Author |
Topic |
Bardho
Senior Member
1943 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 08/09/2005 : 00:25:47
|
Evo premišljam se vec par dana dal da napišem ovaj post ili ne i kao što vidite ipak sam ga napisao. Zanima me da li se u originalnom Dampyru psuje Bog jer sam vjernik i to me je neugodno iznenadilo!? Markos? Sejo? Ako vam nije teško da pogledate jer pretpostavljam da imate originale.
|
|
Vorador
Senior Member
Croatia
1584 Posts
Member since 29/09/2004 |
Posted - 08/09/2005 : 01:06:28
|
Mene je to isto naživciralo. Prolistao sam malo orginal Dampyr br.2 i talijansko-hrvatski rijecnik i usporedio s tom prvom našom knjigom i primjetio sam da tih psovki nema u orginal talijanskom izdanju. Primjer: insomma( kolko se sjecam znaci otprilike "sve u svemu" ili "uglavnom" )je prevedeno u hrv. izdanju "u pizdu materinu s tim" ; carogna( bitanga ili nitkov)je prevedeno kao "govnar" a negdje sam primjetio da je maledetto prevedeno " u govna" umjesto prokletstvo a scherzare u "zajebavati" umjesto šaliti, zafrkavati. Ostale epizode nisam usporedivao jer nemam tal. izdanja( imam samo br. 2).Inace su psovke bile prisutne i u ovim novijim strip-agentovim Mr. No-ovima( epizoda Ocajnicki sati). Kolko znam isti je prevoditelj. |
|
|
seinfeld
Advanced Member
16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 08/09/2005 : 01:23:26
|
Fuck yeah, moram i ja da pocnem s Bonellijem !
"Somebody raped my tapeworm abortion Come on motherfuckers and deliver the cow"
|
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 08/09/2005 : 06:30:31
|
quote: Originally posted by Bardho
Evo premišljam se vec par dana dal da napišem ovaj post ili ne i kao što vidite ipak sam ga napisao. Zanima me da li se u originalnom Dampyru psuje Bog jer sam vjernik i to me je neugodno iznenadilo!? Markos? Sejo? Ako vam nije teško da pogledate jer pretpostavljam da imate originale.
na kojoj stranici??
Ase ležit vojnik Gorcin u zemlji svojoj. Na baštini tuždi žih. A smrt dozivah noc i dan. Mrava ne zgazih u vojnike odoh.
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29457 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 08/09/2005 : 08:05:47
|
Nisam kupio Bookglobe Dampyra pa ne znam, ali siguran sam da takvih psovki nema u originalu. Bonelli to ne bi dopustio ni mrtav.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 08/09/2005 : 08:11:09
|
Onda je tip koji prevodi stripove za SA i BG malo perverzan.
Ase ležit vojnik Gorcin u zemlji svojoj. Na baštini tuždi žih. A smrt dozivah noc i dan. Mrava ne zgazih u vojnike odoh.
|
|
|
Kant
Average Member
Croatia
716 Posts
Member since 17/08/2004 |
Posted - 08/09/2005 : 09:19:35
|
quote: Originally posted by Bardho
Psuje se Bog? Moram pogledati...Izgleda da mi je promaklo...To bi bilo stvarno primitivno. |
|
|
zosko
Senior Member
1506 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
SSM
Average Member
Bosnia and Herzegovina
984 Posts
Member since 13/10/2002 |
|
Vorador
Senior Member
Croatia
1584 Posts
Member since 29/09/2004 |
|
BlekenDekara
Advanced Member
United Arab Emirates
3758 Posts
Member since 07/07/2004 |
Posted - 08/09/2005 : 11:14:52
|
to kao neki priruchnik sunce ti:))) moratju ja izgleda da promenim mishljenje i kupim tog dampyra:)))
**************** look, maybe i didn`t say every little tiny syllable,no. but basically i said `em,yeah. |
|
|
nenno
Advanced Member
Croatia
3070 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 08/09/2005 : 11:52:29
|
quote: Originally posted by Vorador
Za psovanje Boga pogledajte knjigu cetvrtu str. 39, 87
uuuuuu....prevršilo je malo mjeru.... |
|
|
Maximuss
Advanced Member
Croatia
9013 Posts
Member since 15/11/2002 |
|
tony starks
Average Member
South Sandwich Islands
833 Posts
Member since 21/10/2003 |
Posted - 08/09/2005 : 12:31:43
|
quote: Originally posted by Vorador
Mene je to isto naživciralo. Prolistao sam malo orginal Dampyr br.2 i talijansko-hrvatski rijecnik i usporedio s tom prvom našom knjigom i primjetio sam da tih psovki nema u orginal talijanskom izdanju. Primjer: insomma( kolko se sjecam znaci otprilike "sve u svemu" ili "uglavnom" )je prevedeno u hrv. izdanju "u pizdu materinu s tim" ; carogna( bitanga ili nitkov)je prevedeno kao "govnar" a negdje sam primjetio da je maledetto prevedeno " u govna" umjesto prokletstvo a scherzare u "zajebavati" umjesto šaliti, zafrkavati. Ostale epizode nisam usporedivao jer nemam tal. izdanja( imam samo br. 2).Inace su psovke bile prisutne i u ovim novijim strip-agentovim Mr. No-ovima( epizoda Ocajnicki sati). Kolko znam isti je prevoditelj.
1. prevodjenje je mnogo vise od zamjenjivanja jedne rijeci drugom pomocu rjecnika 2.rjecnik je IDEOLOGIJA. kao sto mozes reci da su prijevodi u stripu poput govnar i zajebavati pretjerani, tako ja mogu isto reci da su prijevodi u rjecniku sterilizirani, ocisceni, korigirani...KAD si ikome rekao da je nitkov?:) govnar je toliko prirodnije:)))( u svim kontekstima!govnar je organski, nitkov je metafizika!!:)))) rjecnik nikad ne ulazi u zivi jezik, jezik ulice, nas razgovorni jezik, a TAJ je po meni (ili je barem tako nekad bilo:) mnogo blizi stripu od jezika 'uciteljice iz npr. vjeronauka' 3. ako nema u originalu psovanja boga a u prijevodu ima, onda je netko fino zabrijao:))))
gOD IS DEAD! LONG LIVE tHE gOD!
|
Edited by - tony starks on 08/09/2005 12:48:40 |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 08/09/2005 : 12:50:36
|
Bernarde, sada je red da se javiš. Vrijeme šutnje je prošlo.
Dampyra cu dobiti u srijedu, i da budem iskren, ne trebam citati strip u kojem se psuje Bog. Ne znam šta je sa tim tipom koji prevodi za SA i BG? Možda je svoj svakodnevni rjecnik ubacio u Bernijeva izdanja.
|
|
|
TORQUE
Senior Member
Croatia
2781 Posts
Member since 27/04/2005 |
Posted - 08/09/2005 : 12:55:35
|
To sam primjetio cim sam ga procitao prvi put, osobno mi ne smeta! U svakodnevnom životu svi sigurno psujete i to gore psovke nego kaj su u tih osam epizoda,psuje se i u knjiga,filmovim,casopisima pa zakaj bi mi smetalo u stripu!Možda mi je bilo malo cudno kada sam procitao prvu,ali sam se brzo priviko!
It's going to be blood for blood and by the gallon. These are the old days, the bad days, the all-or-nothing days. They're back! |
|
|
seinfeld
Advanced Member
16500 Posts
Posted - 08/09/2005 : 12:56:39
|
Cudno da ti je najdrazi strip o pilotu alkoholicaru i zenskarosu a jedno malo jebem ti boga ti smeta. Cudno da ti je Torpedo ultra drag a cim se bogic spomene odmah se sort of speak sveta knjiga(izaberite sami sta je vama sveta knjiga :-)) uzima u ruke.
|
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 08/09/2005 : 13:04:03
|
quote: Originally posted by seinfeld
Cudno da ti je najdrazi strip o pilotu alkoholicaru i zenskarosu a jedno malo jebem ti boga ti smeta. Cudno da ti je Torpedo ultra drag a cim se bogic spomene odmah se sort of speak sveta knjiga(izaberite sami sta je vama sveta knjiga :-)) uzima u ruke.
Na stranu to, ali MN nikada ne psuje Boga. U Torpedu se puno psuje ali ne sjecam se da se i kod njega psuje Bog. Psovati Boga je za mene primitivno. Ja vjerujem u Boga i ne želim da neki kenjac bez ikakvog razloga mijenja prevod i sa tim cinom vrijeda osjecaje ljudi koji vjeruju u Boga.
|
|
|
zosko
Senior Member
1506 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 08/09/2005 : 13:11:07
|
Psovanje i kletva nije 1 te isto... Psovanje je jebi ga ili jebem ti, a jebo te B.. je kletva. Ako Dampyr kune Boga u stripu, mislim da to bi to moglo biti ispravno, mada ne i moralno i uhu ugodno. No, što je napravio junak Stokerovog Dracule kad je shvatio da mu je Bog ubio jedinu ljubav, a on se samo za Boga borio. Prokleo je Boga, mrzio je Boga i prema njemu ta kletva je bila opravdana. Osim toga, i radi toga je postao Dracula, prihvatio je necastivog... Nisam siguran što je problem s Dampyrom (odnosno jel vampir, dracula il nešto trece) je ga nisam citao, no psovke i kletve su dio svakodnevnog govora, bar koliko ja cujem oko sebe.
The greatest trick the devil ever pulled Was convincing the world he didn't exist, That was his power... |
|
|
Spiderman
Senior Member
Croatia
2746 Posts
Member since 06/11/2001 |
Posted - 08/09/2005 : 13:39:02
|
quote: Originally posted by TORQUE
To sam primjetio cim sam ga procitao prvi put, osobno mi ne smeta! U svakodnevnom životu svi sigurno psujete i to gore psovke nego kaj su u tih osam epizoda,psuje se i u knjiga,filmovim,casopisima pa zakaj bi mi smetalo u stripu!Možda mi je bilo malo cudno kada sam procitao prvu,ali sam se brzo priviko!
kako tko, osobno me smeta psovanje, a pogotovo ovo, nisam kupio strip a i ne mislim i STVARNO mislim da to nije u redu, ja bih dao otkaz i prevodiocu i lektoru i još im ne bih isplatio placu
--- *** http://www.sesvete-online.info/ http://www.infocor.hr/ najbolji shop u Hrvata :-) |
|
|
seinfeld
Advanced Member
16500 Posts
Posted - 08/09/2005 : 13:47:18
|
quote: Originally posted by SejoSexon
quote: Originally posted by seinfeld
Na stranu to, ali MN nikada ne psuje Boga. U Torpedu se puno psuje ali ne sjecam se da se i kod njega psuje Bog. Psovati Boga je za mene primitivno. Ja vjerujem u Boga i ne želim da neki kenjac bez ikakvog razloga mijenja prevod i sa tim cinom vrijeda osjecaje ljudi koji vjeruju u Boga.
Pa nije bas na stranu, ne mozes voziti old timers, gledati film superman i piti coca colu i mrziti amerikance, ne mozes piti alkohol,jesti svinjetinu,tretirati zene ko kurve i biti veliki vjernik.Ne mozes prihvatati 10000 psovki i onda da ti jedna psovka smeta a da ne budes dvolican.Sorry ili jedno ili drugo ili sredina a ne s jedne strane prihvacam sve ostale psovke pa onda dijametralno na drugu stranu s "meni to smeta" izjavama.
Kad traze ljudi da se Bernard javi, onda im govoris kako nema vremena i kako "berni" super radi posao sad kad samo tebi nesto smeta odmah se javljas da bi se bernard trebao javiti ,red je i slicno. Daj malo samokontrole meni je primitivno da se ljudi toliko uzrujavaju kad neko opsuje boga.
|
Edited by - seinfeld on 08/09/2005 13:48:18 |
|
|
Heyoka
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4913 Posts
Member since 01/11/2001 |
Posted - 08/09/2005 : 13:56:23
|
Dobro, seinfeld, i ti sad gledaš stvari previše bukvalno. Covjek bi rekao da si iz Bosne.
DeeCay, ja još nisam cuo da neko kaže: "Joj, kako sam onu ribu sinoc prokleo!"
"...nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronasao stecak na kome Bosanac kleci i moli. Na kom je prikazan kao sužanj." M.Krleža
|
|
|
seinfeld
Advanced Member
16500 Posts
Posted - 08/09/2005 : 13:57:53
|
I Hercegovine i Hercegovine,zaboravio si :-))) ! Hajde bolan reci Seji nek se smiri malo s tim bogom i nek se opusti ko mi nevjernici :-))))))))))))))))))))))))))))))).
|
Edited by - seinfeld on 08/09/2005 13:58:19 |
|
|
nenno
Advanced Member
Croatia
3070 Posts
Member since 15/08/2003 |
Posted - 08/09/2005 : 14:04:34
|
[quote]Originally posted by seinfeld
ajoj sainfeld...ode rasprava u drugom smjeru....gle, ja cesto u govoru kažem "jebi ga, jebem mu" i sl. ali psovanje Boga nikad nece izaci iz mojih usta i zato mi to smeta i na filmu, i u stripu....ja cu Dampyra kupovati usprkos tome - onome tko je preveo tako nek ostaje na dušu.....ja mislim da Sejo (da ne ispada da sam mu sad advokat) ne mrzi amerikance...pa i ja gledam americke filmove, pojem (istina rijetko) Coca-colu, al to je neciji trud i ja to cijenim...ali americku politiku definitivno ne cijenim i smatram ju "moderno-kolonizacijskom".....al to sad nema veze sa Dampyrom i psovanjem zato se nemojmo oko toga puno svadati..... |
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Posted - 08/09/2005 : 14:25:41
|
quote: Originally posted by nenno
[quote]Originally posted by seinfeld
ajoj sainfeld...ode rasprava u drugom smjeru....gle, ja cesto u govoru kažem "jebi ga, jebem mu" i sl. ali psovanje Boga nikad nece izaci iz mojih usta i zato mi to smeta i na filmu, i u stripu....ja cu Dampyra kupovati usprkos tome - onome tko je preveo tako nek ostaje na dušu.....ja mislim da Sejo (da ne ispada da sam mu sad advokat) ne mrzi amerikance...pa i ja gledam americke filmove, pojem (istina rijetko) Coca-colu, al to je neciji trud i ja to cijenim...ali americku politiku definitivno ne cijenim i smatram ju "moderno-kolonizacijskom".....al to sad nema veze sa Dampyrom i psovanjem zato se nemojmo oko toga puno svadati.....
svete rijeci
|
|
|
Topic |
|