Author |
Topic  |
Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts
Member since 18/07/2002 |
Posted - 30/08/2005 : 22:38:09
|
quote: Originally posted by zosko
prijavi obrt, firmu, sta god... ili kradi 
Nisu me moji naucili da kradem!
I'll be normal when I'm dead! |
Edited by - Dr. Westax on 30/08/2005 22:38:36 |
 |
|
zosko
Senior Member

1506 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
jetset
Junior Member

Croatia
390 Posts
Member since 23/06/2005 |
Posted - 30/08/2005 : 22:39:59
|
neko je nešto prozborio prije o toj nekakvoj elitizaciji stripa.meni to pomalo bedasto zvuci trenutno,ali kakvi su trendovi na kraju ce to upravo tako i biti,kao što netko rece,imat cete 100 kolekcionara koji ce svi imati hc-kolekciju a ostali nikad nece niti znati da strip uopce postoji.osobno kupujem mnogo toga ali nekako baš i nemam volje trošiti na ta hc izdanja .je istina je da dobro izgledaju ali ima i važnijih stvari u životu od lijepih stripova u regalu... |
 |
|
Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts
Posted - 30/08/2005 : 22:52:48
|
naucit ce te zivot
Može me nauciti da ukradem kilu kruha, ali ne da kradem stripove. 
 |
|
zosko
Senior Member

1506 Posts
|
Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts
Posted - 30/08/2005 : 22:55:15
|
quote: Originally posted by jetset
osobno kupujem mnogo toga ali nekako baš i nemam volje trošiti na ta hc izdanja .je istina je da dobro izgledaju ali ima i važnijih stvari u životu od lijepih stripova u regalu...
Radje curu odvedi u kino i na sladoled, a usput kupi i kondome. Isplativije i bolje od HC super stripova za regal.
 |
|
Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts
Posted - 30/08/2005 : 22:56:40
|
a nisi vidjeo smajli velik kao kuca nakon savjeta da krades??? svasta. alan ford u ruke i citaj, citaj, citaj i citaj.
Vidio sam ali mi nije bilo duhovito. Ne citam više Alan Ford. 
 |
|
zosko
Senior Member

1506 Posts
|
zosko
Senior Member

1506 Posts
Posted - 30/08/2005 : 22:58:54
|
quote: Originally posted by Dr. Westax Radje curu odvedi u kino i na sladoled, a usput kupi i kondome. Isplativije i bolje od HC super stripova za regal.
probusene kondome molio bih. probusene. ako jezik propadne radi stripa kao sto se maloprije spominjalo, da bar natalitet ne opada.  |
 |
|
darkraver
Senior Member

Croatia
1346 Posts
Member since 17/06/2002 |
Posted - 30/08/2005 : 23:00:57
|
ja imam do 50ak kn mjesecno za stripove,sa specijalcima nekak skupim i 70ak...iskreno se nadam da je ovo samo marketinški potez Bernija... nadam se da ce nakon što proda što više ovih HC izdanja vama dubljeg džepa izdati i SC izdanje za kioske...
jer bih stvarno volio citati i prikupljati Dampyra u standardnim kiosk izdanjima po brojevima...
ovako...nema šanse...financijski nemoguce za mene:C
Od stripova radim salate ali jedino NN zacinim! |
 |
|
zosko
Senior Member

1506 Posts
Posted - 30/08/2005 : 23:09:11
|
ne skacem ni ja od veselja zbog cijene hc-a. ovo mi je taman prihvatljivo onako na granici. ipak su dvije epizode u jednoj knjizi, t.j. skoro 200 stranica koliko sam shvatio. jos uvijek vise volim procitati strip, nego ga samo slagati na hrpu. sofcover mi je cak simpaticniji. no opet, svi mi radimo za novce. i to je ok. dok se ne pretjera. |
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 30/08/2005 : 23:11:56
|
Nisam nesto presretan zbog ovog i ovakvog Dampyra, ali moglo je biti i gore: da jedan broj u tvrdom uvezu kosta 50-60 kn. U usporedbi s takvom opcijom, dvobroj za 65 kn doima se povoljno, bez obzira na gubitak jedne naslovnice. |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 30/08/2005 : 23:20:09
|
quote: Originally posted by Dreamlord
Sad kazi, zar nisam u pravu?
Nisi, ili barem ne sa tim argumentom.
Naime, u ex YU si imao sve, osim mangi. Francuzi? Stripoteka, Biser. Ameri? Eks almanah, Marvel, Strip zabavnik, opet Stropoteka. Bonelli? ZS/LMS.
U ono vreme si imao najvecu mogucnost izbora koja je postojala u ovom delu Evrope. OK, nije bilo mangi jer je u to vreme retko ko cuo za njih, i OK, nije bilo Vertiga jer u to vreme nije postojao. Ali svega ostalog jeste.
Dakle, ni govora o nekoj vrsti nametanja.
Kasnije... kasnije, da. Comic strip nije dobro prošao, i to je zapecatilo BD u Hrvatskoj. A za Amere niko nije imao para. Ne za prava, vec za produkciju, jer sveska od 48 strana u boji košta jezivo puno. I u toj situaciji, Bonelli je logican izbor za izdavanje.
Pa, Bonelli i manga, ali za mangu vec treba imati muda.
-- "Si tous les generaux et amiraux du monde, quelles que soient le couleurs et les etoiles, avaient chacun un chat sur les genoux, hebin moi, je me sentirais vachement mieux, moi!" |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 30/08/2005 : 23:42:02
|
quote: Originally posted by Dreamlord
Nametanje u sledecem pogledu...
Da se vratim na Bonellija. Eto to se po mom misljenju desilo kod nas. Kada je u kucu svakog deteta ulazio Zagor, Mister No, Dylan Dog, sta mozes onda da ocekujes. Sada je to standard za stripove. Jos jednom da napomenem da se neki Bonellijevci ne osete napadnutim, ne kazem ja da su to losi stripovi ali su jednostavno kod nas oni bili komercijala i to se svodi na to da danas vecinu ljudi koji cita stripove boli kurac za sve osim Bonellija.
Sad kazi, zar nisam u pravu?
He didn't understand the price. Mortals never do.
Pa u pravu si samo u tome da je publika odabrala kvalitetu koja joj odgovara i to kupovala. Pogledaj molim te pocetak izlazenja Bonelli stripova kako je to islo, i ostali stripovi su bili ravnopravni na pocetku a nije istina da je izlazilo samo Bonellija, bilo je i drugi stripova, poglavito Francusko - Belgijski stripovi, i gdje smo sada? I kako se razvijala situacija, Bonelli se vise prihvatio, a prihvatio se recimo (sto i danas x generacija prihvaca) Alan Ford koji nije Bonelli, samo je talijanski strip i uopce nema veze sa onim sto izdaje i kako radi SB. No on je nasao svoju publiku u velikom broju i ima je i danas. Neki drugi stripovi nisu, vec u to vrijeme dok je bilo izbora nisu pronasli toliku publiku da bi se u ogromnim tirazima prodavalo. A nekoc nije bilo samo Coca Cole u trgovinama za kupiti, vec je bilo i drugih raznoraznih pica a svak je birao sto ce piti, ako je Cola ostala valjda ima i neki jebeni razlog zbog cega je ona ostala i zbog cega su je mnogi pili. Ni danas nije situacija da su "frizideri u trgovinama" popunjeni samo Colom, nije izbor kao nekada ali nije ni za posve baciti. E sad ako to neko drugo pice kosta 3 puta vise nego kola to je samo odraz popularnosti, ali ako se meni ne pije kola i imam nesto drugo ja necu kupiti kolu samo da nesto popijem vec cu uzeti ono sto mi se svidja za piti. Mogu li si priustiti, mogu. Ako mogu dati 30 kuna za ulaznicu, za 90 minuta loseg HR nogometa, ako mogu kupiti ronhil od 12 kuna i sprziti dvije kutije dnevno, ako mogu izvesti neku zensku na klopu i pice za 200 kuna (a ionako je necu uspjeti odvesti u krevet), ako mogu kupiti tenisice adidas ili nike, ako mogu nositi skupocjene suncanice (i kad kisa pada, vazno je niti vidjen), ako imam love za mobitel (pa i kartice od 20 kuna se broje jer do jucer smo mogli bez mobitela)... e onda cu nekako moci kupiti neko drugo pice i ugasiti zedj a jebenu Colu necu ni pogledati. Samo to sto nema dovoljno zainteresiranih za neko drugo pice nece omoguciti da cijena Cole i tog pica bude slicna. Odnosno sto rece zosko, kupci odlucuju...
Uostalom kod nas su se uvijek BMW, Mercedes, VW, Audi... bolje prodavali od Lincolna, Chevroleta, Jeepa... A sa Fiatom (Fico), dakle talijanima sve je pocimalo i sve ce zavrsiti. Nije kvaliteta ali je jeftino...
|
 |
|
globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
Posted - 30/08/2005 : 23:53:55
|
dado,skrati postove u par redaka      
...i onda kad ne bude nas bilo,stripove ce citat' naše... DRUKALI SMO ZA AJDUKA,MLADOST ,STAROST,ŽIVOT CILI!
|
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 31/08/2005 : 00:20:11
|
Ma to moze stati u tri reda no ja ekstra tako pisem da i vi istocno od Villacha koji imate ogromne monitore mozete to pohvatati...    |
 |
|
Maximuss
Advanced Member

Croatia
9013 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 31/08/2005 : 00:27:18
|
quote: Originally posted by Dr. Westax
quote: Originally posted by jetset
osobno kupujem mnogo toga ali nekako baš i nemam volje trošiti na ta hc izdanja .je istina je da dobro izgledaju ali ima i važnijih stvari u životu od lijepih stripova u regalu...
Radje curu odvedi u kino i na sladoled, a usput kupi i kondome. Isplativije i bolje od HC super stripova za regal.
I'll be normal when I'm dead!
Citajuci HC strip sigurno ti nece smetati nicija glava, nece se rastopit 100%, a ako pukne- cura ti nece zatrudnit. Mislim da je HC strip ipak isplativije rjesenje.
  |
 |
|
Bardho
Senior Member

1943 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 31/08/2005 : 01:10:17
|
Procitah danas prvog Dampyra i uopce me kao strip nije impresionirao. Izgleda da sam previše ocekivao od njega. Osobno mi je ako smijem usporediti Magicni puno puno bolji strip makar su indijanci, traperi itd.(kao što je neko rekao)prožvakani milijun puta iz svakog moguceg kuta. TROMISLAWSKI ako nije tajna kakav ce ritam izlaženja biti doticnog gospodina? |
 |
|
I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7884 Posts
Member since 18/01/2005 |
|
Leka
New Member

Croatia
237 Posts
Member since 05/03/2005 |
Posted - 31/08/2005 : 01:55:58
|
quote: Originally posted by I like girlz
mene doticni ne privlaci niti da ga procitam.
Ja procitao prva dva US izdanja i liferovao ih dalje. No comment.... |
 |
|
Dreamlord
Senior Member

Haiti
1833 Posts
Member since 18/08/2005 |
Posted - 31/08/2005 : 03:04:13
|
Da izlazili su svakakvi stripovi u ex-Yu po magazinima i strip casopisima. Ali su retko koji osim Bonellija doziveli da izlaze kao stand-alone izdanja. Sve trafike Srbije su bile pretrpane Bonnelijevim izdanjima. Na drugom mestu je uvek bila Francusko-Belgijska skola stripa. Ameri su uvek bili zapostavljeni... Mangu iz istih razloga nisam hteo ni da pominjem...
Dado, Coca Cola je bila metafora... I to ne u smislu cene nego u smislu izbora. Hteo sam da kazem da kad u radnji imas svega nekoliko proizvoda njih mozes i da kupujes. Za ostalo ne znas. To je poredjenje. Kad danas udjes u nase striparnice ista je situacija (originalna strana izdanja ne treba uzimati u obzir, jer to ne izlazi kod nas vec neko uvozi..).
Mi nazalost smo region koji kaska za modernim svetom. Kupovina preko neta je na minimali. Kao coveku kome moderni nacin pribavljana informacija i stripova najvise odgovara, ja nikada necu da budem u frci da nemam sta da kupim od stripova da citam. Ali mislim da sa sadasnjom situacijom do popularizacije stripa nece doci... Jer ako bude bilo love bice i izdavaca i puno izdanja.
Ja bih voleo da jednog dana ovde dodje dan kada klinac moze da odgleda Hellboy-a ili Batman-a film i onda sutra odluci da ode do knjizare ili comic shop-a da kupi strip koji je inspirisao film koji mu se dopao, a da ujedno bude na srpskom/hrvatskom/slovenskom i da on to moze da cita, jer suvise je mali da spika strane jezike dovoljno dobro da cita stripove. Da roditelji deci kupuju stripove a ne da im daju mobilni u 12 godina i sl.
Ali to su puste zelje pusti snovi. I iskreno da kazem gledam sadasnje klince i jednostavno im stari junaci poput Zagora, DD i sl. jednostavno ne budu paznju. Izrasli su iz doba video igara. Hoce nesto mastovitije, interaktivnije i modernije. Boli njih kurac i za Bonellija, Marvel, DC. Njima je taj medium problem. A nedostatak izdanja jos vise steti da i ono malo zainteresovanih moze da iznadje da kupi nesto...
He didn't understand the price. Mortals never do. |
 |
|
Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts
Posted - 31/08/2005 : 03:27:26
|
quote: Originally posted by Maximuss
quote: Originally posted by Dr. Westax
Citajuci HC strip sigurno ti nece smetati nicija glava, nece se rastopit 100%, a ako pukne- cura ti nece zatrudnit. Mislim da je HC strip ipak isplativije rjesenje.
Ne može nikakav strip biti bolji od žene pa makar ona kasnije i ostala trudna.  Jedino ako te HC izdanja toliko uzbudjuju da te žene ni ne zanimaju. Onda razumijem taj fetiš. 
 |
|
zosko
Senior Member

1506 Posts
|
zmcomics
Average Member

734 Posts
Member since 24/08/2002 |
Posted - 31/08/2005 : 09:40:20
|
Zasto je Boneli u ex-yu tako uspesan za razliku od drugih stripova nije tesko pitanje za objasniti.
Jednostavno, svugde u svetu se najbolje prodaju stripovi sa kontinuiranim izlazenjem koje citaoci prepoznaju po JUNACIMA. Skoro da nije bitan kvalitet koliko je bitan kontinuitet. Dovoljni su prosecni crtez i prica, i kad citaoci upoznaju svet tog junaka sve ide lakse. Strip revije tipa Stripoteke, Q-a,... i svih ostalih kod nas ikad pojavljivanih sluze uglavnom za promociju stripa. Nekada jesu bile profitabilne, ali je njihov zlatni period bio gotov, cini mi se, vec sedamdesetih. Kod nasm je to bilo malo produzeno.
Na nasim prostorima je JEDINO boneli zadovoljio osnovne kriterijume kontinuiranih svezaka sa stalnim junakom. Super-heroji su objavljivani sporadicno, nikad u mesecnim sveskama, francusko-belgijski strip je spor i ne moze zadovoljiti taj ritam, zato jedino i uspeva da ima velike tiraze tamo gde je tradicija albuma ustanovljena davnooooo, oslanjajuci se na tada uspesne magazine.
I ne slazem se da klince ne interesuje strip, samo im treba pruziti ono sta ih interesuje po pristupacnoj ceni. Boneli ce ih tesko zainteresovati, ali bi Pokemoni, Sajdermeni, i slicne stvari prosle zahvaljujuci TV, i filmovima. Moj sin u kraju pozajmljuje drugarima Spajdermena i Xmen-a da ih citaju. Dakle nije problem medij vec finansijska mogucnost potencialnih klinaca. Nekada sam kao klinac imao dilemu da li cu kupiti najjeftiniji sladoled ili strip, danas klinci imaju dilemu da li da kupe strip (uglavnom kreiran za neku publiku pre 20-30 godina) ili dva mega korneta.
Nekada je stip bio u rangu najjeftinijih cigareta, danas je u rangu najskupljih ili recimo dve-tri kutije srednje klase. Strip vredi vise od cigareta, ali za popularizaciju stripa, i povecanja broja citalaca nebi smeo da bude skuplji od prosecne pakle, morao bi da bude konkurentniji u odnosu na druge vidove zabave ili zadovoljstva.
_________ STRIP VESTI svakog petka na www.zmcomics.co.yu |
 |
|
Porter
Advanced Member

Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
Posted - 31/08/2005 : 10:21:47
|
U Dylanovom gradu kutija cigara 65 kuna,pala cijena koke 800 kuna,ovo se mogu zahvaliti novoj clanici EU-Poljskoj. Znaci strip nije skup,treba cak podici cijene
Porter |
 |
|
Topic  |
|