, malo je smiješno reci da je Blek kojeg je npr. radio Pavel Koza talijanski. Zato ja Bleka dijelim na talijanskog, francuskog i YU(srpskog) Bleka. To mi je nekako najlogicnije. Ili recimo Tarzan koji je americki strip, a na kraju su ga radili Kerac & Company za Forum Marketprint, a te epizode je objavljivao i Atlantic, Švedska jedino što ne znam da li su prije objavljene u Švedskoj ili kod nas. Slican slucaj je sa Cat Claw koja je takodjer postigla veliki uspjeh u Švedskoj, a ovi albumi što ih sad objavljuje samostalno Kerac su prije objavljeni na švedskom nego na srpskom i da nema Kerca tko zna da li bi se itko odlucio objaviti ih. Ima tu puno razlicitih situacija i cini mi se da je svaka pomalo specificna. Evo, npr. sve dok Markos nije napisao tekst o Komandantu Marku nisam pojma imao da se on prije poceo objavljivati u Francuskoj nego u Italiji. Neke stare serije su Francuzi nastavili crtati nakon što su ugašene u Italiji kao vec spomenuti Blek, zatim Hondo, Tajanstveni Alan, Kapetan Miki, a vjerovatno je bilo još takvih slucajeva.
Eno ide ISTINA, dronjavo obucena; Grbava i mršava, krvava, pretucena!!! |
Edited by - Wahoomi on 06/01/2004 05:38:51 |
|
|
GGG
Senior Member
Slovenia
2556 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 06/01/2004 : 08:13:12
|
O nekoj "nacionalnosti" stripa teško se može govoriti (osim možda mange, koja je japanski). OK, može se definitivno reci npr. - crtao portugalac, pisao francuz a izdano u USA (pa se takva stvar može svrstati bar pod tri nacionalnosti). Za nekog koji cita stripove, važnije je kojem stilu odnosno strip tradiciji pripadaju autori. |
|
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Posted - 06/01/2004 : 14:31:07
|
quote: Originally posted by MAGIC
quote: tehnicki ne bi bilo ni slika, ni glazbe bez para
to nije bas tacno...
e pa znam ja to
quote: Originally posted by MAGIC ja sam mislio samo na one stripove koje "nasi" rade za inostranstvo...uglavnom to nisu autorska dela,vec stripovi po "narudzbini" niti inkal,niti bic bozij,niti tarzan,niti capetan america mogu biti srpski ili hrvatski jer to nisu prvobitno ustanovljena autorska dela nasih crtaca....
e tu definitivno ima vise verzija pogleda upravo gore imas par primjera di 'nasi' ne crtaju samo po narudzbama eksplatiranih & komercijalnih stvari iz SAD-ea kopirao se blek sto automatski znaci nesto ovdi bi bilo dobro postavit par otvorenih pitanja tim autorima zasto su bas crtali ili pisali bleka za yugo podrucje a ne nekog drugog
quote: Originally posted by MAGIC kakva je istorija grendela to i ne znam najbolje,tako da bi to i moglo da prodje zanemarujuci novac
grendel je pod debelim autorskim pravima i tu mislim da ima ponajmanje fleksibilnosti od strane wagnera mozda bi mcm znao nesto vise
quote: Originally posted by MAGIC u svakom slucaju zackoljasta tema....
masu cudo jedno da nema svada |
Edited by - degman on 06/01/2004 14:33:53 |
|
|
Topic |
|