Author |
Topic  |
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 22/07/2004 : 19:45:06
|
Procitao sam danas "Opsesiju" (zacijelo vec po 23. put, ali tko to više broji). Jedna zanimljiva i napeta prica. Nebi baš htio biti u koži toj Džuli Braun. Teško je to kad se na tebe okomi cijeli jedan podmladak, cak 6 blizanaca... Interesantno mi je u toj prici kako ovdje zapravo cijelo vrijeme dominira spomenuta detektivka Džuli, ovo je njezina epizoda, a Dylan se tu pojavljuje tako da joj tako malo pomogne u nevolji i kao rame za plakanje. Dobre su scene ubojstava. Pravi mali triler...
 |
 |
|
realist
Senior Member

Croatia
1206 Posts
Member since 09/09/2003 |
Posted - 22/07/2004 : 20:07:09
|
Što ceš,Montanari i Grassani ne mogu omanuti."Opsesija" mi je njihov najbolji uradak...
Bolje živjeti sto godina kao milijunaš,nego sedam dana u bijedi. |
 |
|
Bilja
Average Member

Serbia
557 Posts
Member since 16/07/2003 |
Posted - 23/07/2004 : 01:10:15
|
Eto ja imam zamerku na Castellinijev crtez (a i ko bi drugi ). Za zenske likove nema imaginacije. sve su jedna ista. I likovi su previse misicavi, kao da su svi do jednog bodibilderi. Ja mislim da to Dilanu ne stoji. On bi ipak trebao vise da bude mrsav. I u cemu je uopste fora sa tim zenskim likovima? Zasto svi crtaci uvek crtaju svaki po jednu istu zensku, a muski likovi su im ipak medjusobno razliciti? Kao da ne znaju da nacrtaju lepo zensko koje se bar malo razlikuje od nekog ustaljenog sablona kojeg su razvili. Cudna pojava. Smrt, ljubav, smrt meni je jako, ali jako losa epizoda. mozda zbog Freghierija i njegovog slatkastog crtezica, sa slatkim teen facama, ali mi se ne svidja ni sama prica. Nekako me odbija. S druge strane Mefisto je dobra, solidna epizoda. Dr dzekil je uzasno los scenario sa gomilom rupa. Kako neko moze da spava sa zenkom a da ne primeti da nosi periku? I da je sestra njegove bivse zene? I da mu je bila studentkinja pod drugim imenom? I uopste po kom kriterijumu su optuzili Dzekila? Zbog imena? Ma daaaaj, cela prica je veliko SR*NJE. A dobra vest je da sam nedavno kupila dugacki pozdrav i da mi se sada SVIDJA. Ne uklapa se sa pricom o Dilanu Dogu, ali sama za sebe, epizoda je lepo uradjena, drazesno, romanticno, ne bas sasvim Dilandogovski ali dobra je. Dobre epizode su i Uspomene nevidljivog, Prica ni o kome, Iza ogledala, Dr Ksarabas pa solidne je i prema DAlekome svetu, Zona Sumraka, Klub strave i uzasa... Ej a seca se neko Kamene Klepsidre? Prilicno netipicna epizoda. |
 |
|
dd fan
Advanced Member

Serbia
4889 Posts
Member since 19/10/2001 |
Posted - 23/07/2004 : 01:24:08
|
A Moby Dick? ;-))
I've always been a nobody. When i was a child, my mother used to confuse me with my brother, even though i'm an only child. To this day she still thinks i'm my brother. |
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8242 Posts
Member since 22/04/2004 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Posted - 23/07/2004 : 17:19:29
|
Što se tice Castellinija, stvarno mu se ne može a ne pohvalit odlican crtež. Tko bi drugi uspio tako savršeo docarati "Direktni prenos", fantasticni pokreti, savršeno izvijanje tijela npr. za vrijeme tucnjave, odlicno nacrtan Freddy Krueger. A ti mišici... možda se pali na bildere (cak mi je pala na pamet ideja da Castellini nije možda gay???)... a, vrag ce ga znat'. "Džekil" ima odlicnu naslovnicu, a i meni je zapalo ono za oko kak' nije primijetio da spava sa jednom te istom ženskom, ali kakav je Dylan ženskaroš, njemu one možda vec sve izgledaju isto. "Kamena klepsidra" je u rangu onih epizoda od broja 50-60, koje ja ocajnicki pokušavam nabaviti, pa o toj prici ništa ne mogu reci... Epizoda "Dr. Ksabaras" (iliti "Zora živih mrtvaca") je sasvim dobra za prvu epizodu. Zamislite, prva rijec izgovorena u Dylanu Dogu je bio jedan vrisak u noci. Tipicno! Jeziva scena u mrtvacnici je dobro napravljena (zar ljudima nije jasno da nije uvijek dobro otvoriti vrata, posebno u horrorima?).
 |
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Posted - 23/07/2004 : 19:32:09
|
Ovo mi je zanimljiva naslovnica... horror-prica o djedu mrazu?

jabuka ne pada daleko od stabla ako je stablo jabukovo |
Edited by - kiky on 23/07/2004 19:32:41 |
 |
|
IGMAN2
Senior Member

2430 Posts
Member since 08/05/2003 |
Posted - 23/07/2004 : 19:35:48
|
quote: Originally posted by DeeCay
[quote](quote]
Dobro što si dao ukoriciti te stare brojeve... Šesto culo i Direktni prijenos mislim da nece biti objavljeni u Extra DD baš poradi Castellinija 
Ajd Igmane, daj mi malo približi kraj Tame... Davno sam ga citao. Je li onaj lik iz tmine stvarno postojao ili je neko drugi bio ubojica? Stvarno se ne sjecam, a nisam ga nabavio nanovo. Imam samo onaj noviji sa Tminom u SD kad Tmina upozorava Dylana na podmetnutu bombu.
Glede izbora Dylana, vidi se da voliš konkretni horror. Nema muljanja, da se izrazim tvojim rijecima...
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power...
Zašto sam baš epizodu Tama uvrstio medu meni najbolje. Kao prvo sama atmosfera stripa... Imamo to stvorenje iz tame, koje je gotovo nezaustavljivo. Otjerat ga može samo svijetlo, ali kako sprijeciti dolazak mraka. Mrak je sveprisutan i vjecan. Svijetlo ga može razgrnut, ali efekat je vrlo privremen. Ugasi se svjetlo i tama se vraca, a sa njom i cudovište, a ono je vjecno i strpljivo. Poput tame. Svi se mi , manje-više, bojimo mraka i onoga što se skriva u njemu. Niz bizarnih ubistva. Dylan biva angažiran od zgodne djevojke (još jedna,a Biljo?), i on zapocinje s istragom,ne vjerujuci baš u to bice. Slijedi preokret, kada se nade oci u oci sa Voštanim covjekom i jedva izvlaci živu glavu. Izgleda da je slucaj riješen- Dylan se je uvjerio u djevojcinu pricu i savladao cudovište... ali nešto neštima. Slijedi neocekivani preokret. Ubojica nije ubojica, vec je ubojica upravo djevojka koja ga je angažirala. naravno, ovo je vrlo grubo prepricavanje puno složenije price. Možda, ne znam, ali cini mi se da je Voštani covjek vrlo originalan. Mislim,ima masu stripova i filmova o svim mogucim stvorovima iz mraka, ali ne mogu se sjetiti ni jednog koji bi bio slican ovome. Usput,nastavak mi se i nije previše svidao.
Što se tice mog izbora i konkretnog horora, pa mislim da je stvar sasvim prirodna. Dylan Dog je datektiv i kada krene na neki slucaj, mi mu virimo preko ramena i zajedno s njim ga rješavamo. Stoga, kada autor pošalje Dylana u neku avanturu, bez obzira koliko ona bila nerealna i nafilana nemogucnostima, želim vjerovati da autor zna šta radi i kuda vodi pricu. Želim vidjeti da je autoru jasna prica i da ju i nama uvjerljivo može objasniti. Necu sumljiva polurješenja ili masu maštovitih zapleta, koji su sami sebi svrha, jer autor, na kraju, ne zna kao bi sve to otpetljao. A,opet, možda sam samo gledao previše filmova i stripova procitao i vidio previše zapleta da bi dylanove price uzimao "zdravo za gotovo".
Evo,npr. neki dan sam ponovo procitao Covjeka sa dva života. Izvrsna stvar. Volim tu pricu. Ima sve što me rajca. Odlicno crtano, postavljeno i vodena nemoguca misterija... i nakraju,kada napokon ocekuješ riješenje misterije i saznaš tko je tko - riješenja nema! Kad završiš sa citanjem znaš isto toliko koliko si znao kada si procitao naslov Sa druge strane , kao vrlo pozitivan primjer,istaknuo bi epizodu Igra sa Smrcu. Izvrsna prica i obrati. Prica se odmotava pravocrtno i kada pomisliš da si vidio sve od nje- obrat! Gubitnik naglo postaje pobjednik kada prizna da je prevario i iskoristio Smrt za osobnu osvetu,za koju on sam nije bio sposoban... i onda opet postaje gubitnik kada ga Smrt osudi na poluživot i ništavilo. Vrlo dobro, mada sam vec negdje cuo za tu stvar igranja šaha sa Smrcu. Deecay, što se tice moje kolekcije ukoricenih Dylana, moram priznati da sam bio malcice nesretan kada su poceli izkaziti ovi Extra. Toliko su bili bolje odštampani i na kvalitetnijem papiru i sa svim stranicama... Javila bi mi se luda ideje da ih ponovo ukoricim Sada kada su pocele ove stupidnosti oko autorskih prava, izgleda da mi kolekcija opet pocinje dobivat na vrijednosti. Nije da se baš previše radujem,jer preskocit ce se epizode koje su meni najdraže i koje sam htio ponoo kupiti.Šteta |
 |
|
IGMAN2
Senior Member

2430 Posts
Member since 08/05/2003 |
Posted - 23/07/2004 : 20:04:45
|
quote: Originally posted by Bilja
Eto ja imam zamerku na Castellinijev crtez (a i ko bi drugi ). Za zenske likove nema imaginacije. sve su jedna ista. I likovi su previse misicavi, kao da su svi do jednog bodibilderi. Ja mislim da to Dilanu ne stoji. On bi ipak trebao vise da bude mrsav. I u cemu je uopste fora sa tim zenskim likovima? Zasto svi crtaci uvek crtaju svaki po jednu istu zensku, a muski likovi su im ipak medjusobno razliciti? Kao da ne znaju da nacrtaju lepo zensko koje se bar malo razlikuje od nekog ustaljenog sablona kojeg su razvili. Cudna pojava.
Cesto to spominješ i vecinom si i u pravu, Biljo. Vecinom,ali ne i kod Castellinija! U Šestom culu se pojavljuje jedan ženski lik, lik koji je preuzet iz filma "Isijavanje", baš kao i lik Džeka Niklsona i onog decka Danija. To su stvarne osobe i u stripu su i imenovani njihovi pravim imenima. Ako imaš primjedbi na Šelin izgled možda da joj to i napišeša da žena ode kod nekog dobrog plasticara Sorry. Malo sam pretjero. Lik žene iz Direktnog prenosa meni ne lici na Šeli. Upravo joj je sušta suprotnost. Iako je i ona lijepa, ali di je tu grijeh. Covjek bi pomislio da imaš nešto protiv ljepotica i da izgledaš ko zna kako, kada se toliko buniš protiv njih, da nismo vidjeli tvoje slike Dylan nije prikazan nabildan nego mršav i lijepo oblikovan. Osim toga koga još imamo golog? Ramba, ali kako nacrtati njega?
Usput, nisam mogao neprimjetiti najave za novi film "Stepfordske supruge" sa Nicole Kidman koji je izgleda kopija Oštrice brijaca. Cak se i mjesto radnje zove isto. E,sad, navikao sam da DD rade po filmovima, ali obrnuto... Ili postoji neko starije djelo iz kojeg i strip i film vuku korjenje
|
 |
|
seinfeld
Advanced Member

16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 23/07/2004 : 20:14:17
|
quote: Originally posted by kiky
Ovo mi je zanimljiva naslovnica... horror-prica o djedu mrazu?

jabuka ne pada daleko od stabla ako je stablo jabukovo

"They say this one has a surprise ending."
|
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Posted - 23/07/2004 : 22:09:31
|
"Alfa i Omega" je meni nadprosjecna prica. Prva epizoda vanzemaljske tematike. Atmosfera mi je dobra u stripu, sve je napeto i tajnovito do samog završetka. A kakav tek je završetak! Odlican! Rasplet baš ima taj neki šok-efekt, ma tko bi ikad pogodio što se zapravo skrivalo u toj maloj svemirskoj kapsuli. Jedan od najdojmljivijih (auu, što volim tu rijec ) završetaka u nekoj epizodi Dylana Doga uopce... šmrc...
Edited by - kiky on 23/07/2004 22:10:52 |
 |
|
BOGI
Advanced Member

USA
6494 Posts
Member since 07/09/2002 |
Posted - 23/07/2004 : 22:11:52
|
eto npr. imam chi ha uchiso babbo natale a ne znam ga procitati :(
some motherfuckers are allways trying to ski up hill if you*r cool and she satisfacted how come that bitch just page me? |
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Posted - 23/07/2004 : 22:19:53
|
quote: Originally posted by BOGI
eto npr. imam chi ha uchiso babbo natalea ne znam ga procitati :(
koliko ja znam talijanski (a ne znam baš nimalo), mislim da bi naslov se mogao prevesti kao "tko je ubio djeda mraza"... naravno, ovo je samo nagadjanje 
 |
|
Bilja
Average Member

Serbia
557 Posts
Member since 16/07/2003 |
Posted - 23/07/2004 : 23:42:50
|
Castellinijeva Sheli u Sestom culu jeste prava lepotica, naravno. Cak je 1000x lepsa od junakinje u filmu Isijavanje, a cak i sin je nesto drugaciji nego dete iz filma. Nisam nigde ni napisala da ruzno crta zenske, nego da mi sve lice jedna na drugu. Stavi devojci u direktnom prenosu crnu dugu kosu i dobices Sheli. Zapravo, mnogi crtaci to rade. Imaju ideal zenskog lika kojeg stalno esploatisu. Interesantan mi je Casertano koji je malo drugaciji po tom pitanju. Njegove zene su veoma specificne i to mi se dopada. Tama je i meni solidna epizoda, Kamena Klepsidra je malo netipicna jer stavlja Dilana u drugi plan, vise kao sporedni lik, sto je u to vreme kad je epizoda izasla bilo netipicno, ali se u kasnijim izdanjima praktikovalo i ne mislim da je to lose, naprotiv. Za ostricu brijaca moram te razocarati Igmane jer postoji film iz 70-tih Stepfordske zene po kom je uradjen rimejk sa Nikol Kidman. Dakle, nazalost, epizoda DD ostrica brijaca je ipak po filmu a ne obratno. Inace, hvala na komplimentu , nemam stvarno nista protiv lepotica, i ja volim da vidim lepo nacrtane likove, ali malo raznolikosti ne bi bilo na odmet. Ono recimo da bude lepa, ali ne bas manekenski tip, nego recimo lepa ali malo punija, ili lepa ali da ima ne sasvim savrseno lice, npr kao Jennifer Aniston, koja niposto nije klasicna lepotica ali svi misle da je prelepa. Setila sam se koja mi se epizoda najmanje svidela od svih koje sam citala: "Zena koja ubija proslost". Uzas! Totalno glupo. Dr Dzekil mi se ne svidja jer nije ni tamo ni ovamo. Nije skroz kosmarno i morbidno i nerealno, ali poeticno i romanticno kao Morgana ili Prica ni o kome koje imaju stila, ali nije ni realno nego je nekako blesavo. Plava perika i naocare nisu dovoljne da ne prepoznas svoju devojku. Prosto je glupo. I ko bi molim te ubio dete svoje sestre i sestru takodje. Morbidno i nepotrebno. A ni otac deteta se nije bas potresao. Ne svidja mi se ni Zla vila. Isto losa epizoda. Scenario mora da ima bar nekakav tok i smisao. Ovaj nema.
|
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8242 Posts
|
BOGI
Advanced Member

USA
6494 Posts
Member since 07/09/2002 |
Posted - 24/07/2004 : 11:31:54
|
a znam sta znaci naslov...ali dalje koci...:)
some motherfuckers are allways trying to ski up hill if you*r cool and she satisfacted how come that bitch just page me? |
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Posted - 24/07/2004 : 11:41:33
|
kol'ko Bilja "hvali" tu "zlu vilu", jedva cekam da to procitam, pa da se i sam uvjerim koliko je to loša epizoda... :))
bogi, jesam pogodio naslov?
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8242 Posts
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Posted - 24/07/2004 : 18:14:12
|
Sad sam procitao "Broj 200"... maestralno, odlicno! Paola Barbato, svaka cast, sve što sam cuo o toj ženi do sada na forumu (a i šire) je sasvim opravdano. Kako joj je samo tako pametno uspjelo sklepati toliko podataka u jednu jedinu epizodu. Sve je tako savršeno i pametno smišljeno; Dylanovo pijanstvo, useljenje u Craven Road 7, upoznavanje sa Grouchom i njihovi prvi (prevarantski) poslovi, kupovina makete galije i auta, a naravno i cijela ta Blochova tragedija... Groucho je ovdje fenomenalno prikazan, kao pravi požrtvovani prijatelj (skoro kao Dylanov andjeo cuvar), nikad mi nije bio tako simpatican kao u ovoj prici. Mijenjam svoju top-listu, i na 5. mjesto umjesto "Zone Sumraka" stavljam "Broj 200"... nisam mislio da ce me tako oduševit ta epizoda, ali je...
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 24/07/2004 : 21:57:26
|
quote: Originally posted by kiky
Sad sam procitao "Broj 200"... maestralno, odlicno! Paola Barbato, svaka cast, sve što sam cuo o toj ženi do sada na forumu (a i šire) je sasvim opravdano. Kako joj je samo tako pametno uspjelo sklepati toliko podataka u jednu jedinu epizodu. Sve je tako savršeno i pametno smišljeno; Dylanovo pijanstvo, useljenje u Craven Road 7, upoznavanje sa Grouchom i njihovi prvi (prevarantski) poslovi, kupovina makete galije i auta, a naravno i cijela ta Blochova tragedija... Groucho je ovdje fenomenalno prikazan, kao pravi požrtvovani prijatelj (skoro kao Dylanov andjeo cuvar), nikad mi nije bio tako simpatican kao u ovoj prici. Mijenjam svoju top-listu, i na 5. mjesto umjesto "Zone Sumraka" stavljam "Broj 200"... nisam mislio da ce me tako oduševit ta epizoda, ali je...
jabuka ne pada daleko od stabla ako je stablo jabukovo
Bolje da potražiš neki stari topic gdje se raspravljalo o DD 200. Opet ceš dobiti za uvo od Djoleta jer tako olako epizode obasipaš zvijezdama 
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power... |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 24/07/2004 : 22:03:46
|
quote: Originally posted by Bilja
Za ostricu brijaca moram te razocarati Igmane jer postoji film iz 70-tih Stepfordske zene po kom je uradjen rimejk sa Nikol Kidman. Dakle, nazalost, epizoda DD ostrica brijaca je ipak po filmu a ne obratno.
Znaci, znat cemo kako završava film. Redatelj ce cijelo vrijeme gledatelja vuci za nos da se nešto tajanstveno dešava i cijelo vrijeme cemo biti u zabludi što se dešava, a na kraju ce se ispostaviti da je i N. Kidman takoder android, samo je ona to zaboravila... Ovo je cest preobrat u zadnje vrijeme 
Takoder, Nicole je glumila u još jednom film koji ima strahovit preokret na kraju, The Others ili Uljezi, u kojem je isto fora sa zaboravljanjem... Sixth Sense takoder ima takav kraj... 
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power... |
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Posted - 25/07/2004 : 20:08:05
|
Deecay, danas sam opet procitao "dvjestotku" i još uvijek imam isto mišljenje kao i jucer... ne da mi se tražit taj stari topic gdje se pricalo o toj epizodi, a ako se djoletu nije svidjela... a, dobro... inace, idem ja dalje s temom. Iako je ideja za "Oštricu brijaca" opet ukradena iz nekog filma, dobra je to epizoda. Dylan opet zarobljen medju gomilom ludjaka, ni sam ne zna o cemu zapravo vodi istragu... cijela jedna ulica naseljena androidima. Cijeli koncept price pomalo podsjeca na "Zonu Sumraka", svi ti stanovnici Stepforda se jednako ponašaju kao i stanovnici Invererija, a taj mocni Marej ovdje djeluje skoro pa isto kao Profesor Hiks (cak obojica su na kraju i dio onoga što su stvorili, i Hiks se raspada kao stanovnici "Zone" a i Marej je takodjer jedan od androida). A Dylan je ovaj put poševio robota! A, stvarno je covjek svestran!
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 09/09/2004 : 12:20:20
|
Sinoc sam procitao Zeda. Odlicna prica, puna detalja sa jakom simbolikom, npr. kad onaj cuvar prolaza do "Shangri-la" na samrti vidi da iza zida kojeg je cuvao nema nista, ili scena sa Scoutom na kraju. Bilo bi lijepo da se netko od iskusnijih recenzenata potrudi oko ove epizode. |
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8242 Posts
Posted - 09/09/2004 : 17:04:23
|
Ja, opet sa druge strane, mislim da je Zed uzasno mlaka prica, nekako imam svojevrsni deja-vu, nije originalna, brate. A i onaj tip me neodoljivo podseca na Highlandera. Pfuj. A da ne pricamo kakvo je blesavo objasnjenje dato za Zed. Mislim, onakva zajebancija sa zakrivljenoscu (u ovom slucaja zaravljenoscu) prostor-vremena je zaista presla sve granice dobrog ukusa. Gore je nego objasnjenje za Golkondu (na Zemlji postoje predeli koji nisu istrazeni, tamo gde ljudska noga nikad nije krocila, ma daj:() Razocaravajuce.
Koekude |
 |
|
kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts
Posted - 10/09/2004 : 10:21:30
|
Ja nemam tu epizodu "Zed" i baš bi bilo dobro da je netko recenzira, pa da je barem tako pobliže upoznam. Valtere, zašto onda ti sam ne pokušaš uzeti tastaturu u ruke i napisat recenziju te price o kojoj sam isto vec svakojake proturjecne komentare nacuo. A mislim, ako ja mogu napisat recenziju, onda to svatko može.
 |
|
Topic  |
|
|
|