Author |
Topic |
johnhartson
Senior Member
Serbia
2814 Posts
Member since 17/10/2003 |
Posted - 07/05/2005 : 15:03:55
|
quote: Originally posted by kico
Daleko od toga,imam sve Dylanove pirate! Od Kretkih prica pa do Vojske zla! Neki su odlicno uradeni,bez pogovora...ali neki su totalna katastrofa.Evo,baš taj Vojska zla je jedan od najgorih!Dobro je gore naveo Markos!Fotokopirni aparat!Užas! Drugo je cijena...platiš 60,70,80 kuna za to.Neke nabaviš i za dvadeset,ali...onako racunam za koliko bi Bernie to poslao na tržište i dodem do zakljucka za nekih 25 kn,gigant nek bude i 40,al to je ipak puno,puno jeftinije.Zato predlažem Bernieu da sve to izda što prije...Dylan je ipak isplativ strip,odmah nakon Zagora. Kad Ludens to izda bit ce bolje i kvalitatnije i jeftinije i svima dostupno,nece biti pljacke kupaca ni katastrofalnih skenova,prijevod ce biti dobar,što je isto važno.Zato požuri,jer... ...pirati dolaze!
Sve to stoji ali nisam siguran koliko Berni ima sluha. Koliko se secam svi su vec godinu dana cvileli za Zagorovom "Crnom Vatrom" pa je jos nije izdao. Ja sam laik za to ali mislim da bi mu se isplatilo kad je vec toliko ljudi to trazilo. S druge strane, mislim, u stvari siguran sam, da bi 95% ljudi koji kupe pirate sigurno kupilo i Bernijevo izdanje istog.
Until the colour of a man's skin is of no more significance than the colour of his eyes - me say war |
|
|
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
|
dcopic
stripovi.com suradnik
Croatia
6221 Posts
Member since 20/01/2005 |
Posted - 07/05/2005 : 16:15:12
|
Ja imam samo nekoliko pirata. Nerado ih kupujem, a svakako bih kupio i orginal ako bi izašao nakon pirata!
>>>Stripovi i ja... sve do propasti svijeta<<< |
|
|
I like girlz
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
7812 Posts
Member since 18/01/2005 |
Posted - 07/05/2005 : 16:27:54
|
o tom uopce ne treba raspravljati, svako normalan bi kupio kvalitetno izdanje, nego neko tamo piratsko... a to za bernijev sluh ili nesluh, to je vec jedna sasvim druga prica. ipak bi trebao malo više posvetit pažnje zahtjevima tržišta, a ne samo profita. |
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 07/05/2005 : 18:15:01
|
quote: Originally posted by stinky ma daj, ŠTO JE USKRACENO AUTORIMA????? to da si ne kupe 50-metarsku jahtu umjesto 30-metarske
I što ako imaju 50-metarske jahte (a uglavnom nemaju)? Što onda? Ti, pretpostavljam, misliš da je to neka univerzalna nepravda zbog koje oni imaju, a ti nemaš? Takav malogradanski stav mi stvarno ide na kurac. Zauzimaš stav kao nekakav modern-day Robin Hood, a stvar je jednostavna - autor napravi strip, izdavac ga objavi i postavi cijenu. Tocka. Ili kupi, ili ukradi, ali ako kradeš (tj. uzimaš pirate), onda fino kaži - kradem. Ili šuti, što bi u tvom slucaju bilo sjajno rješenje ne samo na ovu temu.
www.zid.hr - sve ono što o rocku i metalu nikada niste željeli znati, www.zid.hr/strip - osobni pogledi na aktualnosti u svijetu stripa, uz ponekog mladog autora željnog pažnje |
|
|
Tomek
Advanced Member
Croatia
3857 Posts
Member since 16/03/2002 |
Posted - 07/05/2005 : 18:32:25
|
quote: Originally posted by Damjan Ili kupi, ili ukradi, ali ako kradeš (tj. uzimaš pirate), onda fino kaži - kradem. Ili šuti, što bi u tvom slucaju bilo sjajno rješenje ne samo na ovu temu.
u tome je stvar, sto najglasniji protivnici pirata ujedno ih i kupuju, eventualno ako ne kupuju piratske stripove zbog uskracivanja autorima njihova zasluzenog dijela onda to rade na podrucju glazbe, filma i sl. ne znam otkud takvo licemjerstvo, priznaj da u svojoj kolekciji imas piratski strip ili u kompjuteru skinutu pjesmu
|
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 07/05/2005 : 18:38:26
|
Tomek, imamo mi svi piratska izdanja u bilo kojem obliku ali meni licno ide na zivce to sto neki ljudi izdavace pirata uzdizu u nebesa i smatraju ih prijateljima stripa koji samo misle na nas jadne kolekcionare.
Stara Vienna dobro ime ima, lijepo ime koje znaju svi, al' djevojke na ulicama nicemu ne vrijede, i kriplovi su cesta i svakodnevna stvar, rekoh spasi Bože Österreich |
|
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Member since 30/01/2003 |
Posted - 07/05/2005 : 18:55:27
|
Hm, ja licno nemam bas neki stav protiv pirata, jer da nije njih ne bih moga da nabavim neke stvari koje bas volim, ali imam protiv toga da jedan pirtski Batman B&W kosta 5 eura, a jedan DD koji je dosta losije odradjen i na priblizno istom broju stranica, na manjem formatu papira kosta od 7 do 10 eura
________________________________________________ "Najbolja majstorija koju je djavo ikada izveo je ta sto je ubedio ljude da ne postoji" - kralj lazi ________________________________________________
Svakoga dana, u svakom pogledu, sve vise napredujem!!! |
|
|
Damjan
stripovi.com suradnik
Italy
1458 Posts
Member since 12/02/2004 |
Posted - 07/05/2005 : 19:19:55
|
quote: Originally posted by Tomek
quote: Originally posted by Damjan Ili kupi, ili ukradi, ali ako kradeš (tj. uzimaš pirate), onda fino kaži - kradem. Ili šuti, što bi u tvom slucaju bilo sjajno rješenje ne samo na ovu temu.
u tome je stvar, sto najglasniji protivnici pirata ujedno ih i kupuju, eventualno ako ne kupuju piratske stripove zbog uskracivanja autorima njihova zasluzenog dijela onda to rade na podrucju glazbe, filma i sl. ne znam otkud takvo licemjerstvo, priznaj da u svojoj kolekciji imas piratski strip ili u kompjuteru skinutu pjesmu
Licemjerstvo? Prvo, ja nikada nisam rekao da nemam neki pirat ili pjesmu na kompjuteru. Da, imam. To uopce ne krijem, cak sam i u tekstu za Q otvoreno to rekao. Dakle, prvo pitaj, a tek se onda razmahuj izjavama o licemjerstvu. Medutim, ovdje se radi o pristupu. Kao što sam rekao, ako kradeš, kaži - kradem. To je sve. A ove fore sa pedesetmetarskim jahtama, to je obicna glupost.
www.zid.hr - sve ono što o rocku i metalu nikada niste željeli znati, www.zid.hr/strip - osobni pogledi na aktualnosti u svijetu stripa, uz ponekog mladog autora željnog pažnje |
|
|
LeeMan
Senior Member
Hungary
1257 Posts
Member since 04/10/2003 |
Posted - 07/05/2005 : 20:12:48
|
Ok ljudi, evo mog komentara... Ima li ko od vas originalni WINDOWS ili OFFICE koji kostaju po 300-400 evra... daj nemoj da se lazemo, svi smo mi kao posteni (a sta je iza svega toga???) Ja sto se tice i stripova i svega drugog bi licno izdavao pirate ako treba, pa neka se kupci sami odluce da li ce kupiti ili ne.... uostalom, kako moze neko u zemlji (SCG) gde je prosecna plata 200 evra da priusti sebi originalni DVD ili Audio cd... nema sanse! Pa mi falsifikujemo cak i Adidas i Nike.... dosta je mi je vise tih postenjacina!!!!!!!!! Kratke price o DD su pirat pa su skroz dobro odradjene a i cena mu je bila realna - ja sam ga kupio za 3 evra....
Smrt strasna, smrt draga, Senka sto uklanja zlo Ruke ti pruza, daje ti sve I umrle ruze posipa na tlo.
|
|
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Posted - 07/05/2005 : 20:23:06
|
quote: Originally posted by LeeMan
Ok ljudi, evo mog komentara... Ima li ko od vas originalni WINDOWS ili OFFICE koji kostaju po 300-400 evra... daj nemoj da se lazemo, svi smo mi kao posteni (a sta je iza svega toga???) Ja sto se tice i stripova i svega drugog bi licno izdavao pirate ako treba, pa neka se kupci sami odluce da li ce kupiti ili ne.... uostalom, kako moze neko u zemlji (SCG) gde je prosecna plata 200 evra da priusti sebi originalni DVD ili Audio cd... nema sanse! Pa mi falsifikujemo cak i Adidas i Nike.... dosta je mi je vise tih postenjacina!!!!!!!!! Kratke price o DD su pirat pa su skroz dobro odradjene a i cena mu je bila realna - ja sam ga kupio za 3 evra....
Smrt strasna, smrt draga, Senka sto uklanja zlo Ruke ti pruza, daje ti sve I umrle ruze posipa na tlo.
ja sam kartke price kupio za 2 eura i svuda po BGDu su bile toliko i to je sasvim ok, zato sto parira ceni legalnih izdanja. Ali ne moze pirat nikako da bude skuplji od izdanja koje je legalno i za koje su placena prava. Mislim zamisli da Office pirat kosta 1000 eura, a orginal 400. E to ti je taj odnos u zadnje vreme kad su piyanju pirati. Znaci bezobrazluk!!!
________________________________________________ "Najbolja majstorija koju je djavo ikada izveo je ta sto je ubedio ljude da ne postoji" - kralj lazi ________________________________________________
|
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Posted - 07/05/2005 : 20:26:58
|
Pa mislim onaj maxi Zagor od prosle godine na 320 strana, sa placenim pravima kosta 5 eura, a pirat DD, sa neplacenim pravima na 230 strana kosta 7 eura??????
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 07/05/2005 : 20:49:52
|
quote: Originally posted by stinky
quote: Originally posted by Markos
ali, ako si ljudi koji rade te pirate zarade neku lovu, neka
Neka zarade? Nevjerojatno kako netko tko voli strip moze takvo nesto izjaviti. Srami se. Ovdje se radi doslovno o kradji autora, i to su u pitanju nemali iznosi koje pirati zadrzavaju za sebe uskracujuci autorima njihov itekako zasluzeni dio.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
ma daj, ŠTO JE USKRACENO AUTORIMA????? to da si ne kupe 50-metarsku jahtu umjesto 30-metarske radi se o kradi autora - haha, kod legalnih proizvoda se radi o kradi potrošaca briga me za pirate, ako je ljudima isplativije kupovati piratsku robu, neka kupuju da proizvodi (bilokakvi) nisu precijenjeni, pirata ne bi ni bilo
ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih
stvarno si ... ma nema veze, a ni smisla. neka te ludaci i dalje vole.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13153 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 07/05/2005 : 20:50:09
|
quote: Originally posted by Damjan
quote: Originally posted by stinky ma daj, ŠTO JE USKRACENO AUTORIMA????? to da si ne kupe 50-metarsku jahtu umjesto 30-metarske
I što ako imaju 50-metarske jahte (a uglavnom nemaju)? Što onda? Ti, pretpostavljam, misliš da je to neka univerzalna nepravda zbog koje oni imaju, a ti nemaš? Takav malogradanski stav mi stvarno ide na kurac. Zauzimaš stav kao nekakav modern-day Robin Hood, a stvar je jednostavna - autor napravi strip, izdavac ga objavi i postavi cijenu. Tocka. Ili kupi, ili ukradi, ali ako kradeš (tj. uzimaš pirate), onda fino kaži - kradem. Ili šuti, što bi u tvom slucaju bilo sjajno rješenje ne samo na ovu temu.
www.zid.hr - sve ono što o rocku i metalu nikada niste željeli znati, www.zid.hr/strip - osobni pogledi na aktualnosti u svijetu stripa, uz ponekog mladog autora željnog pažnje
cuj krelac to što ti pretpostavljaš nije ujedno i istina zato cu ti reci jasno da bolje skužiš - meni isto idu na kurac debili koji misle da nešto razumiju, a ustvari ne razumiju. zaboli me za 50-metarske jahte i nije mi ni najmanje žao što ih neki imaju. ono o cemu pricam (a ti kripl to ne shvacaš), da oni to imaju zbog takvih poput tebe, koji u "autorima" vide bogove. ne bi bilo problema da je stvar jednostrana i zadrži se na tome, da oni imaju, nek imaju, medutim, zbog lihvarskih nenormalnih profita i zarada, vecina ljudi nema ni približno za zadovoljavanje svojih skromnijih potreba. to je povezano decko, tom hanks ce si kupiti sve originale sa zlatnom posvetom zato jer tamo neki dvd košta 170kn a stvarna cijena troškova istog je 10 lipa zbog izrabljivanja radnika koji sudejluju u procesu proizvodnje. zbog toga mi je svejedno da li je nešto pirat ili original, jer je ionako nepravedno. i naravno da cu kupiti ono što mi je prihvatljivo, bez obzira da li je birokracija rekla "e ovo može".
usput, govoricu kad mi se svidi i što mi se svidi, razumiješ decko a ti i dalje budi rob i ne pravi se pametan u stvarima koji su ti nedohvatljive; najmanje si ti pozvan da me tumaciš
ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 07/05/2005 : 20:58:24
|
markos, nenno, sejosexon i svi ostali koji se groze pirata: vi nikad niste imali (ili imate) ništa piratsko? ni jedan film niste pogledali, nikakvu muziku, strip bilo što? sve samo originale?
Skinem mp3 sa neta, ako mi se svidi kupim CD. Imam sluzbeni laptop od firme na kojem je legalan software. Ne gledam divxe jer me nervira kompresija. Ali da, prije sam imao neke crackane programe. Medjutim, razlika je u npr. skidanju mp3-a sa neta ili u preprodavanju piratskih CD-ova ili stripova. Ja toleriram piratstvo koje se ogranicava na osobnu upotrebu, ali piratstvo pomocu kojeg se generira profit piratima je odvratno.
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 07/05/2005 : 21:00:07
|
quote: Originally posted by johnhartson
Ali, recimo ako neko ne zna talijanski a zeli procitati npr. one mr noove specijalce koji nisu toliko lose uradjeni a koji nikad, sigurno nikad, nece biti prevedeni na nas jezik, sta onda? Drzati se principa ili se pokoriti zelji?
Until the colour of a man's skin is of no more significance than the colour of his eyes - me say war
Kako znas da nikad, ali bas nikad, nece biti objavljeni? Kako? Pogotovo sto najveci izdavac stripova u exYu izdaje upravo Mister Noa.
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13153 Posts
Posted - 07/05/2005 : 21:00:08
|
markos ja govorim ono što mislim i ne formiram mišljenje da bi bilo ukalupljeno u "konvencionalni i dozvoljeni, prihvatljivi" sistem više se vodim principom dobro-loše ne vidim da su pirati lošiji (ili bolji) od tipova koji se plasiraju kroz kanale pod pokroviteljstvom sistema jel moram misliti kao ti?
|
|
zosko
Senior Member
1506 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 07/05/2005 : 21:04:35
|
umro sam kad sam vidjeo jednu reklamu protiv piratskih filmova (ne znam vise gdje je to bilo), kazu ovako: kupovinom piratskih filmova potrosaci idu najvise sebi na stetu, jer producentima uskracuju prihod koji bi bio utrosen na nove filmove. koji eto nikada nece biti realizirani. naravno da se placaju takve reklame za dobrobit potrosaca. sve se oduvjek cini za dobrobit potrosaca. btw. svakog umjetnika bi trebalo malo na, recimo, zidariju, 5 ili 6 mjeseci, pa onda diskusija o osnovnim vrjednostima. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 07/05/2005 : 21:06:40
|
quote: Originally posted by johnhartson
quote: Originally posted by kico
Daleko od toga,imam sve Dylanove pirate! Od Kretkih prica pa do Vojske zla! Neki su odlicno uradeni,bez pogovora...ali neki su totalna katastrofa.Evo,baš taj Vojska zla je jedan od najgorih!Dobro je gore naveo Markos!Fotokopirni aparat!Užas! Drugo je cijena...platiš 60,70,80 kuna za to.Neke nabaviš i za dvadeset,ali...onako racunam za koliko bi Bernie to poslao na tržište i dodem do zakljucka za nekih 25 kn,gigant nek bude i 40,al to je ipak puno,puno jeftinije.Zato predlažem Bernieu da sve to izda što prije...Dylan je ipak isplativ strip,odmah nakon Zagora. Kad Ludens to izda bit ce bolje i kvalitatnije i jeftinije i svima dostupno,nece biti pljacke kupaca ni katastrofalnih skenova,prijevod ce biti dobar,što je isto važno.Zato požuri,jer... ...pirati dolaze!
Sve to stoji ali nisam siguran koliko Berni ima sluha. Koliko se secam svi su vec godinu dana cvileli za Zagorovom "Crnom Vatrom" pa je jos nije izdao. Ja sam laik za to ali mislim da bi mu se isplatilo kad je vec toliko ljudi to trazilo. S druge strane, mislim, u stvari siguran sam, da bi 95% ljudi koji kupe pirate sigurno kupilo i Bernijevo izdanje istog.
Until the colour of a man's skin is of no more significance than the colour of his eyes - me say war
Prvo: Bernard ne moze izdati 15 specijalaca godisnje. Drugo: Potpuno je svejedno koji ce se Zagor specijalac objaviti, prodaja ce biti ista. Trece: Hrpa ljudi trazi jedno, druga hrpa drugo, treca trece itd itd i uvijek ce biti nezadovoljnih.
Ali ovdje nije rijec da ce prodaja Bernardovih izdanja pasti, to je potpuno nebitno ovdje, ovdje je rijec da netko treci koristi guzvu, stampa komercijalno isplative stripove ne plativsi prava i na tome zaradjuje stavljajuci masne cijene i nazivajuci se strip zaljubljenicima.
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13153 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13153 Posts
Posted - 07/05/2005 : 21:12:26
|
"Ali ovdje nije rijec da ce prodaja Bernardovih izdanja pasti, to je potpuno nebitno ovdje, ovdje je rijec da netko treci koristi guzvu, stampa komercijalno isplative stripove ne plativsi prava i na tome zaradjuje stavljajuci masne cijene i nazivajuci se strip zaljubljenicima."
ali ko kupuje te sstripove? 10 ljudi? 20? otkud ti ideja da neko kupuje loše napravljene stripove po 50 ili 70kn teško da se na tome zaraduje a opet, ako neko želi kupiti, neka kupi - što to tebi smeta
|
|
zosko
Senior Member
1506 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 07/05/2005 : 21:15:01
|
zosko badava je govoriti njima jer nece da cuju
ja postivam kad ljudi brane svoje interese. smatram u redu kad producent brani svoja prava, izdavac drzi cijenu, autor trazi promociju... kupac nizu cijenu. no kad kupac brani tudji interes, sto se sve cesce dogadja, onda slijedi |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 07/05/2005 : 21:15:22
|
markos ja govorim ono što mislim i ne formiram mišljenje da bi bilo ukalupljeno u "konvencionalni i dozvoljeni, prihvatljivi" sistem više se vodim principom dobro-loše ne vidim da su pirati lošiji (ili bolji) od tipova koji se plasiraju kroz kanale pod pokroviteljstvom sistema jel moram misliti kao ti?
Nemoj mi molim te filozofirati. Ja samo govorim da ovi pirati kradu autore. Tocka. Ja znam koliko smo mi platili prava za Kena za 12 brojeva i vjeruj mi, radi se o poprilicnoj svoti. Inace, odakle mi obraz nazivati se fanom Ken Parkera a istodobno kradem njegove autore i zaradjujem na njihovom radu. Ovi smrdljivci em kradu, em rade katastrofalno, em deru sa cijenama, em se zovu strip ljubiteljima. I onda meni netko dodje pricati kako je nas Ken skup, a tamo plati 70-80 kuna za ono govno.
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13153 Posts
Posted - 07/05/2005 : 21:18:08
|
quote: Originally posted by zosko
zosko badava je govoriti njima jer nece da cuju
ja postivam kad ljudi brane svoje interese. smatram u redu kad producent brani svoja prava, izdavac drzi cijenu, autor trazi promociju... kupac nizu cijenu. no kad kupac brani tudji interes, sto se sve cesce dogadja, onda slijedi
da, to je stvarno zanimljiv fenomen ljudima su jednostavno isprani mozgovi... ili zakržljali režnjevi... ili uspavani
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 07/05/2005 : 21:18:20
|
"Ali ovdje nije rijec da ce prodaja Bernardovih izdanja pasti, to je potpuno nebitno ovdje, ovdje je rijec da netko treci koristi guzvu, stampa komercijalno isplative stripove ne plativsi prava i na tome zaradjuje stavljajuci masne cijene i nazivajuci se strip zaljubljenicima."
ali ko kupuje te sstripove? 10 ljudi? 20? otkud ti ideja da neko kupuje loše napravljene stripove po 50 ili 70kn teško da se na tome zaraduje a opet, ako neko želi kupiti, neka kupi - što to tebi smeta
Kupi ih puno vise nego sto mislis, nazalost. I na tome se itekako zaradjuje, jer se ne placaju prava, porezi, pdv itd itd. Meni smeta jer ponavljam, radi se o kradji. Nisu placena autorska prava, dakle autori su pokradeni. Drugo, pravi se budala od nas legalnih izdavaca.
|
|
Topic |
|
|
|