forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 najuspesniji yu autor?
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

zveles
Advanced Member

Croatia
3993 Posts

Member since 28/03/2003

Posted - 27/05/2005 : 23:06:15  Show Profile Show Extended Profile  Send zveles a Private Message
@renky

bravo! tako je!

http://zveles.blogspot.com/

Edited by - zveles on 27/05/2005 23:06:53
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8164 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 27/05/2005 : 23:37:36  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message
po mojim mjerilima, koja nemaju veze s novcima, najuspješniji su parlov (vidio sam njegovog texa-jako dobro), biukovic, kordej, kerac
Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 27/05/2005 : 23:55:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message
hmmm. ako cemo da idemo licno - najvise cenim zzezelja jer mislim da bi prema nekim univerzalnim kriterijumima bio na najvisem nivou. jednostavno, mislim da bi trebalo da dobije najvise redaka u nekoj potencijalnoj svetstkoj enciklopediji. ako cemo tako.
sad, sto to znaci da sam ja isfolirani pomodni lazni ljubitelj "Umjetnosti", tu ja nista ne mogu. laznjak sam, sta da se radi.

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/05/2005 : 12:49:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by marlowe

sad, sto to znaci da sam ja isfolirani pomodni lazni ljubitelj "Umjetnosti", tu ja nista ne mogu. laznjak sam, sta da se radi.

slažem se

ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih
Go to Top of Page

Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts

Member since 03/07/2004

Posted - 28/05/2005 : 13:16:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit Blek Stena's Homepage  Send Blek Stena a Private Message
Ja ne znam kako da definišem ovo najuspješniji?! Lova, slava, kvalitet, gastarbajterski staž... Cini mi se da je trenutno najpopularniji Aleksa Gajic,a brate i crta velemajstorski!
Darko Macan i Zoran Janjetov su nekako najcjenjeniji, a dosta su i uradili i tako. Ima dosta crtaca iz bivše Juge koji rade vani. Ima ih dosta za koje se ni ne zna ovdje.
Pade mi na pamet, recimo Boro Pavlovic. Nikad nisam procitao nijedan njegov strip, a sjecam se da je nekad u Patku izašla vijest da on crta za Francuze i cini mi se da je jedan od prvih koji se tamo probio. A koliko ima takvih, Boga pitaj!
Ili Pitaj Macana, on uglavnom, sve zna

http://ekstragedza.tk http://larmadzije.tk
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29363 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 28/05/2005 : 18:01:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Boro Pavlovic crta El Nino za Humanoide. NAvodno je dosta uspjesan...

Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 28/05/2005 : 18:51:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message
niko ne spomenu Paheka, a on je bez sumnje u prvoj postavi, mozda i na prvom mestu...
Zografov renome je takodje veliki.

BlekenDekara
Advanced Member

United Arab Emirates
3758 Posts

Member since 07/07/2004

Posted - 28/05/2005 : 19:56:03  Show Profile Show Extended Profile  Send BlekenDekara a Private Message
bio nekad...i to samo kod nas. u svetu neshto se i ne setjam da je postigao neki preterani uspeh...a i sumnjam da tje sa ovim nesretjnim(beshe) moby dickom.
zograf jeste poznat u svetu ali bash i ne verujem da je platjeniji od jednog janjetova ili gajitja za koje pretpostavljam da mlate nmajvetje pare za sada.
em dobijaju fiksne honorare(i to verovatno glavobolne cifre) em imaju procenat od prodaje posle predjenih (mislim)15,30 i 100 hi;ljada prodatih komada. fino je raditi za francuze(its gud tu bi a king shto bi reko brooks).
sad shto marko pomenutu da je kordej imao poprilichno 000000 u ugovoru exkluzivnom znachi da je bio dobro platjen ali je i odradio tabli i tabli za marvel. jedno vreme je gurao tri sveske odjednom shto je i za japance mnogo, kamoli za lenje evropljane stoga kada se podeli cifra ispadne prosechan honorar za takav tip crtacha odnosno posla(x-meni). po meni mislim da shodno kolichini posla najvishe essad uzima jer su mu kaveri na ceni a sigurno je jeftiniji od rossa pa ga svugde ima:)

look, maybe i didn`t say every little tiny syllable,no. but basically i said `em,yeah.
Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 28/05/2005 : 21:43:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message
[quote]Originally posted by BlekenDekara

bio nekad...i to samo kod nas. u svetu neshto se i ne setjam da je postigao neki preterani uspeh...a i sumnjam da tje sa ovim nesretjnim(beshe) moby dickom.

da, mislim da je u silaznoj putanji, ali dosta je radio i za HM ako se ne varam. nije samo kod nas.

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 28/05/2005 : 21:45:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message
no, malo sam proverio, i ako uzmemo jedan cisto japijevski kriterijum: CENE ORIGINALNE TABLE, najvecu ubedljivo ima GRADIMIR SMUDJA. njegove original artwork je skuplji i od BILALA i MOBIUSA!!!

BlekenDekara
Advanced Member

United Arab Emirates
3758 Posts

Member since 07/07/2004

Posted - 28/05/2005 : 21:50:06  Show Profile Show Extended Profile  Send BlekenDekara a Private Message
logichno. ljudi cene trud.... i vole da se kurche kako imaju van goga u kolekciji:)))

look, maybe i didn`t say every little tiny syllable,no. but basically i said `em,yeah.
Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 28/05/2005 : 22:05:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message
quote:
Originally posted by BlekenDekara

logichno. ljudi cene trud.... i vole da se kurche kako imaju van goga u kolekciji:)))

da. ili bar Lotreka.

Markos
Webmaster

Croatia
29363 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 29/05/2005 : 00:17:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:

no, malo sam proverio, i ako uzmemo jedan cisto japijevski kriterijum: CENE ORIGINALNE TABLE, najvecu ubedljivo ima GRADIMIR SMUDJA. njegove original artwork je skuplji i od BILALA i MOBIUSA!!!

Varas se, vjeruj mi. Od Moebiusa nije skuplji.

Go to Top of Page

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 29/05/2005 : 00:28:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

quote:

video sam slucajan uzorak od 4-5 tabli smudje i isto toliko tabli moebiusa, na istoj ponudi, i smudja je bio skuplji (od bilala gotovo duplo!).
e sad, nije ni svaka moebiusova tabla jednako skupa, pa dopustam da on moze dostici vecu cenu. ipak, na ovom uzorku smudja je skuplji.
treba link?

marlowe
Advanced Member

Serbia
4279 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 29/05/2005 : 00:36:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit marlowe's Homepage  Send marlowe a Private Message
evo ljudi, smudja, serpieri, moebius, gimenez, bilal, arno, wilson...
www.danielmaghen.com/CatalogueMain.asp
najvise love treba ustedeti da se kupi Gradimir Smudja.

metabaron
New Member

177 Posts

Member since 25/01/2004

Posted - 29/05/2005 : 02:42:01  Show Profile Show Extended Profile  Send metabaron a Private Message
Mislim da je tesko usporediti Francusku i Ameriku.

Neke od navedenih primjera uspjesnosti su apsurdni. Ne uzimajuci u obzir kvalitetu, nego samo zaradu.

Pahek u Americi nije napravio nista. Jedan album mu je izasao u izdanju Platinum Comics/Strip Arta davne 90/91. Od tada dosad su mu price izlazile samo u Heavy Metalu veoma sporadicno - sumnjam da je za to dobio neku grdnu lovu jer su price od nekoliko stranica. Ne cini se da je nesto napravio ni u Evropi.

Kerac isto tako nista nije napravio u Americi a ne vidim da mu se i albumi izdaju u Francuskoj - koliko se sjecam izaslo je nesto u Nordijskim zemljama. I njega mozemo odbaciti.

Zezelj je izdavao i u Americi i u Evropi ali to nisu bas popularni stripovi. Prekrizi.

Kordey se namlatio para ali ga je Marvel izbacio. Medutim sad se vratio sa nekoliko projekata za Francuske izdavace: Humanoides i Delcourt koji sam uvjeren placaju vrlo dobro. Osim toga je u svojoj dugoj karijeri radio prvo za Francuze, potom za Dark Horse i Marvel da bi se evo ponovo vratio Francuzima. Gotovo se ne sjecam da je ijednom radio za nekog drugorazrednog izdavaca. Kordey je definitivno jedan od najplacenijih.

Macan, Parlov, Sudžuka, Perovic - ne!

Janjetov je dobro prosao sa serijalom Technoperes i naravno poceo je kao imitator (to kazem u najboljem smislu) Moebiusa na "Before the Incal" ali koliko znam nije uradio nijedan drugi projekat za Francuze. Ne znam kako ce proci kad se Technoperes zavrsi...

Sto se tice Gajica on je tek poceo svoju karijeru. Mozda za nekoliko godina?

Biukovic je umro u trenutku kad je postao popularan - ne znam da li zbog njegove smrti ili zbog kvalitete serije ali ona njegova i Milliganova Human Target serija je dobro prosla (meni licno je veoma prosjecna).

Smuda i Pavlovic? Najbolji pokazatelj je prodavanost albuma? Da li je ijdan od njih imao album na listi najprodavanijih u Francuskoj? Sumnjam, ali mozda netko sa znanjem Francuske strip scene moze da potvrdi. Vjerojatno zaraduju dobro ali mozda ne astronomske svote.

Zograf je mozda cijenjen u uskom krugu ali tesko da se moze reci o nekom uspjehu. Cak i independent Americkoj sceni nije poznat.

Eh, sad kad sam vas sve iskritizirao da kazem koji je daleko najplaceniji: Enki Bilal. Daleko vise od svih koji su navedeni. Naravno, veliko je pitanje da li Bilal yu autor?
Ako ga ljudi ne smatraju yu autorom onda je slijedeci po zaradi vjerojatno Igor Kordej. Nesto nize (zbog toga sto nije napravio toliko stripova) je Zoran Janjetov.
Go to Top of Page

Damjan
stripovi.com suradnik

Italy
1458 Posts

Member since 12/02/2004

Posted - 29/05/2005 : 04:08:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit Damjan's Homepage  Send Damjan a Private Message
quote:
Originally posted by metabaron

Ne bih se složio za Parlova. S obzirom da radi paralelno za Bonellija i Amere, vjerujem da vrlo dobro zaraduje. Pretpostavljam da je samo na Texoneu digao finu lovu. Iako, cijela tema mi je malo deplasirana, onako po Balkanski - ajd da nagadamo koliko para tko ima. No buduci da sam ušao u kolo, moram plesati, - dakle, mislim da Parlov ima izuzetno dobre gaže.

www.zid.hr - sve ono što o rocku i metalu nikada niste željeli znati, www.zid.hr/strip - osobni pogledi na aktualnosti u svijetu stripa, uz ponekog mladog autora željnog pažnje
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29363 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 29/05/2005 : 09:46:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by Markos

quote:

video sam slucajan uzorak od 4-5 tabli smudje i isto toliko tabli moebiusa, na istoj ponudi, i smudja je bio skuplji (od bilala gotovo duplo!).
e sad, nije ni svaka moebiusova tabla jednako skupa, pa dopustam da on moze dostici vecu cenu. ipak, na ovom uzorku smudja je skuplji.
treba link?

Ovo sto ima na ovoj online galeriji nije reprezentativan primjerak Moebiusevih radova. Ja znam za Moebiusove table koje su isle za skoro 3.000 Eura, iz osobnog iskustva. Moram li crtati? O Bilalu da ne govorim, jedno je ilustracija u tusu, a drugo recimo slikana tabla iz nikopolske trilogije

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29363 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 29/05/2005 : 09:55:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by Damjan

quote:
Originally posted by metabaron

Ne bih se složio za Parlova. S obzirom da radi paralelno za Bonellija i Amere, vjerujem da vrlo dobro zaraduje. Pretpostavljam da je samo na Texoneu digao finu lovu. Iako, cijela tema mi je malo deplasirana, onako po Balkanski - ajd da nagadamo koliko para tko ima. No buduci da sam ušao u kolo, moram plesati, - dakle, mislim da Parlov ima izuzetno dobre gaže.

Ni ja se ne bi slozio. Goran ima u Italiji status zvijezde u Bonelliju (tamo je postigao najvise sto je mogao, crtao je Texonea, crtao je broj 100 serije na kojoj radi, a sad ce kreirati novi Manfredijev serijal, napraviti prvi broj i naslovnice. Sto se Bonellija tice, to je as high as you can go) i tako je i placen. Nadalje, radio je i za amere paralelno cijelo vrijeme te iako je tamo vjerojatno nesto manje placen kolicina produkcije mu osigurava sigurno vise nego pristojnu zaradu, covjek zadnjih 4-5 godina crta po 250 stranica godisnje. Ali slazem se da je malo deplasirano i bezveze o tome govoriti...

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 29/05/2005 : 10:02:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Novi Manfredijev serijal?

--
"Non c'e niente di piu triste di
un sogno che muore."
Go to Top of Page

jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts

Member since 01/11/2002

Posted - 29/05/2005 : 10:03:03  Show Profile Show Extended Profile  Send jang a Private Message
zar nije kul ATP i WTA stranica? Tamo odmah vidiš koliko je ko zaradio ove sezone ili u cjeloj karijeri.
živi li ko od ovih avtora u Monte Carlu? ako ne, onda još nisu bogati
Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

727 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 29/05/2005 : 10:07:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message

Smudja jeste trenutno najskuplji autor po galerijama. Provereno od coveka iz Francuske. Ne mogu se uporedjivati neke antologijske i starije table, kao sto se ne mogu uporedjivati ni cene tabli Bluberija ili Inkala. Recimo Bluberi je u startu oduvek imao deset (i vise) puta vece tiraze od Inkala. Gajic danas ima vece startne tiraze (i prodaju) nego sto je Inkal imao kada je premijerno objavljivan. Za sve ove godine je prodati tiraz Inkala ogroman, ali onaj pocetni tiraz (u prvoj godini prodaje) nije prelazio 40-60 hiljada. Tako da ni Janjetov nije mnogo profitirao od Inkala jer se lova delila na tri dela. Tek sada ima velike tiraze jer su Tehnoocevi vec kod treceg albuma prefurali 80 hiljada!!!
Smudja ima visoku cenu jer ga ne kupuju samo strip fanovi vec zbog nacina rada i teme ima mnogo siru publiku i kupce. Neki mu je galerista otkupio sve table u startu, za cetiri-pet puta vecu cenu od standardne i sada to ptodaje za jos toliko puta vecu cenu.

_________
STRIP VESTI svakog petka na www.zmcomics.co.yu
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29363 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 29/05/2005 : 10:09:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by Djole

Novi Manfredijev serijal?

--
un sogno che muore."

Da, ali ne smijem nista otkriti

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 29/05/2005 : 10:10:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Kvarno, kvarno, baciš nam mamac, i kad se upecamo... >:)

--
un sogno che muore."
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29363 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 29/05/2005 : 10:13:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by zmcomics

Smudja jeste trenutno najskuplji autor po galerijama. Provereno od coveka iz Francuske. Ne mogu se uporedjivati neke antologijske i starije table, kao sto se ne mogu uporedjivati ni cene tabli Bluberija ili Inkala. Recimo Bluberi je u startu oduvek imao deset (i vise) puta vece tiraze od Inkala. Gajic danas ima vece startne tiraze (i prodaju) nego sto je Inkal imao kada je premijerno objavljivan. Za sve ove godine je prodati tiraz Inkala ogroman, ali onaj pocetni tiraz (u prvoj godini prodaje) nije prelazio 40-60 hiljada. Tako da ni Janjetov nije mnogo profitirao od Inkala jer se lova delila na tri dela. Tek sada ima velike tiraze jer su Tehnoocevi vec kod treceg albuma prefurali 80 hiljada!!!
Smudja ima visoku cenu jer ga ne kupuju samo strip fanovi vec zbog nacina rada i teme ima mnogo siru publiku i kupce. Neki mu je galerista otkupio sve table u startu, za cetiri-pet puta vecu cenu od standardne i sada to ptodaje za jos toliko puta vecu cenu.

_________
STRIP VESTI svakog petka na www.zmcomics.co.yu

Cuj, kad netko kaze da je Smudja skuplji od Moebiusa, u zabludi je. To sto trenutno Smudja ima visoke cijene a Moebiusa ima malo u ponudi ne znaci da je Moebius jeftiniji, nego jednostavno to, da nema tabli na prodaju.I nisu ni sve smudjine table jednako skupe, kao ni sve moebiusove, tako da je to ista stvar. No svejedno, Smudji svaka cast na uspjehu, to nije mala stvar.

Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.38 seconds. Snitz Forums 2000