Author |
Topic  |
Pajke
Senior Member

Serbia
2999 Posts
Member since 13/11/2001 |
Posted - 31/08/2005 : 10:23:27
|
quote: Originally posted by zmcomics
Zasto je Boneli u ex-yu tako uspesan za razliku od drugih stripova nije tesko pitanje za objasniti.
Jednostavno, svugde u svetu se najbolje prodaju stripovi sa kontinuiranim izlazenjem koje citaoci prepoznaju po JUNACIMA. Skoro da nije bitan kvalitet koliko je bitan kontinuitet. Dovoljni su prosecni crtez i prica, i kad citaoci upoznaju svet tog junaka sve ide lakse. Strip revije tipa Stripoteke, Q-a,... i svih ostalih kod nas ikad pojavljivanih sluze uglavnom za promociju stripa. Nekada jesu bile profitabilne, ali je njihov zlatni period bio gotov, cini mi se, vec sedamdesetih. Kod nasm je to bilo malo produzeno.
Na nasim prostorima je JEDINO boneli zadovoljio osnovne kriterijume kontinuiranih svezaka sa stalnim junakom. Super-heroji su objavljivani sporadicno, nikad u mesecnim sveskama, francusko-belgijski strip je spor i ne moze zadovoljiti taj ritam, zato jedino i uspeva da ima velike tiraze tamo gde je tradicija albuma ustanovljena davnooooo, oslanjajuci se na tada uspesne magazine.
Upravo sam ja hteo napisati nesto slicno, boneli je sa svojim kontinuiranim stripovima bio(i ostao)za prosecnog strip konzumenta ono sto latinoamericke serije predstavljaju za domacice.  |
Edited by - Pajke on 31/08/2005 10:25:14 |
 |
|
Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts
Member since 18/07/2002 |
Posted - 31/08/2005 : 10:28:53
|
quote: Originally posted by Porter
U Dylanovom gradu kutija cigara 65 kuna,pala cijena koke 800 kuna,ovo se mogu zahvaliti novoj clanici EU-Poljskoj. Znaci strip nije skup,treba cak podici cijene
Ma da! A kolika je prosjecna place u Dylanovog gradu? Da nije 4000 kn? 
I'll be normal when I'm dead! |
 |
|
Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts
Member since 18/07/2002 |
Posted - 31/08/2005 : 10:29:35
|
quote: Originally posted by zosko
klap, klap, klap, hm, klap  dobro jutro drukeri.
Kakvi drukeri? O cemu ti to?

I'll be normal when I'm dead! |
 |
|
Dreamlord
Senior Member

Haiti
1833 Posts
Member since 18/08/2005 |
Posted - 31/08/2005 : 10:32:37
|
Pa to je u stvari poenta o kojoj sam ja sve vreme pricao. Lepo je sto tvoj sin pozajmljuje drugarima spajderman-a ali isto tako ti klinci nemaju niti para a ni mogucnosti da odu i da kupe te stripove kod nas, kao nasa mesecena izdanja. Lepo si rekao zasto je Bonelli zaziveo.
Ako neki strip ima tradiciju o redovnom mesecnom izlazenju i kontinuitetu u svetu, onda je to US strip. Tako da nikada mi nije bilo jasno zasto nasi izdavaci u ono najbolje vreme nisu hteli da koriste i da na tome prave dobru lovu. Mozda bi ljudi i dalje odabrali Bonellija ali bi bar bilo za svakog po nesto. A za to se trenutno ne moze reci...
Pogotovu u Srbiji gde ako nisi iz BG-a gotovo je nemoguce nahvatati stripove. U Hrvatskoj je bolja situacija, ali ne mnogo...
He didn't understand the price. Mortals never do. |
 |
|
tom1979
Junior Member

Croatia
348 Posts
Member since 04/02/2005 |
Posted - 31/08/2005 : 10:37:15
|
quote: Originally posted by zmcomics I ne slazem se da klince ne interesuje strip, samo im treba pruziti ono sta ih interesuje po pristupacnoj ceni. Boneli ce ih tesko zainteresovati, ali bi Pokemoni, Sajdermeni, i slicne stvari prosle zahvaljujuci TV, i filmovima. Moj sin u kraju pozajmljuje drugarima Spajdermena i Xmen-a da ih citaju.
Good point. U zadnje vrijeme vidam samo "starije" ljude sa Zagorom ili Texom u zagrebackim tramvajima (25-40 godina), dok klinci - barem oni koje ja znam - radije kupuju X-Men i Spidermana nego Bernijeve Bonellije, plus mladi sve te Pokemone, Digimone... Baš me zanima i koja je prodaja hrvatskog izdanja Mikija Mausa.
Kontinuitet, junak i prepoznatljivost. Zato Ludens ide opet na Marka i Bleka, dok Dampyr ide u tvrdom uvezu... Pa jadni je Nathan jedva zaživio na sceni, i to vjerojatno stoga jer je išao u toni Bonellija kod Slobodne. Ja sam bio klinac tad, i kupovao sam Martina redovito te sve ostalo kad sam imaolove, pa kad kupiš Mysterea i Dylana i Lazarusa, i Comic Strip (moj do danas najdraži magazin), kupit ceš i Nathana Nevera, pa ce novi junak s vremenom zaživjeti, što se Nathanu itekako dogodilo. Bojim se da danas Dampyr nema šanse na kioscima u Hrvatskoj, premda bi (bar meni) bio osvježenje. Kupio bih ga sigurno da je jedan broj u dobrom Ludensovu soft coveru, za 16 kn... A ovako... To s jedne strane jest orijentacija na kolekcionare, kad strip postaje zabava za zatvorenu pop-kulturnu zajednicu, ali s druge strane, budimo realni: izdavac je Bernijev Bookglobe, koji jako dobro prodaje Usagija Yojimba i Bonea knjižnicama, a Bone je dobio i drugo, ili cak trece izdanje (bilo je i u Vjesniku kako je to jedini novi strip koji je dobio ogromno potporu hravstke publike), tako da je to vjerojatno i cilj Dampyra. Prodat ce se u knjižnice i puno ce ga klinaca i starijih strip fanova poput mene posuditi... Nakon toga ga možda netko i kupi: 65 kuna za dva broja u HC-u i nije puno (osim ako ti ne tiska cetiri odjednom:-) |
 |
|
kico
Advanced Member

Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
Posted - 31/08/2005 : 10:42:34
|
Jedna nejasnoca u svemu ovome oko Dampyra... jesmo li sada "mirni" cetiri mjeseca ili osam mjeseci? Cetiri mjeseca jer je cetiri knjige ili osam mjeseci jer je osam epizoda...? |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8225 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 31/08/2005 : 11:50:49
|
da, zaboravljamo promociju stripa putem knjižnica, a tamo idu samo HC izdanja, jedino što je toga sada previše, pa ni knjižnice ne otkupljuju sve
kico smiri se i kupuj akiru, a i bone ce uskoro |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 31/08/2005 : 15:56:05
|
HC izdanja su sranje to je samo za zaludenike strip je ono što citaju portiri npr. u smjeni, procita i baci ili kola medu ekipom to je strip - jeftino i nebitno
toga više nema, a niti nece biti jedino što je donekle blizu je boneli, iako je 16kn prilicno visoka cijena, ali to se da kupiti sve ostalo, ukljucujuci i one spidermane i x-mane po 24kn za par stranica stripa, je pušiona strip magazini tipa Q ili ona striporama, ma daj, to ne može imati produ ni u najludim snovima koga zanimaju kratki stripovi po 4-5 stranica, jedino možda okorjele fanatike albumi, nema šanse - prosjecni citatelj stripa nece iskrcati 70-100kn
i to je i odgovor zašto je boneli najpopularniji i najprodavaniji - daje najviše za (relativno) solidnu cijenu plus, što je ujedno i najzabavniji i ima recept za široke mase
ova famozna vertigo izdanja koja su se pojavila u srbiji ce biti opet (i opet) samo za onih 200-300 fanatika koji kupuju sve i koji misle da je 100kn povoljna cijena za strip Dampyr takoder tako, nece imati produ, osim uobicajenih manijaka koji ce ga financirati (na žalost, možda cu i sam biti od tih "upecanih" pa da pljunem 65kn za obican posrani strip)
ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih |
 |
|
nenno
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3087 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 31/08/2005 : 16:09:17
|
pa mislim da bi berni bio najsretniji kad bi dampyra mogo staviti na kioske u SC izdanju i kad bi mu taj strip na taj nacin donosio zaradu, al ocito to na kioscima NEIDE...pa i systemcomics je to isto napravio sa MV-om...a stvarno 65 kn za dvobroj Dampyra u HC izdanju mislim da nije previše...stavite samo na papir koliko drugih "nepotrebnih" stvari kupite tijekom mjeseca.... |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25989 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 31/08/2005 : 16:20:32
|
Jedino rešenje je idavanje dve verzije jednog serijala: npr:DDEX u HC izdanju i ogranicenom tiražu,recimo 200kom.I onda idanje koje bi bilo lošije od današnjeg Ludensovog,i koje bi koštalo 8-9 kuna.Tako bi bili svi zadovoljni.I portiri,i djaci,i oni bez posla,kao i HC freaks ;-)
Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 31/08/2005 : 16:22:28
|
ma bernardu je svejedno oce li zaraditi na stotinjak HC-a ili 1000 obicnih, bitno je jedino da zaradi i to je i normalno, covjek se bavi tim poslom i želi svoju placu
izdavaci su skužili tu fintu s luksuznim stripovima i mega cijenama i sad ce derati dokle ide
65kn je previše za strip, ali što je, tu je mene, a i vecinu bi zanimali stripovi na wc papiru po 7-8kn = to bi se moglo nazvati strip ovo su "umjetnicka djela", za strastvene ljubitelje
ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih |
 |
|
nenno
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3087 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 31/08/2005 : 16:26:45
|
bernijeva logika sa Alan Fordom klasik je ok....SC izdanja na kioske, a HC u specijalizirane ducane za kolekcionare..... |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29698 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 31/08/2005 : 16:44:56
|
Ljudi, dajte se skulirajte. HC je realnost i to je to, nema previse price oko toga. To je trenutno jedini nacin da nesto novo izadje jer na kioscima nema sanse da prodju ni MV ni Dampyr ni ista drugo Bonellijevo, kad ni provjereni junaci kao sto su TX, MM i MN ne idu, a ni novi sa dugim stazom kao NN. Kome se ne svidja ili mu je skupo, nece kupiti i gotovo, ali neka ne kuka zasto to nije na kioscima jer to je izdavacko samoubojstvo. Iskreno, 65 kuna za dvobroj u HC-u po meni je jako pristojna cijena, pogotovo kad to usporedite sa Systemovim Magicom ili nasim Kenom, Bernard je bitno spustio cijenu, jer si to moze priustiti, za razliku od nas. U svakom slucaju, goodbye SC.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
Dalen
Senior Member

.jpg)
Croatia
2276 Posts
Member since 13/03/2003 |
Posted - 31/08/2005 : 17:02:32
|
Alan Ford je legenda. Imam Vjesnikovih prvih 75 brojeva (Magnus) nešto u prvom i vecinom u drugom izdanju i ne pada mi napamet da ih prodam, a s druge strane kad sam ugledao HC AF u MC-u odmah sam kupio sva 4 prva broja i SC koje sam takoder do tada bio kupio, poklonio sam necaku. Odrastao sam na AF i jednostavno sam to morao imati. Kod drugih stripova, npr. Dampyr, mislim da cu debelo razmisliti dali da ga kupujem ili ne. Da izlazi normalnim ritmom, znaci mjesecno u SC izdanju na kioscima, 100% bih ga kupovao redovno. Ovako ne znam. Mislim da osim Alan Forda koji mi je zaista drag, ne postoji niti jedan drugi strip takvog karaktera kojeg bi kupovao u HC izdanju. |
 |
|
Dalen
Senior Member

.jpg)
Croatia
2276 Posts
|
darkraver
Senior Member

Croatia
1346 Posts
Member since 17/06/2002 |
Posted - 31/08/2005 : 17:11:44
|
e pa moje dvije želje su:
Dampyr dvobroji poput ovih u SC izdanju,ne za kioske vec za knjižare i kolekcionare...za nekih 40kn max....to bih kupovao(ja nemam potrebu za HC kolekcijama,prihvatljivije i jeftinije rješenje je SC...kao albume mislim da bi prodao više SC izdanja neg HC)
a zašto nebi onda,kad je vako i Dampyr, eto i NN Giganti kao HC izdanja za kolekcionare i knjižnice...to je 240 strana...emmm...nekih 80kn jel...i to bih kupovao,da je recimo SC izdanje NN Giganta za nekih...emmm...nekih 60kn, u knjižarama ne...to bi još više prodao neg HC izdanja.... eto...mislim da su moje želje razumne
Od stripova radim salate ali jedino NN zacinim! |
 |
|
Dalen
Senior Member

.jpg)
Croatia
2276 Posts
Posted - 31/08/2005 : 17:15:33
|
NN Giganta da izade samo u HC izdanju bih kupio i da košta 100,00 kn, ali to je nešto drugo. A4 240 stranica i to jako bitnih za povezivanje cijele price. |
 |
|
darkraver
Senior Member

Croatia
1346 Posts
Posted - 31/08/2005 : 17:20:25
|
jep,ma ja bih ga kupio i za više od 100kn jebiga,žrtvova bih se,nekako bih skupio,ne bi jeo il neš,...ipak je to NN...i to gigant...neš najbolje od ponude stripa uopce....
al mislim da u SC izdanju taj Gigant nebi trebao koštat više od 100tke...
 |
|
darkraver
Senior Member

Croatia
1346 Posts
Posted - 31/08/2005 : 17:22:12
|
uostalom vecina strip albuma i jest u A4 formatu...jedino što ovaj ima više stranica ne...
Dampyr nije u a4 formatu vjerojatno,zašt bi i bio ne...
 |
|
vice
stripovi.com suradnik

7342 Posts
Member since 29/06/2005 |
Posted - 31/08/2005 : 17:24:07
|
NN Gigant bi bija odlican i izdvojija bi za njega lovu a šta se tice HC izdanja meni su odlicni-jebiga cijena je veca ali u ovom slucaju u cemu se svi slažemo je super povoljna.
I feel like somebody put something in my drink |
 |
|
jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
Posted - 31/08/2005 : 17:32:52
|
quote: Originally posted by manhunter
Jedino rešenje je idavanje dve verzije jednog serijala: npr:DDEX u HC izdanju i ogranicenom tiražu,recimo 200kom.I onda idanje koje bi bilo lošije od današnjeg Ludensovog,i koje bi koštalo 8-9 kuna.Tako bi bili svi zadovoljni.I portiri,i djaci,i oni bez posla,kao i HC freaks ;-)
Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo.
ja nebi bio zadovoljan....trenutacno izdanje mi posve odgovara. za mene je to optimum (cjena/kvaliteta) |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 31/08/2005 : 17:34:16
|
Razlika u ceni produkcije izmedu SC i HC je 4 - 6 kuna. 10, ako baš deru.
Dakle, Dampyr ne košta toliko zato što je HC, nego zato što je raden u malom tiražu, te cena SC dvobroja Dampyra u knjižarama nikako ne bi mogla da bude 40 kuna - nego 60.
-- "Si tous les generaux et amiraux du monde, quelles que soient le couleurs et les etoiles, avaient chacun un chat sur les genoux, hebin moi, je me sentirais vachement mieux, moi!" |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 31/08/2005 : 17:47:37
|
quote: Originally posted by Dreamlord
Da izlazili su svakakvi stripovi u ex-Yu po magazinima i strip casopisima. Ali su retko koji osim Bonellija doziveli da izlaze kao stand-alone izdanja. Sve trafike Srbije su bile pretrpane Bonnelijevim izdanjima. Na drugom mestu je uvek bila Francusko-Belgijska skola stripa. Ameri su uvek bili zapostavljeni... Mangu iz istih razloga nisam hteo ni da pominjem...
Dado, Coca Cola je bila metafora... I to ne u smislu cene nego u smislu izbora. Hteo sam da kazem da kad u radnji imas svega nekoliko proizvoda njih mozes i da kupujes. Za ostalo ne znas. To je poredjenje. Kad danas udjes u nase striparnice ista je situacija (originalna strana izdanja ne treba uzimati u obzir, jer to ne izlazi kod nas vec neko uvozi..).
Opet ponavljam pogledaj proslost strip izdavastva i vidjet ces da ni pocetak sa Bonellijem nije bio bas doslovce takav ni jednostavan ali je prosao. Izlazio je i Tim i Dasti kao junak zasebno pa opet se nije mogao mjeriti sa nekim drugim junacima ili izdanjima. Sve je to relativno sto si naveo, a Coca Cola je i za mene bila metafora, odnosno poredjenje pa sam sukladno tome i napisao moj odgovor misleci dakako na stripove. Cuj i ja bih zelio da je izbor veci i da su cijene manje, no situacija je sad ovakva kakva je da ne moze biti gora ili bolja, moze, uvijek se nesto moze promjeniti. No ide mi na onu stvar kad se neko uhvati pljuckanja po Bonelliju indirektno ili direktno i proziva na neki nacin sve citatelje Bonellija kao da su oni glupi i ne znaju da je Bonelli samo strip za zabavu a negdje drugo su kultna djela koja ne citaju, te propustaju mnogo toga. E pa meni strip i treba za zabavu, a Bonelli mi je drazi od Amera, ako vec moram birati. A kupovao bi i neka americka izdanja da ih ima, no krivce zasto ih nema ili ih ima nedovoljno treba traziti negdje drugdje a ne medju citateljima Bonelli junaka koji su indirektno krivi jer se nisu ostavili tih bezvrijednih stripova za zabavu i poceli citati kvalitetu (americku).
|
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 31/08/2005 : 17:53:47
|
quote: Originally posted by Djole
Dakle, Dampyr ne košta toliko zato što je HC, nego zato što je raden u malom tiražu, te cena SC dvobroja Dampyra u knjižarama nikako ne bi mogla da bude 40 kuna - nego 60.
-- "Si tous les generaux et amiraux du monde, quelles que soient le couleurs et les etoiles, avaient chacun un chat sur les genoux, hebin moi, je me sentirais vachement mieux, moi!"
U tome i jeste kvaka. Ako mi neko ponudi SC za 57 kuna i HC 65 kuna za slicno izdanje ja cu uvijek uzeti HC, jer je razlika premala da bih uzeo SC izdanje a vjerujem da tako mnogi misle. |
 |
|
TORQUE
Senior Member

Croatia
2781 Posts
Member since 27/04/2005 |
Posted - 31/08/2005 : 17:55:59
|
quote: Originally posted by Dado
quote: Originally posted by Djole
-- "Si tous les generaux et amiraux du monde, quelles que soient le couleurs et les etoiles, avaient chacun un chat sur les genoux, hebin moi, je me sentirais vachement mieux, moi!"
U tome i jeste kvaka. Ako mi neko ponudi SC za 57 kuna i HC 65 kuna za slicno izdanje ja cu uvijek uzeti HC, jer je razlika premala da bih uzeo SC izdanje a vjerujem da tako mnogi misle.
Slažem se!
It's going to be blood for blood and by the gallon. These are the old days, the bad days, the all-or-nothing days. They're back! |
 |
|
Topic  |
|