Author |
Topic |
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Member since 28/02/2004 |
Posted - 24/11/2004 : 22:54:21
|
quote: Originally posted by zosko
ljudi, sta je vama, ozbiljno, cekajte malo, polako citam ovaj topik, i ko se najvise javlja? slovenija, juga, slovenija, juga, bahami, timbuktu, slovenija, juga (necemo u detalje). pa koji vam je kurac? pravite reda u svojoj zemlji, misljenja ste rekli, sve ostalo nije bas neka dobra sala a ako se jebeni satnik u hrvatskoj zove jebeni satnik, onda se zove jebeni satnik i zvat ce se jebeni satnik u cemu je problem? mene zivo zaboli ona stvar kako se to kod vas zove, totalno
Problem je u nasem jeziku! Rijeci se ne stvaraju tako niti jezik!!! Kapetan i stanik su punopravne rijeci (zakonski jer bi ja izbacio to satnik) i jednako se koriste. Definicija jezika je ono sto narod koristi a ne sto budale izmisljaju (u bilo koje vrijeme, i to za rijeci koje vec postoje, a ne tipa u znanosti)
Mrzim mrznju! |
|
|
zosko
Senior Member
1506 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 24/11/2004 : 23:51:14
|
@ jang "nemam ništa protiv hrvatskog jezika, naprotiv, svakog dana je sve slicniji Slovenskom" bas lepo od tebe @ mamlaz "a ne sto budale izmisljaju" toplo preporucujem tretman u inostranstvu, da upaznas tudje budale i naucis ceniti svoje, ma kolike "budale" bile |
|
|
Kowalsky
stripovi.com kum
Croatia
2204 Posts
Member since 20/10/2001 |
|
zosko
Senior Member
1506 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
Blek Stena
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1344 Posts
Member since 03/07/2004 |
Posted - 25/11/2004 : 15:19:41
|
Kazzu da je ccovjek bogatiji i inteligentniji ako poznaje visse jezika tako da je nastanak nassih novih drzzava i novih jezika mene uccinio bogatijim i inteligentnijim (ne znam kako je s vama)jer sam ionako kuburio s engleskim i ruskim, a sad sigurno rayumijem pet jezika plus jeaik moje male, naravno
Ssto se ticce Bernardovih izdanja, ona su hrvatski proizvod i trebalo bi da se pissu na tom jeziku, a ako se kad pogrijessi, ne treba zamjerati i dizati frku...
Kod nas Ivo Miliccevic objavljuje Strip Magazin mjessajuci sva tri jezika koja su u upotrebi |
|
|
Blek Stena
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1344 Posts
Member since 03/07/2004 |
|
Goran M.
Starting Member
81 Posts
Member since 07/01/2005 |
Posted - 07/01/2005 : 22:35:00
|
quote: Originally posted by Dalma
Molim gospodina Radovcica kao glavnog urednika Strip Agenta da prije nego #65533;to se tiskaju Martin Mystere i Mister No provjeri prijevod teksta kako se nebi pojavljivale rijeci kao januar, sekretarica, oficir, Evropa, davo itd. A mislim da bi se casnicki cinovi trebali prevoditi onako kako se zovu u HV a ne kako su se zvali u JNA. Pa bi umjesto kapetan trebalo biti satnik a umjesto major bojnik. Hvala.
To su sve rijeci koje spadaju u korpus hrvatskoga pa su stoga prihvatljive, posebno s obzirom na stilsku razinu teksta u pitanju. Priznajem, januar ne bih nulno upotrijebio u kontekstu u kojem mi se cini da je ostao, ali promakao mi je. To bi bilo to.
©to se tice cinova, ne dolazi u obzir. Ako se bude govorilo o ustrojstvu hrvatske kopnene vojske ili zrakoplovstva, bit ce satnik za majora, bojnik za pukovnika i sl. |
|
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6408 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 07/01/2005 : 22:44:49
|
Macan je lijepo objasnio pricu s cinovima u topicu "Ponosno vam predstavljamo..." Ako su Leksikografskom zavodu rekli da jezicni standard dozvoljava kapetana, majora itd., tu vise nema rasprave.
------------------- Kristifore, crni sine, ne ide se na pucine bez kompasa i motora, nema veze što je srednji vek! |
|
|
Goran M.
Starting Member
81 Posts
Member since 07/01/2005 |
Posted - 07/01/2005 : 22:47:49
|
quote: Originally posted by Dado Valjda zato sto se osobna imena nikada ne prevode...
Ne nulno. Osobno smatram da je originalno rjeaenje Marti Misterija bilo izvrsno, usprkos francuskog imena koje su autori nadjenuli svome junaku - no danas bi teako proalo. A cisto hrvatsko rjeaenje Martin Misterij bilo bi smijeano da nije tragikomicno. |
|
|
dcarapo2
Advanced Member
Argentina
3770 Posts
Member since 27/01/2004 |
Posted - 07/01/2005 : 23:41:22
|
quote: Originally posted by Heyoka
Vrag. Zar nisi onomad gledao Smogovce?
"...nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronasao stecak na kome Bosanac kleci i moli. Na kom je prikazan kao sužanj." M.Krleža
a mali vrag...vragec |
|
|
dcarapo2
Advanced Member
Argentina
3770 Posts
Posted - 07/01/2005 : 23:48:07
|
meni vise smetaju ruzno postavljeni brojevi extra zagora..kad se slozi okomito kolekcija,brojevi setaju,dok je natpis zagor koliko toliko tocan na svima..izgleda ko prcija |
|
|
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
Posted - 08/01/2005 : 00:55:36
|
sta vam je ljudi veceras? ste poludili? kome to smeta ekavica? kakav satnik,topnik,januar? ja sam mislio da se ovde bavimo stripovima. daj ostavite se gluposti..... i pustite Bernarda da radi!
|
|
|
dcarapo2
Advanced Member
Argentina
3770 Posts
Posted - 08/01/2005 : 10:53:15
|
quote: Originally posted by kico
sta vam je ljudi veceras? ste poludili? kome to smeta ekavica? kakav satnik,topnik,januar? ja sam mislio da se ovde bavimo stripovima. daj ostavite se gluposti..... i pustite Bernarda da radi!
Sad smo bolje volje i opet postavljam isto pitanje,zasto brojrvi ne isdu u istoj visini? |
|
|
Topic |
|