Author |
Topic |
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 11/03/2005 : 16:36:50
|
Mogla bi onda i dnevna stampa da izlazi u HC, pa ako se bude dobro prodavalo, mozemo i vesti na TV-u "gledati" u HC varijanti (figurativno, mislim) |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 11/03/2005 : 19:23:58
|
quote: Originally posted by Djole
Zavisi od toga da li pricamo o izdanju koje ide na kisoke, ili onom koje ide u knjižare. Kiosci nisu nužno konkurencija jedno drugom (osim ako neki izdavac nije bacio pik i na distribuciju svojih izdanja u drugoj državi), ona u knjižarama jesu, jer de facto ljudi koji posecuju knjižare treba da biraju izmedu jednog i drugog izdanja (a u redim slucajevima, kupice oba). Simple as that.
Slazem se samo djelimicno. To je sve u biti vezano za distribuciju. Navedi mi knjizare u Hrvatskoj u kojima se prodavao ili ce se prodavati MV, bilo onaj SC ili sada ovaj HC... Osim MC u Zagrebu sumnjam da ces to naci jos negdje u nekom gradu. A nije HR trziste samo oni koji navracaju u MC u Zagrebu te oni koji znaju za to preko ovog foruma. Isto kao sto SICG trziste nije Darkwood i jos dvije-tri knjizare u Beogradu. Koliko je velik broj mogucih kupaca izvan tih dijelova trzista moze se samo spekulirati i procjenivati ali oni postoje i ne smiju se zanemariti, i mogu odigrati zanimljivu ulogu. Problem Systema nije Ludens, niti ce biti pa sve da se sutra pojavi MV u njihovom izdanju, jer oni ocito imaju problem sa prodajom vec do sada sa izdanim brojevima. A taj problem prodaje moraju potraziti na trzistu gdje oni nastupaju (losa distribucija, visoke cijene, slab kvalitet, nedovoljna prezentacija itd???), jer ne moze se reci da oni uopce postoje na HR trzistu u nekom omjeru u kojem bi ugrozio nekog drugog. Sto znaci prodanih 100-150 primjerika, po meni ne previse...
quote:
I da su tržišta toliko razlicita, ne bi izdavaci kupovali prava za sve/dobar deo post YU država. Opet, simple as that.
Opet se ne slazem. Trzista nisu posve razlicita, postoje neke identicne osnove, no ta dva trzista su zasebna i to je cinjenica. Naravno gledajuci da se dva ista junaka izdaju na jednom i na drugom trzistu istovremeno. Zasto neki kupuju prava za vise zemalja iz bivse drzave? Po meni iz vise razloga... Kod nekih je ovo o cemu pricamo, zabluda da se radi o jednom trzistu i onda prave greske u koracima ako kupuju prava a ne plasiraju svoje proizvode na to trziste. Jer, vjeruj mi, rijetko mozes dobiti prava za sve drzave za istu ili slicnu cijenu kao da uzimas samo za jednu zemlju. To mozda kod manje znacajnih izdavaca, kod vecih i poznatijih to ne prolazi. Mozes dobiti prava no moras ih dosta i platiti, e sad ako se nekome to isplati kupiti prava za drugo trziste samo iz straha da na svom nece dobro profitirati ako se i na drugom trzistu pojavi isti junak, onda neka izvoli. Drugi razlog i po meni jedini ispravan je onaj cisto ekonomske prirode, a to je kupovanje prava za vise trzista sa zeljom sa ekonomskim sirenjem na ta trzista. I tu je kraj price. Zasto se neko zeli ziriti na drugo trziste, pa vjerovatno zato sto vidi moguce kupce i na tom trzistu, to ne znaci da su trzista slicna vec da mogu na oba ili vise trzista postojati slicne potraznje odredjenih proizvoda, a to se nikako ne moze nazvati istim trzistem. Jer po takvoj razdiobi trzista onda bi meni kao proizvodjacu rashladnih uredjaja pola svijeta bilo isto i jedno veliko trziste, a nisu, pa bez obzira sto je u Italiji i Hrvatskoj u toplim danima poprilicno jednako vruce i svi bi se malo rashladili, ipak to su dva razlicita trzista. Sad o faktorima potraznje mogli bi razglabati 5 dana no to nije tema.
quote:
ubr, ja sam samo reagovao na (beše Porterovu?) konstataciju da ce System propasti ako Ludens krene sa MV. Ako su tržišta toliko razlicita, to se, jelte, nece desiti.
-- "Sretan je covjek koji svog gavrana nije izgubio..."
Idemo okrenuti ovu pricu naopacke pa reci Ludens nece uspjeti jer vec postoji System sa tim junakom. Dali je to moguce? Ako nije, kako je obrnuto moguce??? System je sve do sada imao sto bi mogao imati Ludens, imao je SC izdanje na kioscima, ima sada i HC izdanje, dakle ako bi se tako gledalo onda je realnije da Ludens nece uspjeti, a ne da ce propasti System sa tim junakom. Ako cemo poceti pricati da su Ludensovi stripovi kvalitetniji izradom ili traziti neke druge razloge das bi se opravdala Porterova recenica onda se opet vracamo na ono sto sam rekao na pocetku, problem Systema nije netko drugi niti ce biti, vec je problem njihovog proizvoda odnosno MV na sadasnjem trzistu. Ja nemam tocne informacije samo se ravnam po dobivenim informacijama o njihovoj prodaji koje sam vidio na forumu, a po onome sto sam vidio prodaja je vec bila losa... Sa neke tocke gledista postoji slicna potraznja i samo tu se moze govoriti o slicnosti trzista no niposto o jednakosti, ali posto po meni vrlo malo sudjelovanje na HR trzistu od strane Systema sa MV nije do sada moglo donositi nikakav veliki pozitivan ucinak, ne vjerujem da bilo sto da se desi u HR moze donositi i veliki negativan ucinak.
|
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 11/03/2005 : 19:34:27
|
Ljudi moji, prijatelji forumasi, protivnici HC izdanja samo dvije tri rijeci. Sve bi bilo sjajno i bajno kada bi potraznja bila velika za odredjenim stripovima, a samim tim i velika prodaja, pa da se lijepo pokriju troskovi na brzinu a stripovi distribuiraju na kioscima uz jako pristupacne cijene. Pa to bi svaki izdavac radio, distribucijom na kisocima mozes doseci i krajne kupce a povrat novca je 100 puta brzi od prodaje po knjizarama. Ali realnost je drukcija i zato postoje samo dvije opcije za mnoge junake, ili mali tiraz te uglavnom HC ili gasenje tog junaka, trece opcije nema. Tko to ne zeli vidjeti ne mora, neka i dalje lupa besmislice. Kod malog tiraza se uglavnom ne isplati raditi SC jer bi krajnja cijena bila samo malo manja u odnosu na HC izdanje. Oni koji ne zele ili ne mogu kupiti HC izdanja koja izlaze, moraju zamisljati onu drugu opciju, da se strip ugasio i kao da za njih ne postoji... |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 11/03/2005 : 19:59:15
|
quote: Originally posted by Dado
Slazem se samo djelimicno. To je sve u biti vezano za distribuciju. Navedi mi knjizare u Hrvatskoj u kojima se prodavao ili ce se prodavati MV, bilo onaj SC ili sada ovaj HC... Osim MC u Zagrebu sumnjam da ces to naci jos negdje u nekom gradu. A nije HR trziste samo oni koji navracaju u MC u Zagrebu te oni koji znaju za to preko ovog foruma. Isto kao sto SICG trziste nije Darkwood i jos dvije-tri knjizare u Beogradu.
I beg to differ. Dok sam još živeo u Zajecaru, a Darkwood niti ova stranica još nisu ni postojali, svaki dolazak u Beograd sam koristio da se snabdem CRO stripovima kod svog tadašnjeg preprodavca. Naravno da u Zajecaru nije bilo CRO stripova, niti ih ima i danas. Ali sam se snalazio, kao što, verujem, se snalaze i ljudi u CRO koji ne žive u Zagrebu.
Koliko je velik broj mogucih kupaca izvan tih dijelova trzista moze se samo spekulirati i procjenivati ali oni postoje i ne smiju se zanemariti, i mogu odigrati zanimljivu ulogu.
"Zanimljivu" je prava rec. I to sve veoma stoji, ako pricamo o poulaciji koja kupuje stripove na kioscima, i ne ide u striparnice. Oni koji idu ce se pak snaci, bez obzira na to što ne žive u Beogradu/Zagrebu.
Problem Systema nije Ludens, niti ce biti pa sve da se sutra pojavi MV u njihovom izdanju, jer oni ocito imaju problem sa prodajom vec do sada sa izdanim brojevima.
Loša taktika. Trebali su ovako od samog pocetka. Ne možeš da plasiraš strip koji nije za mase po onoj ceni na kioske. U stvari, ne možeš ni po jednoj ceni.
A taj problem prodaje moraju potraziti na trzistu gdje oni nastupaju (losa distribucija, visoke cijene, slab kvalitet, nedovoljna prezentacija itd???), jer ne moze se reci da oni uopce postoje na HR trzistu u nekom omjeru u kojem bi ugrozio nekog drugog.
Vidi poslednji pausus za to.
Sto znaci prodanih 100-150 primjerika, po meni ne previse...
700 primeraka MV sc na prodaju od 3000 znaci solidno. Ni 500 nije za baciti, mada je manje presudno.
Opet se ne slazem. Trzista nisu posve razlicita, postoje neke identicne osnove, no ta dva trzista su zasebna i to je cinjenica. Naravno gledajuci da se dva ista junaka izdaju na jednom i na drugom trzistu istovremeno.
Dobro, pricamo o terminoloskim sitnicama. Nazovi ih slicnima, trzistima sa identicnim osnovima, whatever. Cinjenica je da imaju uticaj jedno na drugo.
Idemo okrenuti ovu pricu naopacke pa reci Ludens nece uspjeti jer vec postoji System sa tim junakom. Dali je to moguce? Ako nije, kako je obrnuto moguce???
Mislim da je moguce. Racunajuci da se MV nikako ne može (bar u prvo vreme) prodati u više primeraka od Nathana i Texa, što ce reci u više od 3000 primeraka, 700 komada koliko je System prodavao diljem post YU nije malo. Cak je veoma znacajno.
System je sve do sada imao sto bi mogao imati Ludens, imao je SC izdanje na kioscima, ima sada i HC izdanje, dakle ako bi se tako gledalo onda je realnije da Ludens nece uspjeti, a ne da ce propasti System sa tim junakom.
Slažem se.
Sa neke tocke gledista postoji slicna potraznja i samo tu se moze govoriti o slicnosti trzista no niposto o jednakosti, ali posto po meni vrlo malo sudjelovanje na HR trzistu od strane Systema sa MV nije do sada moglo donositi nikakav veliki pozitivan ucinak, ne vjerujem da bilo sto da se desi u HR moze donositi i veliki negativan ucinak.
Pazi ovako - znaš koliko je MV HC stiglo u Darkwood? Pet (i brojevima: 5) komada. Koliko ih je otišlo u MC? I zašto tako?
-- "Sretan je covjek koji svog gavrana nije izgubio..." |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 11/03/2005 : 20:01:02
|
Ja Djole samo nemoj i ti ovako veliki post kao ja, rastjerat cemo ljude...
Moje je veci, utata-ta!
Šalu na stranu, da batalimo pricu? K'o što rekoh Zoletu, bice šta ce biti, nema vajde od price.
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 11/03/2005 : 21:29:27
|
Posto smo zasli malo dublje u problematiku, pokusacu da razjasnim ponesto cinjenicama. Prvo, srpska stampa u Hrvatskoj nema isti status kao hrvatska stampa u Srbiji. Srpska stampa se tretira kao STRANA stampa, i prodaje se na kioscima gde i druga strana stampa, pored London Times-a, Figaro-a i slicnih novina. Dakle, na retkim mestima, a i tamo verovatno ne na istaknutom mestu. Hrvatska stampa se u Srbiji prodaje na prakticno SVIM kioscima, kao i domaca stampa. Ovo se odnosi na svu stampu, pa i stripove. To mnogo govori o prolaznosti MV u hrvatskoj, i nije do neazurnosti izdavaca vec do drzave Hrvatske. Drugo, hrvatski stripovi u Srbiji ne zavise samo od beogradskih striparnica Darkwood, Alan Ford i Dalton, iako su po mojim saznanjima dve striparnice nedavno kupile kontingent od preko 15000 Bernardovih izdanja, vec i drugim kanalima. Licno znam 4 (cetiri) dilera stripova u Novom Sadu koji svojim kanalima dobavljaju hrvatska izdanja za podrucje Novog Sada, i jos dva u Beogradu. Slicno je i u ostalim vecim gradovima u Srbiji, naravno daleko manje nego u Beogradu i Novom Sadu. Ko moze da tvrdi da to nema uticaja na prodaju hrvatskih izdanja, treba malo da se presabere.
___________ "In my Havana cabana I'll eat something sweet like banana..." |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 11/03/2005 : 21:45:08
|
Kupili su PO 12.000 stripova, ako se ne varam.
Što je rezultovalo strahovitim padom cena CRO stripova u nas.
Živela konkurencija!
|
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 11/03/2005 : 22:08:17
|
Samo da jos dodam na ovo sto je rekao marlowe, a to je da bi se, cak i kad bi se prodavali na SVIM kioscima, hrvatski stripovi daleko bolje prodavali u Srbiji nego sto bi se prodavali srpski stripovi u Hrvatskoj (i ne samo stripovi nego bilo sta), i to ne zbog veceg broja stanovnika u Srbiji ili zbog kupovne moci (kad je kupovna moc u pitanju trebalo bi da bude suprotno), vec zbog averzije vecine hrvatskog stanovnistva prema bilo cemu sto je srpsko. Ne bih ovom prilikom da dublje ulazim u ovu problematiku, ali ovo sto sam napisao je jednostavno tako. |
|
|
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
Posted - 12/03/2005 : 01:33:25
|
o ovoj averziji hrvatskog stanovništva prema svemu što je srpsko ne bih sad htio komentirati,iako je to vrlo lako i istinito.No,naletio sam na oprecan primjer...Ljubazna prodavacica u Splitu svaki mjesec meni odvoji moj primjerak Stripoteke.Nije moj jer sam ga narucio,vec me pamti od prvoga dana kad je Stripoteka izašla na kioske u Hrvatskoj.Upitno je pogledala u nju i rekla kao -Jebote,otkad ovo izlazi ovdi,nisan ovo vidila ima ijuuuuu.Otad zna šta trebam,pa mi to i ostavi sa strane.Hvala joj! |
|
|
Wahoomi
Average Member
Croatia
705 Posts
Member since 15/11/2001 |
Posted - 12/03/2005 : 07:04:13
|
Naravno da ima averzije, ali kod ljubitelja stripova je ipak prisutna u najmanjoj mjeri jer stvarno znam puno ljudi koji citaju stripove iako ih ne možemo nazvati stripomanijacima. Nitko od tih ljudi ne bi odbio procitati strip zato što je na srpskom jeziku ili zato što je izdan u Srbiji. Eventualno bi problem bila cirilica koji bi mogao odbiti ljude zbog slabog poznavanja pisma, ali izdanja o kojima pricamo izlaze na latinici. Istina, vjerovatno bi bilo negativnih reakcija kada bi se na kioscima pojavilo nešto na cemu piše "MAGICNI VETAR", ali te reakcije sigurno ne bi dolazile od ljubitelja stripova jer koga zanimaju stripovi taj ce kupiti pisalo Vetar ili Vjetar, a ako mu se strip svidi onda ce to biti najmanji problem. A velika vecina to ne bi ni primjetila, nego samo oni koji na kioscima zagledaju u stripove. Ja osobno bih volio kada bi mogao na kiosku kupiti MAGICNOG VETRA, ali u normalnom izdanju po 15 kuna. Ovo HC stvarno smatram izdrkavanjem i nema šanse da dajem 55 kuna za to iako mi se Magicni svidio na temelju prvog broja. Nabavit cu još ovih normalnih 6 brojeva i ponašati se kao da više ne izlazi. Ta elitizacija stripa stvarno pomalo ide na živce, mislim toliko lud nisam da dajem 55 kuna svaki mjesec za strip bez obzira koliko mi se on svidja. Nezahvalno je baviti se prognozama ali Magicnom u HC varijanti predvidam još kraci život nego u SC, a živio je samo 7 brojeva. Šteta, jer baš mi je dobro lego. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29349 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 12/03/2005 : 10:37:52
|
Wahoomi, jesi ti procitao ovo sto je Dado napisao?
Ljudi moji, prijatelji forumasi, protivnici HC izdanja samo dvije tri rijeci. Sve bi bilo sjajno i bajno kada bi potraznja bila velika za odredjenim stripovima, a samim tim i velika prodaja, pa da se lijepo pokriju troskovi na brzinu a stripovi distribuiraju na kioscima uz jako pristupacne cijene. Pa to bi svaki izdavac radio, distribucijom na kisocima mozes doseci i krajne kupce a povrat novca je 100 puta brzi od prodaje po knjizarama. Ali realnost je drukcija i zato postoje samo dvije opcije za mnoge junake, ili mali tiraz te uglavnom HC ili gasenje tog junaka, trece opcije nema. Tko to ne zeli vidjeti ne mora, neka i dalje lupa besmislice. Kod malog tiraza se uglavnom ne isplati raditi SC jer bi krajnja cijena bila samo malo manja u odnosu na HC izdanje. Oni koji ne zele ili ne mogu kupiti HC izdanja koja izlaze, moraju zamisljati onu drugu opciju, da se strip ugasio i kao da za njih ne postoji
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
panasonik
New Member
105 Posts
Member since 23/09/2003 |
Posted - 12/03/2005 : 11:22:29
|
Ne razumem jednu stvar Wahoomi. Kazes da neces kupovati HC jer je skup ( sto je tacno ) i da ti se strip mnogo svideo jer si procitao prvi broj a ujedno je bio i pristupacan sa cenom ( 15 kn) a onda u nastavku kazes da ces kupiti preostalih 6 brojeva u SC izdanju. Pritom si rekao da bi nastavio da kupujes SC da je nastavio sa izlazenjem. Kada? Kada bi izasao 50 broje? |
|
|
fantom
stripovi.com suradnik
Croatia
1434 Posts
Member since 12/12/2004 |
Posted - 12/03/2005 : 14:57:57
|
kako marti nakon još 2 broja pocinje izlaziti svaki drugi mjesec na 160 str.cjelovite price predlažem da netko pocne to izdavati pa makar i hc.ovako ih necemo nikad docekati.možda da strip agent razmisli o paralelnoj ediciji martija?ovo je utopija,zar ne? |
|
|
Porter
Advanced Member
Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
|
BO
Junior Member
Croatia
351 Posts
Posted - 13/03/2005 : 00:52:42
|
Ja sam isto imao averziju prema novome MV(u hc izdanju).Medjutim kupio sam novi broj i moram priznati da sam jako zadovoljan.Cini mi se da je puno bolje uradjen od proslih brojeva,a i uvez mi se jako svidja. Predlozio bi ljudima iz system comicsa da ako je ikako moguce ubuduce smanje cijenu(recimo na 40kn,sto bi po meni bilo puno prihvatljivije a i vjerujem da bi se uspjeli pokrivati,ako se ne varam Bernard prodaje torpedo po 45kn-uz to sam uvjeren da su troskovi stampanja skuplji u Hrvatskoj) |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 13/03/2005 : 01:05:52
|
A koliki je tiraž Torpeda? 500 komada?
Da ne govorimo što u SCG biblioteke NE otkupljuju HC izdanja, te je samim tim zagarantovana prodaja manja...
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 13/03/2005 : 01:43:58
|
A koliki je tiraž Torpeda? 500 komada?
Da ne govorimo što u SCG biblioteke NE otkupljuju HC izdanja, te je samim tim zagarantovana prodaja manja...
Ne veci od 1000 kom. ali mislim da postoji ona caka o istovremenom tiskanju više ( razlicitih ) brojeva istovremeno pa se smanjuje trošak po komadu ( ali povecava ukupna investicija ).
Stoji to sa knjižnicama. I to je bitno kod malih tiraža, iako se u HR za knjižnice otkupljuju i Soft Cover izdanja. Sve ovisi o onome tko narucuje. Odgovorni u Gradcu je strip kolekcionar pa nema šta nema.
www.sd-gradac.hr ( nogomet ) www.gradac.hr |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik
USA
8234 Posts
Member since 22/04/2004 |
Posted - 13/03/2005 : 04:05:53
|
Zato što nemaju para ni za knjige, a kamoli za stripove.
CRNO-BELI, CRNO-BELI!!! |
|
|
Topic |
|
|
|