forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Autorska prava za Mister Noa
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

metabaron
New Member

177 Posts

Member since 25/01/2004

Posted - 12/05/2004 : 02:28:17  Show Profile Show Extended Profile  Send metabaron a Private Message
quote:
Originally posted by zmcomics

Pustite prazne price o propasti stripova. Jeste da su im tirazi manji, ovo mislim na ove USA liste, ali pogledajte ljudi.... samo na ovoj listi je 300 stotine svesaka u jednom mesecu!!! Tirazi ni ne mogu biti veci. Ljudi su se polarizovali po serijalima, junacima, zanrovima, izdavacima,... ali NIKO ne kupi svih 300 svezaka svakog meseca. A ima ih vise od 300 plus trejdovi, + druga specijalna + alternativna izdanja,+ ko zna cega jos!!!
Sumnnjam da je u zlatno doba stripa bilo vise od 50-tak naslova mesecno u USA. Mozda gresim ali,... saberite, ako ima neko strpljiv, koliki je broj prodatih primeraka UKUPNO, svih stripova sa liste!!!

A sto se naseg podneblja tice,... pre ratova se recimo Marketprintov Marvel ugasio kada je pao na 49 hiljada primeraka jer je bila procena da se ne moze dovoljno kvalitetno distribuirati po kioscima cele, onakve, juge!!! Da nije bilo ratova verovatno bi nam ameri danas zavideli na nekim tirazima.

Zlatno doba stripa u Americi je proslo (pocetak 90-tih). Ne vjerujem da ima vise od milion ljudi u Sjevernoj Americi koji kupuje stripove, a znatno manje onih koji stalno kupuju. Nekad je Marvel gasio stripove koji su se prodavali ispod 100,000 a Spawn prvi brojevi su se prodavali u 7 miliona primjeraka. Slazem se da bi Ameri zavidili na nekim od tiraza koji su bile na prostoru bivse. Dobio sam podatak da se Bilalov engliski San Monstruma prodat u oko 4,000 primjeraka. To je uz dvije godine prodavanja i prodavanja u razno-raznim zemljama. Tko je za sve kriv? Igrice - trziste igara je znatno vece od stripova.

Uz sve navedeno, mislim da bi nekakav model malog izdavastva uspio: one-man operation. Ako pogledate male Americke izdavace svi su u biti jedan-dva covjeka: Top Shelf, Alternative Comics, Drawn and Quarterly. I vecina od njih dobro stoje; prosiruju ponudu i sl. To mi se cini jedini nacin da se stripovi izdaju bilo gdje. Tako da mozda sve nije tako crno. Vjerujem da jedan covjek ima vise mogucnosti za uspjeh od velike firme kao Dnevnik...
Go to Top of Page

Damjan
stripovi.com suradnik

Italy
1458 Posts

Member since 12/02/2004

Posted - 12/05/2004 : 02:53:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit Damjan's Homepage  Send Damjan a Private Message
quote:
Originally posted by metabaron

[quote]Originally posted by zmcomics

Ako pogledate male Americke izdavace svi su u biti jedan-dva covjeka: Top Shelf, Alternative Comics, Drawn and Quarterly. I vecina od njih dobro stoje; prosiruju ponudu i sl. To mi se cini jedini nacin da se stripovi izdaju bilo gdje. Tako da mozda sve nije tako crno. Vjerujem da jedan covjek ima vise mogucnosti za uspjeh od velike firme kao Dnevnik...

Ali ima dosta tih "one-man" izdavaca koji guraju samo jedan serijal i ne uzimaju u obzir nikakvo proširenje svoje aktivnosti, što znaci da ovise o jednom liku. To je dosta neizvjesna situacija. Mislim da se Ameri vješto služe Hollywoodom da bi potakli prodanost odredenih stripova, ali im, na koncu, katastrofalne ekranizacije pomažu tek kratkorocno.
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8258 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 12/05/2004 : 04:17:07  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
quote:
Zlatno doba stripa u Americi je proslo (pocetak 90-tih). Ne vjerujem da ima vise od milion ljudi u Sjevernoj Americi koji kupuje stripove, a znatno manje onih koji stalno kupuju. Nekad je Marvel gasio stripove koji su se prodavali ispod 100,000 a Spawn prvi brojevi su se prodavali u 7 miliona primjeraka. Slazem se da bi Ameri zavidili na nekim od tiraza koji su bile na prostoru bivse. Dobio sam podatak da se Bilalov engliski San Monstruma prodat u oko 4,000 primjeraka. To je uz dvije godine prodavanja i prodavanja u razno-raznim zemljama. Tko je za sve kriv? Igrice - trziste igara je znatno vece od stripova.

Uz sve navedeno, mislim da bi nekakav model malog izdavastva uspio: one-man operation. Ako pogledate male Americke izdavace svi su u biti jedan-dva covjeka: Top Shelf, Alternative Comics, Drawn and Quarterly. I vecina od njih dobro stoje; prosiruju ponudu i sl. To mi se cini jedini nacin da se stripovi izdaju bilo gdje. Tako da mozda sve nije tako crno. Vjerujem da jedan covjek ima vise mogucnosti za uspjeh od velike firme kao Dnevnik...

Ne znam kako stoje stripovi ovde u Americi, ne pratim njihovu strip scenu, jednostavno su mi njihovi "superjunaci" uzasno odbojni. Jedino sto citam i na sta sam pretplacen je Heavy Metal. I on stoji vrlo klimavo. Naime, prosecan tiraz je bio 2003. godine 157 682. Od toga je prodato sto na kioscima sto u pretplati 72 264 primerka, plus 1750 poklonjenih primeraka. Dakle prosecna remitenda iznoslia je 53-54%, odnosno 82 135 neprodatih primeraka. To i nije neki uspeh, s obzirom na velicinu americko-kanadskog trzista. Cak su lane pokusali da izdaju i specijace svaka dva meseca, pa su pukli, odamh su se vratili na stari ritam, tj. 6 redovnih + 3 specijalca godisnje. Ako tako stoje stvari sa Heavy Metalom, sta onda ocekivati od malenih trzista i jos manjih izdavaca Srbije, Hrvatske... A ni ne mislim da je velicina izdavacke kuce presudan faktor. To da li neki strip ili stripove izdaje jedan covek (a nikad nije jedan, mora bar da ima jos dva tri saradnika) ili nazovi velika kuca kao Dnevnik ili Slobodna Dalmacija (ne verujem da su je njihovim strip redakcijama radilo vise od desetak ljudi), vec odabir serijala i odjek kod publike. Trzisna ekonomija je surova, nema mesta razumevanju ako nesto neprestano pravi gubitke. A odlican primer za to je Politika. Posto 49% akcija kuce Politika poseduju Nemci, oni su na kraju 2002. godine hteli da ukinu nekoliko izdanja koja su se pokazala nerentabilnima. U pitanju su bili dnevni list Ekspres Politika, casopis za zene Ana i na zalost Politikin Zabavnik. Elem, Zabavnik nije ugasen na intervenciju Darka Ribnikara, direktora kuce, koji se pozvao na tradiciju, jer je list poceo da izlazi jos 1939. godine kao drugo izdanje Poilitike koja je do tada izdavala samo dnevni list. Nemci su pokazali razumevanje i dali drugu sansu Zabavniku, koji je tokom 2003. godine promenio imidz i ocigledno se priblizio publici, cim jos uvek opstaje na trzistu. Kakva je bila sudbina Ekspresa i Ane ne znam, ali to i nije tema. Dakle, nama treba JEDNO izdanje koje ce biti prihvaceno od citalaca, a onda na osnovu njega, polako da se uvode u igru i ostala izdanja, a i to pazljivo. Mislim da imamo dovoljno neuspeha iza nas, na greskama se uci, treba analizirati sta je to bilo pogresno kod svih izdavackih kuca, da ih sad ne nabrajam, zasto su propali i izvuci pouke a i zakljucke sta valja ciniti dalje.

Svojevremno sam jurio za jednom devojkom skoro dve godine samo da bi na kraju saznao da volimo iste stvari. Oboje smo, naime, ludo zaljubljeni u zene. (Groucho Marx)
Go to Top of Page

Ramath
Senior Member

Russia
2127 Posts

Member since 26/02/2004

Posted - 12/05/2004 : 08:43:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Ramath a Private Message
Bravo, pogodio si u sam centar. Jedna izdavacka kuca koja ima desetak ili vise zaposlenih ljudi u slucaju slabe prodje ili malog tiraza ne moze sve njih da placa. Dva tri pojedinca koji izdaju strip, i u malom tirazu mogu imati nadoknadu. Ja bi bio zadovoljan ako bi Mister No mogao da pokriva troskove izdavanja (prava, stampa, distribucija, porez i td.), sve preko toga sto bi se zaradilo bilo bi sjajno, a da bi se od izdavanja jednog junaka moglo zivjeti, to ne moze. Vremenom bi se djelatnost vjerovatno prosirila pa bi to mogao postati posao od kojeg se moze zaraditi. Recimo da poslije dvije tri godine izdavanja kupis prava na drugog junaka,pa na treceg... Ali to su samo pusti snovi,jer kod nas je to vrlo tesko izvodljivo
Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

734 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 12/05/2004 : 11:12:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message
quote:
Originally posted by metabaron

Ne poricem da pada potraznja za stripom, ali nije mogao vecno da bude na tronu. Stoji da su tirazi bili u zlatno doba USA stripa mnooogo veci, ali sumnjam da su imali vise od 300 svezaka mesecno u ponudi!!! Nije bilo malih izdavaca jer je izdavastvo do pojave racunara u pripremi za stampu bio skup posao. Devedesetih je racunar poceo da pojeftinjuje proces stampe i to vise nego desetostruko. Tako da je bilo zrelo tlo za male izdavace koji su znatno prosirili ponudu brojem naslova jer je isplativost izdanja bila olaksana. Takodje su, mozda i gresim tu me Macan moze ispraviti, negde u to vreme sklonili stripove iz klasicne distribucije to jest sa benzinskih pumpi iz super marketa,... i krenuli "sigurnijim" putem. Direct market-om koji je garantovao izdavacima odredjenu prodaju, te su se izdavaci osetili sigurnijim. Ali je to uticalo da se publika smanjuje jer strip nije u dovojljnoj meri nametnut kupcima. Sve se skoro svodi na prodaju po striparnicama...

Bilalov San monstruma je hermetican strip radjen za malu publiku. Poput Corto Maltezea kojeg je Casterman jedva uspevao da proda u 2-4 hiljade primeraka u Francuskoj!!! Bilal se u Francuskoj odlicno prodaje zbog reklame. Tri godine svi pisu o novom albumu, reklamira se naveliko i tek onda izadje, kada je teren pripremljen. Takodje Bilal ima tamo publiku koju je sticao jos s kraja sedamdesetih. Tako da je sasvim drugacija situacija. Recimo, postoji informacija, i cak ima osnove da je tako, da izdavaci Bilalu ne dozvoljavaju da cesce izbacuje nove albume jer bi prodaja brzo pala kada bi imali dva Bilala godisnje, i bez dugotrajne pompezne najave.

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 12/05/2004 : 11:39:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Direct market je poceo da funkcioniše sredinom osamdesetih, ako se ne varam. A pocetkom devedesetih, u vreme kada je oformljen Image, a Dark Horse je vec itekako postojao, SAMO MARVEL je imao oko 100 i kusur mesecnih naslova u ponudi.

Ali struktura tržišta je bila znacajno drugacija, trejdovi skoro da nisu ni postojali, i "ozbiljni" citaoci i klinci su morali da idu do comic shopova po svoju dozu stripova.

Nice and smooth.
Go to Top of Page

seinfeld
Advanced Member

16500 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 12/05/2004 : 15:52:55  Show Profile Show Extended Profile  Send seinfeld a Private Message
U Belgiji se stripovi prodaju u supermarketu,benzinskoj stanici...

e ko sto neko rece mnogi bih pali s stolice kad bih culi kakvi su tirazi bili za vrijeme Yuge a jos vise kad bih culi kakvi su danas hehehe ;-)))!

"They say this one has a surprise ending."
Go to Top of Page

BiDi
Senior Member

Slovenia
2453 Posts

Member since 06/05/2002

Posted - 12/05/2004 : 16:46:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit BiDi's Homepage  Send BiDi an ICQ Message  Send BiDi a Private Message
i u italiji možeš pronaci Diabolika, Zagora, Teksa a mislim da i Alana Forda na nekim benzinskim stanicama.

(kod nas možeš naci Miki Mausa na banzinskoj stanici, a onih 5 stripova na Slovenskom možeš naci i u supermarketima - Asterix, Tin Tin...)

Tako mi mlijeka u prahu, kidam naljevo
Go to Top of Page

DusMan
Advanced Member

5067 Posts

Member since 12/11/2001

Posted - 12/05/2004 : 23:00:46  Show Profile Show Extended Profile  Send DusMan a Private Message
Ja sam nasao na benzinskoj stanici (vise njih, ipsravka) Dylana spec, Tex, Tex jebem li ga... jos neka seirja sa Teksom, + jos par Bonellijevih izdanja. Stoje lepo sa svom ostalom stampom. Dakle, ipak se prodaje i na pumpama. :)

So lock up your daughter, lock up your wife, lock up your back door, RUN FOR YOUR LIFE!
Go to Top of Page

Ramath
Senior Member

Russia
2127 Posts

Member since 26/02/2004

Posted - 21/05/2004 : 17:18:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Ramath a Private Message
Jel zna ko koliko je minimu epizoda koje se mogu kupiti od Bonellija i moze li se sta dobiti na kredit
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 21/05/2004 : 17:23:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Mislim da možeš da kupiš i samo jedan broj ako želiš. A za kredit, keep on dreaming...

Play it again, Yortlebluzzgubbly.
Go to Top of Page

seinfeld
Advanced Member

16500 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 21/05/2004 : 17:38:02  Show Profile Show Extended Profile  Send seinfeld a Private Message
Stripovi na kredit,to moze kod Slobe ali ne moze kod Bonellija :-))!

Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8258 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 21/05/2004 : 19:06:16  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
Moze, moze na kredit(nu karticu) :)))

Svojevremno sam jurio za jednom devojkom skoro dve godine samo da bi na kraju saznao da volimo iste stvari. Oboje smo, naime, ludo zaljubljeni u zene. (Groucho Marx)
Go to Top of Page

Govinda
Junior Member

Croatia
372 Posts

Member since 10/06/2003

Posted - 21/05/2004 : 20:23:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Govinda a Private Message

Odakle uopce informacija da se MNO gasi? Onako,preko gluhih telefona ili Sergio nagovjestava?
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8258 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 21/05/2004 : 20:32:54  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
Mozda mu je prodaja u Italiji opala. To je dovoljno da skvikne.

Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 21/05/2004 : 20:57:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:
Originally posted by Govinda

Odakle uopce informacija da se MNO gasi? Onako,preko gluhih telefona ili Sergio nagovjestava?

Informacija je tocna i dolazi od Bonellija.
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8258 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 21/05/2004 : 20:59:40  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
Kad se trci poslednji krug Dado? Ove godine, dogodine?

Go to Top of Page

Ramath
Senior Member

Russia
2127 Posts

Member since 26/02/2004

Posted - 21/05/2004 : 21:06:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Ramath a Private Message
quote:
Originally posted by Djole

Mislim da možeš da kupiš i samo jedan broj ako želiš. A za kredit, keep on dreaming...

To je odlicno ako se moze kupiti samo jedna ili dvije epizode. Ako bi morao kupiti minimum desetak epizoda to je preko 10000 eura, to je vec problematicno, ali ovako jednu po jednu, dok ne stanem na noge (ako do toga dodje). Posto sam ja iz BiH, u slucaju da kupim prava, jel smijem prodavati na teritoriji drugih drzava bivse YU, mislim da li treba da placam neka dodatna prava za to, sem distribucije
Go to Top of Page

seinfeld
Advanced Member

16500 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 21/05/2004 : 21:08:46  Show Profile Show Extended Profile  Send seinfeld a Private Message
quote:
Originally posted by prozirna senka

Kad se trci poslednji krug Dado? Ove godine, dogodine?

Broj 360 je zadnji za MNo a 200 za Nick Raidera.

Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8258 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 21/05/2004 : 21:09:50  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
Hvala. Znaci i Nik je konacno pandrkn'o:)

Go to Top of Page

seinfeld
Advanced Member

16500 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 21/05/2004 : 21:12:02  Show Profile Show Extended Profile  Send seinfeld a Private Message
Pa i morao je,to je pritajeni Tex u patikicama :-)).

Go to Top of Page

Ramath
Senior Member

Russia
2127 Posts

Member since 26/02/2004

Posted - 21/05/2004 : 21:12:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Ramath a Private Message
Mozda ga ja budem kupio, posto cu izgleda kupovati samo mrtvace
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 21/05/2004 : 21:16:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:
Originally posted by Ramath

quote:
Originally posted by Djole

To je odlicno ako se moze kupiti samo jedna ili dvije epizode. Ako bi morao kupiti minimum desetak epizoda to je preko 10000 eura, to je vec problematicno, ali ovako jednu po jednu, dok ne stanem na noge (ako do toga dodje). Posto sam ja iz BiH, u slucaju da kupim prava, jel smijem prodavati na teritoriji drugih drzava bivse YU, mislim da li treba da placam neka dodatna prava za to, sem distribucije

Ha-ha nasmijao si me do suza...
Djole je sigurno mislio na kupovinu stripova kod Bonellija, a tako si ti i postavio pitanje.
Kad ono ti mislis na prava...
Eh ne ide to samo tako lako, izaberes strip, kliknes, platis i eto ga...
Pokusaj, puno srece...
Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8258 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 21/05/2004 : 21:17:37  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
quote:
Pa i morao je,to je pritajeni Tex u patikicama :-)).

Go to Top of Page

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8258 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 21/05/2004 : 21:21:36  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
Jao Ramathe, pa ti pricas o pravima?!? Hehehe, doduse, prava za Mister Noa drzi ti tvoj zemljak, mozda ti i izadje u susret:)))

Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.31 seconds. Snitz Forums 2000