forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Lose, strasno, skoro pa i uzasno....
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

dexa pantelejski
Junior Member

Serbia
416 Posts

Member since 10/02/2005

Posted - 15/08/2005 : 18:45:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit dexa pantelejski's Homepage  Send dexa pantelejski a Private Message
Ljudi, mora da se povuce crta izmedju "stare" i "nove" stripoteke.
Ne brkajte babe i zabe.
Ko je citao staru stripoteku svestan je da je ovo sto imamo sad macka u dzaku i jedno veliko otaljavanje posla.
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 15/08/2005 : 18:50:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
To za kintu se podrazumeva, i važi za 99,9% izdavaca. I ja nemam ništa protiv toga, sve dok dobijem value for money. A sa Stripotekom u proseku dobijem vrednost tih 95 evrocentica.

Što se tice brendovanja, pa da, naravno da je postala brend ranije, u tome i jeste caka brenda - ne moraš više toliko da se trudiš kada si brendiran. ;)

--
"Si tous les generaux et amiraux du monde, quelles que soient le couleurs et les etoiles, avaient chacun un chat sur les genoux, hebin moi, je me sentirais vachement mieux, moi!"
Go to Top of Page

dexa pantelejski
Junior Member

Serbia
416 Posts

Member since 10/02/2005

Posted - 15/08/2005 : 18:56:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit dexa pantelejski's Homepage  Send dexa pantelejski a Private Message
Daj, bre, Djole, sta koj moj dobijas u stripoteci? Kakav crni value for money? Kvalitetni stripovi? Kvalitetan toalet papir i jos kvalitetnija roto shtampa? Kvalitetno uredjivanje? Aktuelna svetska produkcija? Dobri teorijski i ini tekstovi? Dizajn boli glava? Gde si ti sve to vido u stripoteci? Covece, pa ako se neko razume u strip onda si to ti. Uopste mi nisi jasan...
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 15/08/2005 : 19:00:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Naravno da svega toga nema.

Ali, ponavljam 95 evrocenti, to je kljucno, money, a ne value.

Za te pare ja zaista ne ocekujem više od onoga što dobijam.

A radije bih ja kupovao i mnogo kvalitetniji casopis sa boljom štampom i boljim i aktuelnijim odabirom stripova za mnogo vece pare, naravno.

--
"Si tous les generaux et amiraux du monde, quelles que soient le couleurs et les etoiles, avaient chacun un chat sur les genoux, hebin moi, je me sentirais vachement mieux, moi!"
Go to Top of Page

SANdMAN
Junior Member

Fed Rep Yugoslavia
401 Posts

Member since 16/09/2002

Posted - 15/08/2005 : 19:05:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit SANdMAN's Homepage  Send SANdMAN an ICQ Message  Send SANdMAN a Private Message
Ljudi, mora da se povuce crta izmedju "stare" i "nove" stripoteke.

A zasto?

Postojanje Stripoteke ne ugrozava nikog. Nista drugacije, pametnije, bolje nece biti smisljeno posle nje. Ako smo se u ista uverili, posle toliko gasenja i dizanja iz pepela, onda je bar to

I jadna mi ta monopolisticka pozicija u zemlji gde ima toliko drugih izdanja mimo nje i gde se mozes nazvati stripomanom a da nista Stripotekino nisi kupio

Sto je trziste slabo, klimavo i zasiceno, a stripovi ipak luksuzna roba a ne potrepstina, druga je stvar. I Stripoteka je u toj istoj poziciji, zato je tako cesto i propadala

/ Reason is always a kind of brute force /
Go to Top of Page

dexa pantelejski
Junior Member

Serbia
416 Posts

Member since 10/02/2005

Posted - 15/08/2005 : 19:09:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit dexa pantelejski's Homepage  Send dexa pantelejski a Private Message
Pazi, ako vec pricamo o ceni kostanja... Vidis, cena stampe u Srbiji nije ista kao u USA ili EU, plate radnika u stampariji nisu iste, jebeni standard nije isti. U bostonu ces u pabu za 14 dolara dobiti maltene isto pivo koje u Srbiji kosta 50ak evrocenti. U evropi su plate izrazene u hiljadama evra dok je ovde proscena plata oko 200. O cemu mi to govorimo? Realno, ti bi isti takav casopis u evropi placao puno vishe, ustvari, ti ga i placas. Jer dajes evro po primerku. U evropi bi takva casopis kostao oko 10 evra. Dakle za te pare ne dobijas ono sto treba, al sta da ti radim, ko te tera da bacas pare na stripoteku...
Go to Top of Page

zveles
Advanced Member

Croatia
3993 Posts

Member since 28/03/2003

Posted - 15/08/2005 : 19:10:58  Show Profile Show Extended Profile  Send zveles a Private Message
ima jedna super stvar kod stripoteke, a to je da je "potrosna roba". jest brand, malo kosta i na losem je papiru, a unutra su fan-favourite stripovi (ne ulazim u to koliko su stari) poput torpeda, blueberryja, astera blistoka... ljudi koji inace nisu redoviti citatelji stripova ili strip-fanatici poput nas, ponekad je kupe i procitaju. ako im se strip unutra svidi, kupit ce je opet. i tko zna, mozda jednog dana postati redoviti citatelji stripova. stripoteka na ovaj nacin pomaze da strip sazivi u drustvenoj samosvijesti, a to nije za zenemariti.

http://zveles.blogspot.com/

Edited by - zveles on 15/08/2005 19:11:48
Go to Top of Page

dexa pantelejski
Junior Member

Serbia
416 Posts

Member since 10/02/2005

Posted - 15/08/2005 : 19:14:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit dexa pantelejski's Homepage  Send dexa pantelejski a Private Message
Ma sve to stoji, al ljudi bre, dokle vishe taj bluberi i torpedo i onaj, kako beshe, jogurta... aman, bre, svet ide dalje a mi jos stojimo zglibljeni kod bluberija i hogara.
Go to Top of Page

Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts

Member since 03/07/2004

Posted - 15/08/2005 : 19:16:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit Blek Stena's Homepage  Send Blek Stena a Private Message
quote:
Originally posted by dexa pantelejski

Sto se domaceg stripa tiche, ne treba oni da objavljuju Gajica i Janjteova i Paheka vec mlade autore, koje normalno ne mora da platis puno, koji ce na kraju krajeva, svoje radove dati BESPLATNO samo da bi im se publikovali. Stripoteka, tj. grupica dinosaurusa oko nje to ne radi pre svega iz licnih (citaj: materijalnih) interesa.

To za domaci strip se slažem s tobom i ne znam zašto se ne krene sa tom politikom, mislim da bi dosta mladih, a kvalitetnih autora bilo spremno da crtaju pod takvim uslovima. Na kraju krajevu, onih 10-ak stranica koje ostanu nakon noseceg stripša bile bi ljepše iskorištene.

quote:
Clanovi redakcije stripoteke da facto vole strip, ali malo vishe vole novce. Pa samim tim se stripom za razliku od tebe, mene, djoleta i mase drugih ljudi stripom ne bave iz prvenstveno ljubavi vec pre svega radi kinte. Zar stvarno mislis da bi se bilo ko od njih smarao da sve to radi za dz?

Mislim da clanovi Redakcije Stripoteke imaju srecu da rade ono što vole i naravno da ne treba da rade za džabe, mada ne vjerujem da ce se od strip izdanja iko u Forumu obogatiti. Ne znam kako je prije bilo, ali imam osjecaj da ih pokrivaju ostala izdanja (ljubavni romani i sl.). Ne znam, možda se varam, ali eto, tako mislim.

Oko te ljubavi prema stripu i rada za kintu, ja još uvijek ne mogu da govorim, jer se kod mene radi još uvijek o onoj neiskvarenoj ljubavi. Imam osjecaj da u toj ljubavi kao i u svakoj znacajnu ulogu igra taj SEX i kako se tu pokažeš tako ti je. Kad kažem SEX, mislim na to kad se pocne crtati za novac, po narudžbi, za rokove, kad se crta kad se mora, a ne kad je tebi ceif i sl. E, o tome, može da kaže neko drugi, ko ima dosta tog sexualnog iskustva sa stripom, ja sam skoro pa nevin ali sam ubijeden da ljubav nece nestati, samo može da se mijenja njen intenzitet...

http://ekstragedza.tk http://larmadzije.tk
Go to Top of Page

SANdMAN
Junior Member

Fed Rep Yugoslavia
401 Posts

Member since 16/09/2002

Posted - 15/08/2005 : 19:17:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit SANdMAN's Homepage  Send SANdMAN an ICQ Message  Send SANdMAN a Private Message
ljudi koji inace nisu redoviti citatelji stripova ili strip-fanatici poput nas, ponekad je kupe i procitaju. ako im se strip unutra svidi, kupit ce je opet. i tko zna, mozda jednog dana postati redoviti citatelji stripova. stripoteka na ovaj nacin pomaze da strip sazivi u drustvenoj samosvijesti, a to nije za zenemariti.

Apsolutno. Stripoteka je poznata, proverena, ima tu neku svoju prvlacnost za siroke mase koju ne treba olako ispustiti iz vida jer stampa, iako uglavnom reprizno, neke za opstu kulturu bitne naslove

Edited by - SANdMAN on 15/08/2005 19:19:01
Go to Top of Page

zveles
Advanced Member

Croatia
3993 Posts

Member since 28/03/2003

Posted - 15/08/2005 : 19:23:23  Show Profile Show Extended Profile  Send zveles a Private Message
quote:

Ma sve to stoji, al ljudi bre, dokle vishe taj bluberi i torpedo i onaj, kako beshe, jogurta... aman, bre, svet ide dalje a mi jos stojimo zglibljeni kod bluberija i hogara.

jbga, tebi i meni, mozda, blueberry i hogar nista ne predstavlju jer smo ih se vec dovoljno nacitali i danas trazimo nesto novo i drugacije. ali mi nismo prosjecna strip publika ili kriticna masa koja danas stripove ovdje kupuje (osobno kupujem 99% stranih izdanja i 1% domacih). prosjecni (ili potencijalni) citatelj je osoba koja je stripove citala prije 15 godina i koja mora (ako ga se zeli potaknuti da danas ponovo kupi neki strip i procita ga) imati neku poveznicu (poznatog junaka) sa onim svojim stripovima od ranije. strip trziste treba siriti na sto veci broj novih kupaca, a paralelno s tim ce doci na red i novi stripovi ili novi junaci. ima mjesta za ovakvu stripoteku i uvijek ce je biti.

Edited by - zveles on 15/08/2005 19:24:13
Go to Top of Page

dexa pantelejski
Junior Member

Serbia
416 Posts

Member since 10/02/2005

Posted - 15/08/2005 : 19:29:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit dexa pantelejski's Homepage  Send dexa pantelejski a Private Message
E, vidis sad si pogodio u centar. Prosecna publika ne bi bila takva da im se godinama ne servira jedno te isto. Ispada da su ciljna grupa stripoteke mediokriteti, a jedna takva revija ne bi trebala da gaji takvu vrstu ambicije. Covece, oni ce i za 20 godina i dalje stampati bluberija i astera blistoka. U tome i jeste problem.
Go to Top of Page

zveles
Advanced Member

Croatia
3993 Posts

Member since 28/03/2003

Posted - 15/08/2005 : 19:34:46  Show Profile Show Extended Profile  Send zveles a Private Message
quote:

Covece, oni ce i za 20 godina i dalje stampati bluberija i astera blistoka. U tome i jeste problem.

nece. nema toliko epizoda.

no, bez sale, nece tiskati blueberryja, nego ce za 10 godina ici sa stripovima koje mi danas citamo (pretpostavljam da citas noviju americku produkciju, kao ja. ili, mozda, francusku produkciju. nesto u tom stilu). u svakom slucaju, stripoteka ce uvijek ici iza recentnih svijetskih strip dogadjanja i donositi provjerene strip naslove. ali, to i jest njena uloga, barem je ja vidim tako i to je ono sto sam gore u prijasnjim postovima napisao.

Go to Top of Page

dexa pantelejski
Junior Member

Serbia
416 Posts

Member since 10/02/2005

Posted - 15/08/2005 : 19:42:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit dexa pantelejski's Homepage  Send dexa pantelejski a Private Message
Je si l siguran? Ti stvarno mislis da ovi iz stripoteke stampaju stare stripove zato sto hoce da poduce mladez pravim vrednostima? Ne, oni to rade zato sto su prava za te stripove JEFTINA. Jebe se njima za proverene strip naslove. Stampace oni mozda i Hellblazera i Sandmana, kroz 30 godina mozda, samo ako im DC da prava za dolar po tabli ili tako nesto...
Go to Top of Page

SANdMAN
Junior Member

Fed Rep Yugoslavia
401 Posts

Member since 16/09/2002

Posted - 15/08/2005 : 20:27:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit SANdMAN's Homepage  Send SANdMAN an ICQ Message  Send SANdMAN a Private Message
Ma sve je kod stripoteke JEFTINO

Gledaj Dexa, EKS almanah ti je jos pre 20 godina objaviljivao Millerovog Dardevila. Mooreovo Cudoviste iz Mocvare bilo objavljivano po Horror-u i nikom nista. Sumnjam da Stripoteka, da stvarno to zeli, ne bi mogla da ucini nesto slicno danas i objavljuje velikane americkog stripa na svom raspad papiru. Ali, kome to treba?

I ne zaluduj se.. ako se uzme zlatno doba franskog stripa bilo sredinom 70-tih sa Moebijusom a Moore i Miller oznacili zlatno doba americkog stripa sredinom 80-tih razlika izmedju njih je tek nekih desetak godina. Ko je tu star, a ko zastareo? Gotovo ni generacijska razlika

Tuzno je sto smo gotovo dvadeset godina cekali da nam se desi americki strip. Ne treba danas pljuvati francuze ako smo sa njima imali malo vise srece

Edited by - SANdMAN on 16/08/2005 12:28:35
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 15/08/2005 : 20:34:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
quote:

Pazi, ako vec pricamo o ceni kostanja... Vidis, cena stampe u Srbiji nije ista kao u USA ili EU, plate radnika u stampariji nisu iste, jebeni standard nije isti. U bostonu ces u pabu za 14 dolara dobiti maltene isto pivo koje u Srbiji kosta 50ak evrocenti. U evropi su plate izrazene u hiljadama evra dok je ovde proscena plata oko 200. O cemu mi to govorimo? Realno, ti bi isti takav casopis u evropi placao puno vishe, ustvari, ti ga i placas. Jer dajes evro po primerku. U evropi bi takva casopis kostao oko 10 evra. Dakle za te pare ne dobijas ono sto treba, al sta da ti radim, ko te tera da bacas pare na stripoteku...

Niko me ne tera. Kada budem imao osecaj da bacam oare, prestacu da je kupujem, ništa lakše, ne bi bio ni prvi ni poslednji strip od koga sam digao ruke.

Što se tice cena, lepa su ta poredenja, no na stranu to što štamparije i nisu puno jeftinije ovde, uglavnom zbog zastarele tehnike, ni mleko ne košta proporcionalno u odnosu na EU, a kamoli stripovi.

Enivej, u konstelaciji Alan Ford 55 dinara - Stripoteka 80 - Hellboy 100 - LMI 120 - Ludens 140 - Hellblazer 990 (odnosno 750, svejedno), smatram da to jeste value for money.

To ne važi za neka druga izdanja Marketprinta, pre svega za famozne b&w "albume", gde neko naplacuje samo to što je gomili starudija u mekom povezu nadenuo ime "album", a u stvari je sveska, i na to naravno nemam nikakvu nameru da bacam pare.

You're more than welcome not to agree with me.

--
Go to Top of Page

zveles
Advanced Member

Croatia
3993 Posts

Member since 28/03/2003

Posted - 15/08/2005 : 20:39:24  Show Profile Show Extended Profile  Send zveles a Private Message
quote:

Je si l siguran? Ti stvarno mislis da ovi iz stripoteke stampaju stare stripove zato sto hoce da poduce mladez pravim vrednostima? Ne, oni to rade zato sto su prava za te stripove JEFTINA. Jebe se njima za proverene strip naslove. Stampace oni mozda i Hellblazera i Sandmana, kroz 30 godina mozda, samo ako im DC da prava za dolar po tabli ili tako nesto...

ne bih ja to nazvao "pravim" strip vrijednostima, nego provjerenim stripovima. cini mi se da danasnja stripoteka (kao i ona legendarna stara) ima dva urednicka cilja. prvi je da prosiri broj svojih kupaca, a drugi da zadrzi nivo kvalitete stripova. uz sve to, na umu treba imati i danasnju ekonomsku situaciju koja nije sjajna, pa tako danas imamo novi broj samo jednom mjesecno, umjesto jednom tjedno (a to dosta lose utjece na formiranje nove citateljske baze jer ljudi za mjesec dana zaborave potraziti strip na kioscima - nazalost to je ujedno i danasnja ekonomska realnost).

ovakav magazin, sa ovakvom uredjivackom politikom/ciljem ne moze drugacije ekonomski opstati nego da objavljuje starije i jeftinije stripove. to nije nista lose jer stripoteka ne pretendira biti kakav groundbreaking magazin, vec pokusava biti strip-animator koji kvalitet objavljenih stripova drzi na visini. da su vremena bolja vjerujem da bi se puno vise i bolje moglo napraviti i unutar same stripoteke, ali onda ona sigurno vise ne bi bila jedini komercijalni strip magazin na ovim prostorima. onda bi se pojavilo jos casopisa i konkurencija bi puno brze dovela do sveukupne ponude najnovijih svijetskih stripova. no, bojim se da je to ekonomski nemoguce za jos jedan duzi vremenski period. nazalost.

za primjer si naveo hellblazera i sandmana. ali taj primjer ne stoji jer je zadnji broj sandmana puno stariji nego zadnja epizoda blueberryja koju je stripoteka nedavno odstampala. mi ovdje imamo rupu od dobrih 15 godina kada stripovi nisu izlazili i danas se postavlja pitanje kojim redosljedom te rupe popunjavati? trebat ce jako puno vremena da se pohvataju pogubljeni strip konci i da publika koja nikad nije citala strana strip izdanja prihvati neke novije (modernije?) stripove i da prihvati drugaciji ili moderniji nacin kojim se oni danas rade.

da ne bi bilo zabune, stripoteka ce sigurno jednog dana stampati i takve stripove, ali sumnjam da ce biti pionir u njihovom predstavljanju. oni su pronasli svoje mjesto na trzistu i idu laganim, ali sigurnim korakom.

Edited by - zveles on 15/08/2005 20:42:20
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 15/08/2005 : 21:31:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
E da, zaboravio sam da spomenem da je marza distributera 35%, najvise u Evropi, ako se ne varam. Ok, za "stare drugare" iz Marketprinta je verovatno je manja, ali i da je 20% - mnogo je.

--
Go to Top of Page

risbozg
Advanced Member

Croatia
15634 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 15/08/2005 : 23:50:00  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message

[/quote]

da ne bi bilo zabune, stripoteka ce sigurno jednog dana stampati i takve stripove, ali sumnjam da ce biti pionir u njihovom predstavljanju. oni su pronasli svoje mjesto na trzistu i idu laganim, ali sigurnim korakom.

[/quote]

sa tim se apsolutno slažem

- --ak ti je slaba pamet moraš imat jaka leda --

Edited by - risbozg on 15/08/2005 23:50:30
Go to Top of Page

plavi
Junior Member

424 Posts

Member since 10/05/2002

Posted - 16/08/2005 : 10:33:10  Show Profile Show Extended Profile  Send plavi a Private Message
Blek Stena,FORUM i MARKETPRINT vec 10-ak i vise godina nisu ista firma,FORUM je drzavno preduzece dok je MARKETPRINT u privatnim rukama...
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 16/08/2005 : 12:58:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Je li? Mogu li tu da se kupe neke akcija, pa da izvršimo hostile takeover?

--
Go to Top of Page

risbozg
Advanced Member

Croatia
15634 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 16/08/2005 : 13:16:33  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message
samo na private :-))))

- --ak ti je slaba pamet moraš imat jaka leda --
Go to Top of Page

Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts

Member since 03/07/2004

Posted - 16/08/2005 : 14:34:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit Blek Stena's Homepage  Send Blek Stena a Private Message
quote:
Originally posted by plavi

Blek Stena,FORUM i MARKETPRINT vec 10-ak i vise godina nisu ista firma,FORUM je drzavno preduzece dok je MARKETPRINT u privatnim rukama...

O.K. Mislio sam na Marketprint, ne na FORUM... Ovo ovdje je forum, drzavna firma

http://ekstragedza.tk http://larmadzije.tk
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000