forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Stiglo u MC prije 5 min. - Dampyr
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 21

Pajke
Senior Member

Serbia
2999 Posts

Member since 13/11/2001

Posted - 31/08/2005 : 10:23:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajke a Private Message
quote:
Originally posted by zmcomics

Zasto je Boneli u ex-yu tako uspesan za razliku od drugih stripova nije tesko pitanje za objasniti.

Jednostavno, svugde u svetu se najbolje prodaju stripovi sa kontinuiranim izlazenjem koje citaoci prepoznaju po JUNACIMA. Skoro da nije bitan kvalitet koliko je bitan kontinuitet. Dovoljni su prosecni crtez i prica, i kad citaoci upoznaju svet tog junaka sve ide lakse.
Strip revije tipa Stripoteke, Q-a,... i svih ostalih kod nas ikad pojavljivanih sluze uglavnom za promociju stripa. Nekada jesu bile profitabilne, ali je njihov zlatni period bio gotov, cini mi se, vec sedamdesetih. Kod nasm je to bilo malo produzeno.

Na nasim prostorima je JEDINO boneli zadovoljio osnovne kriterijume kontinuiranih svezaka sa stalnim junakom. Super-heroji su objavljivani sporadicno, nikad u mesecnim sveskama, francusko-belgijski strip je spor i ne moze zadovoljiti taj ritam, zato jedino i uspeva da ima velike tiraze tamo gde je tradicija albuma ustanovljena davnooooo, oslanjajuci se na tada uspesne magazine.

Upravo sam ja hteo napisati nesto slicno, boneli je sa svojim kontinuiranim stripovima bio(i ostao)za prosecnog strip konzumenta ono sto latinoamericke serije predstavljaju za domacice.

Edited by - Pajke on 31/08/2005 10:25:14
Go to Top of Page

Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts

Member since 18/07/2002

Posted - 31/08/2005 : 10:28:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Westax a Private Message
quote:
Originally posted by Porter

U Dylanovom gradu kutija cigara 65 kuna,pala cijena koke 800 kuna,ovo se mogu zahvaliti novoj clanici EU-Poljskoj.
Znaci strip nije skup,treba cak podici cijene

Ma da!
A kolika je prosjecna place u Dylanovog gradu?
Da nije 4000 kn?

I'll be normal when I'm dead!
Go to Top of Page

Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts

Member since 18/07/2002

Posted - 31/08/2005 : 10:29:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Westax a Private Message
quote:
Originally posted by zosko

klap, klap, klap, hm, klap
dobro jutro drukeri.

Kakvi drukeri?
O cemu ti to?

I'll be normal when I'm dead!
Go to Top of Page

Dreamlord
Senior Member

Haiti
1833 Posts

Member since 18/08/2005

Posted - 31/08/2005 : 10:32:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Dreamlord a Private Message
Pa to je u stvari poenta o kojoj sam ja sve vreme pricao. Lepo je sto tvoj sin pozajmljuje drugarima spajderman-a ali isto tako ti klinci nemaju niti para a ni mogucnosti da odu i da kupe te stripove kod nas, kao nasa mesecena izdanja. Lepo si rekao zasto je Bonelli zaziveo.

Ako neki strip ima tradiciju o redovnom mesecnom izlazenju i kontinuitetu u svetu, onda je to US strip. Tako da nikada mi nije bilo jasno zasto nasi izdavaci u ono najbolje vreme nisu hteli da koriste i da na tome prave dobru lovu. Mozda bi ljudi i dalje odabrali Bonellija ali bi bar bilo za svakog po nesto. A za to se trenutno ne moze reci...

Pogotovu u Srbiji gde ako nisi iz BG-a gotovo je nemoguce nahvatati stripove. U Hrvatskoj je bolja situacija, ali ne mnogo...

He didn't understand the price. Mortals never do.
Go to Top of Page

tom1979
Junior Member

Croatia
348 Posts

Member since 04/02/2005

Posted - 31/08/2005 : 10:37:15  Show Profile Show Extended Profile  Send tom1979 a Private Message
quote:
Originally posted by zmcomics
I ne slazem se da klince ne interesuje strip, samo im treba pruziti ono sta ih interesuje po pristupacnoj ceni. Boneli ce ih tesko zainteresovati, ali bi Pokemoni, Sajdermeni, i slicne stvari prosle zahvaljujuci TV, i filmovima. Moj sin u kraju pozajmljuje drugarima Spajdermena i Xmen-a da ih citaju.

Good point. U zadnje vrijeme vidam samo "starije" ljude sa Zagorom ili Texom u zagrebackim tramvajima (25-40 godina), dok klinci - barem oni koje ja znam - radije kupuju X-Men i Spidermana nego Bernijeve Bonellije, plus mladi sve te Pokemone, Digimone... Baš me zanima i koja je prodaja hrvatskog izdanja Mikija Mausa.

Kontinuitet, junak i prepoznatljivost. Zato Ludens ide opet na Marka i Bleka, dok Dampyr ide u tvrdom uvezu... Pa jadni je Nathan jedva zaživio na sceni, i to vjerojatno stoga jer je išao u toni Bonellija kod Slobodne. Ja sam bio klinac tad, i kupovao sam Martina redovito te sve ostalo kad sam imaolove, pa kad kupiš Mysterea i Dylana i Lazarusa, i Comic Strip (moj do danas najdraži magazin), kupit ceš i Nathana Nevera, pa ce novi junak s vremenom zaživjeti, što se Nathanu itekako dogodilo. Bojim se da danas Dampyr nema šanse na kioscima u Hrvatskoj, premda bi (bar meni) bio osvježenje. Kupio bih ga sigurno da je jedan broj u dobrom Ludensovu soft coveru, za 16 kn... A ovako... To s jedne strane jest orijentacija na kolekcionare, kad strip postaje zabava za zatvorenu pop-kulturnu zajednicu, ali s druge strane, budimo realni: izdavac je Bernijev Bookglobe, koji jako dobro prodaje Usagija Yojimba i Bonea knjižnicama, a Bone je dobio i drugo, ili cak trece izdanje (bilo je i u Vjesniku kako je to jedini novi strip koji je dobio ogromno potporu hravstke publike), tako da je to vjerojatno i cilj Dampyra. Prodat ce se u knjižnice i puno ce ga klinaca i starijih strip fanova poput mene posuditi... Nakon toga ga možda netko i kupi: 65 kuna za dva broja u HC-u i nije puno (osim ako ti ne tiska cetiri odjednom:-)
Go to Top of Page

kico
Advanced Member

Croatia
11381 Posts

Member since 22/12/2004

Posted - 31/08/2005 : 10:42:34  Show Profile Show Extended Profile  Send kico a Private Message
Jedna nejasnoca u svemu ovome oko Dampyra...
jesmo li sada "mirni" cetiri mjeseca ili osam mjeseci?
Cetiri mjeseca jer je cetiri knjige ili
osam mjeseci jer je osam epizoda...?
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8225 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 31/08/2005 : 11:50:49  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message
da, zaboravljamo promociju stripa putem knjižnica, a tamo idu samo HC izdanja, jedino što je toga sada previše, pa ni knjižnice ne otkupljuju sve

kico smiri se i kupuj akiru, a i bone ce uskoro
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/08/2005 : 15:56:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
HC izdanja su sranje
to je samo za zaludenike
strip je ono što citaju portiri npr. u smjeni, procita i baci ili kola medu ekipom
to je strip - jeftino i nebitno

toga više nema, a niti nece biti
jedino što je donekle blizu je boneli, iako je 16kn prilicno visoka cijena, ali to se da kupiti
sve ostalo, ukljucujuci i one spidermane i x-mane po 24kn za par stranica stripa, je pušiona
strip magazini tipa Q ili ona striporama, ma daj, to ne može imati produ ni u najludim snovima
koga zanimaju kratki stripovi po 4-5 stranica, jedino možda okorjele fanatike
albumi, nema šanse - prosjecni citatelj stripa nece iskrcati 70-100kn

i to je i odgovor zašto je boneli najpopularniji i najprodavaniji - daje najviše za (relativno) solidnu cijenu
plus, što je ujedno i najzabavniji i ima recept za široke mase

ova famozna vertigo izdanja koja su se pojavila u srbiji ce biti opet (i opet) samo za onih 200-300 fanatika koji kupuju sve i koji misle da je 100kn povoljna cijena za strip
Dampyr takoder tako, nece imati produ, osim uobicajenih manijaka koji ce ga financirati (na žalost, možda cu i sam biti od tih "upecanih" pa da pljunem 65kn za obican posrani strip)

ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih
Go to Top of Page

nenno
Advanced Member

Croatia
3087 Posts

Member since 15/08/2003

Posted - 31/08/2005 : 16:09:17  Show Profile Show Extended Profile  Send nenno a Private Message
pa mislim da bi berni bio najsretniji kad bi dampyra mogo staviti na kioske u SC izdanju i kad bi mu taj strip na taj nacin donosio zaradu, al ocito to na kioscima NEIDE...pa i systemcomics je to isto napravio sa MV-om...a stvarno 65 kn za dvobroj Dampyra u HC izdanju mislim da nije previše...stavite samo na papir koliko drugih "nepotrebnih" stvari kupite tijekom mjeseca....
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25989 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 31/08/2005 : 16:20:32  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
Jedino rešenje je idavanje dve verzije jednog serijala:
npr:DDEX u HC izdanju i ogranicenom tiražu,recimo 200kom.I onda idanje koje bi bilo lošije od današnjeg Ludensovog,i koje bi koštalo 8-9 kuna.Tako bi bili svi zadovoljni.I portiri,i djaci,i oni bez posla,kao i HC freaks ;-)

Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/08/2005 : 16:22:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
ma bernardu je svejedno oce li zaraditi na stotinjak HC-a ili 1000 obicnih, bitno je jedino da zaradi
i to je i normalno, covjek se bavi tim poslom i želi svoju placu

izdavaci su skužili tu fintu s luksuznim stripovima i mega cijenama i sad ce derati dokle ide

65kn je previše za strip, ali što je, tu je
mene, a i vecinu bi zanimali stripovi na wc papiru po 7-8kn = to bi se moglo nazvati strip
ovo su "umjetnicka djela", za strastvene ljubitelje

ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih
Go to Top of Page

nenno
Advanced Member

Croatia
3087 Posts

Member since 15/08/2003

Posted - 31/08/2005 : 16:26:45  Show Profile Show Extended Profile  Send nenno a Private Message
bernijeva logika sa Alan Fordom klasik je ok....SC izdanja na kioske, a HC u specijalizirane ducane za kolekcionare.....
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29698 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 31/08/2005 : 16:44:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Ljudi, dajte se skulirajte. HC je realnost i to je to, nema previse price oko toga. To je trenutno jedini nacin da nesto novo izadje jer na kioscima nema sanse da prodju ni MV ni Dampyr ni ista drugo Bonellijevo, kad ni provjereni junaci kao sto su TX, MM i MN ne idu, a ni novi sa dugim stazom kao NN. Kome se ne svidja ili mu je skupo, nece kupiti i gotovo, ali neka ne kuka zasto to nije na kioscima jer to je izdavacko samoubojstvo. Iskreno, 65 kuna za dvobroj u HC-u po meni je jako pristojna cijena, pogotovo kad to usporedite sa Systemovim Magicom ili nasim Kenom, Bernard je bitno spustio cijenu, jer si to moze priustiti, za razliku od nas. U svakom slucaju, goodbye SC.

Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Go to Top of Page

Dalen
Senior Member

Croatia
2276 Posts

Member since 13/03/2003

Posted - 31/08/2005 : 17:02:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Dalen a Private Message
Alan Ford je legenda. Imam Vjesnikovih prvih 75 brojeva (Magnus) nešto u prvom i vecinom u drugom izdanju i ne pada mi napamet da ih prodam, a s druge strane kad sam ugledao HC AF u MC-u odmah sam kupio sva 4 prva broja i SC koje sam takoder do tada bio kupio, poklonio sam necaku. Odrastao sam na AF i jednostavno sam to morao imati. Kod drugih stripova, npr. Dampyr, mislim da cu debelo razmisliti dali da ga kupujem ili ne. Da izlazi normalnim ritmom, znaci mjesecno u SC izdanju na kioscima, 100% bih ga kupovao redovno. Ovako ne znam. Mislim da osim Alan Forda koji mi je zaista drag, ne postoji niti jedan drugi strip takvog karaktera kojeg bi kupovao u HC izdanju.
Go to Top of Page

Dalen
Senior Member

Croatia
2276 Posts

Member since 13/03/2003

Posted - 31/08/2005 : 17:06:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Dalen a Private Message
Je Markose, cijenu nitko ne osporava, cijena je O.K., ali jednostavno to nije to.
Go to Top of Page

darkraver
Senior Member

Croatia
1346 Posts

Member since 17/06/2002

Posted - 31/08/2005 : 17:11:44  Show Profile Show Extended Profile  Send darkraver a Private Message
e pa moje dvije želje su:

Dampyr dvobroji poput ovih u SC izdanju,ne za kioske vec za knjižare i kolekcionare...za nekih 40kn max....to bih kupovao(ja nemam potrebu za HC kolekcijama,prihvatljivije i jeftinije rješenje je SC...kao albume mislim da bi prodao više SC izdanja neg HC)

a zašto nebi onda,kad je vako i Dampyr, eto i NN Giganti kao HC izdanja za kolekcionare i knjižnice...to je 240 strana...emmm...nekih 80kn jel...i to bih kupovao,da je recimo SC izdanje NN Giganta za nekih...emmm...nekih 60kn, u knjižarama ne...to bi još više prodao neg HC izdanja....
eto...mislim da su moje želje razumne

Od stripova radim salate ali jedino NN zacinim!
Go to Top of Page

Dalen
Senior Member

Croatia
2276 Posts

Member since 13/03/2003

Posted - 31/08/2005 : 17:15:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Dalen a Private Message
NN Giganta da izade samo u HC izdanju bih kupio i da košta 100,00 kn, ali to je nešto drugo. A4 240 stranica i to jako bitnih za povezivanje cijele price.
Go to Top of Page

darkraver
Senior Member

Croatia
1346 Posts

Member since 17/06/2002

Posted - 31/08/2005 : 17:20:25  Show Profile Show Extended Profile  Send darkraver a Private Message
jep,ma ja bih ga kupio i za više od 100kn jebiga,žrtvova bih se,nekako bih skupio,ne bi jeo il neš,...ipak je to NN...i to gigant...neš najbolje od ponude stripa uopce....

al mislim da u SC izdanju taj Gigant nebi trebao koštat više od 100tke...

Go to Top of Page

darkraver
Senior Member

Croatia
1346 Posts

Member since 17/06/2002

Posted - 31/08/2005 : 17:22:12  Show Profile Show Extended Profile  Send darkraver a Private Message
uostalom vecina strip albuma i jest u A4 formatu...jedino što ovaj ima više stranica ne...

Dampyr nije u a4 formatu vjerojatno,zašt bi i bio ne...

Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7342 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 31/08/2005 : 17:24:07  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message
NN Gigant bi bija odlican i izdvojija bi za njega lovu a šta se tice HC izdanja meni su odlicni-jebiga cijena je veca ali u ovom slucaju u cemu se svi slažemo je super povoljna.

I feel like somebody put something in my drink
Go to Top of Page

jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts

Member since 01/11/2002

Posted - 31/08/2005 : 17:32:52  Show Profile Show Extended Profile  Send jang a Private Message
quote:
Originally posted by manhunter

Jedino rešenje je idavanje dve verzije jednog serijala:
npr:DDEX u HC izdanju i ogranicenom tiražu,recimo 200kom.I onda idanje koje bi bilo lošije od današnjeg Ludensovog,i koje bi koštalo 8-9 kuna.Tako bi bili svi zadovoljni.I portiri,i djaci,i oni bez posla,kao i HC freaks ;-)

Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo.

ja nebi bio zadovoljan....trenutacno izdanje mi posve odgovara. za mene je to optimum (cjena/kvaliteta)
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 31/08/2005 : 17:34:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Razlika u ceni produkcije izmedu SC i HC je 4 - 6 kuna. 10, ako baš deru.

Dakle, Dampyr ne košta toliko zato što je HC, nego zato što je raden u malom tiražu, te cena SC dvobroja Dampyra u knjižarama nikako ne bi mogla da bude 40 kuna - nego 60.

--
"Si tous les generaux et amiraux du monde, quelles que soient le couleurs et les etoiles, avaient chacun un chat sur les genoux, hebin moi, je me sentirais vachement mieux, moi!"
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 31/08/2005 : 17:47:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:
Originally posted by Dreamlord

Da izlazili su svakakvi stripovi u ex-Yu po magazinima i strip casopisima. Ali su retko koji osim Bonellija doziveli da izlaze kao stand-alone izdanja. Sve trafike Srbije su bile pretrpane Bonnelijevim izdanjima. Na drugom mestu je uvek bila Francusko-Belgijska skola stripa. Ameri su uvek bili zapostavljeni... Mangu iz istih razloga nisam hteo ni da pominjem...

Dado, Coca Cola je bila metafora... I to ne u smislu cene nego u smislu izbora. Hteo sam da kazem da kad u radnji imas svega nekoliko proizvoda njih mozes i da kupujes. Za ostalo ne znas. To je poredjenje. Kad danas udjes u nase striparnice ista je situacija (originalna strana izdanja ne treba uzimati u obzir, jer to ne izlazi kod nas vec neko uvozi..).

Opet ponavljam pogledaj proslost strip izdavastva i vidjet ces da ni pocetak sa Bonellijem nije
bio bas doslovce takav ni jednostavan ali je prosao. Izlazio je i Tim i Dasti kao junak
zasebno pa opet se nije mogao mjeriti sa nekim drugim junacima ili izdanjima.
Sve je to relativno sto si naveo, a Coca Cola je i za mene bila metafora, odnosno poredjenje
pa sam sukladno tome i napisao moj odgovor misleci dakako na stripove.
Cuj i ja bih zelio da je izbor veci i da su cijene manje, no situacija je sad ovakva kakva je
da ne moze biti gora ili bolja, moze, uvijek se nesto moze promjeniti.
No ide mi na onu stvar kad se neko uhvati pljuckanja po Bonelliju indirektno ili direktno
i proziva na neki nacin sve citatelje Bonellija kao da su oni glupi i ne znaju da je
Bonelli samo strip za zabavu a negdje drugo su kultna djela koja ne citaju, te propustaju mnogo toga.
E pa meni strip i treba za zabavu, a Bonelli mi je drazi od Amera, ako vec moram birati.
A kupovao bi i neka americka izdanja da ih ima, no krivce zasto ih nema ili ih ima nedovoljno treba traziti negdje
drugdje a ne medju citateljima Bonelli junaka koji su indirektno krivi jer se nisu ostavili
tih bezvrijednih stripova za zabavu i poceli citati kvalitetu (americku).
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 31/08/2005 : 17:53:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:
Originally posted by Djole

Dakle, Dampyr ne košta toliko zato što je HC, nego zato što je raden u malom tiražu, te cena SC dvobroja Dampyra u knjižarama nikako ne bi mogla da bude 40 kuna - nego 60.

--
"Si tous les generaux et amiraux du monde, quelles que soient le couleurs et les etoiles, avaient chacun un chat sur les genoux, hebin moi, je me sentirais vachement mieux, moi!"

U tome i jeste kvaka. Ako mi neko ponudi SC za 57 kuna i HC 65 kuna za slicno izdanje ja cu uvijek uzeti HC,
jer je razlika premala da bih uzeo SC izdanje a vjerujem da tako mnogi misle.
Go to Top of Page

TORQUE
Senior Member

Croatia
2781 Posts

Member since 27/04/2005

Posted - 31/08/2005 : 17:55:59  Show Profile Show Extended Profile  Send TORQUE a Private Message
quote:
Originally posted by Dado

quote:
Originally posted by Djole

--

U tome i jeste kvaka. Ako mi neko ponudi SC za 57 kuna i HC 65 kuna za slicno izdanje ja cu uvijek uzeti HC,
jer je razlika premala da bih uzeo SC izdanje a vjerujem da tako mnogi misle.

Slažem se!

It's going to be blood for blood and by the gallon. These are the old days, the bad days, the all-or-nothing days. They're back!
Go to Top of Page
Page: of 21 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000