Author |
Topic |
ping
Starting Member
5 Posts
Member since 25/03/2004 |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29459 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 31/03/2004 : 12:05:28
|
da sam te htio izbaciti, izbacio bi te odmah. Dakle, nema straha. A sto se ostalog tice, nemam snage za diskusije, mozda i stoji da se ne bi trebalo dopustiti prodavanje nikakvih skenova, morat cu razmislit o tome.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
zosko
Senior Member
1506 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
miha
Advanced Member
3628 Posts
Member since 05/05/2003 |
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 31/03/2004 : 12:36:30
|
quote: Originally posted by Markos
da sam te htio izbaciti, izbacio bi te odmah. Dakle, nema straha. A sto se ostalog tice, nemam snage za diskusije, mozda i stoji da se ne bi trebalo dopustiti prodavanje nikakvih skenova, morat cu razmislit o tome.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Mislim da prodavanje skeniranih stripova nacelno nije u redu, ali s druge strane ima ih toliko na tržištu, a i Internet je pun skenova, pa ne znam ima li smisla tome su suprostavljati. Kao da netko zabrani prženje glazbenih CD-a na nekom web sajtu. To bi nacelno bilo u redu, ali usprkos tome svi imamo poneki prženi CD... U Rijeci sam naišao na apsolutno svaki moguci i nemoguci strip spržen na CD - bilo da se radi o Druuni ili Asterixu, tako da zabrana ima smisla samo iz moralnih pobuda, ali ne vjerujem da bi se time išta postiglo. Ja sam protiv prženja i skeniranja stripova, pa opet nisam mogao odoljeti kompletnoj kolekciji Serpierija na jednom CD-u ... |
|
|
Maximuss
Advanced Member
Croatia
9013 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 31/03/2004 : 14:36:29
|
Meni su ok skenirani, ali samo kao upoznavanje sa nepoznatim. Znaci procitam skenirani strip i ako je dobar- kupujem. I to je to.
|
|
|
MAGIC
stripovi.com suradnik
Lebanon
3341 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 31/03/2004 : 15:02:07
|
ja ne citam skenirane stripove ali mislim da je ok da su u opticaju..mnogi ljudi nisu u stanju da kupe skupe stripove, a skenirani su idealno resenje
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje.. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29459 Posts
Posted - 31/03/2004 : 15:17:32
|
Dobro, ali kao sto sam rekao, vise manje toleriram piratiziranje druune i ostalih stvari, dok piratiziranje macana, kordey, eddya, parlova, essada i ostalih ne mogu podrzati, jer se njihovi radovi mogu kupiti kod nas i na neki nacin kupovanje izdanja nasih autora znaci i podrsku autorima, koju su mislim zasluzili, bar od nas domacih! Jel sad malo jasnije?
|
|
Maximuss
Advanced Member
Croatia
9013 Posts
|
MAGIC
stripovi.com suradnik
Lebanon
3341 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 31/03/2004 : 15:30:00
|
sa tim se slazem u potpunosti
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje.. |
|
|
tantus
Senior Member
Slovenia
1651 Posts
Member since 10/09/2003 |
|
zveles
Advanced Member
Croatia
4014 Posts
Member since 28/03/2003 |
Posted - 31/03/2004 : 16:34:49
|
marko i max su rekli pravo i s tim se potpuno slazem!
piratski skenovi domacih autora nisu isto kao i skenovi ostalih/drugih stripova. to je jednostavno tako zato sto i macan i parlov i bob i dule... su ovdje na forumu prisutni kao "obicni" stripoljubci i nasi prijatelji/kolege. na njihovim radovima zaradjivati, makar i simbolicnu cifru, bilo bi isto kao i krasti im iz djepa - krasti istovremeno dok oni ovdje nama prijateljski sudjeluju u diskusijama ili nas necemu vezanom uz strip uce. po meni to je moralno potpuno neprihvatljivo. da su nam nepoznati i da nam ovdje na sajtu nisu bliski, onda bih rekao ok - ajd, moze proci, onako informativno kako je max rekao da se vidi kakav je strip pa da covjek lakse odluci hoce li ga kupiti ili ne.
inace, nikakva ljutnja na pinga. siguran sam da nista lose nije mislio. osim sto, mozda, uopce nije mislio! ;):)
THERE, THERE |
|
|
ping
Starting Member
5 Posts
Member since 25/03/2004 |
Posted - 31/03/2004 : 16:53:48
|
zosko nemam to sto trazis. zveles ako je sve tako kako ti govoriš i da ste prijatelji i kolege i sve kako onda moeš objasniti oglas sa ovoga foruma koji kaže da se prodaju Ludens stripovi kad tu dolazi Radovcic iz Ludensa? Evo kopirano ....
"SD i LUDENS oko 1700kn,a Zs i LMS 15000kn,ali opet treba skenirat 200 stripova"
Oglas je postavljen na adresi http://www.stripovi.com/Forum/topic.asp?TOPIC_ID=13240&whichpage=3 pa provjeri da ne izmišljam. Radi se o tome da sad jedno sad drugo sad ovako sad onako i na kraju ja ispao kriv jer sam nešto prodavao od vaših prijatelja sa foruma. A možda vam Radovcic nije prijatelj kao Macan. Izvinjavam se na smetnji. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29459 Posts
Posted - 31/03/2004 : 17:00:59
|
Sa Bernardom se znam duze nego s Macanom, i dobar sam sa obojicom. Koliko ja znam, nitko jos nije skenirao ni prodavao Ludens skenove. Ovaj link govori hipotetski o skeniranju Ludensa i SD... ne o direktnoj prodaji.
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11102 Posts
Posted - 31/03/2004 : 17:31:27
|
quote: Originally posted by ping
zosko nemam to sto trazis. zveles ako je sve tako kako ti govoriš i da ste prijatelji i kolege i sve kako onda moeš objasniti oglas sa ovoga foruma koji kaže da se prodaju Ludens stripovi kad tu dolazi Radovcic iz Ludensa? Evo kopirano ....
"SD i LUDENS oko 1700kn,a Zs i LMS 15000kn,ali opet treba skenirat 200 stripova"
Oglas je postavljen na adresi http://www.stripovi.com/Forum/topic.asp?TOPIC_ID=13240&whichpage=3 pa provjeri da ne izmišljam. Radi se o tome da sad jedno sad drugo sad ovako sad onako i na kraju ja ispao kriv jer sam nešto prodavao od vaših prijatelja sa foruma. A možda vam Radovcic nije prijatelj kao Macan. Izvinjavam se na smetnji.
Eh, eh,...
Prvo, ovo je topic sa foruma a ne oglas. U tom topicu smo baš raspravljali o moralnim ( a neki i o materijalnim ) dvojbama skeniranja. Dakle to nije bija oglas vec diskusija. Kad se nešto oglasi u burzi onda nema dvojbe na šta se misli.
Drugo, Bernard je clan foruma kao i neki strip autori ali ne mislim da je clanstvo na forumu uvjet da nam netko bude "bliži" pa time stekne nekakve bonuse. Mislim da Kordey nije clan foruma pa ga je Marko spomenija iz sasvim opravdanih razloga. Ja sam njegov post shvatio kao podršku domacim autorima. Ti to ocito nisi shvatio tako.
Trece, ne možeš usporedjivati prodaju Ludensovih stripova putem ovog sajta sa prodajom piratskih CD-ova. Ovdje se prodaju stripovi koji su uredno kupljeni u prodaji. Daljna njihova preprodaja nema veze sa Bernardom. Ovo o cemu pricamo sa skeniranjem je kao da netko sa skladišta pokupi ( ukrade ) tiraž koji je tek pripremljen za prodaju i onda ga dila okolo. A i sumnjam da bi Bernard reklamira ove stranice da ima nešto protiv prodaje Ludensovih stripova putem veba.
---------------------------------------------------------------------- "SD i LUDENS oko 1700kn,a Zs i LMS 15000kn,ali opet treba skenirat 200 stripova" ----------------------------------------------------------------------
Ova izjava odnosila se na nešto drugo i nema veze sa prodajom Ludensovih stripova. Procitaj cilu raspravu pa onda izvuci zakljucak.
E, sad i po Markosu malo. Vec postoje oglasi za prodaju skeniranih stripova pa novi clan lako može zakljuciti da je to sasvim normalno. Druga je stvar što to nije u redu, pogotovo ako se radi o djelima autora koje i osobno poznaje. No ponavljam, mislim da je poanta bila u ZAŠTITI DOMACIH AUTORA. Moglo bi se to ubaciti u onaj pristupni tekst. Iako ni separacija nije logicna...ma Marko je šef pa nek se prpa sam ( ako mu se bude dalo ).
Dobro, to je to...
A sad...DOBRODOŠA NA FORUM i ne uzimaj sve što se ode napiše previše srcu jer su ti onda srcani problemi vrlo blizu.
www.sd-gradac.hr ( nogomet ) www.gradac.hr |
|
|
dule_car
Advanced Member
Slovenia
4193 Posts
Member since 01/05/2003 |
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 01/04/2004 : 12:03:07
|
Slažem se da nije u redu skenirati i prodavati radove domacih autora, narocito ovdje, tocno ispred njih, pogotovo zato što, koliko vidim, oni sami nastoje pomoci domacoj sceni iako to uglavnom nije profitabilno. Parlov je napravio majice MV, mcn radi Q koji je potpuno ne-trendovska stvar... Dakle, ako im pored toga još i "krademo" stripove pred nosom, to je vec... hm... neukusno? |
|
|
Dalen
Senior Member
Croatia
2272 Posts
Member since 13/03/2003 |
Posted - 01/04/2004 : 14:26:34
|
Skenirani stripovi! Kad sam prije jedno par godina dao oglas na hr.rec.stripovi da prodajem komplet Strip Artova, u pocetku me par njih pitalo, da šta su to papirnati stripovi?? A kakvi bi stripovi trebali biti? Možda plasticni? U biti nemam ništa protiv skeniranih stripova, ali to jednostavno nije to! Kako ceš se zavaliti na fotelju ili kauc sa skenirani stripom na CD-u? Možda sa monitorom u krilu? I ovako je neminovan napredak (PC, sattv, Playstation...) u mnogocemu doprinjeo gubitku zainteresiranosti za strip kod mladih na našim prostorima (o.k. tu je i rat, prekid sa Dnevnikom i dr.), pa još da i on bude na CD-u? Ipak ne hvala! Strip je strip, knjiga je knjiga, a CD je za software pa bio on muzicki, filmski ili neki treci.
P.S. Onima koji vole skenirane stripove još jednom kažem da zaista nemam ništa protiv, ali to jednostavno za mene nije to. Naravno, to je moje mišljenje, svako ima pravo na svoje.
Pozdrav svima |
|
|
Tiger Jack
Junior Member
Croatia
388 Posts
Member since 25/12/2003 |
Posted - 01/04/2004 : 14:27:21
|
Pa evo, ako ce ovdje zapoceti rasprava o moralnim aspektima prodaje skeniranih stripova, ja dajem svoj glas ZA ZABRANU TRGOVANJA SKENIRANIM STRIPOVIMA (DOMACI & STRANI AUTORI) NA OVOM FORUMU. Nakon što sam navukao bijes svih onih koji to rade, evo i par recenica pojašnjenja. Nisam Don Kihot i ne mislim da je takvu vrstu piraterije moguce sprijeciti. Uostalom, nitko nikoga ni na šta ne tjera. Osoba X skenirala je stripove, osoba Y bi to rado imala. Nadu se, dogovore o cijeni...i svi su sretni (osim nositelja autorskih prava itd, ali da ne ulazim sada u to). Moje protivljenje trgovanju skeniranim stripovima odnosi se samo na cinjenicu da se to odvija na ovoj web stranici. Smatram to neprimjerenim; ovo je forum za ljubitelje ORIGINALNIH STRIPOVA, STRIPOVA OD PAPIRA I TISKARSKE BOJE. Ja recimo, skenirane stripove doživljavam kao degradaciju stripa i to mi uopce nije zanimljivo. Osim toga, toleriranje trgovanja stripovima u CD formatu je u svakom slucaju podrška pirateriji, pa naš dragi webmaster to može zabraniti kao simbolicki ili moralni cin. Ovako, sve mi to slici na web-stranicu vegetarijanaca kojima je sponzor tvornica mesnih konzervi. No offence. |
|
|
igorpb
Senior Member
Australia
1931 Posts
Member since 24/08/2003 |
Posted - 01/04/2004 : 14:37:37
|
Slazem se sa Tigerom 100% i podrzavam zabranu. I onako se zgrazavam na bilo koji oblik piraterije.
It is wise to look ahead, but foolish to look further than you can see. |
|
|
Guffy
Advanced Member
Croatia
3109 Posts
Member since 11/12/2002 |
Posted - 01/04/2004 : 14:44:02
|
quote: Originally posted by Tiger Jack
Pa evo, ako ce ovdje zapoceti rasprava o moralnim aspektima prodaje skeniranih stripova, ja dajem svoj glas ZA ZABRANU TRGOVANJA SKENIRANIM STRIPOVIMA (DOMACI & STRANI AUTORI) NA OVOM FORUMU. Nakon što sam navukao bijes svih onih koji to rade, evo i par recenica pojašnjenja. Nisam Don Kihot i ne mislim da je takvu vrstu piraterije moguce sprijeciti. Uostalom, nitko nikoga ni na šta ne tjera. Osoba X skenirala je stripove, osoba Y bi to rado imala. Nadu se, dogovore o cijeni...i svi su sretni (osim nositelja autorskih prava itd, ali da ne ulazim sada u to). Moje protivljenje trgovanju skeniranim stripovima odnosi se samo na cinjenicu da se to odvija na ovoj web stranici. Smatram to neprimjerenim; ovo je forum za ljubitelje ORIGINALNIH STRIPOVA, STRIPOVA OD PAPIRA I TISKARSKE BOJE. Ja recimo, skenirane stripove doživljavam kao degradaciju stripa i to mi uopce nije zanimljivo. Osim toga, toleriranje trgovanja stripovima u CD formatu je u svakom slucaju podrška pirateriji, pa naš dragi webmaster to može zabraniti kao simbolicki ili moralni cin. Ovako, sve mi to slici na web-stranicu vegetarijanaca kojima je sponzor tvornica mesnih konzervi. No offence.
Prodaja starih "papirnatih stripova" ili novina ili bilo koje druge pisne rijeci je isto piraterija , jer se radi bez odobrenja autora ,sad je drugo kaj se na to gleda drugacije ali to je to. isto tako je piraterija postavljanje i skeniranje naslovica pojedinih stripova , jer su i to neciji autorski radovi pa prema tome jedno veze drugo, i ne vidim baš neku poantu u svemu ovome
Spušta se, spušta noc... glupo bi bilo da se diže! |
|
|
VJ
Advanced Member
Croatia
5955 Posts
Member since 19/10/2001 |
Posted - 01/04/2004 : 14:56:48
|
Na stare papirnate stripove jednom je placen porez, autori su takodjer isplaceni itd. Piraterija bi bila dalje umnozavati taj strip bez da se ponovo plate autori, porez i sl. dok kod umnozavanja CDova nitko nema korist osim onoga koji CDove snima i prodaje.
|
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 01/04/2004 : 15:12:55
|
Mislim da bi sve bilo drugacije kada bi na kioscima ili u bibliotekama bili dostupni svi kvalitetniji stripovi. Medutim, kod nas se forsira samo Bonelli i poneki album (koji je najcešce originalno izašao prije trideset godina), tako da mnogi ljudi kupuju skenove zato što ne mogu drugacije doci do inozemnih albuma. Za legalnu nabavku novog Manarinog albuma, na primjer, treba iskeširati dolare ili Eure, naruciti preko Interneta, platiti poštarinu, a najcešce, nužno je imati i karticu za placanje, ne samo keš. I kako ce to sve obaviti jedan student ili srednjoškolac? Kada bi netko objavio sve to na našem jeziku, dostupno na našim kioscima, malo tko bi kupovao CD-e. S druge strane, oni koji kupuju sprženi Ludens ili Alana Forda, nisu ok, jer time direktno štete ljudima koji promoviraju strip u Hrvatskoj. Ali, ponavljam, kada netko nabavi piratski album necega što nije objavljeno kod nas, to mislim da je razumljivo, iako još uvijek - ilegalno. |
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Posted - 01/04/2004 : 15:14:43
|
By the way, govorim opcenito, ne kao odgovor na Markos-Ping raspravu. Što se te rasprave tice, mislim da je Markos u pravu, a da Ping vjerojatno jednostavno nije imao pojma da se to ne smije. |
Edited by - Damjan on 01/04/2004 15:15:47 |
|
|
Tiger Jack
Junior Member
Croatia
388 Posts
Member since 25/12/2003 |
Posted - 01/04/2004 : 15:20:58
|
quote: Originally posted by Guffy
Prodaja starih "papirnatih stripova" ili novina ili bilo koje druge pisne rijeci je isto piraterija , jer se radi bez odobrenja autora ,sad je drugo kaj se na to gleda drugacije ali to je to. isto tako je piraterija postavljanje i skeniranje naslovica pojedinih stripova , jer su i to neciji autorski radovi pa prema tome jedno veze drugo, i ne vidim baš neku poantu u svemu ovome
Spušta se, spušta noc... glupo bi bilo da se diže!
Ne slažem se baš. Ako sam ja kupio strip na kiosku, on postaje MOJE VLASNIŠTVO. Ako hocu, mogu ga prodati tebi ili nekom drugom kolekcionaru jer sam sve financijske obveze prema autoru/distributeru izmirio kupivši strip na kiosku. Teoretski, trebalo bi državi platiti porez na tu novu transakciju, ali to su sada zbilja detalji. Uostalom, vidi post od Renkyja.
Skenirati naslovnice bez dozvole autora i stavljati ih na internet je prekršaj, ali postoji nacelna, ili ako hoceš moralna, razlika radi li se to iz informativno-propagandnih razloga ili komercijalnih (za prodaju). Recimo, ja bih volio da mi "Bonelli editore" pošalje CD s naslovnicama i 2-3 skenirane stranice svih Texovih izdanja, pa da se ja odlucim kojih 20 ili 50 cu kupiti. Dobro, jeftinije mi je otici do Markosa i uživo pregledati arhivu , ali to je vec digresija. Hocu reci, ne bih kupio Texa na CD-u, a mislim da je super što naslovnice postoje na internetu.
I, ako hoceš poantu evo je: Nisam za zabranu oglašavanja prodaje skeniranih stripova zato što želim tako ukinuti pirateriju, nego zato što mislim da na ovom forumu ima više ljudi kojima to smeta nego onih koji to podržavaju. Ako sam u krivu, ponosno cu živjeti u manjini. |
|
|
Guffy
Advanced Member
Croatia
3109 Posts
Member since 11/12/2002 |
Posted - 01/04/2004 : 15:25:26
|
quote: Originally posted by VJ
Na stare papirnate stripove jednom je placen porez, autori su takodjer isplaceni itd. Piraterija bi bila dalje umnozavati taj strip bez da se ponovo plate autori, porez i sl. dok kod umnozavanja CDova nitko nema korist osim onoga koji CDove snima i prodaje.
Poreza na stripove nije bilo
Spušta se, spušta noc... glupo bi bilo da se diže! |
|
|
Topic |
|