Author |
Topic  |
seinfeld
Advanced Member

16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 10/05/2004 : 22:19:43
|
Sweet dreams prijatelju Dado Ramathe provalo nema nista od projekta vaseg Mister Nou i mrtvilo bolje od tvog sranja pase.
Susti sa strane,drmaju se brda Cak i Dalmatinci vele pirat misli Mister Noa da izda ali mi znamo bolje mi jebaci stari da bajke ne postoje ko ni ludaci mali.
Gledajuci ko ga treba da izda popizdi Sejo i uze prava i time lijepo sjeba gusara.
Sad sjede ramath i gusar, pirati stari piju pivo i gledaju Noa kako ih jebe pa dobro je ljudi nije tako lose vele imamo zagora koji je fora ali nazalost bez technocolora.
"They say this one has a surprise ending."
|
 |
|
JORGE
Junior Member

Croatia
483 Posts
Member since 21/04/2004 |
Posted - 10/05/2004 : 22:39:49
|
[quote]Originally posted by solar
U koliko se primjeraka prodaju Ludensov DD, Zagor, specijalci... Ako netko zna neka napiše!
In my dream I was drowning my sorrows, but my sorrows they learned to swim... [/quote Ja neznam u kojem broju se prodaju Ludensovi stripovi, al imam jedan isjecak iz Jutarnjeg Lista koji je izašao kada je Ludens preuzeo posao od Slobodne Dalmacije, tamo piše da se stripovi u Hrvatskoj tiskaju u 10 000 komada. I piše da se za vrijeme ex YU u Dnevnikovoj nakladi tiskalo 200 000 (dvijesto tisuca) stripova.(svaki broj). Zauvijek nedostižan tiraž. Sama sadašnja tiraža (mada mi se sad cini puno) govori koliko je opala prodaja stripova.    |
 |
|
BiDi
Senior Member

Slovenia
2453 Posts
Member since 06/05/2002 |
Posted - 11/05/2004 : 00:22:53
|
"Kažu" da u SLO ide 700 komada svakoga (da se pokrije kioske)... od toga se proda daleko najvice (oko 400) Zagora, nešto manje Dylana.... a ostalo ide ispod 200.
Tako mi mlijeka u prahu, kidam naljevo |
 |
|
seinfeld
Advanced Member

16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9956 Posts
Member since 28/02/2004 |
Posted - 11/05/2004 : 00:55:00
|
quote: Originally posted by SejoSexon
quote: Originally posted by Ramath
quote: Originally posted by Aco
Kontaktiraj Sejusexona!
Bond.James Bond.
Kad on procita!!! Svjestan sam rizika, a i necu vjerovatno raditi potpuno sam, mislim da bi se moglo realizovati, a uspjelo bi samo pod uslovom da bude na trzistu svih ex YU republika. Za razliku od SD sada je u igri i Srbija i Crna Gora koja je znacajno trziste
Ukoliko ga pocnes izdavati kunem ti se da cu uzeti 5 komada od svakog broja!
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas?
Kakav skrtac Samo pet , a tvrdio je da voli Mister Noa  |
 |
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9956 Posts
Posted - 11/05/2004 : 01:00:31
|
quote: Originally posted by seinfeld
Sweet dreams prijatelju Dado Ramathe provalo nema nista od projekta vaseg Mister Nou i mrtvilo bolje od tvog sranja pase.
Susti sa strane,drmaju se brda Cak i Dalmatinci vele pirat misli Mister Noa da izda ali mi znamo bolje mi jebaci stari da bajke ne postoje ko ni ludaci mali.
Gledajuci ko ga treba da izda popizdi Sejo i uze prava i time lijepo sjeba gusara.
Sad sjede ramath i gusar, pirati stari piju pivo i gledaju Noa kako ih jebe pa dobro je ljudi nije tako lose vele imamo zagora koji je fora ali nazalost bez technocolora.
Uvijek pun podrske i razumijevanja  |
 |
|
Gusar
Starting Member
Bosnia and Herzegovina
52 Posts
Member since 30/04/2004 |
Posted - 11/05/2004 : 06:46:06
|
E moj jarane, cini se meni da ti sebi polako stavljas omcu oko vrata, kako rece neko ovdje, polako covjece, gdje si se zaletio. Svaka cast ako to uspijes izdati, ali nemoj se previse nadati |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 11/05/2004 : 07:02:44
|
quote: Originally posted by Gusar
E moj jarane, cini se meni da ti sebi polako stavljas omcu oko vrata, kako rece neko ovdje, polako covjece, gdje si se zaletio. Svaka cast ako to uspijes izdati, ali nemoj se previse nadati
Pusti covjeka na miru!
Ramathe samo ti izdaji!!!!!!! A ti suti!
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas? |
 |
|
realist
Senior Member

Croatia
1206 Posts
Member since 09/09/2003 |
Posted - 11/05/2004 : 11:19:15
|
Netko ovdje mora biti,hm...realist,pa reci da na tom putu vreba toliko prepreka da ces svakih pet minuta morati raditi neki kompromis koji ce neizbjezno utjecati na kvalitetu ili cijenu.Ramath,svaka cast na entuzijazmu,ali morao bi izdati najmanje 30 brojeva da zahuktas posao,a to je nemoguce za jednog covjeka.I prvo bi morao upasti u veliki financijski minus bez ikakve garancije da ces vratiti ulozena sredstva. |
 |
|
zeks
New Member

185 Posts
Member since 23/07/2003 |
Posted - 11/05/2004 : 11:29:46
|
quote: Originally posted by Gusar
E moj jarane, cini se meni da ti sebi polako stavljas omcu oko vrata, kako rece neko ovdje, polako covjece, gdje si se zaletio. Svaka cast ako to uspijes izdati, ali nemoj se previse nadati
daj gusar,,mislim ti znas bolje od ikoga da je Ramath izuzetano inteligentan i poduzetan covjek,,mislim nemogu vjerovati da imas sumnje u njega,makar da se radi o ovakvom ogromnom poslu(M.No),,,ako nadje prave ljude za saradnju,,moze se to razviti u sjajan dil,,imaj vjere....JA JE IMAM |
 |
|
dule_car
Advanced Member

Slovenia
4193 Posts
Member since 01/05/2003 |
Posted - 11/05/2004 : 17:27:37
|
Pa dobro, valjda mozemo malo sanjati... Degi pa nemoj u istoj recenici MrNoa i Zagora, pa nije to u redu:))... Ajde Gusar gusari, šta cekaš...:)) Mislim da bi se u principu moglo sve to napraviti ali naravno teško da bi se nešto zaradilo (mislim, regularno:))... Ka'ce se više štampati po 200.000 komada pa i da se prodaje po cijeloj bivšoj Jugi? Nije to problem distribucije nego promjene generacija...
to e to
---there is no spoon--- (a viljuske?)
|
 |
|
dule_car
Advanced Member

Slovenia
4193 Posts
Member since 01/05/2003 |
Posted - 11/05/2004 : 17:29:56
|
Baš me zanima koliko bi se prodalo MrNo-a da sad neko' izda jednu epizodu...(bilo legalno bilo piratski)... Ako ništa u svrhu istraživanja tržišta...
to e to
---there is no spoon--- (a viljuske?)
|
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8258 Posts
Member since 22/04/2004 |
Posted - 11/05/2004 : 19:48:35
|
Ja mogu da ti kazem za Vaninijev slucaj. Tiraz sva cetiri njihova izdanja (Marti, Dilan, Zagor, Mister No) bio je po 10 000 primeraka. Od tog broja najbolje je isao Dilan, prodavali su 60% tiraza, dakle oko 6000 kom, zatim Zagor sa nesto vise od 5000 prodanih pimeraka, pa Marti sa jedva 4000 i na kraju Mister No koji se prodavao ispod 2000 primeraka. Steta, Mister No ima danas malu prodju, inace mi je jako simpatican, citao sam ga kao klinac...
Svojevremno sam jurio za jednom devojkom skoro dve godine samo da bi na kraju saznao da volimo iste stvari. Oboje smo, naime, ludo zaljubljeni u zene. (Groucho Marx) |
 |
|
Ramath
Senior Member

Russia
2127 Posts
Member since 26/02/2004 |
Posted - 11/05/2004 : 19:49:43
|
quote: Originally posted by seinfeld
Seinfeld, zasto mene nazivas piratom? Ja nisam preduzimao nikakve piratske aktivnosti, a ovdje govorim o OVLASTENIM autorskim pravima, a ne o PIRATSKIM pravima! |
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8258 Posts
Posted - 11/05/2004 : 20:02:58
|
quote: quote: -------------------------------------------------------------------------------- Originally posted by seinfeld
--------------------------------------------------------------------------------
Seinfeld, zasto mene nazivas piratom? Ja nisam preduzimao nikakve piratske aktivnosti, a ovdje govorim o OVLASTENIM autorskim pravima, a ne o PIRATSKIM pravima!
ramath, brate, sta se zestis , zar ne vidis da je seinfeld bio u, kako bi smo kazali, nadahnutom raspolozenju . Sta ucini vino od coveka
Svojevremno sam jurio za jednom devojkom skoro dve godine samo da bi na kraju saznao da volimo iste stvari. Oboje smo, naime, ludo zaljubljeni u zene. (Groucho Marx) |
 |
|
metabaron
New Member

177 Posts
Member since 25/01/2004 |
Posted - 11/05/2004 : 21:19:24
|
2,000 primjeraka je jos i dobra brojka. Ne vjerujem da se Mister No prodao u toliko primjeraka zadnji puta kad je izdan na Engleskom (veliki fiasko je to bio).
Npr. evo top liste prodaje stripova u Martu (uzimajuci u obzir da radnje ne mogu vratiti stripove tako da ove brojke predstavljaju prodaju radnjama a ne citateljima):
http://www.icv2.com/articles/home/4701.html
(Zadnji broj Optic Nerva (Adrian Tomine) se nalazi pri samom kraju liste sa nesto manje of 2,000 primjeraka.)
Citao sam da je uspjeh kad se graficka novela proda u vise od 5,000 primjeraka. Blankets se mozda prodao u preko 20,000 ali to je stvarno bilo gurano naokolo. Govorimo o citavom Engleskom govornom podrucju.
Nemam pojma kakve su prilike kod nas ali sumnjam da su jako dobre. Jedini nacin na koji se ovako nesto moze izdavati je da se kupi jevtino, stampa na najjevtinjem papiru u nekoj drugoj zemlji (Kina mozda?), da se daje mogucnost pretplate i distribuira u cijeloj bivsoj Yu. I ja sanjam nekada o izdavanju stripova ali gledajuci da su mnogi pametniji ljudi od mene "burn cash" u kratkom vremenu mislim da ce najvjerojatnije to i ostati samo san. U svakom slucaju, mislim da je potrebno biti realan i ne ocekivati mnogo i uloziti minimalno novaca (manje ces potrositi). Bas me zanima kako izgleda financijska struktura za neki takav poduhvat?
|
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8258 Posts
Posted - 11/05/2004 : 21:36:48
|
quote: 2,000 primjeraka je jos i dobra brojka. Ne vjerujem da se Mister No prodao u toliko primjeraka zadnji puta kad je izdan na Engleskom (veliki fiasko je to bio).
Npr. evo top liste prodaje stripova u Martu (uzimajuci u obzir da radnje ne mogu vratiti stripove tako da ove brojke predstavljaju prodaju radnjama a ne citateljima):
http://www.icv2.com/articles/home/4701.html
(Zadnji broj Optic Nerva (Adrian Tomine) se nalazi pri samom kraju liste sa nesto manje of 2,000 primjeraka.)
Citao sam da je uspjeh kad se graficka novela proda u vise od 5,000 primjeraka. Blankets se mozda prodao u preko 20,000 ali to je stvarno bilo gurano naokolo. Govorimo o citavom Engleskom govornom podrucju.
Nemam pojma kakve su prilike kod nas ali sumnjam da su jako dobre. Jedini nacin na koji se ovako nesto moze izdavati je da se kupi jevtino, stampa na najjevtinjem papiru u nekoj drugoj zemlji (Kina mozda?), da se daje mogucnost pretplate i distribuira u cijeloj bivsoj Yu. I ja sanjam nekada o izdavanju stripova ali gledajuci da su mnogi pametniji ljudi od mene "burn cash" u kratkom vremenu mislim da ce najvjerojatnije to i ostati samo san. U svakom slucaju, mislim da je potrebno biti realan i ne ocekivati mnogo i uloziti minimalno novaca (manje ces potrositi). Bas me zanima kako izgleda financijska struktura za neki takav poduhvat?
Hm, nije problem do distribucije, cak ni do cene, prosto druga su vremena danas. Danasnji klinci se ne skidaju sa video igrica i kompjutera, bas kao mi sa lms-a i zs-a nekada. Ako se hoce bolja prodaja i veci tiraz onda se stripovi na neki nacin moraju popularizovati. A to ce znaciti da se treba upustiti u dugu markentisku kampanju tipa "Kupujte stripove" sa neizvesnim ishodom. Plasim se da je doba u kojem zivimo zapravo pocetak kraja stripa kakvog mi poznajemo. Citao sam skoro neke izjave italijanskih strip autora koji kazu da se stripu crno pise. Jedna od (spasonosnih?) ideja je da strip zapravo postane moderno, multimedijalno izdanje, na cd-u, ali to je onda metamorfoza, preobrazaj, nesto drugo i bas kao sto gusenica nije vise gusenice kad postane leptir, pitanje je da li bi strip prelaskom sa papira na cd licio na sebe.
 |
|
Ramath
Senior Member

Russia
2127 Posts
Member since 26/02/2004 |
Posted - 11/05/2004 : 21:45:48
|
Crna vremena za nas strip nastala su poslije raspada bivse Juge. Do tada se drzao kako-tako, ali poslije je sve otislo do vraga. Cinjenica da je propast poslije toga naslo nekoliko izdavackih kuca govori sve. Cudno je da i ove danas izdrzavaju, ja se samo raspitujem, ako bude kakvih povoljnih uslova moguce je da i krene Mister No. Iskreno, vrlo malo vjerujem u to, ali dok je god nada u covjeku sve je moguce, ne samo zbog mene nego i zbog citalaca. Najgore je kad izdavac pokusa, poslije nekoliko brojeva kapitulira, a ispastaju citaoci. |
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8258 Posts
Posted - 11/05/2004 : 21:50:16
|
Znas sta brate, ako nesto zelis uradi! Nebitno kada, al' uradi. Za to treba imati ne samo novac, vec i m..a. I ne cekaj bolja vremena, ona su, ako ih je uopste i bilo, daleko iza nas:(((
 |
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9956 Posts
Posted - 11/05/2004 : 21:54:35
|
quote: Originally posted by prozirna senka
Znas sta brate, ako nesto zelis uradi! Nebitno kada, al' uradi. Za to treba imati ne samo novac, vec i m..a. I ne cekaj bolja vremena, ona su, ako ih je uopste i bilo, daleko iza nas:(((
       |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 11/05/2004 : 22:01:09
|
Ja se ne slažem sa idejom/konstatacijom da bi strip trebalo prebaciti na multimedijalna izdanja, diskove i šta vec ne. Jel su prebacene knjige? Nisu, drže se i dalje isto tako dobro kao što su se i držale, a s vremena na vreme, neko proceni da bi bilo dobro ispromovisati neku deciju knjigu do superstardoma, pa dobiješ i Harry Pottera.
Same thing here - ide, ne ide dobro, ali ide. A za to što ne ide dobro, stripadžije su same krive. Prvo su se borile sam sa sobom, a onda se bore sa video-igricama. Umesto da jednostavno prave dobre stripove.
Nice and smooth. |
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8258 Posts
Posted - 11/05/2004 : 22:04:30
|
Dzaba ti i najbolji strip kad deca u Srbiji znaju samo za Alana Forda.
 |
|
zmcomics
Average Member

734 Posts
Member since 24/08/2002 |
Posted - 11/05/2004 : 22:13:52
|
Pustite prazne price o propasti stripova. Jeste da su im tirazi manji, ovo mislim na ove USA liste, ali pogledajte ljudi.... samo na ovoj listi je 300 stotine svesaka u jednom mesecu!!! Tirazi ni ne mogu biti veci. Ljudi su se polarizovali po serijalima, junacima, zanrovima, izdavacima,... ali NIKO ne kupi svih 300 svezaka svakog meseca. A ima ih vise od 300 plus trejdovi, + druga specijalna + alternativna izdanja,+ ko zna cega jos!!! Sumnnjam da je u zlatno doba stripa bilo vise od 50-tak naslova mesecno u USA. Mozda gresim ali,... saberite, ako ima neko strpljiv, koliki je broj prodatih primeraka UKUPNO, svih stripova sa liste!!!
A sto se naseg podneblja tice,... pre ratova se recimo Marketprintov Marvel ugasio kada je pao na 49 hiljada primeraka jer je bila procena da se ne moze dovoljno kvalitetno distribuirati po kioscima cele, onakve, juge!!! Da nije bilo ratova verovatno bi nam ameri danas zavideli na nekim tirazima.
|
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 12/05/2004 : 01:17:38
|
>I ne cekaj bolja vremena, ona su, ako ih je uopste i bilo, daleko >iza nas:(((
Slazzem se s prvim dijelom reccenice, ali ne nuzzno i s drugim.
Bolja vremena se ne ccekaju, ona se stvaraju.
mcn
***Utorkom: nova AUKCIJA na Burzi!*** Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!***Ne zaboravite ni MCNov ORMAR!*** |
 |
|
Topic  |
|