forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 MV HC - ograniceni tiraz
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 14

Wahoomi
Average Member

Croatia
705 Posts

Member since 15/11/2001

Posted - 13/03/2005 : 11:29:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Wahoomi a Private Message
quote:
Originally posted by panasonik

Ne razumem jednu stvar Wahoomi. Kazes da neces kupovati HC jer je skup ( sto je tacno ) i da ti se strip mnogo svideo jer si procitao prvi broj a ujedno je bio i pristupacan sa cenom ( 15 kn) a onda u nastavku kazes da ces kupiti preostalih 6 brojeva u SC izdanju. Pritom si rekao da bi nastavio da kupujes SC da je nastavio sa izlazenjem. Kada? Kada bi izasao 50 broje?

Evo ovako, ja živim u Hrvatskoj gdje je nažalost samo jedno jedino mjesto gdje se može kupiti MV, a to je knjižara More Comics u Zagrebu. Ja živim u tom gradu, ali ponekad provedem i par mjeseci izvan ZG, te nisam u mogucnosti redovno kupovati svaki broj. Kada bi, teoretski to bilo dostupno na kioscima normalno da bih kupio svaki broj, ali svjestan sam nerealnosti toga. Prema tome ja bih kupovao SC kad bi nastavio s izlaženjem kao što i kupujem ostala izdanja iz Srbije koja me zanimaju tj. po pet-šest brojeva odjednom, prema tome sigurno ne bih dopustio da mi se nakupi zaostatak do 50. broja. E, a kad mi se nakupi 5 HC izdanja malo mi je puno istresti 275 kuna odjednom za 5 stripova, tako da je kod mene u prvom redu problem financijske prirode. U drugom redu ne svida mi se elitizacija stripova, uvijek mi je draže nešto tipa Zlatna Serija i Lunov Magnus Strip od HC izdanja. Ja osobno bih više volio da je MV prešao na ZS/LMS (ne)kvalitetu nego na HC. Kupujem ja Cat Claw u HC, ali to izlazi jednom godišnje, ovako svaki mjesec to je malo previše. Meni je strip prvenstveno radi citanja, skupljam ih da bi ih mogao ponovo procitati i SC izdanja tipa SD, Ludens, dosadašnji MV mene apsolutno zadovoljavaju zbog pristupacne cijene i solidne kvalitete. Buduci da mi se Magicni stvarno svidio volio bih ja da on i ovakav novi u HC izdanju dogura do 50. broja i više i da ja dodem do tolikih para da mogu to sve kupiti, u ovoj situaciji ne mogu. Ali zato nastavljam kupovati Systemovog Kena sve dok on bude izlazio u SC izdanju u nadi da cete s Kenom izdržati do kraja.
Go to Top of Page

Wahoomi
Average Member

Croatia
705 Posts

Member since 15/11/2001

Posted - 13/03/2005 : 12:30:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Wahoomi a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

Wahoomi, jesi ti procitao ovo sto je Dado napisao?

Ljudi moji, prijatelji forumasi, protivnici HC izdanja samo dvije tri rijeci.
Sve bi bilo sjajno i bajno kada bi potraznja bila velika za odredjenim stripovima,
a samim tim i velika prodaja, pa da se lijepo pokriju troskovi na brzinu
a stripovi distribuiraju na kioscima uz jako pristupacne cijene.
Pa to bi svaki izdavac radio, distribucijom na kisocima mozes doseci i krajne kupce
a povrat novca je 100 puta brzi od prodaje po knjizarama.
Ali realnost je drukcija i zato postoje samo dvije opcije za mnoge junake,
ili mali tiraz te uglavnom HC ili gasenje tog junaka, trece opcije nema.
Tko to ne zeli vidjeti ne mora, neka i dalje lupa besmislice.
Kod malog tiraza se uglavnom ne isplati raditi SC jer bi krajnja cijena
bila samo malo manja u odnosu na HC izdanje.
Oni koji ne zele ili ne mogu kupiti HC izdanja koja izlaze, moraju zamisljati onu
drugu opciju, da se strip ugasio i kao da za njih ne postoji

Kicking Squeeling Gucci Little Piggy

Markos, procitao sam sve što je napisano u ovom topicu, pa tako i ono što je Dado napisao. Buduci da prije spadam u grupu onih koji ne mogu kupovati HC izdanja, samim tom cinjenicom sudbina me bacila u tabor protivnika HC izdanja. Osnove ekonomije i zakonitosti tržišta poznajem prilicno dobro te sam u potpunosti razumio vaše argumente iz kontra tabora. Samo sam napisao svoje mišljenje jer mislim da nisam jedini takav. U svakom slucaju ne želim soliti pamet ljudima iz Systema, ali rasprava je zanimljiva pa sam se i ja ukljucio. Normalno je da je System ovo ucinio jer smatraju da ce postici veci poslovni uspjeh od dosadašnjeg sa SC izdanjem gdje su dosad pušili ako sam dobro razumio. Da li su ucinili pravi korak vrijeme ce pokazati. Ja sam lupio neku svoju prognozu što ne znaci da im ja želim da puknu. I kao što sam vec napisao ja cu i zamisliti da je Magicni prestao izlaziti i tako se ponašati. Inace najviše love, koje nemam puno, trošim na stripove i nije mi žao nijedne kune i sasvim sam zadovoljan onim što trenutno izlazi jer znam da može biti puno gore, sjecam se kako je bilo onih godina kada nije ništa izlazilo i kada sam vec bio pomiren sa cinjenicom da su stripovi prošlost. Baš je zanimljivo kako covjeku nešto fali do bola tek kada to izgubi. Istina, ne bih volio da se ovaj trend sa HC i elitizacijom nastavi, prije sam pristalica roto papira i jeftinoce, od dva zla biram ono manje. Bilo bi žalosno kada bi strip opstao kao neka sekta od 500 ljudi za koje ce se tiskati skupa HC izdanja. Ionako, ne može nitko od nas utjecati na to, ali zato možemo raspravljati. I za kraj još jedno moje osobno mišljenje da ekipa iz Systema ne bi došla na ideju o HC da nije bilo Libellusa. Ako se varam, neka me netko demantira.
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 13/03/2005 : 13:23:03  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Mislio sam da je neki princip u pitanju kad ono pare... Ako nemaju para, onda ne bi otkupljivali nikakve stripove a ne samo HC.
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnik

Slovenia
6185 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 13/03/2005 : 13:31:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message
quote:
Originally posted by Wahoomi
Bilo bi žalosno kada bi strip opstao kao neka sekta od 500 ljudi za koje ce se tiskati skupa HC izdanja. Ionako, ne može nitko od nas utjecati na to, ali zato možemo raspravljati.

To je ono o cemu stalno pricam i potpuno se slažem s tobom u vezi svega što si napisao.

Takoder,slažem se i sa Dadom i Markosom,t.j. ako oni kažu da je to jedini nacin da se neki od junaka održi na životu,onda OK.Medutim,kao i svi ovdje imam pravo na svoj stav o tome a moj je stav takav,da mi se taj trend elitizacije uopce ne svida i potpuno razumijem one koji ce prestati sa kupovinom HC.Odjednom je potrebno jako puno novaca za nova izdanja i ljudi to ne mogu pratiti.Mnogima(pa i meni)stripovi jednostavno nisu najbitnija stvar u životu.
Ja cu nastaviti sa kupnjom zato jer mi je MV stvarno odlican strip(od ovih 8 koliko je izašlo,nema nijedne loše epizode).I samo izdanje mi se svida i nemam nekih vecih zamjerki,dakle sve super.

I marlowe je 100% u pravu.Nije mi jasno zbog cega tolika hajka oko toga da je tek #8 tiskan u HC.Ista situacija je i sa Jeremiahom,Gastonom,pa i Blueberryjem.Ne znam zašto sad prozivanje SC-a.Pa ljudi moji jel vi kupujete stripove zbog citanja ili gledanja kako su lijepo posloženi na polici?

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

727 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 13/03/2005 : 13:31:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message

Nisam protivnik tvrdokoricenih izdanja, albuma i slicnog. Ali ta, ovde nazvana, elitizacija izdanja ne pomaze stripu.

Ako se izdavastvo svede na to onda ce se strip polako gasiti kako se bude smanjivao broj kolekcionara. Mnogo je vaznije da se rade jeftina i siroko rasprostranjena izdanja. Cak i Ludensova izdanja su, za nase trziste, elitisticka jer ne mogu biti dovoljno jeftina za prosecnog citaoca -konzumenta. Strip nikada nije ziveo od kolekcionara. Oni su strip uspeli da odrze zivim tokom devedesetih, ali se strip izdavastvo ne moze razvijati obracajuci se samo njima. Ljudi koji nisu kolekcionari su se strasno obradovali, svojevremeno, kada je Vanini poceo sa Zagorom. Posle velike radosti su mi ljudi rekli da je dzaba sto se pojavio kada je preskup. Kako sada od takvog coveka ocekivati da ce za slicne pare kupiti neki potpuno novi strip???

Citaoci od kojih je strip oduvek ziveo nisu bili spremni za njega da daju previse para cak ni u vremenima kada je standard bio bolji, a kamoli sada kada se jedva prezivljava. Stalno ponavljam pricu kako, recimo, prodati i jedan jedini primerak nekog strip izdanja (Zagora na primer) u Kragujevcu gde 90% stanovnistva zavisi od jedne propale fabrike! A takvih je sredina puno na svim nasim prostorima, ne samo u Srbiji.

Po meni treba da se rade ultra jeftina i popularna izdanja da se siri krug citalaca, a luksuzna izdanja da budu specijaliteti za kolekcionare kojih ce biti sve vise jer su se naucili stripo preko jeftinih izdanja.

To što smo mi imali srece da odrastemo na stripu niposto ne znaci da tu privilegiju treba sebicno da zadrzimo za sebe elitizirajuci izdanja. Ne dajuci priluku ostalim citaocima da ga upoznaju, zavole ili da ga se sete i ponovo mu se vrate. Jeste, poprilicno smo sebicni i to nam je mana.

I da, problem je lova. Licno, verujem da ste za ovih 7 godina kolko radim SVesti shvatili koliko ga volim, jedva nabavljam 30% izdanja. Jednostavno nema se novca. Sto vise kaskam sve manje mogu da kupim. A radeci u Marketprintu imam deo produkcije besplatno, deo kupujem po povlascenim cenama, ali... i dalje je broj izdanja koja kupujem sve manji i manji

Izdanja poput Ken Parkera i MV-a ce nadam se opstati, i zanimljiva su mi. Cak i trzisno bi trebalo da imaju zagarantovan uspeh. Ima dovoljan broj kolekcionara da se redovno objavljuju a sa vecim brojem svesaka ce se pojavljivati i novi kupci. Ali to mogu da rade ljudi koji se tim izdavastvom bave iz ljubavi, kao hobijem. Ali za vece izdavace koji zele da napreduju i da formiraju trziste i novu publiku je taj princip los.

Mada bih voleo da da su KP i MV izasli istog kvaliteta i jeftinije brosirano izdanja

Korice ipak nose barem 1 euro u ceni, a kada uporedim jedne korice i, recimo, 96 strana drugog stripa kojeg mogu kupiti za te novce, vise sam za strip.

Go to Top of Page

SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts

Member since 16/04/2002

Posted - 13/03/2005 : 13:36:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit SejoSexon's Homepage  Send SejoSexon a Private Message
Jebiga fakt je da ce HC izdanja moci kupiti samo ona tzv. strip elita tj. oni koji imaju dovoljno love.

Stara Vienna dobro ime ima, lijepo ime koje znaju svi, al' djevojke na ulicama nicemu ne vrijede, i kriplovi su cesta i svakodnevna stvar, rekoh spasi Bože Österreich
Go to Top of Page

Wahoomi
Average Member

Croatia
705 Posts

Member since 15/11/2001

Posted - 13/03/2005 : 13:39:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Wahoomi a Private Message
quote:
Originally posted by ---dp---

Mislio sam da je neki princip u pitanju kad ono pare... Ako nemaju para, onda ne bi otkupljivali nikakve stripove a ne samo HC.

Pare, pare pokrecu svijet, politiku i nogomet.

A znaš onu na koju se lome caše: "Nemam para, nemam ni drugara". Mislim da je to stvar od brace Bajic.

A postoje i principi: Zemlja seljacima, tvornice radnicima, stripovi manijacima po narodnoj (citaj: jeftinoj) cijeni.
Nisam komunista, Bože me sacuvaj, ali od svakog prihvacam ideje koje mi se svidaju.
Lošije danas za bolje sutra, ponavljaju meni od jutra do jutra
Bez takve žrtve Amerika i Engleska nece postati zemlja proleterska/ Corba i Rambo

Ne treba previše ozbiljno shvacati raspravu, ljudi iznose samo svoja mišljenja, a ja sad malo pišem besmislice.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 13/03/2005 : 14:09:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
vidim da ima ljudi koji razmišljaju kao i ja
oduvijek sam tvrdio, najjeftiniji papir, najjeftinija štampa, ali i cim manja cijena
to se onda može nazvati strip
kao što kaže zmcomics, a i sam sam tvrdio, i ludensovi stripovi su prakticki preskupi (iako cu ih kupovati i dalje)
i oni su luksuz
16kn je u biti dosta velika cijena za strip
teško da ce citaci dati 16kn za strip, a to je ono što fali najviše
radnici na gradilištu, vojnici, klinci i portiri

na žalost, wahoomi dobro kaže, strip postaje idol za malobrojnu ekipu (zato i dajem besplatan savjet Systemu - lupite cijenu od 100kn za HC MV, ovi koji ce ga kupiti sada, kupit ce ga i onda)

ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih
Go to Top of Page

stripoznalac
New Member

128 Posts

Member since 06/01/2005

Posted - 13/03/2005 : 14:32:06  Show Profile Show Extended Profile  Send stripoznalac a Private Message
Ma, imam mali problem
Obecah jednom nešto Renkyju, nešto kobajagi nepostojece, i na dobrom sam tragu, da nadjem njegovu adresu

strpi se Renky, molim te
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29349 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 13/03/2005 : 14:42:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Sve to stoji, samo ja opet ponavljam, Ken Parker je mogao izaci samo i iskljucivo ovako. Meni nije zao sto je to tako, jer ja sam prezadovoljan onim sto smo napravili. To je elitizacija stripa, ali u suprotnom taj strip ne bi uopce izasao. Po meni je bolje da je ipak izasao. Libellus ce i dalje nastaviti s ovom filozofijom, izdavat cemo stripove koje volimo u kvalitetnom i limitiranom izdanju, jer drugacije ne mozemo i jer mislimo da je to dobro. Ipak se mi tim bavimo iz gusta ili iz hobija. Veliki izdavaci poput Ludensa, Marketprinta i ostalih mogu nastaviti sa sirenjem strip trzista izbacivanjem jeftinih izdanja na kioske, mi(i ostali mali izdavaci) i oni smo totalno neusporedivi.

Nadalje, Ludensovi stripovi nisu preskupi. Kostaju kutiju malo boljih cigareta. Tko kaze da su preskupi a pusac je, taj je budala. Ja se sad ne sjecam koliko su kostali ZS i LMS kad smo mi bili djeca, tj. sto si mogao kupiti za te pare onda, ali ne cini mi se da su stripovi preskupi. Moj najmladji brat ide u prvi srednje i mama mu da svaki dan bar 10 kn za sendvic ili nesto, dakle, u tri dana moze skupiti za dva stripa. I ja sam isto to radio ko dijete.

Go to Top of Page

stripoznalac
New Member

128 Posts

Member since 06/01/2005

Posted - 13/03/2005 : 14:53:35  Show Profile Show Extended Profile  Send stripoznalac a Private Message
Evo, ljudi, dozvolite i moj komentar

Sve što je Markos gore naveo, drži. I ima razloga, da je ponosan na to izdanje. I ja i još mnogi drugi, beskrajno smo mu zahvalni. I molim vas, nije posao malih izdavaca, da bankrotiraju zbog cicija. U Italiji sada ionako izlaze tvrdo uvezeni Parker omnibusi, po tri epizode skupa. I to je jedan nacin, da se dobre serije ponovo izdaju. Kattad i jedini nacin. Stoga, samo jedno veliko hvala našim izdavacima.

Edited by - stripoznalac on 13/03/2005 14:54:02
Go to Top of Page

vikic
Advanced Member

Croatia
4737 Posts

Member since 06/03/2003

Posted - 13/03/2005 : 15:33:44  Show Profile Show Extended Profile  Send vikic an ICQ Message  Send vikic a Private Message
quote:

Moj najmladji brat ide u prvi srednje i mama mu da svaki dan bar 10 kn za sendvic ili nesto, dakle, u tri dana moze skupiti za dva stripa. I ja sam isto to radio ko dijete.

a kaj ce onda jesti??
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 13/03/2005 : 16:09:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:
Originally posted by vikic

quote:

Moj najmladji brat ide u prvi srednje i mama mu da svaki dan bar 10 kn za sendvic ili nesto, dakle, u tri dana moze skupiti za dva stripa. I ja sam isto to radio ko dijete.

a kaj ce onda jesti??

Pa cuj sigurno ima djevojku, pa ce sa njom podijeliti njen sendvic, tako smo i mi radili...
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8163 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 13/03/2005 : 16:23:03  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message
quote:

Sve to stoji, samo ja opet ponavljam, Ken Parker je mogao izaci samo i iskljucivo ovako. Meni nije zao sto je to tako, jer ja sam prezadovoljan onim sto smo napravili. To je elitizacija stripa, ali u suprotnom taj strip ne bi uopce izasao. Po meni je bolje da je ipak izasao. Libellus ce i dalje nastaviti s ovom filozofijom, izdavat cemo stripove koje volimo u kvalitetnom i limitiranom izdanju, jer drugacije ne mozemo i jer mislimo da je to dobro. Ipak se mi tim bavimo iz gusta ili iz hobija. Veliki izdavaci poput Ludensa, Marketprinta i ostalih mogu nastaviti sa sirenjem strip trzista izbacivanjem jeftinih izdanja na kioske, mi(i ostali mali izdavaci) i oni smo totalno neusporedivi.

Nadalje, Ludensovi stripovi nisu preskupi. Kostaju kutiju malo boljih cigareta. Tko kaze da su preskupi a pusac je, taj je budala. Ja se sad ne sjecam koliko su kostali ZS i LMS kad smo mi bili djeca, tj. sto si mogao kupiti za te pare onda, ali ne cini mi se da su stripovi preskupi. Moj najmladji brat ide u prvi srednje i mama mu da svaki dan bar 10 kn za sendvic ili nesto, dakle, u tri dana moze skupiti za dva stripa. I ja sam isto to radio ko dijete.

kad su zs i lms koštali 10 dinara, krempita u bobisa je bila 4, dakle ako je krempita danas 6(?) kuna, ispada da je ludens skuplji za 1 kunu, uuups, zs i lms su tada imali 130 stranica, ali manje kvalitetne korice i papir, pa ne znam kako to sad izracunati, možda usporediti s ludens specijalcima

Edited by - ken2 on 13/03/2005 16:24:15
Go to Top of Page

vikic
Advanced Member

Croatia
4737 Posts

Member since 06/03/2003

Posted - 13/03/2005 : 16:33:04  Show Profile Show Extended Profile  Send vikic an ICQ Message  Send vikic a Private Message
quote:
Originally posted by Dado

quote:
Originally posted by vikic

quote:

a kaj ce onda jesti??

Pa cuj sigurno ima djevojku, pa ce sa njom podijeliti njen sendvic, tako smo i mi radili...

to i ja radim ponekad
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11091 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 13/03/2005 : 16:34:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
quote:
Originally posted by stripoznalac

Ma, imam mali problem
Obecah jednom nešto Renkyju, nešto kobajagi nepostojece, i na dobrom sam tragu, da nadjem njegovu adresu

strpi se Renky, molim te

Iman osjecaj da sam na dobrom putu da dobijem na poklon prvi HC MV .
Ali vratimo se unatrag i mislim da je malo pojednostavljeni citat glasija "...i dalje se slažem sa mogucnošcu pojavljivanja HC izdanja MV-a a na tebi ( Stripoznalac ) je da daš pobliže informacije..." Mpžda si to onda shvatija kao cinizam ali vec nekoliko miseci prije tog posta, kad san dobija informaciju od Marka vezanu za HC KP, ustanovija sam stav po kojem mislim da na kioscima vrlo teško može zaživiti iti jedan NOVI Bonellijev strip. Ne ulazeci u pitanje kvalitete. Možda pokoji Japanac ili nešto slicno ali Bonelli...jako teško. Prvi san u privatnim razgovorima izrazija cudjenje zašto SC nije krenija od prvog broja MV sa HC izdanjem jer je strip relativno ( odnosno potpuno ) nepoznar velikoj vecini stripoljubaca a ostavimo se iluzija o kupovini na kioscima ako je jeftinije... Bah, tili mi to priznat ili ne, strip je kao takav mrtav i možemo ga spajati na struju i povremeno kljukati bocama infuzije ali klinicki je mrtav. Drže ga na životu kolekcionari i sasvim logicno je pojavljivanje sve veceg broja luksuznijih izdanja koja imaju ciljanu publiku.
I na kraju, moj primjer je drugaciji...ja san bija u dilemi isplati li se pratiti serijal MV. Izdanje je bilo toliko loše, sve greške na stranu, ali pustiti u prodaju strip na kojemu je izostala cak i numeracija...ma katastrofa. I ne vidim ( još uvik ) ništa spektakularno u ovih 7 brojeva. Strip k'o strip. No virujem da kasnije raste kvaliteta i prica i crteža. Dakle ako jedan zagriženi kolekcionar dvoji oko opravdanosti kupovine, kako ce privuci luckog radnika da priko marende prilista dvadesetak stranica... nikako.
Luksuzno izdanje je usmjereno i ja sam pobornik takvog nacina pa makar se sakrija iza one "ako ce na taj nacin strip opstati"...Moje je mišljenje da ce strip opstati dok je KOLEKCIONARA!

www.sd-gradac.hr ( nogomet )
www.gradac.hr
Go to Top of Page

stripoznalac
New Member

128 Posts

Member since 06/01/2005

Posted - 13/03/2005 : 16:43:58  Show Profile Show Extended Profile  Send stripoznalac a Private Message
Hai, Renky! Osjecaj te definitivno ne vara. Bice mi iznimno drago, da uradim obecano. I sve je to uradjeno u najboljim namjerama vjeruj mi. Samo ponekad volim mala iznenadjenja. A kat tad se malo i zezam. Ne zamjeraš, nadam se. :)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 13/03/2005 : 17:06:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:

markos, nek izlazi HC ako ne može drugacije
ovdje samo raspravljamo
Kena uzimam, jer to baš želim, iako bih ja radije da je izdan u stilu Ludensovih stripova, i s cijenom od 16kn.
no, MV ili nešto trece, necu uzimati HC, previše je to

što se tice ludensovih stripova, ha ne znam, pogledaj objektivno, mislim da je 16kn puno za strip. Ne ulazim tu u troškove i koliko može uopce koštati strip, nego samo cinjenicu da je 16kn, u biti, solidno skupo.
Da postoji mogucnost, smanjenja troškova, ne znam, papira, štampe, izrade, da to sve bude slabije kvalitete i da onda strip košta 10kn, svakako sam za tu varijantu.
Možda bi s 10kn porastao i broj obicnih citalaca, neskupljaca, jer 10kn zvuci bolje, dok 16kn gravitira prema 20, a to ljudima izgleda puno

ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11091 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 13/03/2005 : 17:12:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
quote:
Originally posted by stripoznalac

Hai, Renky! Osjecaj te definitivno ne vara. Bice mi iznimno drago, da uradim obecano. I sve je to uradjeno u najboljim namjerama vjeruj mi. Samo ponekad volim mala iznenadjenja. A kat tad se malo i zezam. Ne zamjeraš, nadam se. :)

Kakve zamjerke...dapace . Iznenadi ti mene sa još kakvom ugodnom informacijom, to je sasvim dovoljno .

www.sd-gradac.hr ( nogomet )
www.gradac.hr
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 13/03/2005 : 17:48:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Vecina diskutanata zaboravlja samo jednu sitnicu - nije svaki strip za široku publiku. Štampaj Kena i MV na najgorem papiru i nalepi cenu 5 kuna, i OPET se nece prodati. To nisu stripovi za mase, i samim tim mogu izlaziti iskljucivo na ovaj nacin.

S druge strane, ja odavno pricam da, kada bih bio izdavac, izbacivao bih Zagora i Dylana na najgorem mogucem papiru, ali da cena ne prede 6 kuna. Nešto kao što Makedonci veoma mudro rade, a nadao sam se da ce i Abaton moci, ali sa cenom od 90 dinara/9 kuna, od toga nema ništa. Svetu dobro ide sa AF, ali ne može samo na osnovu toga da se zida publika, a i Munja za 50 dinara je pravi pogodak, samo kada bi izlazio cešce.

Sve je u ciljnim grupama i njihovom targetovanju, zna se koji proizvodi idu na široko tržište i pride mogu da ga povecaju, a koji za tako nešto nemaju šanse, nije to neka filozofija, ni visoka matematika.

--
"Sretan je covjek koji svog gavrana nije izgubio..."
Go to Top of Page

Nobody
Senior Member

Slovenia
2195 Posts

Member since 12/03/2002

Posted - 13/03/2005 : 17:57:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Nobody a Private Message
koliko texta za jedan strip (došao sam do trece stranice i ... )

to što kaže Markos je živa istina: Strip košta koliko i jedna kutinja cigareta! ili malo bolji sendvic.
zato je cena negde realna
to što je uradio Markos sa Kenom je pohvalno i vrlo kvalitetno, zato se nadam da ce nastaviti! (usput Markose, kad dode sledeca šestorica?)

pitanje: bice MV 8 i SC?

kdor ne skace ni Sloven´c
Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

727 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 13/03/2005 : 18:24:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message
quote:

Sve to stoji, samo ja opet ponavljam, Ken Parker je mogao izaci samo i iskljucivo ovako. Meni nije zao sto je to tako, jer ja sam prezadovoljan onim sto smo napravili.

Ma KP je super, i nije mogao drugacije ni izaci. Dobro, mozda brosiran povez ali sa kompletno istom ostalom opremom. KP je strip koji i nije za siroke mase, i svakako zasluzuje takav tretman. Nemam nista ni protiv MVetra, ali nije ispravno da se takva tendencija nastavi. Moj komentar je bio u tom pravcu. Ako se svi okrenu takvom izdavastvu, strip ce ovde ugasiti za par godina.

quote:

To je elitizacija stripa, ali u suprotnom taj strip ne bi uopce izasao. Po meni je bolje da je ipak izasao. Libellus ce i dalje nastaviti s ovom filozofijom, izdavat cemo stripove koje volimo u kvalitetnom i limitiranom izdanju, jer drugacije ne mozemo i jer mislimo da je to dobro. Ipak se mi tim bavimo iz gusta ili iz hobija.

Ma to je OK, i sam kazes da je to iz ljubavi i hobija. I toga ima svugde u svetu. Stvar je u tome sto neki to dozavljavaju kao ispravan pravac za komercijalno izdavastvo.

quote:

Veliki izdavaci poput Ludensa, Marketprinta i ostalih mogu nastaviti sa sirenjem strip trzista izbacivanjem jeftinih izdanja na kioske, mi(i ostali mali izdavaci) i oni smo totalno neusporedivi.

Da, slazemo se. Samo sto onda puno likova "velikim" izdavacima nabija na nos time kako mali mogu ovako da rade a vi nemozete
Ali dobro, to je vec druga prica

quote:

Ludens je ZA NASE PROSTORE skup. Da su nam plate italijanske bili bi jeftini, ali mi imamo srpske, hrvatske, bosanske,... plate. Sto se tice uzina retko ko ovde recimo toliko moze dati deci, puno dece se na ovim prostorima zadovoljava bobi stapicima ili jednom kiflom od 10-tak eurocenta. Ili 7-days pecivom koje je u veleprodajama 0,20 e-centa. A u Srbiji je prosecna pakla cigareta oko pola eura. Pola eura bi bila cena stripa koju bi nasi ljudi mogli placati. Ti nisi prosecan reprezent na ovim prostorima, a mislim ni ja na ovom ovde nisam prosecan reprezent. Prosecan reprezent je negde izmedju mene i onih spomenutih ljudi iz Kragujevca. Nazalost

Svakako nisam kritikovao ni tvoje ni Sistemovo izdanje. Kritikovao sam teznju da se izdavastvo potpuno prebaci na taj kolosek-tracnicu

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29349 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 13/03/2005 : 19:37:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Znam Zlatko da nisi kritizirao nas nego tu tendenciju u izdavastvu, ni meni se ona ne svidja. Kazem, ja sam prije dvije godine htio raditi Magico Venta u opremi kao Ken sada, to svi koji su tada bili logirani na sajtu znaju, jos uvijek postoji i topic na forumu, ali sam odustao jer sam htio da taj strip dopre do sire publike, htio sam da to netko napravi kako treba, da to posalje na kioske. Nazalost, Bernard to nije napravio, ali System je. Isprva sam bio zadovoljan, ali kad sam vidio njihove prve brojeve onda sam se malo ohladio. Sad kad su oni krenuli sa HC...mogao sam to onda napraviti i ja prije 2 godine. Ali nema veze, ja isto hocu da strip ide na kioske, da bude sto dostupniji i sto jeftiniji, ali ja i Dado kao Libellus to ne mozemo realizirati, niti imamo trenutno tu namjeru. Ljudi koji se tim bave profesionalno i koji od toga zive, veliki izdavaci, bi trebali krenuti tim smjerom, u masovnu proizvodnju, sirenje ponude, snizavanje cijena itd... sto uostalom Bernard i radi. Bernardov AF je npr. jeftiniji od Borgisovog, izdaje junake koji se ne pokrivaju itd itd, jako pametno i promisljeno i Bernard je svojevrsna garancija da ce stvari ici na bolje sto se toga tice. Mi mali izdavaci smo tu da ponudimo mozda nesto alternativnije (dobro, ken je druga prica), nesto drugacije, nesto novo, za manji krug publike, u sklopu nasih financijskih mogucnosti. Dakle, zna se gdje tko pripada, gdje je mjesto Libellusu, gdje Ludensu i Strip Agentu i Marketprintu i Lavirintu, dok se System jos mora opredijeliti, cini mi se...

Sto se cijena tice, Ludens je u Srbiji skup, ali u HR mislim ipak ne, bar ne toliko. I to je problem. Kod vas je standard jako nizak, ali cijene papira su svugdje u svijetu vise manje iste. Sve sto je kod vas jeftinije u proizvodnji je radna snaga u stampanju a to i nije neka usteda. Cijena stampanja MV je nesto manja od cijene stampanja Kena, npr. Dakle strip ni u Srbiji ne moze kostati puno jeftinije, jedino u nekim ogromnim tirazama. Kad je izasao prvi Vanini, Bernard je odmah rekao da po onoj cijeni od 75 dinara oni nece moci izdrzati. U hrvatskoj je standard ipak dosta bolji i situacija nije toliko losa.

Go to Top of Page

fantom
stripovi.com suradnik

Croatia
1434 Posts

Member since 12/12/2004

Posted - 13/03/2005 : 20:16:08  Show Profile Show Extended Profile  Send fantom a Private Message
više volim ludens po 16 kn nego kad bi izgledao poput abatonovih izdanja pa makar bio i po 5 kn.nego markose nije mi jasno zašto systemovo izdanje venta iskljucuje tvoje,zar oni imaju prava i za hrvatsku.i možeš li otkriti,ima li libellus što još u planu osim kena?
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29349 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 13/03/2005 : 20:22:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Pa ja sam od Venta odustao. Bar za narednih godinu dvije. A tko zna sto ce biti u medjuvremenu. Libellus ima u planu neke stvari ali bi za sada zadrzao za sebe konkretne podatke, znat ce se vise vjerujem za mjesec dva kad se ugovori potpisu i prava budu osigurana, sad nema smisla pricati.

Go to Top of Page
Page: of 14 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.3 seconds. Snitz Forums 2000