forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Dnevnikovo izbacivanje stranica
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Heyoka
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4913 Posts

Member since 01/11/2001

Posted - 05/01/2005 : 10:56:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit Heyoka's Homepage  Send Heyoka a Private Message
Ekonomski razlozi su bili jaci od ljubavi prema citaocima. Pogledajte samo iz kojih su epizoda Zagora izbacivane stranice (Sveti breg, Crna kula, Demone ludila da ne spominjem) - najboljih!

Renky, upravu si u pitanju Texa no onda bi, recimo, Blek mogao izlaziti na dvolisnici.

Bilo je tu puno izbacivanja religijskih stvari (uzmite Zagorove nastavke sa Crnim šeikom), neko je spominjao slicne stvari kod Mister Noa (mislim da se radilo o famoznoj djetelini).

Prvi DD-ovi su skracivani za par stranica što se lijepo moglo ustanoviti u DD-extra seriji (prvi brojevi na 98, a kasnije na 96 stranica) što daje argument ovom u vezi ekonomizacije. No, uzmete li DD Ubice, vidjecete da se u Dnevnikovom izdanju ne spominju nazivi knjiga (Kur'an, Biblija, Marxov Kapital) koje Groucho koristi za pancir, u Uspomenama Nevidljivog je velicanje Boga u jednoj recenici Madam Tabith "lost in translation".

"...nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronasao stecak na kome Bosanac kleci i moli. Na kom je prikazan kao sužanj." M.Krleža

Go to Top of Page

Tiger Jack
Junior Member

Croatia
388 Posts

Member since 25/12/2003

Posted - 05/01/2005 : 11:01:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Tiger Jack a Private Message
quote:
Originally posted by chemako

.A da se izdanja Dnevnika onda nisu cijenila dokaz su "stariji" kolekcionari od kojih je malo ko sacuvao izdanja LMS i ZS za razliku od drugih izdanja u to vrijeme,govorim o vremenu do 1991.

Uuuu, moja iskustva govore suprotno.
Koliko god falicni bili, ZS i LMS jednostavno se moraju imati. To je za mnoge, apsolutna strip abeceda.
Ali, nisam pokrenuo topic da bi se pljuvalo po Dnevniku ili njihovim izdanjima. Jednostavno, zanima me ZAŠTO, S KOJIM MOTIVOM bi netko izbacio 5-10 stranica iz originalnog stripa i zajebavao se s brisanjem noža, tomahawka ili neceg slicnog s pojednimih slicica?
Go to Top of Page

Toninho
Advanced Member

Croatia
3825 Posts

Member since 15/05/2004

Posted - 05/01/2005 : 11:06:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Toninho a Private Message
imam pouzdanu informaciju
daklem cinjenica je da je tim deckima netko još 70 -te podvalio nekvalitetnu travu koja ne izaziva pozitivne halucinacije neg upravo obrnuto cudoredne .. jebiga toliko im se svidilo da su nastavili s tim godinama
razlog je u tomen sta su mogli radit sta su tili i sta ih je bit ce bar pola imalo nula posto veze sa stripom
na zs iLMS su bacali one koji su se zaposlili priko veze a nisu imali pojma o stripu
a ko im je moga prigovorit
to su samo dica citala a nama je tad sve bilo dobro ( Blek , kapetan miki .. ) , onih starijih koji su imali tu kulturu bilo je jako malo

dok danas toj tadašnjoj djeci tj nama nebi se baš moglo podvaljivat muda za bubrige
al slažem se sa chemakom scena je bila jaka do boga
bilo je stvarno svega i svacega al samo jedno kratko vrime je to bilo povoljno
strip je ipak i tad ima svoju cijenu
sicam se kako su me u pojam ubivale one naslovnice sa crno macanim dijelom di je bila stara cijena
Go to Top of Page

Zole
stripovi.com kum

Croatia
4286 Posts

Member since 24/10/2001

Posted - 05/01/2005 : 11:11:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Zole a Private Message
quote:
Originally posted by Tiger Jack

Uuuu, moja iskustva govore suprotno.
Koliko god falicni bili, ZS i LMS jednostavno se moraju imati. To je za mnoge, apsolutna strip abeceda.
Ali, nisam pokrenuo topic da bi se pljuvalo po Dnevniku ili njihovim izdanjima. Jednostavno, zanima me ZAŠTO, S KOJIM MOTIVOM bi netko izbacio 5-10 stranica iz originalnog stripa i zajebavao se s brisanjem noža, tomahawka ili neceg slicnog s pojednimih slicica?

Po mom misljenju, to drugo je definitivno morala biti cenzura, da mali pionircici ne bi bili izlozeni prevelikom nasilju, a to prvo je djelomicno cenzura, a djelomicno zona sumraka.

Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor!
Go to Top of Page

PAJDO
Senior Member

Croatia
2236 Posts

Member since 10/04/2003

Posted - 05/01/2005 : 11:40:08  Show Profile Show Extended Profile  Send PAJDO a Private Message
Ja sam 100% uvjeren da su sve cenzure bile zbog navodnog nasilja!!! I jedino logicno objašnjenje ,po meni, da je to bilo takvo vrijeme i gotovo. Tada se naglas puno toga nije smjelo reci, a danas kad gledamo na to možemo se samo nasmijat.

In spite of my rage I´m still rat in a cage...
Go to Top of Page

dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts

Member since 02/09/2004

Posted - 05/01/2005 : 12:53:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit dobricina's Homepage  Send dobricina a Private Message
quote:
Originally posted by wanderer

waltere, u suroj steni je izbaceno tih cca 40 stranica (nisam 100% siguran za broj izbacenih stranica), izbacen je sukob zagora i njegove ekipe u pustinji.ne znam jesi li citao sam taj strip,ali bas se i u samoj radnji vidi da jednostavno fali hrpa toga. valjda je dnevnik smatrao svoju publiku idiotima kad je takve ogromne rezove radio bez razloga.

velika steta i za divove dobra i zla...

I'll tell you the TRUTH:
'Your SOUL will BURN in
the LAKE of FIRE !!!'

Sudit cemo im kad tad! Neki zlocini nikada ne zastarjevaju!

dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts

Member since 02/09/2004

Posted - 05/01/2005 : 13:00:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit dobricina's Homepage  Send dobricina a Private Message
quote:
Originally posted by Tiger Jack

Hm, nakon (opravdane) provale bijesa svih prisutnih, evo prvog moguceg razloga; spomenuo ga je ---dp---
Razmišljao sam o tome i ja, ali cini mi se jednostavnijim ne kratiti pricu glavnoga strip junaka, a onda umjesto dva stripa u dodatku (Gorak, Džoni Galaksija, razni kratki vesterni...) staviti jednog ili nijednog.
I jeftinije je, a i manji je posao.

Moja je teza da je to radeno zbog smanjenja kolicine nasilja u stripu. Koliko god iz današnje perspektive izgledalo cudno, tamo 70-tih, kada sam ja išao u školu, ozbiljno se razgovaralo o zabrani stripova (?????), a uciteljice su nam branile da to kupujemo. Mislim da je bio neki zakon o šund literaturi koji su "Dnevnikovci" na ovaj nacin zaobilazili...ali to je dovelo do potpuno apsurdnih scena...
Npr.: Texu i Carsonu namještena je zasjeda na izlasku iz saloona; nakon što bad guys tradicionalno promaše prvi hitac, naši junaci ovlaš zapucaju, i nakon dvije slicice na podu je 5 mrtvih zlocinaca, stakla su razbijena, neka burad prevrnuta...
Ili: primijetili ste brisanje noževa iz ruku likova...to im je bila poslastica. Ima stripova gdje osoba A napada osobu B golom šakom, da bi u sljedecoj pasici osoba B izdahnula od uboda nožem ili udarca tomahawkom ??!!!!??
To sigurno nije brisanje zbog uštede prostora.
Ima li netko s kakvim pouzdanijim informacijama?

Strašno! Koji idiotizam...

VALTER
Advanced Member

Croatia
6408 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 05/01/2005 : 14:44:37  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message
Koloiko sam ja cuo,ondasnji roditelji u pravilu su vrlo mrko gledali na stripove i opcenito strip kulturu!
Kad je moj stari otisao na faks, njegova je majka kolekciju "Kekeca" koje je brizno skupljao, u nedostatku starih novina iskoristila za potpalu. A kad je kao srednjoskoljac pustao dugu kosu, najtvrdja kletva koju su mu otac i stariji ljudi iz susjedstva upucivali bila je: "Vidi ga! Ko bitls!"

Go to Top of Page

Toninho
Advanced Member

Croatia
3825 Posts

Member since 15/05/2004

Posted - 05/01/2005 : 17:33:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Toninho a Private Message
citam zagor ekstra 3 - JACK MOHIKANAC
ta epizoda nije objavljena na ovim prostorima
a i jasno mi je zašto
procitajte razgovor generala fultona i novinara
dobar je Bonelli - on je vec 1970 - zna ono šta mnogi od nas još ne kuže pa puše novinarske price
ucilo nas da novinari ne lažu - kako su se ono zvali - društveno politicki radnici
da i ucilo nas da se sve bitno šta se dogodilo objavi
i danas je isto
str 58 -
Go to Top of Page

dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts

Member since 02/09/2004

Posted - 05/01/2005 : 17:44:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit dobricina's Homepage  Send dobricina a Private Message
quote:
Originally posted by VALTER

Koloiko sam ja cuo,ondasnji roditelji u pravilu su vrlo mrko gledali na stripove i opcenito strip kulturu!
Kad je moj stari otisao na faks, njegova je majka kolekciju "Kekeca" koje je brizno skupljao, u nedostatku starih novina iskoristila za potpalu. A kad je kao srednjoskoljac pustao dugu kosu, najtvrdja kletva koju su mu otac i stariji ljudi iz susjedstva upucivali bila je: "Vidi ga! Ko bitls!"

To je meni tada stara par puta napravila s erotskom literaturom

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8234 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 05/01/2005 : 18:24:39  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
Ja licno ne verujem da su Dnevnikovci zbog ekonomskih razloga sekli stripove. Prvo, bili su na drzavnoj sisi, daklem uopste ih se nije moralo ticati kolika im je remitenda a i tiraz, samim tim su objavljivali i bukvalno sve sto je i preko Jadrana islo. Ne verujem da se i jedna druga evropska pa i sire zemlja moze time podiciti. Drugo, obe edicije i ZS i LMS su objavljivale Zagora, Mikija, Kogagod u nastavcima, secam se da su Zagor i Mister No umeli ici i u tri sveske pa i vise, sa zavrsetkom na 47 strani npr, a onda dopuna do 98 neki autsajder strip. Mogli su kad vec kasape pojedine epizode da rade tako da ih uguraju u obim od 96+96+... strana, i samim tim izbegnu one glupe dodatne stripove. Sto opet govori o stihiji koja je ocigledno vladala u Dnevniku. A Dilan je secen oduvek za 2 strane zbog obima da se ostane na 100 strana (ukljucujuci i korice). Naime, Dnevnik je od prvog broja DDa imao trecu i cetvrtu stranu sa impressumom, dok su italijanski originali pocinjali strip odmah, na trecoj strani. Cini mi se da je tako islo pune tri godine, ispravite me ako gresim. Cenzuru, naravno, necu komentarisati, bilo bi suvisno, ipak smo ziveli u diktaturi tada. No, kako bilo, lako je sada nama raspredati o kasapljenju stripova kada mozemo sebi priustiti prekomorska (nekima i prekookeanska;)) originalna izdanja. Dnevnik je odigrao veliku ulogu u vaspostavljanju strip kulture medju Juznim Slovenima. Amen!

CRNO-BELI, CRNO-BELI!!!
Go to Top of Page

dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts

Member since 02/09/2004

Posted - 05/01/2005 : 18:51:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit dobricina's Homepage  Send dobricina a Private Message
Dnevnik je mrtav! Ziveo Dnevnik!

prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8234 Posts

Member since 22/04/2004

Posted - 05/01/2005 : 20:51:11  Show Profile Show Extended Profile  Send prozirna senka a Private Message
Monarhisto...;)

CRNO-BELI, CRNO-BELI!!!
Go to Top of Page

dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts

Member since 02/09/2004

Posted - 05/01/2005 : 23:17:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit dobricina's Homepage  Send dobricina a Private Message
quote:
Originally posted by prozirna senka

Monarhisto...;)

CRNO-BELI, CRNO-BELI!!!

Trudim se da odrzim secanje na one dane radoscu okupane....
Strip ili smrt! Za strip i otadzbinu! Long live the strip! Strip has left the building! Za strip spremni! Strip, zna se! Stripova svima a ne samo njima! itd..

Brandy Jim
Average Member

Croatia
545 Posts

Member since 04/10/2004

Posted - 05/01/2005 : 23:44:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Brandy Jim a Private Message
smrt fasizmu,strip narodu
Go to Top of Page

dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts

Member since 02/09/2004

Posted - 05/01/2005 : 23:49:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit dobricina's Homepage  Send dobricina a Private Message
Svaka nadogradnja je dobrodosla! :))
"Strip, strip, strip do neba, braci i sestrama...."

zeraprinc
Average Member

Serbia
977 Posts

Member since 03/02/2004

Posted - 06/01/2005 : 01:06:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit zeraprinc's Homepage  Send zeraprinc a Private Message
Da, da su stripovi kasapljeni to stoji, ali sada nam i nije potrebno toliko da saznamo razloge. Bitno je da su bili sastavni deo nasheg detinjstva i da su nam zaista shirili horizonte. Bili su sastavni deo zivota. Nije se mogla, u Negotinu, kuca koja nije imala strip. ZS i LMS obavezno, a uz njih Gigant i Stripoteka.

Ne mozesh leteti sa orlovima, ako sve svoje vreme provodish sa curkama!
Go to Top of Page

dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts

Member since 02/09/2004

Posted - 06/01/2005 : 01:20:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit dobricina's Homepage  Send dobricina a Private Message
A EKS!? :)

zeraprinc
Average Member

Serbia
977 Posts

Member since 03/02/2004

Posted - 06/01/2005 : 01:35:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit zeraprinc's Homepage  Send zeraprinc a Private Message
I oni su bili zastupljeni, ali ove 4 kategorije najvishe u Negotinu. EKS i Horor, posle njih.

Go to Top of Page

dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts

Member since 02/09/2004

Posted - 06/01/2005 : 01:52:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit dobricina's Homepage  Send dobricina a Private Message
A Spunk i Strip Art!?

zeraprinc
Average Member

Serbia
977 Posts

Member since 03/02/2004

Posted - 06/01/2005 : 01:57:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit zeraprinc's Homepage  Send zeraprinc a Private Message
E, to je vec potpuno bilo zapostavljeno. A, da nas dvojica otvorimo novi topic sa popularnoshcu stripova u raznim gradovima?

Go to Top of Page

dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts

Member since 02/09/2004

Posted - 06/01/2005 : 01:59:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit dobricina's Homepage  Send dobricina a Private Message
Hm...mogli bismo... :)
Bilo bi interesantno ali i KORISNO jerbo bismo tako svi zajedno saznali gdje je moguce nabaviti odredjene stripove a gdje nedostaju! Hm? :)

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 06/01/2005 : 01:59:52  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
quote by Toninho:
procitajte razgovor generala fultona i novinara
dobar je Bonelli - on je vec 1970 - zna ono šta mnogi od nas još ne kuže pa puše novinarske price
ucilo nas da novinari ne lažu - kako su se ono zvali - društveno politicki radnici
da i ucilo nas da se sve bitno šta se dogodilo objavi
i danas je isto

Mislim da to nije razlog neobjavljivanja te price... naprotiv, nasi bi to objavili bas zato da se vidi kako americki novinari lazu svoj narod
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 06/01/2005 : 02:29:32  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Da se nadovezem na reci prozirnog... Moguce je da ne bismo nikad imali Bonelijeve stripove da ih "Dnevnik" nije objavljivao. Cak i u onim zemljama gde je izlazilo ponesto od Bonelija, izaslo je znatno manje nego kod nas. Upravo to sto nisu strahovali za isplativost (premda ipak mislim da su morali misliti i na to, bez obzira na drzavnu "sisu") je bilo dobro pa smo imali prilike ovde imati 2100 redovnih LMS i ZS brojeva, plus vanredne serije (Marti, Dilan...)

Ni "Ludens" ne bi danas nista napravio da nije vec imao formirano citalastvo Bonelijevih stripova od SD, a SD je preuzela jos masovnije citalastvo koje je "Dnevnik" formirao tokom vise od 20 godina izdavanja. Ukidanje Martija i Mister Noa su najbolji dokaz za to, jer ubedjen sam da ih Berni radi danas sa gubitkom koji nadoknadjuje iz zarade na ostalim stripovima (osim ako je uspeo da dobije ekstremne popuste na autorskim pravima te da ih stampa uz neki drugi strip tako da od stamparije dobije dobru cenu za mali tiraz Martija i Mister Noa). U staroj Jugi prodavalo se sve od stripova, cak su i Karabina Slim ili Dzudas izlazili kao prva prica u stripu. Stoji cinjenica da danas postoje kompjuteri, ali postoje kompjuteri i u Americi, pa se kod njih stripovi i dalje dobro prodaju.
Go to Top of Page

dcarapo2
Advanced Member

Argentina
3770 Posts

Member since 27/01/2004

Posted - 06/01/2005 : 10:58:37  Show Profile Show Extended Profile  Send dcarapo2 a Private Message
quote:
Originally posted by Zole

Odavno sam ovo radio za ZWS, evo za one koji to nemaju - broj izbacenih stranica. S napomenom da su cesto bile preslagivane i izbacivane pasice, a ne kompletne stranice.

941 Demoni ludila – 53
317 Bratic Simon – 43
381 Meklaudov karavan – 42
284 Sloboda ili smrt – 34
404 Tropska šuma – 30
389 Lov iznenadenja – 24
464 Naivcine iz Elkinsa – 23
611 Zagor protiv barona – 17
852 Vatrena voda – 17
296 Tajanstveno krstarenje – 13
1006 Zeleno blato – 12
981 Obeležena žrtva – 11
290 Oluja nad Haitijem – 10
796 Put straha – 8
603 Senka smrti – 7
352 Gnev Osaga – 6
374 Vanatina zamka – 6
568 Put u nepoznato – 6
680 Crna kula – 6
873 Neumoljivi Zagor – 6
412 Madionicar Saliven – 5
629 Ludi Hakaram – 5
304 Karneval – 4
703 Tvrdokrilac – 4
752 Povratak Supermajka – 4
694 Paklena jazbina – 3
733 Poglavica žute kose – 3
828 Magicne oci – 3
866 Tajna na mapi – 3
994 Sveti breg – 3
1064 Zlokobno predskazanje – 3

Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor!

bolje da ovo nisam otvarao,sad me je strah kupiti ovaj sljedeci extra zagor....zanima me ime covjeka koji se osjeca kompetentnim da izbacuje strane,pa nije ih on crtao...cista glupost
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000