Author |
Topic |
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Member since 29/12/2001 |
|
dobricina
Advanced Member
Croatia
4507 Posts
Member since 02/09/2004 |
Posted - 07/11/2004 : 18:19:46
|
?
Krstarim mrezom zlocina, radim red i tjeram pravdu, pronalazim super-negativce i pomazem super-junacima, dobricina pomaze kad se najmanje nadas! dobricina = vitruvian |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 07/11/2004 : 18:24:23
|
Da, prakticno je to zakljucak.
I ne dopada se ni meni.
-- "...Una citta' aldila' dello spazio e del tempo, malincolica, pigra, affascinante... e chissa' come doveva essere quando questi canali erano pieni dell'acqua della laguna..." |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 07/11/2004 : 18:33:17
|
Ne, još gore, podseca me na onaj veoma loši DD "Vitezovi vremena", ili kako se vec zvao, u kome se tvrdi da je mašta u stvari druga dimenzija.
To po strani, u MM&NN #2 se u stvari kaže ne samo da je Nathanov svet produkt ESP-ovaca iz Drugde, vec produkt svih (pokojnih) maštovitih ljudi, kako mrtvi svojom maštom ponovo regenrišu Zemlju. Metastripovanje gde mu mesto nije.
Mašta može svašta. :/
-- "...Una citta' aldila' dello spazio e del tempo, malincolica, pigra, affascinante... e chissa' come doveva essere quando questi canali erano pieni dell'acqua della laguna..." |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Posted - 07/11/2004 : 18:41:56
|
Ma, draže mi je bilo dok sam gledao NN svijet kao buducnost (realnog svijeta) Ovako, kud ovo vodi, mašta i misli mrtvih ljudi su što? nekakav entitet, nešto što postoji i što ih je nadživjelo i sad TO NEŠTO tvori novi svijet i nove ljude - baaaaaaah
mislim da cu se radije držati NN svijeta kao opipljivog realnog posljedice datih dogadaja itd...:))))))
ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 07/11/2004 : 18:45:01
|
Ma naravno, koliko ja znam, još uvek nije bilo nijedne reference na to u okviru regularnih NN serija...
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 07/11/2004 : 18:47:49
|
Iako možda smrdi na Matrix, nije li strip bio prvi?
No što se raspleta tice, mislim da smo navikli na svašta pa i ovo ne mora biti tako iznenadujuce. Ako je Nathanov svijet samo san tih mrtvih ljudi, to je ipak vrlo normalan svijet, nema niceg posebno neobicnog. A gdje su onda oniricke sekvencu u Nathanu, kakve postoje u snovima?
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power... |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Posted - 07/11/2004 : 18:48:01
|
paaaaaaaa, uzecemo onda ovu pricu kao ANOMALIJU koje se ponekad dogadaju u funkcionalnim sistemima
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 07/11/2004 : 18:52:29
|
DeeCay, nije san, vec njihovo regenerisanje tog svetanjihovom maštom.
Inace, strip je izašao 2001., ako se ne varam, tako da NIJE bio pre Matrixa.
Ali nije poenta u tome, Beretta je hteo da nam stavi do znanja da mašta može da stvara svetove (u filmovima, stripovima, knjigama, igricama...) isto kao i nauka.
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 07/11/2004 : 19:00:17
|
quote: Originally posted by Djole
DeeCay, nije san, vec njihovo regenerisanje tog svetanjihovom maštom.
Mašta ili san, ali ipak je u okvirima neke prosjecne normale... Mislim da su ljudi maštovitiji od toga.
quote: Originally posted by Djole Inace, strip je izašao 2001., ako se ne varam, tako da NIJE bio pre Matrixa.
Oke, ali nije temeljen na istome ko Matrix, Stinky.
quote: Originally posted by Djole Ali nije poenta u tome, Beretta je hteo da nam stavi do znanja da mašta može da stvara svetove (u filmovima, stripovima, knjigama, igricama...) isto kao i nauka.
Ah, mašta... Da nema nje bio bi ovo bijedan svijet... (OVo je iz DD Oni su medu nama). Kako bilo da bilo, svejedno bih htio procitati taj strip.
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power... |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Posted - 07/11/2004 : 19:02:02
|
Pa dobro, to je klasicna ideja, isto to i Sclavi radi (u Prica ni o kome govori o ljudskoj ideji koja stvara svijetove, a i u Jezeru na nebu o necem slicnom)
No, jednostavno ne paše u kontinuitetu NN-a, znaci funkcionira samo kao prica za sebe
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Posted - 07/11/2004 : 19:05:04
|
"Oke, ali nije temeljen na istome ko Matrix, Stinky."
nije na istome, ali je slicno, svijetovi koji su produkt umišljaja, oni postoje ali samo kao neko stanje svijesti - kužiš slicnost?
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 07/11/2004 : 19:19:13
|
quote: Originally posted by stinky
"Oke, ali nije temeljen na istome ko Matrix, Stinky."
nije na istome, ali je slicno, svijetovi koji su produkt umišljaja, oni postoje ali samo kao neko stanje svijesti - kužiš slicnost?
ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih
I get it now! Ja sam mislio na nižoj razini, al ovako univerzalno to je to.
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 07/11/2004 : 19:41:42
|
Pa dobro, to je klasicna ideja, isto to i Sclavi radi (u Prica ni o kome govori o ljudskoj ideji koja stvara svijetove, a i u Jezeru na nebu o necem slicnom)
No, jednostavno ne paše u kontinuitetu NN-a, znaci funkcionira samo kao prica za sebe
Nije isto kao u Storia dell nessuno. Sclavi nam ne stavlja blatantno do znanja da Dylan ne postoji (radi to tek u Poslednjem coveku na Zemlji), vec samo raspreda svoju teoriju o umirucem Bogu, tj. da onaj ko umire stvara svetove.
Ovde, s druge strane, imamo momenat gde se metastripovanje (shvatanje likova iz stripa da su... pa, likovi iz stripa, izmišljeni) more or less koristi za poentu price, a i to nije usamljeni momenat, u NN Gigante nam je prakticno receno da Nathan može da promeni prošlost/buducnost i izvuce covecanstvo iz Vremenskog cvora jer jedna od onih posebnih licnosti (citaj - glavni lik stripa).
Morrison je recimo u svojim Invisiblesima i Animal manu isto koristio metastripovanje, ali je to uradio mnogo, mnogo prefinjenije...
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Posted - 07/11/2004 : 20:48:27
|
na stranu tumacenja DD i Sclavija, u to ni nisam htio ulaziti, vec samo odgovor na ovu tvoju izjavu "Beretta je hteo da nam stavi do znanja da mašta može da stvara svetove" kao poante price, a isto takvu poantu govori i Sclavi, ideje, mašta, misli stvaraju svijetove
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 07/11/2004 : 22:21:30
|
Ma da, ma da, ali Sclavi to ne koristi kao scenaristicki trik...
|
|
dobricina
Advanced Member
Croatia
4507 Posts
Posted - 08/11/2004 : 00:26:14
|
vidi recenziju Tajna baze Drugdje
ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih
Ma pogledao pa se cudim kao i ti!
Krstarim mrezom zlocina, radim red i tjeram pravdu, pronalazim super-negativce i pomazem super-junacima, dobricina pomaze kad se najmanje nadas! dobricina = vitruvian |
|
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik
USA
8240 Posts
Member since 22/04/2004 |
|
dobricina
Advanced Member
Croatia
4507 Posts
Posted - 08/11/2004 : 02:31:17
|
quote: Originally posted by prozirna senka
Da si je i procitao pride, još više bi se cudio;)
God created Adam and Eve, He didn't create Adam and Steve.
dakle, prema vašim mišljenjima uprskali su stvar
|
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik
USA
8240 Posts
Member since 22/04/2004 |
Posted - 08/11/2004 : 03:22:48
|
Ne, naprotiv. Može se iz ove price štošta izroditi. A kada sam kazao da bi se još više cudio, mislio sam pre svega na cinjenicu da ti ni poznavanje Natanovog sveta (koje ja nemam) ne bi pomoglo previše. Uostalom, imas Djolovu recenziju gde on upire prstom na odredene stvari i moju jadikovku malo ispod;) Videcemo, ako izade trojka na šta ce da lici. Inace, ja licno mislim da se polako priprema teren za nove avanture novog Martija, jer ovaj kakvog znamo je smrtan, pa se i serijal mora jednom završiti (ne do Bog da se pretvori u Teksa ili Zagora, pu, pu). Ideja ima, lako se može prebaciti i na Klonovo vreme i na Martija 9 koleno, itd... Uostalom, kog davola bi izdali Generazioni. Držim da je ta sveska uvod u nešto novo. Možda i grešim, jedno su moje želje, a drugo...
God created Adam and Eve, He didn't create Adam and Steve. |
|
|
|
Topic |
|