Author |
Topic  |
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 02/07/2004 : 21:00:13
|
Dizastor je, naravno, u pravu. Covek ima dobru nameru, a na sajtu još uvek jesu najdominantnije zastupljeni Bonellijevi likovi koji, u svetu stripa, jesu populisticki. To što ih mi volimo, druga je prica. A ima recenzija koje se sastoje od tri - cetiri reda, i nisu vrhunski domet spisateljstva (što, da se razumemo i ne moraju biti - sve zavisi od kocepta autora, a ovde je, više puta se pokazalo, svaki kocept legitiman).
Eventualno se autoru teksta može zameriti što ne vidi da ce stripovi.com za nekoliko godina biti centralni ne samo hrvatski, vec i evropski strip portal, i što zanemaruje da je u pitanju delo entuzijasta od kojih se za ovih nekoliko godina postojanja sajta zasita, ni u kom slucaju, ni po kojm osnovu, više od ovoga što je ucinjeno nije moglo ocekivati, naprotiv. No dobro, pokazacemo mu mi! ;)
Plus, there's no such thing as bad publicity (osim ako nisi politicar).
"Laura... e' stata colpa mia... tutta colpa mia..." |
 |
|
Bardho
Senior Member

1943 Posts
Member since 10/04/2003 |
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
Posted - 03/07/2004 : 00:03:55
|
quote: Originally posted by Damjan
quote: Originally posted by degman
nista nije umrtvljeno stripovi doslovno pice ko po traci
a to sto nema strip magazina, casopisa i revija pa pregazilo ih je vrijeme. cinjenica je da to vise nikoga ne zanima (ne samo citateljski vec i stvaralacki) proslo vrijeme. ne more se za tim zalit
Tu griješiš. Magazini i revije su nešto najvažnije za razvoj mladih autora u svakoj državi. Ilic, Kordej i Kerac su samo neki od ex-Yu velikana koji su se probijali kroz strip casopise... Osim toga, magazini imaju važnu edukativnu ulogu, jer predstavljaju širem krugu citatelja važne inozemne serijale, kao i mlade domace autore.
ajme gospe moja nostalgicara :))
o kojim mladim autorima mi ovdje govorimo? ko su ti ljudi? na organiziranoj radionici stripa u zd nije bilo zive duse
sve to sto ti govoris zvuci tako - zastarjelo nesto iz proslih vremena na sto se SVI redovno pozivaju i za cim svi zajedno kukaju
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 03/07/2004 : 00:25:51
|
tako je djole, ali zašto i ne bi bili bonellijevi stripovi najzastupljeniji? Najzastupljeniji, pa što. Jednostavno mi je bezveze kad tip tako površno i isprazno soli drugima pamet. Recenzije i ne moraju nužno biti vrhunski domet spisateljstva. Reklama je dobra, ali mi se ne svida nastup tipa.
ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih |
 |
|
Dizastor
New Member

Burkina Faso (Upper Volta)
150 Posts
Member since 02/11/2001 |
Posted - 03/07/2004 : 02:57:37
|
Možda ce netko zamjeriti “populisticki” izbor stripova o kojima se piše i raspravlja, no ovaj pokušaj ipak ima gotovo prosvjetiteljski ucinak u vremenu koje stripu baš i nije sklono, pa stripove više i ne citaju klinci, nego uglavnom njihovi ocevi.
Vidim da je ova recenica uzrok citave rasprave. Sad mi objasnite u cemu je problem? Upravo ti Stinky najviše kritikuješ perjanicu Bonellija,u širokim narodnim masama poznatog i priznatog Zagora. Da li taj tvoj pristup spada u soljenje pameti ili jednostavno u želju da se obrati pažnja i na nešto drugo što odudara od afiniteta vecine.Ovo vrijedi i za dsormaza kao i za mnoge druge koji se svako malo žale na preveliku koncentraciju Bonellija na forumu.Da ne bude zabune slažem se sa vama,samo mi je cudno kako reagujete kad to napiše neko sa strane.Ovdje se to shvata kao uvreda. I šta bi vi htjeli, da se u sklopu jedne rubrike napravi studija o strip sceni ili da se super detaljno secira svaki dio sajta. Tu je preporuka, pa ako zaista postoji iskreni ljubitelj stripa koji nije cuo za ovaj sajt on ce sigurno sam želiti da se uvjeri u kvalitet sajta kao i kvalitet diskusija. BTW iz pera tj. tastature drugog Feralovog urednika Predraga Lucica izašao je jedan interesantan osvrt na prvi broj Stripoteke koji je bio dostupan na hrvatskim kioscima. Pokušacu da ga iskopam iz arhive, cisto da bih vam pružio još šanse za neutemeljene kritike 
Pozdrav i bez ljutnje
|
 |
|
Damjan
stripovi.com suradnik

Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 03/07/2004 : 04:25:32
|
[/quote]
o kojim mladim autorima mi ovdje govorimo? ko su ti ljudi?
[/quote]
Mladih autora nema baš zato što nema revija i magazina. Ja osobno znam nekoliko sjajnih crtaca koji nisu ništa objavili a crtaju bolje od mnogih objavljenih autora. |
 |
|
verter
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4877 Posts
Member since 30/04/2002 |
Posted - 03/07/2004 : 04:31:38
|
"Ovo vrijedi i za dsormaza kao i za mnoge druge koji se svako malo žale na preveliku koncentraciju Bonellija na forumu"
ako je ikad bilo manje bonelija na forumu onda je to posljednjih mjesec-dva,a narocito posljednjih desetak dana kada se raspravljalo uglavnom o americkom stripu.posto je clanak svjez vjerovatno je svjeze pregledao stranicu a samo ne znam gdje je pronasao PREVELIKU KONCENTRACIJU bonelija.
AMERICKA NACIJO URADI MI FELACIO!!! |
 |
|
globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
Posted - 03/07/2004 : 07:03:11
|
quote: Originally posted by Bardho
I u novom KLIK-u mala(ili velika) reklama za ovaj sajt. Tekst o 35 godina Alan Ford-a na kraju kojeg su navedena dva sajta na netu za search ako želite saznati više o doticnom stripu. jedan je www.alanford.co.ba , a drugi je naravno www.stripovi.com/AlanFord
i u kliku?ima i u casopisu "loaded"(nešto slicno kao klik)8 strana u boji o stripu!
...i onda kad ne bude nas bilo,stripove ce citat' naše... HAJDUK-PRVAK 2004. |
 |
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 03/07/2004 : 11:22:02
|
quote: Originally posted by stinky
tako je djole, ali zašto i ne bi bili bonellijevi stripovi najzastupljeniji? Najzastupljeniji, pa što.
Uvek može da se primeni onaj argument da Bonelli predstavlja mali deo svestke strp produkcije, i da se ne lažemo, ne najkvalitetniji. Ali opet - to nije nikakav problem. Vremenom ce se promeniti.
quote: Originally posted by stinky [brJednostavno mi je bezveze kad tip tako površno i isprazno soli drugima pamet.
Nisam primetio da soli pamet (nije pisao šta treba raja da cita umesto Bonellija), ali da, mogao je malo više da prošeta po sajtu i vidi da je Bonelli u manjini kada su u pitanju prikazi. Ovako se stice utisak da je baja samo pogledao recenzije.
quote: Originally posted by stinky [brRecenzije i ne moraju nužno biti vrhunski domet spisateljstva.
Kao što rekoh, ovde je ocigledno svaki koncept validan.
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 03/07/2004 : 12:14:51
|
dizastor, da, kao što si ocito vidio, puno se sprdam sa zagorom. Nisam onaj vatreni obožavalac covjeka u crvenoj majici, u onom klasicnom smislu. Ali, nisam ni mrzitelj, volim procitati zagora kad je napravljen po mom ukusu. Protiv slijepe zaludenosti zagorom, jesam, ali me sve to skupa fascinira, a i sam zagorov lik mi najbolje paše za zajebanciju. Niti sam fanaticni zagovornik bonellija, ne mislim da je sve njihovo savršeno. Nemam ni ništa protiv, gomila epizoda raznih junaka su mi vrhunske. Ali, ne svida mi se podcjenjivanje Bonellija i to cu uvijek reci. Kao što mi se nije svidio taj tekst i nastup.
djole, neka bonelli predstavlja mali dio svjetske produkcije, nek ne bude najkvalitetniji - to ne mora biti u korelaciji sa njegovom zastupljenošcu na forumu ili ne znam gdi. Opet ponavljam, upravo ja nisam bonelli fanatik, ali sve to skupa nema veze, ako se o njemu najviše prica - pa što. Nek bude i tako. To mogu raspravljati, kritizirati, ali necu reci da zamjeram to. Što se tice onog soljenja pameti, cijeli tekst mi je slab i površan, pa i isprazan, djelovao mi je kao neko ko s visine daje smjernice, zato sam to rekao. Ali, to je moje mišljenje.
 |
|
Aco
stripovi.com suradnik

.GIF)
Slovenia
6358 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 03/07/2004 : 12:38:46
|
Dizastore,legendo,polako..Naravno da je SUPER što je izašao tekst o ovoj stranici i da je to odlicna reklama za strip.(Moja logika glasi:što više posjetitelja na ovom sajtu=veca kupovina stripova=veca ponuda stripova).Medutim,tekst je površno napisan,to je cinjenica.
Bond.James Bond. |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 03/07/2004 : 14:46:35
|
Tekst je pohvalno napisan, ssto je od Ferala puuuno.
A vi se ostrvili na ccovjeka pa kad navrai na Forum i proccita ... 
I da, koncentracija Bonellija na sajtu je pogolemata, ssto ne iznenadjuje nikog tko se navikao, ali che iznenaditi svakog sa strane kome Bonelli nije jednako stripovi.
mcn
***Utorkom: nova AUKCIJA na Burzi!*** Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!***Ne zaboravite ni MCNov ORMAR!*** |
 |
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 03/07/2004 : 15:12:23
|
Ah, sto ljudi, sto cudi... svatko ce uvijek imati neko svoje mišljenje o necemu. Granica izmedju remek-djela i sranja je tanka... i u umjetnosti, filmu, glazbi... pa i u stripovima.
...ah, ta nepodnošljiva lakoca postojanja... |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 03/07/2004 : 15:20:53
|
quote: Originally posted by mcn
Tekst je pohvalno napisan, ssto je od Ferala puuuno.
A vi se ostrvili na ccovjeka pa kad navrai na Forum i proccita ... 
I da, koncentracija Bonellija na sajtu je pogolemata, ssto ne iznenadjuje nikog tko se navikao, ali che iznenaditi svakog sa strane kome Bonelli nije jednako stripovi.
mcn
***Utorkom: nova AUKCIJA na Burzi!*** Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!***Ne zaboravite ni MCNov ORMAR!***
nek covjek dode i procita. ne svida mi se taj njegov tekst. možda bi mi se neka druga rasprava svidjela.
što se tice koncentracije bonellija, po stoti put ponavljam, kakve to veze ima. To je samo cinjenica koja je istinita. Što se tu ima "zamjerati". Kad mi to neko obrazloži, onda cu se ili složiti ili ne složiti. Za sad smo svi samo ustanovili da je bonelli najpopularniji ovdje (i opcenito na našim prostorima, rekao bih). Ne smeta me ta cinjenica.
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 03/07/2004 : 17:07:55
|
Pa dobro, just for argument's sake, evo kako se mož4e obrazalagati zameranje zbog Bonellija. sajt se zove www.STRIPOVI.com, a ne Zagorov web kraljevstvo, ili kako se vec zvao onaj stari sajt. I ako je dobio tako globalno ime, onda se ocekuje da se bavi svim stripovima, a ne samo Bonellijevim, koje mnogi smatraju za šund (a deo njih to i jeste). I otud bi moglo da stoji to zameranje.
E sad, ja licno mislim da na Forumu svako može da piše šta hoce, i da je koncentracija Bonellija na njemu DRASTICNO manja nego pre recimo godinu ipo dana. U stvari, jedino mesto gde još uvek Bonelli kolo vodi su recenzije, što opet navodi na zakljucak da je doticni baja samo to i gledao.
 |
|
Damjan
stripovi.com suradnik

Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 03/07/2004 : 17:13:10
|
quote: Originally posted by degman
quote: Originally posted by Damjan Mladih autora nema baš zato što nema revija i magazina.
ma daj molim te 
Kakvog smisla ima da uopce raspravljamo o tome, ako ne iznosiš nikakve argumente? To "ma daj molim te" mi ne govori ništa, osim da se ne slažeš, ali bilo bi fino da to i obrazložiš. Osim toga, neka se izjasne i ostali na topicu - treba li nam magazin za domace autore ili je to - zastarjelo? |
Edited by - Damjan on 03/07/2004 17:14:45 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 03/07/2004 : 18:07:51
|
U redu ako zbog toga neko zamjera (koliko god mi to bezveze zvucalo). Ja ne. Ali, opet, stripovi.com se bavi i ostalim stripovima. A zamjerati što necega ima više, a necega manje, malo je nonsens. Po tome, ja bih onda volio da se samo raspravlja od DD, da ljudi pišu komentare o pojedinim epizodama, da pricaju o hororu, o divljem zapadu, o Bukowskom itd, znaci o onim temama koje mene zanimaju. Medutim, ima onog cega ima i raspravlja se o onome o cemu se raspravlja. Možda mi se ne svida, ali što sad.
Šunda ima u Bonelliju, kao i u bilokojim drugim izdanjima. Nikakvi komercijalni stripovi nisu ispred bonellija, a ako uzimamo samo pojedine odredene epizode bonellija (raznih junaka), onda je i vecina toga iza. Jedini je problem ovdje, što je boneli najdostupniji, pa tako razni drugi stripovi (americki, francuski, japanski, ne znam vec kakvi) djeluju onako malo egzoticnije recimo, no u osnovi su i oni šund.
Recenzije, opet se vrtimo u krug, bonelli je najpopularniji i najdostupniji, pa otud i najviše recenzija. Možda je najpopularniji jer je najdostupniji. Volio bih vidjeti neke americke stripove, ali gdje je to? Ne zanima me da citam na engleskom plus da tražim po svijetu ta izdanja, a prevedenog nema niti ko to izdaje. Sve što se može naci su stupidni superheroji, koji su tek šund šundova.
 |
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
Posted - 03/07/2004 : 19:29:38
|
quote: Originally posted by Damjan treba li nam magazin za domace autore ili je to - zastarjelo?
naravno da je nepotreban
uglavnom tvoj glavni argument za to su mladi autori koji se trebaju negdje afirmirati a nema vece patetike nego poticati i forsirati okupljanje odredjenih grupacija radi uzdizanja (i meni najdraze - spasavanja) strip scene
(vezano za tvoj prijasnji post) prije (u jugi) sve je to bilo spontano dogodila se atmosfera, naslo se nekoliko ljudi slicnih interesa, stvaralo se nesto kvalitetno na koncu - nije ih sjebo rat (!) vec oni sami sebe. to je cinjjenica. izgorili su sami - a mi dozivljavamo kao da se dogodio prekid (nasilni) koji mora biti ispravljen i vracen na pravi put (po mom misljenju; vinkovacki salon stripa ti je tocka na I - mjesto di je sve to stalo, ljudima se jednostavno vise nije dalo)
danas krenimo od klasnicnog nedostatka interesa. nakon sto to zanemarimo (!) - ostane nam nekolicina razbacanih pojedinaca u ovoj drzavi. kad se i kod njjih nepokon prihvati elementarno neznanje 'skole', pojave se osobe koje pokusaju sve to umotati u grupe za izdrkavanje stripa (komikaze, endem) kako pak funkcioniraju te grupe ili po hipijevskom djiru obilaska 'lipe nase' ili po ljubomornom cuvanju vlastitog, pasecki upisanog terena neka meni netko odgovori zasto se slovenski stripburger ne more probit u hrvata?! di su ti ljudi na CRS-u?? tko je taj preprodavac edi koji naplacuje kao distributer slovenaca njihove stripove po dvostruko skupljim cijenama kada iste te nabavlja po 30% nizim?! komikaze prica za sebe. nezadovoljstvo (!) i neslaganje (!) sa flitom i divljim okom. od svega - ko ce mi objasniti di je tu moglo doc do razilazenja ideja?? pa sto pobogu fali divljem oku (osim sto ga vodi onaj tamo dule)??radi se o reprezentativnom primjerku strip sagledavanja koji zadovoljava i nadilazi sve kriterije koje mora imati jedna jaka strip grupa upravo takva grupa digla je standarde na novu razinu! tehnicki dotjeran, kvalitetom ispunjen, jos samo fali da bude i afirmiran
da zaokruzim (ili barem pokusam, imamo mi tu jos dosta piskarat - q i flit nismo ni spomenuli) :)) afirmacija mladih je nepotrebna! to ce se dogodit slucajno i spontano kada nasilno silujes scenu, dobijes BEST CROATIAN COMICS - striporamu *snort* *PLJUC* nakon cega budes tuzan
|
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 03/07/2004 : 19:49:51
|
stinky, ja se samo malko igram davoljeg advokata i izvlacim argumente koji bi mogli da potkrepe tvrdnje onog baje iz Ferala. Licno, u nacelu se slažem sa tobom. Ljudi pišu o onome što i citaju i vole, te je rasprava "zašto nema više drugih stripova koji nisu Bonelli" (a ima ih, Boga oca, više nego igde drugde u nas - ej bre, ovde imaš text o Blade the immortal i Maison Ikkoku! - pa gde to još ima na srpskom/hrvatskom/call-it-what-you-will?!) na nivou rasprave "zašto još nema texta o Kapetanu Mikiju?" - jalova je.
Zaista, trebalo bi recenzirati malo više ne-Bonellijevih stripova, ali to nije nešto što zameram SAJTU, vec SEBI, jer licno polazim od one - ako ja necu, ko ce? No dobro, bice.
A inace, evo, krenuce nam dekara sa izdanjima... ;)
Degi, samo da podržim tvoje stavove po pitanju domacih autora. Ko vredi, izdavace nekako i bez stalnog domaceg strip casopisa. Kad hoceš da na silu praviš scenu i autore, dobiješ baljezgarije tipa Aarona i Blaga Templa. A kad se i pojavi nešto što deluje dobro, tipa Cruciform, autore mrzi da da se bave serijalom. Nema para, kažu. E jebi ga, ti što misle da ce pare odmah sa neba da padnu nam i ne trebaju.
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 03/07/2004 : 20:14:05
|
Stinky (i pazi: ne svadim se, samo jedan pogled iskosa na ovo ssto se pricca):
Na stripovi.com su uglavnom dossli ljudi koji, joss uvijek ili ponovo, ccitaju stripove. Svako od njih je barem jednom ccitao Bonellije i neki mu je junak drag (da, i meni! MM), a mozze se rechi da je masi njih Bonelli glavni reper (ne "rapper" ) za strip. Tako bude, recimo, da ja u prossli ponedjeljak povirim na Forum i prva stranica bude 80% postova o Bonelliju, Bernardu i tako tome.
Mozzda je i ccovo iz Ferala gvirnuo u ponedjeljak?
A Feral ... Pazi, koja je publika Ferala. Uglavnom ljudi srednjih godina koji stripove bass i ne trosse kao nekad (jerbo ccitaju Feral) i bave se zzivotom. E, ako su moja generacija, a vjerojatno je da jest, onda je Bonelli u njihovom zzivotu a) nessto ssto su ih tupili cijelo djetinjstvo da je ssund i b) nessto ssto su prerasli. Kako ne postoji objektivna novina, novinar Ferala pisse za svoju publiku i duzzan ih je upozoriti, kao ssto i ccini, da su stripovi.com, premda inacce vrijedna stranica, dosta naseljeni onima ssto Zagora shvachaju ozbiljno. Tako upozoren, potencijalno zainteresiran ccitatelj Ferala (koji se s nostalgijom sjecha Corta, Astera i mozzda Dylana Doga (kojeg pak, po iskrivljenoj, ali normalnoj logici, ne svrstava u Bonellija , jer nije izlasio u prepoznatljivom "ssund" dizajnu ZSLMS)) ne bi odustao na prvi poged.
Vjeruj mi, ne postoji - nastranu potplacheni panegirici - bolji naccin da se napisse tekst o ovome sajtu nego ssto je to uccinjeno. Recenzija stvarno ima za kurac i na svaku Markosovu (geekovski preciznu) analizu Kena Parkera imamo neko paussalno odussevljavanje osrednjim zanatom. A sluccajnom ccitatelju ccak i nadahnute recenzije poput one Heyokine (?) o Dylanu na zahodu malo su preinterna fora.
Treba ponekad gledati stvari i tudjim occima. Meni su stripovi.com zakon, ali nisu savrsseni. To nije, valjda, grijeh rechi. Haug.
mcn - tko mi je zakljuccao akaunt?!?!
***Utorkom: nova AUKCIJA na Burzi!*** Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!***Ne zaboravite ni MCNov ORMAR!*** |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 03/07/2004 : 20:23:45
|
A, apropos diskusije Damjana i Degmana (s kojim inacce ne razgovaram, jer skupo prodaje potpisanog Capa ):
CCasopisi su gotovo svuda pocrkali, a kod nas hropchu i izlaze u inat (Q, je li ).
Mlade autore ne treba afirmirati, nego tlacciti... Zezam se, ali dobro je onaj s kojim ne razgovaram napomenuo da je Striporama odraz sadassnjega stanja u domachem stripu: nessto talenta, uglavnom sirovog, jedva ako od sto strana jedna suvislo napisana, svatko tko uspije dvije ovce ccuvati ode u inozemno stranstvo.
I, onda, ccasopis? Flit kuburi sa stripom, vadi arhive i organizira natjeccaje. Q nema zatvorena vrata, ali izgleda tako jer su kriteriji da strip mora biti barem turbo ccitljiv, ako vech ne svjetski. Bass nessto razgovaram o jednom podlistku i stvar koja me najvisse mucci je - ssto nema autora koji bi ga iznijeli.
Neka ima talenta u mladih autora, lijepo je to ... Ali ssto rade s njim dok ccekaju ccasopis? I koliko bi dugo radili za neki ccasopis, kad ne vidim da nude ni ovima postojechima.
Sve to pobit'...
mcn
 |
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
Posted - 03/07/2004 : 20:47:56
|
quote: Originally posted by mcn Degmana (s kojim inacce ne razgovaram, jer skupo prodaje potpisanog Capa )
a da spustim cijenu jos vise bi te zabolilo sto ga nitko nece  |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
|
Topic  |
|
|