Author |
Topic  |
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Member since 09/05/2003 |
Posted - 20/02/2004 : 22:52:22
|
Byomane kolega, nije teško naci se u buksi. Oduvijek postoje tzv. "pozitivni zakoni", koji ce ti to lako omoguciti. Što više, ako nekima(!?) odgovara, naci ceš se tamo i bez zakona t.j. mimo istih... U nekom "kretivnom" smislu medutim,ja bih zapitao doticnog Degmana recimo, kako se osjecao, kako je to podnosio i kako je to "izgledalo"... Pravo je pitanje i kako je to utjecalo na njegovu obitelj? (A to: "Zašto"?... Svi mi imamo svoju istinu.) Ako mislite da kakam, prisjetite se molim, da je barem polovica "naših" aktualnih politicara "odsjedilo svoje", a isto toliko njih ima u "prvom koljenu" svoje zatocenike... Mene, dakle, odavno manje zanima zašto su ti ljudi "odsjedili", ali me zanima uvijek: kako su ti isti to podnosili. Covjek je bitan dakle, a ne paraf u Zakonu (koji se u ostalom stalno mjenja).

|
 |
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
Posted - 20/02/2004 : 23:35:40
|
nisam shvatio cemu ovaj tuzni plavi kruzic dule
definitivno ima boljih pitanja od zasto byo! ;) ali ne bih sada ulazio dublje da topic ne zavrsi u svastari :) |
 |
|
byoman
Advanced Member

Croatia
6349 Posts
Member since 07/12/2002 |
|
MAGIC
stripovi.com suradnik

Lebanon
3341 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 21/02/2004 : 00:03:37
|
quote: 1)Postoji li danas i ovdje strip kritika?
Ne postoji, trziste je suvise malo i ne razvijeno. Domaci strip koji bi trebao da bude oslonac, prakticno ne postoji.
quote: 2)Da li su i stripu potrebni kriticari?
Da. Bili to kriticari,analiticari ili recenzenti...nebitno kako cemo ih zvati. Vazno je samo da kritika bude dobronamerna i u cilju napredovanja, a ne da se svodi na najobicniju pljuvacinu.
quote: 3)Kako bi trebao izgledati intelektualno/profesionalni profil strip kriticara? (Da li bi takav kriticar nužno morao biti i autor stripa?)
Trebao bi biti otvorenih shvatanja, sirokog polja interesovanja i sto je najbitnije bez ikakvih predrasuda. Objektivnost se moze postici, i dobre stvari se mogu naci i kod necega sto se nama licno mozda i ne svidja.Sve je stvar vezbe i ulozenog napora.
quote: 4)Koja bi korist bila od strip kriticara?
Promovisanje stripa, napredovanje pojedinih crtaca, stvaranje kakve-takve strip scene.
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje.. |
 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Posted - 22/02/2004 : 00:48:03
|
Degmane, "plavi kružic", kako kaže ova "legenda" s lijeve strane, oznacava žalost radi ovakvih tužnih i teških "stvari" koje netko mora proživljavati. No, vratimo se prvoj temi: kritici/recenziji. Objektivnost je pristup koji ce svi rado prihvatiti kao kljucni i najvažniji/najvredniji pristup. I sam bih se s tim složio... Ali, (jer uvijek ima neki "ali"), i posve subjektivna mišljenja imaju u kritici svoje, ne male vrijednosti. Kako? Subjektivna mišljenja djeluju "neoptereceno" od sve povijesti i pravila, te ne tako rijetko, znaju osjetiti i prepoznati u nekom radu nešto što "objektivno" usmjereno razmišljanje ne vidi. Uostalom, ne postoji ( ne može postojati) posve "objektivno" razmišljanje i procjena nekog djela. Može postojati samo namjera... Da ne davim i ne duljim: kritka bi i stripu bila itekako potrebna i korisna.
 PS 1 Pošto sam ja slabo upucen u svjetska zbivanja glede stripa, pitam vas: Ima li strip kritike u bijelom svijetu? PS 2 Glede ovog topica, a za mcn-a: Ti si meni oduvijek bi zanimljiv.
|
 |
|
BOC
Advanced Member

Fiji
3587 Posts
Member since 01/12/2002 |
Posted - 22/02/2004 : 09:30:30
|
quote: Originally posted by fumettisti
Jurica i Boc su ocito "oni" koji su u svojim zivotima shvatili da trebaju filozofirati i dokazivati svoju osobnost.cemu bi Jurica spominjao Prousta a Boc se zamarao necime sto mu dobi uopce nije pogodno.s tim u vezi hocu naglasiti da vama tek dolazi vrijeme kada ce biti jasno da nesto sto je tudje nikako nije vase tako i ovo razmisljanje.
Što tebi daje za pravo da sudiš što je moje razmišljanje, a što tude? To što ja imam 16 godina ne znaci da nemam svoje mišljenje o bilo cemu. Tvoj komentar je cisti primjer gledanja svisoka na mlade generacije, ko ono kad penzici u tramvaju psuju "balavci jedni...". Mene zanima sve što vole mladi, ali i više od toga, inace ne bi ni dolazio na forum.
"Tek kad sam s tobom, misli su jasne. Tek kad sam s tobom, alarm ugasne." |
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 22/02/2004 : 11:38:16
|
BOC,
nas dragi prijatelj fumettisti nije napao nase postove zbog nasih godina. on i ne zna koliko mi imamo godina. godine uopce nisu bitne. Rimbaud je do osamnaeste napisao sve svoje pjesme, a to je bilo dovoljno da ga pamtimo kao jednog od najvecih modernista...
fumettisti je ocigledno (vjerojatno nesvjesno) pripadnik jedne trenutno vrlo popularne skole pseudofilozofije koja se bazira na toboznjem empirizmu i (zamisli pateticne koncepcije) trazenju istine 'u sebi', a koja je zapravo izrasla iz dalekoistocnih filozofija. to ti je danas jako cest slucaj medju ljudima koji nisu dovoljno educirani da bi bili u stanju citati ozbilljnu filozofiju, pa radije posezu za instant-istinama. mozes ih uvijek prepoznati po tome sto pod rukom nose neku knjigu H.Hessea (Stepski vuk, Sidharta) ili R.Bacha... moj savjet: zaobilaziti ih u sirokom luku i ni slucajno ne raspravljati s njima jer u pravilu nisu u stanju kriticki razmisljati pa protiv njih (kako bi rekao Nietzsche) 'ne postoje argumenti, samo kaznionica'. |
 |
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
|
MAGIC
stripovi.com suradnik

Lebanon
3341 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 22/02/2004 : 13:36:06
|
jurice apsolutno preterujes...samo sto ne mogu da dokucim dal pises postove iz zajebanicje ili si ozbiljan 
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje.. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 22/02/2004 : 13:53:25
|
ti si psihoanaliticar, jurica?
Baš je zanimljivo, da ja tebe vidim u onome što si naveo u zadnjem postu, pseudofilozofiji
Za takve koji se zanose "intelektualnim": Biti intelektualac nije nešto narocito. Bitno pitanje je da li vrijediš, gjde si na skali istinskih vrijednosti.
ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih |
 |
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
Posted - 22/02/2004 : 18:27:33
|
nema jurice nego da se lipo pojavis na sljedececm crs-u i lipo popijes koju pivicu sa ekipome pa da te upoznamo ;) :))) |
 |
|
culture vulture
Senior Member

1595 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 23/02/2004 : 11:01:26
|
kritika nijednoj umjetnosti nije neophodna (uostalom, umjetnicka su se djela milenijima stvarala a da kritika nije postojala), ali joj može biti od koristi na bezbroj nacina.. medutim, mislim da treba primjetiti da se kritika ne pojavljuje kao servis umjetnosti, tj. njoj nije svrha ni da popularizira niti da umjetnost cini dostupnijom, niti bilo što takvo.. možda bi bilo bolje da je tako, ali nije.. kritika se pojavljuje jednostavno kao logicna nužnost u onom trenutku kad ljudi koji su najcešce poceli cistim oduševljenjem nekom umjetnošcu svojim razmišljanjima dodu do odredene teorije te umjetnosti.. kriticar je, dakle, jednostavno osoba koja iznosi svoje promišljanje necega u svjetlu (tj. kroz optiku) neke teorije (odnosno pogleda na svijet).. i to je po meni, kako rekoh, logicna nužnost.. da do takvog neceg dode, mislim.. e, sad, druga je stvar što uvijek ima ljudi koji se kritikom pocnu baviti a da o teoriji nemaju pojma.. takvima stvarno ne preostaje ništa drugo nego da se prave pametni i da pljuju.. a zbog pljuvanja su, valjda, toj disciplini i privuceni.. najvece je pitanje, medutim, po mom skromnom mišljenju, tko može danas za sebe reci da je onakva vrsta strip-kriticara koja svoje sudove može poduprijeti teorijom, tj. razumijevanjem jezika stripa, unutarnjih principa po kojima strip funkcionira (ili ne funkcionira..).. a buduci da ljudi jednostavno još nisu dovoljno razmišljali o stripu kao umjetnosti (i da se još uvijek mnogi ne slažu da strip uopce i jest umjetnost) mi još uvijek nemamo dovoljno razvijeno teoretsko razumijevanje stripa koje bi bilo dostupno bilo kome tko i sam ne stvara stripove.. i zato mislim, generalno govoreci, dakle, dopuštajuci odredene izuzetke kojih uvijek ima, da se strip kritikom do daljnjega ne bi trebali baviti ljudi koji nisu i sami autori..
'Lobo!Lobo!Bring back Sheriff Lobo!' (Homer Simpson) |
 |
|
culture vulture
Senior Member

1595 Posts
Posted - 23/02/2004 : 11:24:08
|
trebao sam možda još dodati (ali i bolje da nisam,jer mi je zadnji post i onako predugacak)(a izgleda da ce i ovaj biti..)(a s ovakvim ga opaskama samo još dodatno produžujem!!!) da svakako mislim da bi mi - fanovi, kolekcionari i autori stripa, trebali svoja razmišljanja o stripu poceti formulirati na malo....konkretniji nacin.. u smislu da bi sve ono što o stripu znamo i što o njemu kao jeziku i umjetnickoj formi mislimo trebali možda pokušati zapisivati u formi nekakvih esejcica ili tako nešto i objavljivati to barem na ovakvim forumima ili po fanzinima ili whatever.. hocu reci, iz mnogih se postova ovdje vidi da nam je razina znanja i razumijevanja visoka i mislim da je sazrijelo vrijeme da strip dobije svoju povijest (kao disciplinu), svoju filozofiju, svoju estetiku, lingvistiku, ikonologiju itd.itd. ukratko - svoju teoriju.. ja na tome svakako radim i mislim da strip to stvarno i zaslužuje i pozivam, evo, sve koji imaju slicna mišljenja (ako netko nema,ok.. svatko ima pravo u stripu uživati i doprinositi mu na svoj nacin..) da mi se jave radi udruživanja snaga, ili da mi barem pomognu tako da mi nabace koji link ili naslov kakve zanimljive knjige ili whatever u topicu koji sam otvorio pod naslovom 'poziv upomoc'..
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Posted - 24/02/2004 : 11:59:24
|
quote: Originally posted by degman
nema jurice nego da se lipo pojavis na sljedececm crs-u i lipo popijes koju pivicu sa ekipome pa da te upoznamo ;) :)))
bio ja i na proslom crs-u, ali nisam pio pivo jer je bilo skupo :-(
ipak, jos kako sam uzivao u crnom rizotu i ostalim delicijama koje su bile mukte! znaci - ja sam bio onaj lik kraj kojeg niste mogli proci da bi dosli do stolova, jer se je laktio i borio da pojede najvise od svakog jela :-) |
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Posted - 24/02/2004 : 12:15:15
|
quote: Originally posted by stinky
ti si psihoanaliticar, jurica?
...nisi skuzio foru. ako se vratis par postova natrag, vidjet ces da je taj lik fumettisti mene i BOC-a 'psihoanalizirao', pa sam ja mislio da bi bilo fora probati nesto slicno s njim.
nema veze, svi su mi uvijek govorili da sam smjesniji kada sam ozbiljan nego kad se salim. |
 |
|
david
New Member

Croatia
237 Posts
Member since 19/01/2003 |
Posted - 24/02/2004 : 20:27:38
|
izgleda da sam ja jedini koji ima kao nesto protiv kritike a sad me zanima kako vi tu kritiku koja je kao jako potrebna zamisljate, nesto kratko i kao vodic potencijalnim kupcima - nesto slicno opisima filmova koji su u kinima po raznim novinskim programima ili kao neke iscrpne eseje koji u najboljem slucaju imaju ulogu ego tripa za stvaroce doticnog stripa |
 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Posted - 24/02/2004 : 22:20:11
|
UPOZORENJE: Tko loše stoji sa vremenom i živcima, nek procita samo zadnju recenicu i otvorit ce mu se put, prema ovoj, zapravo jednostavnoj temi.

Kritika je prije svega analiza djela. Strip kritika trebala bi se baviti onim što strip i cini stripom. Prije svega dakle, crtežom, odnosno grafikom, scenarijem, montažom… (Ponovimo i to, da bi svatko tko se upušta u kritiku/recenziju nekog dijela, trebao poznavati i poštovati specificnosti umjetnicke «vrste» o kojoj namjerava govoriti.) Crtež bi se mogao procijeniti sa stanovišta (savladanog) zanata, specificnosti nekog autorskog rukopisa, utjecaja drugih autora, pravaca, razdoblja, te recimo funkcionalnosti odredenog autorskog crteža u odnosu na temu, žanr i opcenito funkcioniranje konkretnog crteža u pricanju slikovne price… PRIMJER:
Scenarij bi se mogao analizirati po crti originalnosti cijele zamisli, ali prije toga opet zanatske izvedbe u cjelini, ritma, dijaloga, žanrovskih pomaka recimo, sadržajne uvjerljivosti t,j i znacaja, zanimljivosti samog sadržaja… PRIMJER:
Montaža, kadriranje moglo bi se procjenjivati obzirom na funkcionalnost u razvoju price, isticanja bitnih (kojih i zašto) dijelova scenarija, originalnih novih rješenja (ako ih ima), eventualnog utjecaja iz drugih medija; te kao i u ostalim kategorijama, traganjem za eventualnim autorskim pristupom… PRIMJER:
Uz navedeno, trebalo bi obratiti jednaku pažnju ukupnom designeu konkretnog stripa, a onda i producentskom djelu posla. Razumljiva je napomena, da se ni jedan od ovih segmenata ne može promatrati nezavisno od drugih. Iz toga slijedi, da bi jedan od rezultata kritike/recenzije bio i zakljucak o uravnoteženosti svih elemenata koji neko strip djelo cine. Neka dobra kritika trebala bi na kraju, djelo (po njegovoj vrijednosti i znacaju) smjestiti u žanrovski, stilski i vremenski kontekst. Ili pak izvan konteksta, što pripada samo najgorima i najboljima. Nakon citanja dobre kritike/recenzije (osim što to može biti i cisto «književno» zadovoljstvo), citatelj bi trebao steci sliku o zanatskoj korektnosti, autorskoj inventivnosti (po svim kategorijama), te «položaju» djela obzirom na žanr, vrijeme i prostor… Ponovio bih da ne postoji «savršena, potpuna, zaokružena) kritika. Kao što naravno, postoje i loše napravljene kritike. Više kritika medutim, pa i samo «amatersko» razmišljanje o nekom djelu, osim što pokazuje da u tom radu «nešto ima», obogacuje sve sudionike nekim novim dojmovima i spoznajama.
Eto, baš sam se raspisao… Eh, da; ovo «PRIMJER:», je za one, koji još nisu izgubili živce. Tko se želi igrati može najme, napisati svoje primjere za razlicit pristup crtežu, scenariju, montaži… Najlakše je to recimo vidjeti na primjerima istih serijala, ali razlicitih autora koji ih «provode».
 |
 |
|
culture vulture
Senior Member

1595 Posts
Posted - 25/02/2004 : 10:04:42
|
izvrstan post by dule.. pravi glas razuma.. i stvarno se na to nema šta dodati osim, eventualno, da kritika ne mora biti samo analiza jednog konkretnog djela, nego se može baviti i citavim necijim opusom, grupama autora, serijama stripova na kojima je radilo više autora, izdavackim kucama i sl. ali to se u biti ionako razumije samo po sebi..
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Posted - 25/02/2004 : 17:01:08
|
quote: Originally posted by david kako vi tu kritiku koja je kao jako potrebna zamisljate, nesto kratko i kao vodic potencijalnim kupcima - nesto slicno opisima filmova koji su u kinima po raznim novinskim programima ili kao neke iscrpne eseje koji u najboljem slucaju imaju ulogu ego tripa za stvaroce doticnog stripa
i jedno i drugo. kad se pojavi novi strip, volio bi u novinama procitati kratki opis pa da se mozda zainteresiram za nekog novog autora ili album, a volio bih i, s vremena na vrijeme, furati ego tripove i glumiti nekog (oh, kako vrijednog tvojeg prezira!) akademca ili jos gore (a na ove vrijedi jedino pljuvati) intelektualca.
...i pridruzujem se vultureu: bravo Dule, odlican post! mozda se vratim na primjere, ali sada nemam volje. a i nisam bas neki vrsni poznavatelj pa da mogu autoritativno pisati recenzije. |
 |
|
BOC
Advanced Member

Fiji
3587 Posts
Member since 01/12/2002 |
Posted - 25/02/2004 : 22:12:46
|
quote: Originally posted by jurica
BOC,
nas dragi prijatelj fumettisti nije napao nase postove zbog nasih godina. on i ne zna koliko mi imamo godina. godine uopce nisu bitne. Rimbaud je do osamnaeste napisao sve svoje pjesme, a to je bilo dovoljno da ga pamtimo kao jednog od najvecih modernista...
fumettisti je ocigledno (vjerojatno nesvjesno) pripadnik jedne trenutno vrlo popularne skole pseudofilozofije koja se bazira na toboznjem empirizmu i (zamisli pateticne koncepcije) trazenju istine 'u sebi', a koja je zapravo izrasla iz dalekoistocnih filozofija. to ti je danas jako cest slucaj medju ljudima koji nisu dovoljno educirani da bi bili u stanju citati ozbilljnu filozofiju, pa radije posezu za instant-istinama. mozes ih uvijek prepoznati po tome sto pod rukom nose neku knjigu H.Hessea (Stepski vuk, Sidharta) ili R.Bacha... moj savjet: zaobilaziti ih u sirokom luku i ni slucajno ne raspravljati s njima jer u pravilu nisu u stanju kriticki razmisljati pa protiv njih (kako bi rekao Nietzsche) 'ne postoje argumenti, samo kaznionica'.
Cuj, Jurice, ostavi se demagogije, a što se tice Hessea, on mi je jedan od dražih pisaca. Bach i Coelho su pickice, s tim se slažem. Ja sam popljuvao Stripjea iz drugih razloga.
"Tek kad sam s tobom, misli su jasne. Tek kad sam s tobom, alarm ugasne." |
 |
|
Thunderbolt
Senior Member

Croatia
2333 Posts
Member since 22/12/2002 |
Posted - 25/02/2004 : 22:22:16
|
Tako je.Treba bi neki opis u novinama. glupo je to da o stipu možeš citat samo i baš u strip magazinima. Ako je u dnevnim novinama onda ce i neke ljude koji nisu zainteresirani za strip potaknut da kupe koji.
__________ Sve mi diraj ,ali kiosk nikad ne! |
 |
|
Zox
Senior Member

1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
|
david
New Member

Croatia
237 Posts
Member since 19/01/2003 |
Posted - 25/02/2004 : 22:28:24
|
ma Dule u pravu si po definiranju kritike ,ali, vidis ja san ti sa tehnickog faksa i uvjek trazim neku funkcionalnost i prakticnost tako da mi kritika kakvu ti opisujes dolazi u obzir samo kad su u pitanju neki ajmo reci klasici i neki znacajni (po utjecaju na danji razvoj zanra stilova i sl) stripovi dok za one stripove koji su se tek pojavili i koji se pojavljuju ko na traci bi se ipak zalozio za nesto krace i manje studiozne kritike - tek toliko da imam osjecaj na sto cu potrosit pare |
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Posted - 26/02/2004 : 14:14:53
|
quote: Originally posted by BOC Cuj, Jurice, ostavi se demagogije, a što se tice Hessea, on mi je jedan od dražih pisaca. Bach i Coelho su pickice, s tim se slažem.
vidio ja slike i Bacha i Coelha, ali su mi izgledali kao muskarci. ipak, tko danas moze biti siguran?
Hesse je, naravno, super kad imas sesnaest godina. i ja sam ga volio dok nisam znao nista o Indiji, budizmu i ostalim temama koje je on zloupotrebljavao da bi stvorio arhetipove koji su ga ucinili poznatim. ali - ovo nije kjniski nego stripski forum. morat cemo cekati da se pojave stripizirane verzije spomenutih radova kako bi ovdje mogli raspravljati o njima (kao s Proustom i Combrayem)...
inace, cak i ja (mrzitelj misticizma u knjizevnosti) volim Igru staklenim perlama... ali od svih njegovih silnih knjiga - samo tu!
p.s. ako netko misli da sam otisao daleko od teme - sjetite se da je ovdje tema ipak: kritika. |
 |
|
Topic  |
|
|
|