forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Izašao Zagor Abaton #3...
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

zosko
Senior Member

1506 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 04/06/2004 : 22:56:18  Show Profile Show Extended Profile  Send zosko a Private Message
kako konfuzan???
pa lijepo sam objasnio zasto nema nista od naklade 100k
stripove treba prodavati fanaticima (nama), u lijepoj opremi
i naravno po povisenoj cijeni; jos podesiti nakladu
-> break even + bar 30-40%
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 04/06/2004 : 23:07:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Delimicno se slažem sa tobom - postoje stripovi koje treba prodavati samo nama. Strip albumi recimo spadaju tu. MM i donekle Nathan spada tu.

Ali ne i Zagor i Dylan.

Da sam ja licno izdavac, kako znam i umem bih sabio Zagora na 50 dinara, ma kakav da je kvalitet štampe, i tako ga prodavao masovno na kioscima. Veruj mi da bi upalilo - Svet je primenio istu formulu sa Alan Fordom, i ne da radi, nego razbija. Naravno, ne prodaju 100.000 primeraka, ali za 10 godina (pa još da je bolji strip), mislim da nece biti previše daleko od toga.

Sa Dylanom je slicna situacija, koliko me god to boli d priznam. Može malko bolji kvalitet, ali opet da se cena drži na sadašnjih 75 - 80 dinara (što uopšte nije nemoguce).

A za nas, nek ide Zagor extra na super papiru, može i DD extra, pa KP, pa MV, pa HC albumi,pa giganti, pa milina, i vuk sit i ovce na broju.

Nije neizvodljivo. Treba vremena, vizije i umeca, ali nije neizvodljivo.

Play it again, Yortlebluzzgubbly.
Go to Top of Page

zosko
Senior Member

1506 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 04/06/2004 : 23:20:58  Show Profile Show Extended Profile  Send zosko a Private Message
mislim da svet ima fantasticnu distribuciju i zato im je upalilo
(njihov af je jedini strip sa "nasih" prostora koji kupim kad sam
u nj, inace nista, nadju se pisani romani, dnevne novine, casopisi,
od stripova samo njihov af)
pogledaj malo ovu stranicu (klikni hr ili scg(yu)):
http://www.internationale-presse.com/php/aboshop/shop.php?arg=aboshop/shop.php&co=gmapps&sessionID=4d4c8b0f02ad83faedf4164b6643d9ca&language=&source=&nl=&debugHome=&start=1
gdje su nasi izdavaci stripova???
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 04/06/2004 : 23:31:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Dear God, važno da Nacional i Nedeljni Telegraf imaju... may God have mercy on their soul...

Distribucija je problem koji se rešava. To nije nepremostivo. Samo treba vremena. Polako. Nisam ni mislio da ce se do tih 100.000 stici sutra.

A ni za pet godina.

Go to Top of Page

zosko
Senior Member

1506 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 04/06/2004 : 23:51:06  Show Profile Show Extended Profile  Send zosko a Private Message
sta bi falilo da se tu nude nasi stripovi? ima dosta ljudi u nj i svicarskoj koji bi abonirali
(mozda je to sitnica, ali mislim da se treba boriti za svakog kupca)
ili jedna druga stvar:
magicni vetar, prije sam se malo zezao po topiku kad se diskutiralo o nazivu izdanja...
hajde stavi taj strip na kioske u hr, moze i za 5 godina
koliko kupaca gubis radi rijeci "vetar" na naslovnici?
njemacki marti: alan dark (radnja u americi, englesko ime)
njemacki zagor: rocky (... )
ili sta bi se desilo da gipsy-a nazovemo "cigan"?
cini mi se da se radi dosta amaterski
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 05/06/2004 : 00:02:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
More or less... radi se u dva sistema funkcionisanja, oba pogrešna. Prvi je stari, komunisticki, gde se kvalitet proizvoda i ne gleda, a dugorocno planiranje ne postoji, jer šta imaš da planiraš - država ce se pobrinuti za tebe! A o marketingu da i ne govorimo.

Drugi princip je noviji, mangupski, gde opet vlada princip da ruka ruku mije, i gde opet nema kvaliteta jer kolateralna žrtva dilova ispod žita, a nema ni dugorocnih planova jer se nikada ne zna kad ce upasti finansijska policija - ako ne samom izdavacu, onda barem štamparu.

Svaka od ovig grupacija savršeno radi u svojim okvirima, problem je što su okviri pogrešni.

Iz toga se izdavaju Bernie i Svet, jer oni vrlo dobro znaju šta hoce - Svet da proda svoj strip kao robu, najvecem mogucem broju kupaca, a Bernie da proda svoj strip u okviru kolekcionarskih krugova koje je zacrtao ko svoju ciljnu grupu.

Ja zaista nisam siguran šta je bolje od ta dva.

Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 05/06/2004 : 07:13:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message
quote:
Originally posted by Witchblade

Djole otvara topic o Zagoru?

ma to sam mu ja zaprijetio da nece vidjeti more ovo ljetoako ne najavi zagora...

...i onda kad ne bude nas bilo,stripove ce citat' naše...
HAJDUK-PRVAK 2004.
Go to Top of Page

chemako
Average Member

Croatia
758 Posts

Member since 22/02/2004

Posted - 05/06/2004 : 08:42:06  Show Profile Show Extended Profile  Send chemako a Private Message
Djole

Kažeš da postoje dva principa izdavanja stari komunisticki gdje se kvaliteta ne gleda i mangupski.Ja bi se osvrnuo na ovi prvi.

S obzirom da sam ja odrastao u socjalizmu odnosno kako ti kažeš u komunizmu samo da ti iznesem neke cinjenice što se tice strip izdavaštva.

1.Ako je u bilo cemu vladalo tržište u socjalizmu onda je to bilo u strip izdaštvu.Izdavaci su nicali,opstajali ili pak propadali.Sjetimo se koliko je bilo izdanja u tih 30 godina i koliko ih je uspjelo se održat.Opstali su samo oni koji su bili najbolji,a to bi bilo ili u cijeni ili izboru junaka ili kvaliteti izdanja.Ne vjerujem baš da je država vodila racuna o strip izdavacima i financirala ih ako su bili u gubitku.
2.Što se tice kvalitete za koju ti kažeš da je u "komunizmu " nije bila dobra sjeti se samo cijelog niza strip albuma bilo "Decjih novina","Foruma" pa i "Safira"(da ne nabrajam dalje) koji su izdavani prije 15-20 godina(a to je još bio "komunizam") koji su bili na nivou pa ako ne i bolji što se opreme tice od tadašnje zapadnoevropske produkcije.
3.Takav nacin izdavanja za vrijeme "komunizma" držao je sve generacije do pred sam rat prikovane uz strip i to je bila glavna zabava i generacija rodenih 50,60 i 70 godina.Ne tvrdim da bi bilo to i dalje (pojavili su se drugi oblici zabave kompjuteri,igrice itd) ali šta bi bilo dalje to ne znam.
4.I još na kraju.Danas je moderno pljuvati po "komunizmu",ja ga ovdje ne branim.Ja samo želim iznijeti neke cinjenice (iskljucivo što se tice strip izdavaštva) koje narod prilagodavajuci se novo nastalim uvjetima života želi ili nastoji zaboravit.
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 05/06/2004 : 12:14:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Tja, možda ti nije želja da braniš ono zlo, ali to radiš. No poslednje što želim je ideološka rasprava ovde, pa ti necu objašnjavati da ne pljujem komunizam zato što je to "moderno", nego iz nekih drugih razloga.

Što se tice izdavaštva u nas u to doba - ajde nemojmo se lagati, situacija se drasticno promenila. Izdavaci jednostavno nisu morali da snose posledice svojih akcija. Ako propadneš, pa dobro, propao si, država ce ti naci neki drugi posao, nisi rizikovao da izgubiš gomilu para i ostaneš na ulici. To nesnošenje posledica se odnosilo kako na loše stvari - nedostatak planiranja, nedostatak kvaliteta (ti jesi naveo sve dobre stvari, ali nis naveo loše, kaošto je Dnevnikov tretman stripova, pa donekle i Stripotekin), tako i na dobre - možeš sebi da priuštiš zaletanje sa gomilom strip albuma, koji nece da pokriju cenu svog izdavanja, jer si državna firma, država ce vec pokriti gubitke.

Svega toga više nema. Izdavaci sada moraju da snose posledice za svoje loše, nekvalitetne poteze, kao i za one koji su po nama dobri, suviše kvalitetni za ostatak tržišta. I nije im lako da se na to naviknu, pa su, kad vec ne mogu da se izbore sa nekvalitetom i nemaju mogucnosti strateškog planiranja, targetovanj i marketinga, prvo otpisali dobre stvari. I tu je problem sa tim kounumistickim mentalitetom prilagodenim, na potpuno pogrešan nacin, današnoj situaciji.

Go to Top of Page

chemako
Average Member

Croatia
758 Posts

Member since 22/02/2004

Posted - 05/06/2004 : 13:33:34  Show Profile Show Extended Profile  Send chemako a Private Message
Slušaj ja nikad ne bi u životu branio zlo.Isto tako ja se slažem s tobom da ovo nije neka "ideološka rasprava".Ovo je samo rasprava odnosno iznošenje mog i tvog mišljenja o strip izdavaštvu u vrijeme socjalizma.Ja to barem tako shvacam.

Stoga ti ja želim reci slijedece.Ja samo znam koliko je onda bilo strip izdanja na kioscima i da sam mogao birat što sam htio.A to šta je onda bio takav sistem da se covjek nije ima šta mislit hoce li propast ili nece jer ce mu država ionako naci drugi posao ja o tome nisam govorio.To je druga stvar.Ja samo govorim da je vladalo tržište kao i u kapitalizmu,a to cu ti i dokazat.
Evo ti primjer Vjesnika i Foruma.Obadva su imali jednaka prava,isto tržište,veliku prodajnu mrežu itd.Imali su cak i ista autorska prava (sjetimo se Zova i da su tu izlazili i Asteriks i Tallicni i Tangi i Laverdir i šta ja zna šta sve).Prema tome startali su isto.I Forum sa Stripotekom opstaje i traje na tržištu,a Zov i druga izdanja Vjesnikove kuce osim Super stripa nisu se makli dalje od 50 broja,mijenjali su formati,nazivi i nikad ništa.A nije bilo nekoga da te tjera na kiosku da uzimaš Stripoteku,a ne recimo Zov ili poslije Strip Magazin.Uzimalo se ono što je bilo bolje.I šta sad propadane Zov,propadne Strip Magazin i tako i druga izdanja da sad ne nabrajam.To je za mene tržište i borba izdavaca za citatelje.To šta ti govoriš da njih nije bilo briga "jer ce im država ionako naci nova radna mjesta" pa šta ima veze da propadnu,to ja neznam ali nisam siguran da si ti skroz u pravu.

I još samo na kraju.Kamo srece da mi imamo onakvu paletu izdanja kakvu smo imali onda od raznih izdavaca,a ne da sve pociva na Bernardu kojeg da se malo našalimo mogu optužit da ima monopol na tržištu stripa.

Stoga da zakljucim to vrijeme je mene i moju generaciju zauvijek vezalo uz strip pa neka je bilo i zlo.Postoji narodna poslovica "Nije svako zlo za zlo" ili pak "U svakm zlu ima i malo dobrog".Možda je u tom zlu baš to strip izdavaštvu bilo to "malo dobrog"
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 05/06/2004 : 14:22:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Ali to što nije bilo odgovornosti za loše poslovanje je kljucan problem tog vremena! Mogao si da se zaletiš i otkupiš ceo Mravelov program ako imaš dovoljno dobre partijske veze da ti obezbede novac za to, i ako propadne - pa šta, ti kao direktor neceš snositi ama baš nikakvu odgovornost za to! Ako cela firma propadne zbog toga, ti si miran, stavice te da budeš direktor na nekom drugom mestu (osim ako nisi u partijskoj nemilosti, ali to je druga prica).

Bez te odgovornosti, bez tog rizika, nema tržišne privrede, pa makar su i strip revije propadale.

A što se tice toga da je u ono vreme bilo bolje, šta misliš, kako bi tek bilo da smo sve vreme bili u kapitalizmu? Kako bi bilo da '91. nismo poceli da se koljemo medusobno ili da nismo glasali za one za koje smo glasali (ne mi kao pojedinci, vec mi kao narodi)? Nema nekog posebnog razloga zašto bi jedna Italija bila razvijenija od nas, ni geografskih, ni socijalnih, ni politickih. Komunizam nam nije dao puno, dao nam je mrvice onoga što bismo imali da nije bilo njega.

Go to Top of Page

chemako
Average Member

Croatia
758 Posts

Member since 22/02/2004

Posted - 07/06/2004 : 10:58:50  Show Profile Show Extended Profile  Send chemako a Private Message
Ma Djole pusti politiku.Politika je k....,a i znaš sam ko su politicari.Ti si dosta naoštren na prošli sistem,možda si ti ili tvoja obitelj doživjela neku tragediju.Ne znam koliko si imao godina kad je socjalizam propao ali ja sam ti samo želio reci onoga cega se ja sjecam za vrijeme tog sistema,opet iskljucivo o stripu i strip izdavaštvu.U sfere visoke politike nikad nisam niti bi ulazio.Isto tako šta je bilo i šta bi bilo kad bi bilo ni to ne bi komentirao.Ali niko me ne može uvjeriti da smo u to vrijeme bilo daleko od kapitlistickih zemalja što se tice strip produkcije(u druge stavri opet ponavljam ne ulazim).A to šta ti pricaš o partijskim direktorima o tome ne bi,jer to stvarno ne znam.

Go to Top of Page

Ferri
Senior Member

Montenegro
1867 Posts

Member since 10/01/2004

Posted - 09/06/2004 : 18:08:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Ferri a Private Message
moze li mi neko reci? primetio sam da u novom izdanju DD i ZA istaknuta cjena u eurima, da li to znaci da se distribuira i u crnoj gori! ako neko zna ?
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 09/06/2004 : 20:38:00  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Mislim da ide i tamo, neko je nedavno rekao da ga je kupio u Niksicu.
Go to Top of Page

Predo
Junior Member

Montenegro
332 Posts

Member since 27/01/2003

Posted - 10/06/2004 : 10:49:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit Predo's Homepage  Send Predo a Private Message
Ja sam bio taj koji ga je kupio u NK. Ja sam stalno u kontaktu s njima. Od DD2 Abatonova izdanja redovno dolaze u CG na kioscima Politike. Neki dan se pojavio i Zagor3, a prema njihovim najavama za par dana na privatne kioske dolaze DD1 i Zagor1.

P.K.
Go to Top of Page

Hit
Junior Member

Croatia
334 Posts

Member since 31/10/2001

Posted - 10/06/2004 : 19:30:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Hit a Private Message
je mi moze reci netko koji su to zagorovi naslovi i kako da dodjem do njih. Hvala

"...Choose your future, choose life! But why whould I want to do a thing like that? I chose not to choose life, I chose something else. And the reasons? There are no reasons. Who need reasons when you got heroine?"
Go to Top of Page

bitola
Average Member

USA
821 Posts

Member since 22/02/2003

Posted - 10/06/2004 : 21:38:08  Show Profile Show Extended Profile  Send bitola a Private Message
Zao mi je sto sam se malo kasnije ukljucio u diskusiji ali ipak bih hteo nesto da kazem.
Evo ja cu reci kako stoje stvari stoje u Makedoniji posle 90 godine:
Bila je neka pauza od 2 ili 3 godine (u toku kojih se izgubilo prilican broj citalaca),nisam siguran pa tek su onda poceli izlaziti izdanja SD.Oni su izlazili 2-3 godine pa su prestali izlaziti(pa se opet smanjio broj citalaca) tako da sam se ja prosto oprostio od stripova.Proslo je nekoliko godina pre nego sto mi je jedan kolega po citanju stripova(jedan od onih retkih koje su ostale verne stripovima),rekao da mi jedan decko iz Velesa,moze nabavljati stripove.
Ja sam se javio i nabavio sam tada 30 brojeva koje sam propustio (za tolko sam imao novca,jer me jedan strip kostao verovali ili ne 3 eura),pa polako nesto prodajom nesto razmjenom, uspeo sam da sakupim skoro sve brojeve osim najnovije.I kako sad onaj koji hoce da cita da dodje do strip u Makedoniji.pitao sam bernija hoce li doci njihovi stripovi u Makedoniji aon je jedva uspeo da mi odgovori sa jednim"U MAKEDONIJI NECE ICI".
E sad ako abaton dodje u Makedoniji(jos ako je i jevtinij) naravno da cu kupovati njega a ne da cekam po dva ili tri meseca da nabavim strip od ludensa.
Samo za kraj cu reci da danas ako deckima kazes da citas stripove ,oni se samo nasmese, i uopce ne mogu da shvate kako me to moze zanimati pored kompjutora ,pc i ostalih stvari.
U Bitola smo samo jos trojica koji jos kupuju stripova.

Edited by - bitola on 10/06/2004 21:40:29
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000