Author |
Topic |
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 30/03/2005 : 13:04:23
|
Hm, u Demonima ludila je (na kraju!) dopustio rat izmedu indijanaca i belaca - ali tek kada je ON procenio da je to dopustivo, jedina preostala opcija.
-- "Nothing makes a writer better than a fucked up childhood." |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 30/03/2005 : 13:06:08
|
ubr, rasprava o politickim sistemima i ideologijama na primeru Zagora - it doesn't get any geekier than this. I love it! ;)
-- "Nothing makes a writer better than a fucked up childhood." |
|
|
Witchblade
Senior Member
Croatia
2754 Posts
Member since 22/07/2002 |
Posted - 30/03/2005 : 13:21:28
|
Djole tells it the way it is :-D...
Sto se Iron mana tice, on je pocinio izbornu prijevaru, izmanipulirao je birace ("izbore" i "birace" koristim ovdje uvjetno), i naravno da Zagor nije mogao to otrpjeti. A bi li se Zagor povukao da je Iron man posteno pobijedio... we'll never know. Ali ne vjerujem, pogotovo s obzirom na Iron manov izborni program.
A to sto Zagor ne bi dopustio Indijancima da ratuju protiv bijelaca... pa ne zivimo u anarhiji. Ni u najuredjenijem drustvu ne smijes ugrozavati druge. Moja sloboda ogranicena je slobodom drugoga, uvijek je tako bilo.
"You gotta add it up / Day after day / I get angry and I will say That the day is in my sight / When I take a bow and say goodnight" |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 30/03/2005 : 14:30:20
|
bar jedna zanimljivija rasprava u zadnje vrijeme:))))
samo najvjerniji fanovi sudjeluju u ovakvim stvarima hehe
ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Posted - 30/03/2005 : 15:06:31
|
inace, manipuliranje religijskim samo potvrduje Zagora kao pretecu NSDAP-a on je, naravno, iskoristio vjerski fanatizam i (uz pomoc) infernalnih sila, proglasio sebe Duhom (sa sjekirom - sjekiru je naravno uzeo namjerno, kao simbol svojih "starih" i poganske mitologije, preciznije, Thor i njegov cekic)
takoder je vrlo uvjerljiv na skupovima, beskompromisni govornik, jednako zavodljiv i za Indijance i za liberalnije Bijelce vješt u korištenju propagande, glasine su puštene u opticaj i jedno ogromno podrucje je culo za Zagora, da je legenda, da je Duh, da je zaštitnik, da je neranjiv, da je pravedan, te je i u tome preteca NSDAP-a i "crne propagande"
a kao vrlo sposoban rasist, naravno da ne želi istrijebiti Crvene, vec ih samo staviti u podredeni položaj i iskoristiti kao pomocnu radnu snagu... što je i ucinio
zato i ne dopušta sveopci rat s Bijelcima, a opet je potvrdu iznio sam Djole, dopustio je to samo kad više ništa drugo nije preostalo i kad se njegov svijet rušio
|
|
Corto_Maltese
Average Member
997 Posts
Member since 15/02/2005 |
Posted - 30/03/2005 : 15:16:21
|
Posmatrajuci ovu raspravu, uvidjam koliko smo odrasli a koliko smo izgubili ono dete u sebi. Nekad o tome nismo ni pomisljalji, ali sad mozemo videti koliko su nas surove okolnosti zivota naterale da razmisljiamo o nekim stvarima. Nekad nam je bilo vazno da Zagor pobedi, posto je Zagor po default-u bio dobra strana koju nije bilo razlogo kritikovati i komentarisati. Treba posmatrati i stanje i situacije ljudi koji su ucestvovali u kreiranju Zagora, i koji su definitivno i neke svoje stavova usadjvali u ovaj strip. Zasigurno da ne mogu raditi ovaj posao ako nisu sacuvali malo deteta u sebi, dete koje povremeno dolazi sukob sa odraslim covekom;))
Halo Bing, kako brat? Cijena prava sitnica! |
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 30/03/2005 : 15:28:08
|
quote: Originally posted by Witchblade
Djole tells it the way it is :-D...
Sto se Iron mana tice, on je pocinio izbornu prijevaru, izmanipulirao je birace ("izbore" i "birace" koristim ovdje uvjetno), i naravno da Zagor nije mogao to otrpjeti. A bi li se Zagor povukao da je Iron man posteno pobijedio... we'll never know. Ali ne vjerujem, pogotovo s obzirom na Iron manov izborni program.
A to sto Zagor ne bi dopustio Indijancima da ratuju protiv bijelaca... pa ne zivimo u anarhiji. Ni u najuredjenijem drustvu ne smijes ugrozavati druge. Moja sloboda ogranicena je slobodom drugoga, uvijek je tako bilo.
"You gotta add it up / Day after day / I get angry and I will say That the day is in my sight / When I take a bow and say goodnight"
Jasno da ne živimo u anarhiji, ali nije pitanje da li Zagor postupa ispravno, nego - ima li on uopce pravo da u tom kontekstu postupa na bilo koji nacin. Primjera radi, ja dolazim u tvoju kucu i odredujem ti kako da živiš. Pritom sam jaci i inteligentniji od tebe, pa manipuliram tvojim praznovjerjem, a kada to ne upali, ubijem boga u tebi. E sad, bi li tebe tješilo što ti ja vjerojatno namecem ispravan životni put? Ne, ne bi uopce razmišljao o tome, jer bi te smetalo što sam se ja našao pozvanim da upravljam tvojim životom. U tome je stvar. |
|
|
Witchblade
Senior Member
Croatia
2754 Posts
Posted - 30/03/2005 : 15:30:18
|
C-M, ne bih se slozio s tobom da smo izgubili unutarnje dijete (barem ja)... a krunski dokaz mi je upravo Zagor. Da bih ga danas poceo citati - ne bih; a ipak ga uredno kupujem. Ali tog Zagora ne kupuje sadasnji visokoobrazovani 27-godisnjak, nego dijete koje je citalo razne popise epizoda, razmisljajuci sto se krije iza tih privlacnih naslova, tugujuci sto ne moze doci do njih, dijete koje je sad eto doslo i do novca i do mogucnosti... to je kao djevojka koju si prvi put volio. Poslije toga si mozda volio i ljepse i pametnije cure, neke si volio i vise, neke i bolje, ali nikad vise tako...
"You gotta add it up / Day after day / I get angry and I will say That the day is in my sight / When I take a bow and say goodnight" |
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 30/03/2005 : 15:33:01
|
quote: Originally posted by Djole
Hm, u Demonima ludila je (na kraju!) dopustio rat izmedu indijanaca i belaca - ali tek kada je ON procenio da je to dopustivo, jedina preostala opcija.
-- "Nothing makes a writer better than a fucked up childhood."
Istina, ali "Demone ludila" ne bih uzimao ozbiljno u kontekstu Zagorovog karaktera i politickih ideja, jer je tu Sclavi uletio, napravio rusvaj i pobjegao, Na kraju krajeva, reperkusije Demona su odmah ogranicene i minorizirane. Po mom sudu, radi se o najboljoj epizodi Zagora ikad, ali Sclavi je objektivno sasvim drugaciji scenarist od uobicajenog Zagorovog staffa i, pravo da ti kažem, cudi me da su mu uopce dali toliko kreativne slobode. No, kao što rekoh, sve potencijalne reperkusije te price su brže-bolje limitirane na samom kraju završne epizode. |
|
|
Witchblade
Senior Member
Croatia
2754 Posts
Posted - 30/03/2005 : 15:37:54
|
@Damjan:
Istina. I zato je Zagor vigilant a ne diktator. QED.
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Posted - 30/03/2005 : 17:30:09
|
corto, baš suprotno baš zato što nismo izgubili dijete u sebi (neki), baš zato i razmišljamo i zezamo se s ovakvim stvarima (naravno, koristeci pri tome usvojeno znanje onog nekad nam mrskog školovanja)
teško da odrastao covjek odvojen od "djeteta u sebi" razmišlja o životu i djelu Duha sa sjekirom:)
|
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik
USA
8239 Posts
Member since 22/04/2004 |
Posted - 30/03/2005 : 17:33:04
|
quote: Originally posted by stinky
bar jedna zanimljivija rasprava u zadnje vrijeme:))))
samo najvjerniji fanovi sudjeluju u ovakvim stvarima hehe
ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih
Yup! Ja bas uzivam posmatrajuci je sa strane
My God, it's full of stars! |
|
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik
USA
8239 Posts
Member since 22/04/2004 |
Posted - 30/03/2005 : 17:36:58
|
quote: Originally posted by Witchblade
@Damjan:
Istina. I zato je Zagor vigilant a ne diktator. QED.
"You gotta add it up / Day after day / I get angry and I will say That the day is in my sight / When I take a bow and say goodnight"
Ne valja ti dokaz. To je pretpostavka. Svaki dokaz mora da funkcionise u oba smera inace nije dokaz. 2+2=4 4=2+2 qed
Ajd' sad
My God, it's full of stars! |
|
|
Toto
Starting Member
Vatican City
83 Posts
Member since 12/01/2004 |
Posted - 30/03/2005 : 23:40:54
|
@Witchblade
quote: ...a krunski dokaz mi je upravo Zagor. Da bih ga danas poceo citati - ne bih; a ipak ga uredno kupujem. Ali tog Zagora ne kupuje sadasnji visokoobrazovani 27-godisnjak
Oprostite sto se mjesam u ovu dubokoumnu raspravu, ali ovo me stvarno kopka: neshvatljivo mi je vec i to da neki visokoobrazovani 27-godisnjak uredno kupuje Zagora, ali- da ga uredno kupuje i ne cita? Pa sta onda radis sa njim?
|
|
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 31/03/2005 : 00:04:51
|
heh. odmah mi pade na pamet par stvari koje bi se s njim mogle uraditi. use your imagination...
___________ "In my Havana cabana I'll eat something sweet like banana..." |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29440 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 31/03/2005 : 09:55:50
|
quote: Originally posted by Toto
@Witchblade
quote: ...a krunski dokaz mi je upravo Zagor. Da bih ga danas poceo citati - ne bih; a ipak ga uredno kupujem. Ali tog Zagora ne kupuje sadasnji visokoobrazovani 27-godisnjak
Oprostite sto se mjesam u ovu dubokoumnu raspravu, ali ovo me stvarno kopka: neshvatljivo mi je vec i to da neki visokoobrazovani 27-godisnjak uredno kupuje Zagora, ali- da ga uredno kupuje i ne cita? Pa sta onda radis sa njim?
Krivo si shvatio, mislim. On ga kao 27-godisnjak ne bi sigurno poceo citati, on ga danas kupuje i cita da usreci ono dijete od 10 godina koje je bio. Tako sam ja to shvatio, barem. A to je slucaj sa, vjerujem, polovicom danasnje Zagorove publike...
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
Witchblade
Senior Member
Croatia
2754 Posts
Posted - 31/03/2005 : 10:20:37
|
Jeste li upoznali mog glasnogovornika, g. Marka Sunjica? Naime, od danas komuniciram samo preko njega Salim se, naravno. Ali tocno je sve sto Markos kaze.
I na kraju, zasto bi bilo neshvatljivo da neki visokoobrazovani 27-godisnjak uredno kupuje Zagora?
|
|
Toto
Starting Member
Vatican City
83 Posts
Posted - 31/03/2005 : 10:27:56
|
quote: Krivo si shvatio, mislim. On ga kao 27-godisnjak ne bi sigurno poceo citati, on ga danas kupuje i cita da usreci ono dijete od 10 godina koje je bio.
A, da. Mea culpa. Greska u prevodu.
p.s. Naravno, djete u nama je najsretnije kad se razbijaju glave kamenom sjekirom... |
|
|
Witchblade
Senior Member
Croatia
2754 Posts
Posted - 31/03/2005 : 10:30:17
|
quote: Naravno, djete u nama je najsretnije kad se razbijaju glave kamenom sjekirom...
Mislis da bi dijete bilo sretnije s "Ekstremnim sportovima"?
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Posted - 31/03/2005 : 10:56:30
|
toto, kao i prošli put, pokazuješ znacajnu dozu sputanosti duha ne shvacajuci što sve 27-godišnja visokoobrazovana osoba može uraditi sa Zagorskim
a takoder i sa kamenom sjekirom
|
|
Toto
Starting Member
Vatican City
83 Posts
Posted - 31/03/2005 : 12:50:26
|
quote: Mislis da bi dijete bilo sretnije s "Ekstremnim sportovima"?
To nije strip za malu djecu u nama nego za male psihopate u nama...
quote: toto, kao i prošli put, pokazuješ znacajnu dozu sputanosti duha ne shvacajuci što sve 27-godišnja visokoobrazovana osoba može uraditi sa Zagorskim
Znam sta moze da uradi, ali nije pristojno da kazem...
|
|
|
Topic |
|